• Sonuç bulunamadı

Kapılı yerleşimin çevresel etkisinin dışarıdan algısı ile ilgil

5. ALAN ÇALIŞMASI

5.2 Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi

5.2.3 Semantik analiz sonuçları

5.2.3.4 Kapılı yerleşimin çevresel etkisinin dışarıdan algısı ile ilgil

kısımda, kapılı yerleşimin çevresel etkisinin algısı anlaşılmaya çalışılmıştır. Buradaki sorular beşli seçenek (hiç, az, orta, var, çok var) şeklinde sorulmuştur. Çizelgeler ise üçlü skalalar şeklinde hazırlanmıştır.

Bu kısımdaki ilk soru, kapılı yerleşimin varlığının mahallenin ekonomisine etkisini anlamaya yönelik olup Çizelge 5.70, 5.71, 5.72, 5.73’te sunulmuştur.

Çizelge 5.70 : Altunizade’de kapılı yerleşimin ekonomik etkisine yönelik algı.

Kapılı yerleşimin mahalle ekonomisine etkisi

Altunizade Mesa Sayı Yüzde Hiç 12 37% Orta 14 42% Var 7 21% Genel Toplam 33 100%

Çizelge 5.70 Altunizade bölgesindeki deneklerin, kapılı yerleşimin çevresine olan ekonomik etkilerini değerlendirmelerini göstermektedir. Buna göre, Altunizade’de kapılı yerleşimin bölgeye ekonomik anlamda katkısının %42 oranında orta düzeyde, %21 oranında çok olduğu düşünülmektedir. Deneklerin %37’si ise kapılı yerleşimin bölgeye hiç katkısının olmadığına inanmaktadır. Ekonomik anlamda etkisinin olduğunu düşünenlerin çoğunluğu, kapılı yerleşimdekilerin çevredeki esnaftan alışveriş yaptıklarını düşünmektedir. Bunun dışında gayrimenkul alım-satım ve kiralarda olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.

Çizelge 5.71 : Tarabya’da kapılı yerleşimin ekonomik etkisine yönelik algı.

Kapılı yerleşimin mahalle ekonomisine etkisi

Tarabya İntes Sayı Yüzde Hiç 19 53% Orta 9 25% Var 8 22% Genel Toplam 36 100%

Çizelge 5.71’de Tarabya bölgesindeki deneklerin, kapılı yerleşimin çevresine olan ekonomik etkilerine yönelik değerlendirmeleri verilmiştir. Bu Çizelgeye göre, deneklerin %53’ü kapılı yerleşimlerin çevrelerine hiçbir etkisi olmadığını düşünürken, %25 orta %22 ise çok etkisi olduğunu düşünmektedir. Verilen cevaplar, deneklerin profili ile de ilişkidir. Bölgede ticaret yapıp kapılı yerleşime iş yapanlar, yerleşimin ekonomik etkisinin var olduğu yönündeki oranı yükseltmektedir. Bunun dışında kalanlar, böyle bir şeyden haberdar olmadıklarından veya yerleşimdekilerin alışveriş yerlerinin yakındaki İstinye Park olduğu düşüncesi ile olumsuz cevap vermişlerdir.

Çizelge 5.72 : Ardıçlı’da kapılı yerleşimin ekonomik etkisine yönelik algı.

Kapılı yerleşimin mahalle ekonomisine etkisi

Bahçeşehir Ardıçlı Sayı Yüzde Hiç 24 70% Orta 8 24% Var 2 6% Genel Toplam 34 100%

Çizelge 5.72 Ardıçlı bölgesindeki deneklerin, kapılı yerleşimin çevresine ekonomik etkisine yönelik değerlendirmesi görülmektedir. Bu çizelgeye göre, deneklerin %70’i yerleşimin çevresine ekonomik anlamda hiçbir etkisi olmadığı görüşündedir. %24

orta, %6 ise çok etkisinin olduğunu düşünmektedir. Bu alanda kapılı yerleşimdekilerle herhangi bir temasın olmaması sebebiyle olumsuz cevap verildiği düşünülmektedir. Alanın kentsel konum olarak TEM bağlantısına yakınlığı, kapılı yerleşimdekilerin mahalleliye fazla temas etmeden alandan uzaklaşabilmelerini sağlamaktadır. Alışveriş ve günlük ihtiyaçlarını bu bağlantı yolunu kullanarak alışveriş merkezlerinden yapmaktadırlar.

Çizelge 5.73 : Bölgelerde kapılı yerleşimin ekonomik etkisine yönelik algı.

Çizelge 5.73’te bölgelerdeki kapılı yerleşimin çevresine olan ekonomik etkisinin ağırlıklı ortalamalara göre karşılaştırması verilmiştir. Buna göre, kapılı yerleşimin mahallenin ekonomisine katkısı ile ilgili en olumlu düşünce 2,33 ağırlıklı ortalama ile Altunizade bölgesinde bulunmaktadır. Bunu 2,03 ile Tarabya, 1,44 ile Ardıçlı bölgeleri takip etmektedir. Kentsel konum itibariyle merkezden uzaklaştıkça, kapılı yerleşimin çevresine ekonomik etki algısının düştüğü gözlemlenmektedir. Genel olarak kapılı yerleşimin, çevresine ekonomik anlamda etkisi olduğu düşünülmemektedir. Bunun nedenleri arasında, yerleşimdekilerin mahalleyi sadece bir araç yolu olarak kullanmaları gelmektedir. Bu durum mahallelinin esnafı açısından beklentiyi karşılamamaktadır. Bu durum gerilimi tetiklemektedir.

Görüşmenin 20.nci sorusu, kapılı yerleşimin varlığının çevrede iş alanı yaratma açısından etkisinin algısı üzerine beş seçenekli sorulmuştur. Çizelgelar üçlü skalalar şeklinde düzenlenmiştir. Cevapların değerlendirmesi Çizelge 5.74, 5.75, 5.76, 5.77’de verilmiştir.

Çizelge 5.74 : Altunizade’de kapılı yerleşimin iş bulmada etkisine yönelik algı.

Yerleşiminiş bulmada etkisi

Altunizade Mesa Sayı Yüzde Hiç 8 23% Orta 17 50% Var 9 27% Genel Toplam 34 100%

Çizelge 5.74 Altunizade bölgesinde, kapılı yerleşimin iş bulmada etkisinin değerlendirmesini içermektedir. Bu Çizelgeye göre, deneklerin %23’ü hiç etkisi olmadığını düşünürken, geri kalan olduğunu belirtmektedir. Çevrede oturup kapılı yerleşmede çalışmaya giden bahçıvan, güvenlik görevlisi, müstahdem, bakıcı gibi kimseler bulunmaktadır. Bu nedenle iş bulmada etkisi olduğu düşünülmektedir. Buradaki yerleşimin bulunduğu kentsel alandaki fiziksel yakınlığı, çevreden işçi çalıştırmalarında kolaylık sağlamaktadır.

Çizelge 5.75 : Tarabya’da kapılı yerleşimin iş bulmada etkisine yönelik algı.

Yerleşimin iş bulmada etkisi

Tarabya İntes Sayı Yüzde Hiç 6 17% Orta 21 58% Var 9 25% Genel Toplam 36 100%

Tarabya’daki deneklerin, kapılı yerleşimin iş bulmadaki çevresel etkisi ile düşünceleri Çizelge 5.75’de gösterilmektedir. Buna göre, deneklerin%17’si dışındakiler, kapılı yerleşimin gelir kapısı olma özelliğinin olduğunu düşünmektedir. Bu düşünce, çevrede çalışanların yerleşim ile iş yapması ve yakın çevredekilerin burada çalıştığına dair duyumları ile ilişkili olarak ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Kentsel konum itibariyle fiziksel yakınlıkla iş olanağı sağlama durumu paralel görünmektedir.

Çizelge 5.76 : Ardıçlı’da kapılı yerleşimin iş bulmada etkisine yönelik algı.

Yerleşimin iş bulmada etkisi

Bahçeşehir Ardıçlı Sayı Yüzde Hiç 11 31% Orta 11 32% Var 13 37% Genel Toplam 35 100%

Çizelge 5.76 Ardıçlı bölgesindeki deneklerin %31’inin dışındakiler kapılı yerleşimin çevrede gelir kapısı olma özelliği taşıdığı düşüncesini yansıtmaktadır. Bölgede yaşayıp kapılı yerleşimde temizlik işleri yapmaya gelenler bulunmaktadır. Bu durumun bilinmesi nedeni ile soru olumlu cevaplandırılmıştır.

Çizelge 5.77 : Bölgelerde kapılı yerleşimin iş bulmada etkisine yönelik algı.

Çizelge 5.77’de bölgelerin ağırlıklı ortalamalarına göre, kapılı yerleşim çevresine iş bulmada etkisinin algısına yönelik karşılaştırmalı değerlendirmesi verilmiştir. Buna göre ağırlıklı ortalamalar 2,5 seviyesindedir. Bu durum genel kanının kapılı yerleşimlerin iş bulmada etkisinin olmadığı yönünde olup iş bulmada etkili olduğu düşüncesi ile yakın orandadır. Genel olarak çevrede çalışmaya giden kimselerin olması bu cevapta olumlu etken olurken, böyle bir şeyin varlığından haberdar olmayanlar tarafından soru olumsuz değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucu, kapılı yerleşimin genel olarak çevreye iş olanağı sağlamadığı görüşünü yansıtırken, bu durum gerilim barındırmaktadır. Çünkü, kendilerine ekonomik ve sosyal anlamda bir faydası olmayan ve kendilerini ayrıştıran bu gruba karşı beklentiler yok olmaktadır ve bu bir stres kaynağıdır. Bununla birlikte kentsel konumları ile orantılı bir sonuç çıktığı görülmektedir. Merkezden uzaklaşıldıkça, kapılı yerleşimin gelir kapısı olarak görme durumu azalmaktadır.

Görüşmenin 21.nci sorusu, kapılı yerleşimin çevresel etkileri kapsamındaki son sorudur. Bu soruda, kapılı yerleşimin çevredeki binaların görünümünde etkisi olup olmadığı sorulmuştur. beş seçenekli verilen cevapları seçmeleri istenen katılımcıların değerlendirmeleri çizelge 5.78, 5.79, 5.80, 5.81’de verilmiştir. Çizelgeler üçlü skalalar olarak ele alınmıştır.

Çizelge 5.78 : Altunizade’de kapılı yerleşimin çevresindeki görünümüne etkisinin algısı.

Kapılı yerleşimin çevredeki binaların görünümüne etkisinin algısı Altunizade Mesa Sayı Yüzde Hiç 12 35% Orta 14 41% Var 8 24% Genel Toplam 34 100%

Çizelge 5.78’de Altunizade bölgesindeki deneklerin, kapılı yerleşimin çevresindeki binaların görünümüne etkisinin değerlendirmeleri yer almaktadır. Buna göre deneklerin % 35’i hiçbir etkisi olmadığını düşünmektedir. Geri kalanlar ise az veya çok olduğu düşüncesindedir. Kapılı yerleşimin yapılması ile bölgede Capitol alışveriş merkezi yapılmıştır. Binaların cephelerinde ve bahçelerinde yapılan yenilemeler ve tadilatlar, kimi katılımcılar tarafından bu bağlamda değerlendirilmiş olduğu için olumlu sonuçlar çıkmıştır.

Çizelge 5.79 : Tarabya’da kapılı yerleşimin çevresindeki binaların görünümüne etkisinin algısı.

Kapılı yerleşimin çevredeki binaların görünümüne etkisinin algısı Tarabya İntes Sayı Yüzde Hiç 20 56% Orta 10 28% Var 6 16% Genel Toplam 36 100%

Çizelge 5.79 Tarabya bölgesinin kapılı yerleşimin çevresinin fiziksel özelliklerine etkisi sorusuna verilen cevapları yansıtmaktadır. Buna göre, bölgedeki deneklerin %56’sı hiçbir etkisi olmadığı görüşündedir. Kapılı yerleşimin, çevresine etkisini olduğunu düşünenler, yerleşimdekilerin rahatsızlık duyması sonucu bazı binalarda değişiklikler yapılması sonucu böyle bir görüş belirtmişlerdir.

Çizelge 5.80 : Ardıçlı’da kapılı yerleşimin çevresindeki binaların görünümüne etkisinin algısı.

Kapılı yerleşimin çevredeki binaların görünümüne etkisinin algısı Bahçeşehir Ardıçlı Sayı Yüzde Hiç 16 47% Orta 14 41% Var 4 12% Genel Toplam 34 100%

Ardıçlı’daki deneklerin%47’si kapılı yerleşimin çevredeki binalar üzerinde bir etkisi olmadığı görüşündedir (Çizelge 5.80). Kapılı yerleşime giden yollarda belediye yol ve kaldırım çalışmaları yapmış olduğu için ve bir de bu alana park yapıldığı için olumlu görüşler olmuştur. Ancak binalarla ilgili olan değişimler, kapılı yerleşimin bir etkisi gibi görülmemiştir.

Çizelge 5.81 : Bölgelerde kapılı yerleşimin çevresindeki binaların görünümüne etkisinin algısı.

Çizelge 5.81 bölgeler genelinde kapılı yerleşimin çevresindeki binaların görünümüne etkilerinin algısını ağırlıklı ortalamalarına göre vermektedir. Bu çizelgeden de görüldüğü üzere ağırlıklı düşünce, kapılı yerleşimin çevrelerindeki binalara fiziksel anlamda bir etkileri olmadığı yönündedir. En fazla etkinin olduğu düşünüldüğü bölge Altunizade olmuştur. Kent merkezinden dışarı doğru gidildikçe, kapılı yerleşimin etrafındaki binaların görünümüne olan etkisinin algısı düşmektedir.

5.2.3.5 Kapılı yerleşimin dışında yaşayan deneklerin yer aidiyeti ile İlgili