• Sonuç bulunamadı

VI. ARAŞTIRMANIN KATKILARI

4.2. ARAŞTIRMANIN HĐPOTEZLERĐ

Bu çalışmada, Kapadokya Bölgesi butik otel müşterilerinin geceleme sayısı ile Kapadokya Bölgesi ve butik otellerin sahip olduğu çekiciliklerinin -tarihi ve

kültürel değerler, butik otellerin nitelik ve nicelikleri, hizmet anlayışları vb.- geceleme sayısı ile anlamlı bir ilişki olup olmadığının ortaya çıkarılması amacı ile geliştirilen bir ilişkisel tarama modeli üzerinde durulmuştur.

Literatürde vurgulanan turistlerin butik otel seçerken önemsediği altı farklı nedene -otel personeli, odası, çevre, rahatlığı, yiyecek-içecekleri, olanak ve fırsatları ve hizmetleri ve makul fiyat- dikkat çekilmektedir. Araştırmanın hipotezleri literatürdeki şu çalışmalar neticesinde ortaya konmuştur, Anhar (2007)’ın müşteri memnuniyetine doğrudan dikkat çektiği çalışması; butik otelleri nitelik ve niceliklerine göre ikiye ayıran Kenney ve Curtis (2001)’in butik otellerin oda sayılarının 100’den az olmaları gerektiği tezleri; Hing ve arkadaşlarının (1998), butik otellerin mimari, tasarım ve hizmet anlayışlarının önemi üzerine söyledikleri; Olga (2009)’nın butik otellerin kendine özgü bireysellikleri ve dost ortamları olması gerektiği savı; Lim ve Endean (2008), Freund de Klumbis (2005)’in butik otellerin başarısında kültür ve güzel sanatların etkisine yaptıkları vurgu; (Millard (2010)’ın müşterilerin butik otellere konforu için para ödedikleri savı; Bardoul (2011)’un butik otellerin kendi coğrafi bölgelerinin özelliklerini yansıtması gerektiği yönündeki ifadeleri; McIntosh ve diğerlerinin (2005)’nin müşterilerin kişisel deneyimlerinin butik otel memnuniyeti üzerine etkili olduğu konusundaki saptamaları çalışmanın hipotezleri açısından önem arz etmiştir (Aggett, 2007; Gooday, 2006; Teo vd., 1998; Lim ve Endean 2008). Tüm bu çalışmalar ışığında aşağıdaki hipotezler geliştirilmiş, Kapadokya Bölgesi butik otel müşterilerinin destinasyon ve otel memnuniyetleri ile geceleme sayısı arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

H1: Turistlerin ‘butik otel’ tercihleriyle Kapadokya Bölgesi'nin turistik çekiciliği

arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H2: Butik otel'in özellikleriyle geceleme sayıları arasında anlamlı bir farklılık

vardır.

H3: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle sahip oldukları demografik

özellikler arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3b: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle yaşları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3c: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle eğitim durumları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3d: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle meslekleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3e: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle medeni durumları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3f: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle uyrukları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3g: Turistlerin Kapadokya Bölgesi tercihleriyle gelir düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4: Turistlerin butik otel tercihleriyle, sahip oldukları demografik özellikler

arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4a: Turistlerin butik otel tercihleriyle, cinsiyetleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4b: Turistlerin butik otel tercihleriyle yaşları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4c: Turistlerin butik otel tercihleriyle, eğitim durumları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4d: Turistlerin butik otel tercihleriyle, meslekleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4e: Turistlerin butik otel tercihleriyle, uyrukları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4f: Turistlerin butik otel tercihleriyle, medeni durumları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4g: Turistlerin butik otel tercihleriyle, gelir durumları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H5: Turistlerin butik otele karşı tutumlarıyla, butik oteldeki geceleme sayıları

arasında anlamlı bir farklılık vardır.

Hipotezler doğrultusunda oluşturulan araştırma modeli Şekil 4.1.’de gösterilmektedir.

Şekil 4.1. Araştırmanın Modeli

4.3. VERĐ TOPLAMA ARACI VE VERĐ TOPLAMA SÜRECĐ

Araştırmanın literatür bölümünü oluşturan veri nitelikli bilgiler, çeşitli belge ve yayınlardan elde edilerek aktarılmaya çalışılmış, alan çalışması, uygulama bölümündeki veriler için en yaygın veri toplama tekniği anket yöntemi uygulanmıştır. Göz atım araştırmalarının en önemli aracı olan anket, araştırma projesi amacına ilişkin olarak, yanıtlayan kişilerden bilgi toplamak için geliştirilmiş veri formlarından oluşmaktadır (Nakip, 2003: 97; Canoğlu, 2008:44).

Bu araştırma, Kapadokya Bölgesi, Nevşehir Đl Turizm Müdürlüğü kayıtlarında özel belgeli ya da butik otel belgeli olarak faaliyet gösteren, literatürdeki butik otel işletmeleri hakkındaki nitelik ve niceliklere sahip, işletmelerde uygulanmıştır. Kapadokya Bölgesi’nde 2012 yılı itibariyle Đl Turizm Müdürlüğü ya da Belediye belgeli toplam 170 adet kaya oyma -butik otel, özel belgeli, pansiyon – olarak nitelendirilen -butik otel- niteliklerini taşıyan konaklama işletmesi

KAPADOKYA

GELİR DÜZEYİ UYRUK HOBİLER TATİL SÜRESİ ÖĞRENİM

DÜZEYİ MESLEK BÖLGENİN COĞRAFYASI BÖLGENİN TARİHİ BÖLGENİN TANINMIŞ OLMASI TURİZM AKTİVİTELERİ ULAŞIM OLANAKLARI TANITIM FAALİYETLERİ H2a H1a H1b H1c H1d H1e H1f H2b H2c H2d H2e H2f

2012). Ancak araştırmanın, bölgedeki tüm butik otellerde yıl boyunca sürdürülmesi çok zamana, maddiyata neden olacağı ayrıca sezon dışında yeterince turiste ulaşılamayacağı kısıtlamalarından dolayı, ana kütleyi temsil edebilecek bir örnek olay çalışması şeklinde Nevşehir’in ilçe, kasaba ve köylerindeki butik otellerde konaklayan yerli ve yabancı turistler, üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem büyüklüğüne, daha önce ülkemizde ve özellikle Kapadokya Bölgesi butik otelleri üzerine yapılan araştırmalara, sonuçlarına ve bölgedeki butik otellerin oranına bakılarak karar verilmiştir. Ana kütlenin bütün kişilerine ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda, ana kütle değişken itibariyle homojen bir yapı gösteriyorsa, örnekleme yapmak gereklidir. Çünkü aşırı sayıda anket uygulamaları insanlarda bıkkınlık yaratır, yeterli sayıda kişi ve anket formu çalışmalar için yeterlidir (Nakip (2003;175–176).

Belirlenen butik otellerin resepsiyon bölümlerinde çalışan görevliler ve otel yetkilileriyle görüşülerek çalışma hakkında bilgi verilmiş, hazırlanan anketlerin uygulanabilmesi için izin istenmiştir. Çalışmaya destek vermek isteyen butik oteller çalışan sayısı, doluluk oranları gözetilerek, 2011 yaz sezonu 7.05.2011- 9.09.2011 tarihleri arasında uygulanmıştır. Çalışma, çeşitli nedenlerle- otellerin tamamında uygulanan süreler içinde yeterli sayıda turistin olmadığı, bazı otel işletmecilerinin uygulamaya sıcak bakmadığı, yeterli özeni gösteremeyeceğini bildirmeleri, anketin tüm turistlere uygulanmasının çok zaman ve maliyete mal olacağı vb.- bölgede seçilen butik otellerde konaklayan turistlere uygulanmıştır. Çalışma kriterlerine -oda sayısı, turist oranı vb- uyan 42 adet butik otele en az 10 en fazla 30 anket bırakılmıştır. Anket formları butik otellerin ilgili personellerine -otel işletmecisi veya resepsiyon görevlisi- verilerek gerekli açıklamalarda bulunulmuş ve anketlerin yerli ve yabancı turistlere dağıtılması istenmiştir. Đlgili personel, anketleri ya doğrudan turistlerin kendilerine vermiş ya da odalarına bırakarak doldurmalarını sağlamıştır. Odalarına bırakılan anket formları tekrar tekrar kontrol edilerek tamamlanılmasına çalışılmıştır.

Sonuç olarak bırakılan 700 anketten 500 âdeti geri toplanmış, toplanan anketler incelendikten sonra eksik işaretliler, özensiz cevaplar ayıklanarak, geriye

431 anketin (% 61,7) yerli (191) ve yabancı (240) analize katkı sağlayacağına karar verilerek örneklem çerçevesi oluşturulmuştur. Anketlerden elde edilen verileri düzenlemek ve analizlerini yapmak için SPSS 18.0 paket programından yararlanılmıştır.