• Sonuç bulunamadı

Hasta, Çocuk ve Yafll›lar›n Bak›m›, fiefkat

Belgede A‹LE SOSYOLOJ‹S‹ (sayfa 105-110)

Toplumsal cinsiyete dayal› iflbölümü kad›nlar› hem k›r hem de kentte hasta, çocuk ve yafll›lar›n bak›mlar›ndan sorumlu tutar. Böylece kad›nlara bedenden d›flar› at›lan ve ar-zu edilmeyen beden parçalar›na, kokan, akan, kabuk tutan, çürüyen insan bedenleri-ne dokunma, d›flk›lar› ve di¤er at›klar› temizleme ve sa¤altma görevi verilir. Kad›nlar adet dönemi, hamilelik, do¤urma, süt verme gibi biyolojik döngülerinden dolay› erke-¤in egemenlierke-¤inde olan kutsal alandan d›fllan›rken erkek, kendi bedeninden ç›kan ko-kular, akanlar ve arzu edilmeyen beden at›klar›yla ilgisi yokmufl gibi davranma ayr›ca-l›¤›na sahiptir.

K›rda sorun olmayan kad›n bedenindeki kirlerin ve do¤al kokular›n yok edilmesi, kentte kad›n için önemli bir sorundur. Medyan›n kentli kad›n imaj›, do¤al görünümü-nü kozmetik ürünleriyle de¤ifltiren, temizlik ürünleriyle vücudunu özel olarak koku ve kirlerden ar›nd›ran, statü ve fl›kl›k göstergesi olarak kürk giyen kad›nd›r. Hijyen sa¤la-yan temizlik ve kozmetik ürünler çevreye zarar verirler. Sat›fla sunulmadan önce hay-vanlar üzerinde test edildiklerinden milyonlarcas›n›n ölümüne ya da sakat kalmas›na neden olurlar (Gruen, 1993: 69-70).

K›rsal kesimde hayvanlar ve bitkilerle kurulan iliflki, besin ve giyecek sa¤lamaya, onlar›n güçlerinden yararlanmaya yöneliktir. Ancak kentlerde hayvanlar ve bitkilerin yeni bir s›n›fland›r›lmas› yap›l›r. Hayvanlar, dokunulabilen, sevgi gösterilebilen, yeni-lebilen ve kullan›labilen hayvanlarla insan sa¤l›¤›na zararl› ve vahfli olanlar olarak ay-r›l›rlar. Bitkilerse estetik olanlar ve yenilebilenler olarak kentlerde kad›n›n insan-olma-yan varl›klarla kurdu¤u iliflkiyi olufltururlar.

Dokunulabilen ve sevgi gösterilebilen hayvanlar ev hayvanlar› olarak, yenilemeyen baz› bitkilerse estetik olufllar›ndan dolay› evcillefltirilirler. Bu evcillefltirme ve kategori-lefltirme kültürel olarak belirlenir. Örne¤in; Çin ve Kore’de köpek, yenilebilir hayvan-lar s›n›fland›rmas›nda yer al›rken. Bat›’da ve pek çok geliflmekte olan ülkede, ev

hay-van› olarak kullan›l›rlar. At ve deve gibi baz› hayvanlar da bir k›s›m ülkelerde yenile-bilen, kas gücünden yararlan›lan hayvanlar olarak kabul edilirler. Bunlar›n d›fl›nda ka-lan hayvan ve bitkiler, insan sa¤l›¤› için zararl› olarak s›n›fka-land›r›l›rlar.

Ataerkil ideolojinin tan›mlad›¤› kad›n psikolojisinde, kad›n›n biyolojik yap›s›nda bulundu¤u varsay›lan ‘flefkat’, yaln›zca modern bilimin hijyen kurallar›na göre yaflam alanlar› s›n›rland›r›lan, belirli kurallara ba¤lanan bu homojenlefltirilmifl ve evcillefltiril-mifl do¤a parçalar›na yönlendirilir.

Evcil hayvan kategorisi genel olarak insan›n insan olmayan üzerindeki üstünlü¤ü-nü, özel olarak da do¤an›n s›n›rland›r›lmas› ve homojenlefltirilmesini yans›t›r. Ev hay-van› besleme ya da çiçek yetifltirme, kentlerde do¤ayla do¤rudan iliflki kurmada izin verilen tek aktivitedir. Ev hayvan› olarak beslenecek türlerin seçiminde kullan›lan ölçütler bile insan›n insan olmayan üzerindeki üstünlü¤ünü yans›t›r. Bir ev hayvan›n›n tercih edilmesinde, besleme ve bak›m maliyetinin düflüklü¤ü, çiftleflme ve üremesinin kontrol edilebilirli¤i, hareketlilik derecesi, do¤rudan temasta hastal›k nedeni olan bak-teri ve virüsleri tafl›ma riskinin azl›¤›, insan hareketlili¤ini k›s›tlama derecesi, insan dav-ran›fllar›na tepki verme seviyesinin düflüklü¤ü kullan›lan belli bafll› ölçütlerdir.

Bu ölçütler ev hayvan› olarak s›n›fland›r›lan hayvanlar aras›nda da tercih edilirlik derecelerini belirler. Örne¤in; yukar›daki ölçütlere göre kufllar ve bal›klar, kedi ve kö-peklere oranla ev havyan› olarak daha fazla tercih edilen türlerdir. Buna karfl›l›k süs bitkileri ev hayvanlar›ndan daha fazla ra¤bet görür. Kent insan› aç›s›ndan bir süs bitki-siyle ev hayvan› aras›ndaki en büyük fark, süs bitkilerinin hareket edememesi ve sa-dece suya gereksinim duymalar›d›r. Ev hayvanlar› aras›ndaysa, insan davran›fllar›na benzer tepkileri daha az olanlar daha fazla tercih sebebidir. Di¤er hayvanlar›n tamam› ya ölü ve yiyecek olarak kullan›l›rlar ya da görünmez ve zararl› olduklar›ndan çözül-mesi gereken bir problem olarak tan›mlan›rlar.

Estetik de¤erlere atfedilen do¤a sevgisi akla ve ideolojiye aittir. Uygulamadaysa ¤a sevgisi, bofl zamanlar› de¤erlendirme aktivitesi olan do¤a yürüyüfllerine ç›kma, do-¤ay› sanat çal›flmalar›n›n nesnesi haline getirme ve ev hayvanlar› beslemeye dönüfltü-rülür. Bu uygulamalar›n çevre bilinci olarak belirmesi tan›mlanm›fl bu parçalara ‘zarar vermeme’ olarak alg›lan›r.

Modern bilim ayn› zamanda hayvanlar› birer makina olarak kabul eder. ‹nsan sa¤-l›¤›n› güçlendirme ad›na hayvanlar üzerindeki deneyleri onaylar. Asl›nda hayvanlar üzerinde yap›lan deneyler büyük bir ifl kolu oluflturmaktad›r. Büyük flirketler inan›l-maz kârlarla özel araçlar, elektrikli kafesler, ameliyat aletleri satarlar. Hayvanlar›n ken-dileri de büyük flirketler taraf›ndan üretilerek pazarda özel al›c›lar›n tüketimine sunu-lurlar (Gruen, 1993: 65-66).

Modern bilim kad›n bedenini de hayvan bedeni gibi denek olarak kullan›r. Kad›n bedeni ve hayvan bedeni, erkekler taraf›ndan kontrol edilen ilaç flirketlerinde gebelik-ten korunma araçlar› araflt›rmalar›nda riske at›l›rlar. Dünyadaki nüfus art›fl›n›n problem olarak tan›mlanmas›, III. Dünya ülkelerindeki kad›nlar›n gerçek deneylerle, üreme se-çimleri yönledirilerek, ac› çekmelerine neden olurlar. Yeni üreme teknolojilerinden az say›da do¤urgan olmayan orta s›n›ftan kad›nlar yararlan›rken bu teknolojilerin üretil-mesinde denek olarak kullan›lan kad›nlar ac› çekerler, sakatlan›rlar (Diamond, 1990: 206; Gruen, 1993: 66-68). Kad›n›n do¤urganl›¤›n›n gebelik önleyici araçlarla düzenlen-mesi ve s›n›rland›r›lmas›, do¤an›n hayvanlar ve vahfli bitkiler yoluyla yaflam üretme ye-tene¤inin s›n›rland›r›lmas› ve düzenlenmesiyle benzerlik tafl›r.

Geliflmifl Ülkelerde Ekofeminist bak›fl aç›s›ndan aile, kad›n ve do¤a iliflkisinin temellerini aç›kla-yabilmek.

Geliflmifl ülkelerde Ekofeminist bak›fl aç›s› aile kad›n-do¤a iliflkisinin temelini üç farkl› biçimde aç›klar: Birincisi kad›n-do¤a iliflkisinde ki ikili sö-mürünün temelleri kad›n›n psiko-biyolojisinde bulunmaktad›r. ‹kinci aç›klama kad›n-do¤a ilifl-kinin temelleri ataerkillik taraf›ndan tarihsel ve toplumsal süreçler içinde oluflturulmufltur. Üçün-cü aç›klama kad›n-do¤a iliflkisinin temelleri ve ikili sömürüsü kad›n›n biyolojik özelliklerinden kaynaklanmakla birlikte tarihsel ve toplumsal sü-reçler içinde oluflturulmufltur.

Geliflmekte Olan Ülkelerde kad›n ve aile iliflkisini do¤ayla temellendirerek aç›klayabilmek.

Geliflmekte olan ülkelerde kad›n-ve ailenin do¤a ile iliflkisinin temellerini, ataerkilli¤in her ikisi ara-s›nda kurdu¤u ba¤ olsa da bu ikilinin birlikte sö-mürülmesinin nedeni, geliflmekte olan ülkelere da-yat›lan bat› tarz› ekonomik kalk›nma modelleridir.

K›rsal toplumda aile, kad›n ve do¤a iliflkisini çözümleyebilmek.

Ailede toplumsal cinsiyete dayal› iflbölümü, k›r-da kad›n›n do¤ayla do¤ruk›r-dan iliflki içine girmesi-ne girmesi-neden olur. Kad›n›n ve do¤an›n ikili sömü-rüsü de dolays›z biçimde gerçekleflir. Kad›n eme-¤i hem ailenin geçimlieme-¤i için, hem de pazar için yap›lan üretimde yo¤un olarak kullan›l›r. Buna karfl›l›k kad›n›n yetifltirilen ürünler üzerindeki kontrolü, aile geçimli¤i için yetifltirdi¤i ürünler üzerindedir. Pazar için yetifltirilen ürünlerde mey-dana gelen de¤iflimler, bu ürünlerin yetifltirilme-si için yap›lan yard›mlar ve destek, do¤rudan er-kekleri hedef ald›¤›ndan, kad›nlar›n eme¤i ve ekolojik bilgisi de¤ersizleflmekte, ailelerinin ge-çimli¤i için ekim yap›lacak alanlar daralmakta, ya kente ya da nadir ormanlar›n bulundu¤u böl-gelere yeni tar›m alanlar› oluflturmak için göçe zorlanmaktad›r.

Kentte aile, kad›n ve do¤a iliflkisini de¤erlendire-bilmek.

Kentte kad›n›n ailedeki rolü nedeniyle do¤ayla iliflkisi dolayl› yoldan gerçekleflmektedir. Kentin do¤ay› insan yap›m› çevreye dönüfltürmesi ne-deniyle kentin izin verdi¤i ölçüde do¤a parçala-r›n› kullanabilmekte, toplumsal cinsiyete dayal› iflbölümündeki eflitsizlik nedeniyle bir yandan tahakküm alt›na al›nan konumu sürdürüken, di-¤er yandan kent arac›l›¤›yla do¤ay› tahakküm al-t›na alan ‘insan’ konumuna gelmektedir.

Özet

1

N

A M A Ç 2

N

A M A Ç 3

N

A M A Ç 4

N

A M A Ç

1.Afla¤›dakilerden hangisi, ev hayvanlar›n›n seçiminde kullan›lan tercihler aras›nda yer almaz?

a. Besleme ve bak›m maliyetinin düflüklü¤ü b. Çiftleflme ve üremenin kontrol edilebilirli¤i c. Hareketlili¤inin derecesi

d. Virus, bakteri tafl›ma riski e. Fiyat›

2.Afla¤›dakilerden hangisi Diflil protein olarak kabul edilir?

a. Süt ve süt ürünleri, yumurta b. Kümes hayvanlar›n›n eti c. Bal›k

d. Sebze e. Tah›l

3.Afla¤›dakilerden hangisi, hijyenin özelliklerinden biri de¤ildir?

a. Modern bilimin ürünüdür b. Kad›n›n ev içi eme¤ine dayan›r c. Do¤al elementlerin korunmas›n› sa¤lar d. Kent yaflam›n›n özelli¤idir

e. ‹nsan sa¤l›¤› için önemlidir

4.Afla¤›dakilerden hangisi, Zein-El Abdin’in, Shiva’ya yöneltti¤i elefltiriler aras›nda yer almaz?

a. Kad›nlara ekolojik liderli¤in sorumlulu¤unu yükler.

b. Toplumsal yap›lar› kullanarak kad›n-do¤a iliflki-sin aç›klar.

c. Kad›n-do¤a aras›nda metafizik ve madde ötesi bir iliflki oluflturur.

d. Kad›n ve do¤a aras›ndaki sembolik birli¤in bo-yutlar›n› aç›klar.

e. Çal›flmas›nda hangi tahakkümün önceledi¤ini anlamak zordur.

5.Afla¤›dakilerden hangisi, geliflmekte olan ülkelerde kad›n-do¤a iliflkisini incelememifltir?

a. Shiva b. Okoko c. Mercant d. Agarwal e. Zein el-Abdin

6.Afla¤›dakilerden hangisi Nijer Deltas›’nda yapt›¤› ça-l›flma ile tan›n›r?

a. Shiva b. Okoko c. Mercant d. Agarwal e. Zein el-Abdin

7. Afla¤›dakilerden hangisi geliflmifl ülkelerde kad›n›n erkeklerden biyolojik ve psikolojik olarak farkl› oldu-¤unu, ancak bu farkl›l›¤›n, toplumsal ve tarihsel süreç-ler içinde infla edildi¤ini savunur?

a. Mellor b. Shiva c. Zein-el Abdin d. Agarwal e. Davidson

8. Afla¤›dakilerden hangisi, kad›n ve do¤an›n ikili sö-mürüsünü ortadan kald›rmak için, kad›ns› de¤erlerin yüceltildi¤i yeni bir aray›fl› ifade etmez?

a. Agarwal b. Eisler c. Mellor d. Merchant e. Zein-el Abdin

9.Afla¤›dakilerden hangisi ikinci ayr›mda yer alan Ekofe-ministlere göre ak›l’›n do¤ay› tan›mlamas›n› ifade etmez?

a. Ak›l do¤a’n›n tek ve karfl›t tan›m›n› sa¤lar b. Ak›l, do¤ay› bir kad›n ya da madde alan› olarak

anlafl›lacak flekilde yap›land›r›r.

c. Ak›l, do¤a’n›n sürekli biçimde kontrol alt›na al›n-mas›na dayanan Bat›l› ilerleme ve kalk›nma kav-ram›n› üretir.

d. Ak›l, kad›n› ve do¤a’y› boyun e¤dirilecek ve ge-çimlik sa¤lanacak bir alan olarak tan›mlar e. Ak›l, do¤a’y› kültürle özdefllefltirir.

10.Afla¤›dakilerden hangisi, Geliflmifl ülkelerde ikinci ayr›mda yer alan Ekofeministlerden biri de¤ildir?

a. Biehl b. Bigwood c. Plumwood d. King e. Merchant

Kendimizi S›nayal›m

Kad›nlar plastik pofletlere savafl açt›!

1 Nisan 2010 Yeflil Gündem

Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kad›n Meclisi, flehirde plastik poflet kullan›m›n›n çevreye zarar verdi¤ini aç›k-layarak plastik pofletlere savafl açt›.

Plastik at›klar›n çevreye verdi¤i zarar› önlemek için ra-dikal karar al›nmas›n› talep eden Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kad›n Meclisi, Denizli’de plastik poflet kullan›m›n›n yasaklanmas›n› istedi.

Kamu kurum ve kurulufllar›n›n temsilcileriyle bir araya gelen Denizli Belediyesi Kad›n Meclisi Çevre ve Sa¤l›k Grubu, kurumlar aras› iflbirli¤i yap›larak ve belediye meclisinde al›nacak bir kararla plastik pofletlerin kulla-n›m›n›n yasaklanmas›n› istedi. Denizli Vali Yard›mc›s› Mehmet Ç›nar, Kent Konseyi Baflkan› ve Belediye Bafl-kan Yard›mc›s› fiamil Ç›nar, Kad›n Meclisi BaflBafl-kan› Ay-fle Gökflin, Pamukkale Üniversitesi Halk Sa¤l›¤› Anabi-lim Dal› Baflkan› Prof. Dr. Ali ‹hsan Bozkurt, Sa¤l›k ‹l Müdürü Erdo¤an Tafl ile di¤er kamu kurum ve kurulufl-lar›n temsilcilerinin kat›ld›¤› toplant›da Çevre ve Sa¤l›k Grubu Baflkan› Ayten Bahtiyar, Pamukkale Üniversitesi Halk Sa¤l›¤› Anabilim Dal› ile birlikte haz›rlad›klar› ‘Ye-flil Ad›mlar-1 Projesi’ hakk›nda bilgi verdi.

Uzun süredir plastik poflet kullan›m›n› azaltmak için ça-l›flmalar yürüttüklerini dile getiren Bahtiyar, “Kamuoyu-nun dikkatini bu konuya çekmek için çeflitli giriflimler yapt›k. Plastik poflet kullan›m›n› azaltmak için bez tor-balar haz›rlatt›k ve da¤›tt›k. Uyar›c› nitelikte yay›nlar ve bilgilendirme toplant›lar› yapt›k. Ancak sorunu tama-men ortadan kald›rmak için plastik pofletlerin kullan›-m›n›n yasaklanmas›, bunun yerine do¤ada yüzde 100 yok olma niteli¤ine sahip tafl›ma pofletlerine dönüfltü-rülmesi gerekmektedir.

Büyük marketlerde kullan›lan pofletler do¤ada yok ol-ma özelli¤i tafl›rken pazarlarda ve dükkanlarda kullan›-lan pofletlerinde bu özelli¤i tafl›yan malzemeden üretil-mifl olmas› sa¤lanmal›. Denizli’deki bütün ma¤aza ve dükkanlar›n pazar esnaf›n›n plastik poflet yerine ka¤›t, bez torba ya da do¤ada çözünebilen do¤a dostu bio-bozunur poflet kullanmas› için meclisin karar almas›n› talep ediyoruz. Bu konuda da di¤er kurumlardan des-tek talep bekliyoruz” dedi.

Bu güne kadar gerçeklefltirdikleri çal›flmalardan dolay› Kad›n Meclisi üyelerini kutlayan Vali Yard›mc›s› Meh-met Ç›nar, sa¤l›kl› bir çevre için at›lacak her türlü ad›-ma s›n›rs›z destek vermeye haz›r olduklar›n› söyledi.

Kent Konseyi Baflkan› ve Belediye Baflkan Yard›mc›s› fiamil Ç›narda yapt›¤› konuflmada en k›sa süre içinde konunun Denizli Belediye Meclisi gündemine al›nmas› için giriflimlere bafllayacaklar›n› dile getirdi. Denizli Be-lediyesi’nin çevre konusunda gösterdi¤i hassasiyetin geçen y›l al›nan ‘En Çevreci Belediye’ unvan›yla tescil-lendi¤ini dile getiren Ç›nar, “Plastik torbalar›n hem do-¤aya hem de insanlara zararl› oldu¤u ortada.

Do¤ada yok olmalar› 400 ile bin y›l sürüyor ve kanse-rojen özellik tafl›yorlar. Ancak bilip de umursamad›¤›-m›z pek çok fley gibi hala kullanmaya devam ediyoruz. Kad›n Meclisimizin uzun süredir yürüttü¤ü bez torba kulan›lmas› konusundaki çal›flmalar› bir ad›m daha ile-riye götürmek için gerekli giriflimleri yapaca¤›z. Konu-nun en k›sa sürede meclise gelmesini sa¤lamaya çal›fla-ca¤›z. Plastik torbalara karfl› en kararl› ad›m› atmaya ha-z›r›z” dedi.

Kaynak: http://www.naturalhaber.com/haber_de-tay.asp?haberID=5040. Eriflim Tarihi: 05.06.2011

Kad›nlar Silahla Do¤a Nöbeti Tutuyor

Malatya’n›n Hekimhan ilçesine ba¤l› ‹¤dir Köyünde, kad›n ve erkekler, köyün yak›nlar›ndaki da¤larda yafla-yan keçi, geyik ve kufllar› yasa d›fl› avlamaya gelenleri engellemek amac›yla tüfekli nöbet tutuyor.

MALATYA- Köyde nöbet tutan kad›nlar, da¤larda do¤al ortamda yaflayan çok say›da yaban keçisi, ay›, domuz ve kufl türlerinin avlanmas›n› engellemek için u¤rafl ve-ren erkeklere destek vermek için silahlanarak nöbet tutmaya bafllad›. Yasa d›fl› avlanmaya gelenleri fark eden kad›nlar havaya atefl ederek köylüyü haberdar ediyor. Avlanmaya gelenlerin do¤al yaflama zarar verdi¤ini ve katliam yapt›¤›n› iddia eden kad›nlar, do¤al ortamda yaflayan hayvanlar›n öldürülmesine seyirci kalmayacak-lar›n› kaydetti.

Gece köye yak›n bölgelerde nöbet tutan kad›nlardan en yafll› olan› Elif ‹¤dir (78), nöbet tutman›n zor oldu-¤unu, ancak hayvanlar›n öldürülmesini istemedikleri için buna katland›klar›n› belirtti.

‘’DEVLET‹N KÖKLÜ B‹R ÇÖZÜM BULMASI GEREK‹R’

‹¤dir Köyü Muhtar› H›d›r Ekici de uzun süreden beri yetkili kurumlara ve kaymakaml›¤a yaz› yazarak bölge-de avlanman›n önüne geçilmesini talep ettiklerini, bölge- dev-letin bölgede, tedbir amaçl› hiç bir çal›flmas›n›n olmad›-¤›n› savundu.

Yaflam›n ‹çinden

Yaban keçilerinin sürekli olarak avlanmas› nedeniyle olaya kendi olanaklar›yla müdahale etmeye bafllad›kla-r›n› dile getiren Ekici, bir süreden beri nöbet uygulama-s›na bafllad›klar›n› vurgulayarak, kad›nlar›n da köye ya-k›n bölgelerde nöbet tuttu¤unu ifade etti.

Çiftçilik yapt›klar›n›, sürekli tuttuklar› nöbetler nedeniy-le iflnedeniy-lerinin de aksad›¤›n› bildiren Ekici, flöynedeniy-le konufl-tu:’’Kaymakaml›¤a, ilgili kurumlara defalarca yaz› yaza-rak bölgede çok say›da yaban keçisi, ay› ve domuzun do¤al ortamlarda ço¤ald›¤›n› ve koruma alt›na al›nmas› gerekti¤ini ifade ettim. Buna ra¤men flu ana kadar dev-letin hiçbir kurumundan bir destek alamad›k. Sürekli olarak baflka ilçelerden hatta baflka kentlerden gelenle-rin katliamlar›na flahit oluyoruz. Çok say›da yaban keçi-sini öldürdüler. Bölgede yapt›¤›m›z çal›flmalarda çok say›da yaban keçisi kafas› bulduk. Bu katliam›n sona ermesi için bir süredir nöbet uygulamas› bafllatt›k. Nö-betlere köyün kad›nlar› da kat›l›yor. Kad›nlar genellikle köye yak›n bölgelerde nöbet tutuyor. Devletin ilgili ku-rumlar›ndan bir destek al›ncaya kadar do¤an›n korun-mas› için biz çal›flaca¤›z.’’

‘’BÖLGEN‹N M‹LL‹ PARK OLMASINI ‹ST‹YORUZ”

Bölgedeki yaban keçilerinin özel olarak yetifltirilmedi-¤ine dikkati çeken Ekici, devlet deste¤iyle baz› bölge-lerde üretim çiftlikleri kuruldu¤unu hat›rlatt›.Özel ola-rak üretilen da¤ keçileri sayesinde çok say›da insan›n istihdam edildi¤ini ifade eden Ekici, flöyle konufl-tu:’’Devletin üretim çiftlikleri var. Buralarda da¤ keçisi yetifltirmek için çok say›da insan çal›flt›r›l›yor. Ancak köyümüzde do¤al ortamda hayvanlar kendili¤inden ço-¤al›yor. Bizler k›fl aylar›nda da¤lara yem b›rak›yoruz. Yaz›n da tuz ihtiyaçlar›n›n giderilmesi için kayalara tuz b›rak›yoruz. Bu bölgenin milli park olmas›n› istiyoruz.’’

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25015244/. Eriflim Tarihi: 05.06.2011

Belgede A‹LE SOSYOLOJ‹S‹ (sayfa 105-110)