• Sonuç bulunamadı

b) Di¤er hallerde ise beyanname verme süresi içerisinde, devralan veya birleflilen kurumlarca ödenir

(4) Muhtasar beyanname ile bildirilen vergiler, beyannamenin ve-rildi¤i ay›n yirmialt›nc› günü akflam›na kadar ödenir.

‹LG‹L‹ MEVZUAT

- Kurumlar Vergisi Kanunu md.14 (Beyan Esas›), md.15 (Vergi Kesintisi), md.17 (Tasfiye), md.19 (Devir, Bölünme ve Hisse De¤iflimi), md.20 (Devir, Bölünme ve His-se De¤iflimi Hallerinde Vergilendirme)

- Vergi Usul Kanunumd.111 (Ödeme Zaman›)

- 6183 say›l› AATUHKmd.51 (Gecikme Zamm›, Nispeti ve Hesab›), md.107 (Yasak ve Cezalar)

GEREKÇELER Hükümet Gerekçesi

Madde 21- Madde, kurumlar vergisinin ödeme süresini hem genel hükümler itibar›y-la, hem de tasfiye, birleflme, devir ve bölünme durumlar› ile muhtasar beyanname için ayr› ayr› düzenlemektedir.

Kurumlar vergisi beyannamesi, Kanunun 14 üncü maddesi uyar›nca hesap

dönemi-nin kapand›¤› ay› takip eden dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci günü akflam›-na kadar mükellefin ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilmektedir.

Düzenlenen bu madde ile kurumlar vergisinin, beyannamenin verildi¤i ay›n sonuna kadar ödenmesi sa¤lanmaktad›r. Buna göre beyannamenin verildi¤i ayda, beyanname verildikten sonra ilgili ay›n sonuna kadar herhangi bir günde ödeme yap›labilecektir.

Tasfiye ve birleflme hallerinde, tasfiye edilen veya birleflen kurumlara ait beyanname-ler tasfiyenin sona erdi¤i tarihi takip eden otuz gün içinde kurumun ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilece¤inden, bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin de bu madde hükmüne göre beyanname verme süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, tasfiyesi devam eden kurumlarda, tasfiye dönemlerine ait beyannamele-rin hesap dönemini takip eden dördüncü ay›n bibeyannamele-rinci gününden yirmibeflinci günü akfla-m›na kadar verilece¤i ve tahakkuk eden vergilerin de bu ay›n sonuna kadar ödenece¤i tabiidir.

Kanunun 20 nci maddesinin birinci ve ikinci f›kra hükümleri çerçevesinde gerçeklefl-tirilen devir ve tam bölünmelerde, münfesih kurum ad›na k›st döneme iliflkin (hesap dö-nemi bafl›ndan devir veya bölünmenin gerçekleflti¤i tarihe kadar geçen süreye iliflkin) ta-hakkuk eden vergilerin, devralan veya birleflilen kurumun devir veya bölünmenin ger-çekleflti¤i hesap dönemine iliflkin kurumlar vergisi beyannamesinin verildi¤i ay›n sonu-na kadar devralan veya birleflilen kurumlarca ödenmesi sa¤lanmaktad›r.

Dolay›s›yla bu kurumlar, münfesih kurumlara ait vergileri de kendi vergileri ile bir-likte ayn› sürede ödemeleri gerekmektedir. Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar ise kurumlar vergisi beyannamelerini verdikleri ay›n sonuna kadar münfesih kuruma ait tahakkuk eden vergileri ödemeleri gerekti¤i tabiidir.

Ancak, devir veya bölünme ifllemlerinin hesap döneminin kapand›¤› aydan kurumlar vergisi beyannamesinin verildi¤i ay›n sonuna kadar geçen süre içerisinde yap›lmas› ha-linde, münfesih kurumun önceki hesap dönemine iliflkin kurumlar vergisi beyannamesi-nin verildi¤i ve tasfiyebeyannamesi-nin sona erdi¤i tarihi takip eden otuz gün içinde, tahakkuk eden vergilerin de ödenmesi gerekmektedir.

Maddenin dördüncü f›kras›nda, muhtasar beyanname ile beyan edilen vergilerin be-yannamenin verildi¤i ay›n yirmialt›nc› günü akflam›na kadar ödenmesi gerekti¤i belirtil-mektedir.

GENEL TEBL‹⁄LER

Kurumlar Vergisi Genel Tebli¤i (Seri No: 1) (‹lgili K›sm› itibariyle)

21. Verginin Ödenmesi

Kurumlar Vergisi Kanununun 21 inci maddesi kurumlar vergisinin ödeme süresini hem genel hükümler itibar›yla, hem de tasfiye, birleflme, devir ve bölünme durumlar› ile muhtasar beyanname için ayr› ayr› düzenlemektedir.

21.1. Ödeme süresi

Kurumlar vergisi beyannamesi, Kanunun 14 üncü maddesi uyar›nca hesap döneminin kapand›¤› ay› takip eden dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci günü akflam›na kadar mükellefin ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilmektedir.

Kurumlar vergisinin de beyannamenin verildi¤i ay›n sonuna kadar ödenmesi gerekmek-tedir. Buna göre, beyannamenin verilmesi gereken ay›n sonuna kadar herhangi bir gün-de ögün-deme yap›labilecektir.

21.2. Tasfiye ve birleflme ifllemlerinde verginin ödenmesi

Tasfiye ve birleflme hallerinde, tasfiye edilen veya birleflen kurumlara ait beyannameler tasfiyenin sona erdi¤i tarihi takip eden otuz gün içinde kurumun ba¤l› oldu¤u vergi da-iresine verilece¤inden, bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin beyanname ver-me süresi içinde ödenver-mesi gerekver-mektedir.

Tasfiye edilen veya birleflen kurumlar›n bu Kanuna göre tahakkuk etmifl olup henüz va-deleri gelmemifl bulunan vergileri de ayn› süre içinde ödenecektir.

Öte yandan, tasfiyesi devam eden kurumlarda, müstakil tasfiye dönemlerine ait beyan-namelerin hesap dönemini takip eden dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci gü-nü akflam›na kadar verilece¤i ve tahakkuk eden vergilerin de bu ay›n sonuna kadar öde-nece¤i tabiidir.

21.3. Devir ve tam bölünme ifllemlerinde verginin ödenmesi

Kurumlar Vergisi Kanununun 19 ve 20 nci maddelerine göre gerçekleflen devir ve tam bölünmelerde, münfesih kurum ad›na k›st döneme (hesap dönemi bafl›ndan devir veya bölünmenin gerçekleflti¤i tarihe kadar geçen süreye) iliflkin tahakkuk eden vergilerin, devralan veya birleflilen kurumun devir veya bölünmenin gerçekleflti¤i hesap dönemine iliflkin kurumlar vergisi beyannamesinin verildi¤i ay›n sonuna kadar devralan veya bir-leflilen kurumlarca ödenmesi gerekmektedir.

Dolay›s›yla bu kurumlar›n, münfesih kurumlara ait vergileri de kendi vergileri ile birlik-te ayn› sürede ödemeleri gerekecektir. Özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar›n ise kurumlar vergisi beyannamelerini verdikleri ay›n sonuna kadar münfesih kuruma ait ta-hakkuk eden vergileri ödemeleri gerekti¤i tabiidir.

Örne¤in; hesap dönemi takvim y›l› olan (A) Ltd. fiti., 20/11/2006 tarihinde nev’i de¤ifl-tirerek (A) A.fi.’ye devredilmifltir. (A) Ltd. fiti.’nin 1/1/2006 – 20/11/2006 tarihleri ara-s› k›st dönemine iliflkin beyannamenin 30 gün içinde münfesih kurumun ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bu beyanname üzerinden tahakkuk eden vergi-lerin ise (A) A.fi. taraf›ndan 2006 y›l› kazançlar›na iliflkin beyannamenin verilece¤i 2007 y›l› Nisan ay›n›n sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, devir veya bölünme ifllemlerinin hesap döneminin kapand›¤› aydan kurum-lar vergisi beyannamesinin verildi¤i ay›n sonuna kadar geçen süre içerisinde yap›lmas›

halinde, münfesih kurumun önceki hesap dönemine iliflkin kurumlar vergisi beyanname-si ile devir veya bölünme ifllemine iliflkin beyannamebeyanname-sinin, devir veya bölünmenin ger-çekleflti¤i tarihi takip eden otuz gün içinde verilmesi ve önceki hesap dönemine iliflkin tahakkuk eden vergilerin de bu süre içinde ödenmesi, k›st döneme iliflkin tahakkuk eden vergilerin ise devralan veya birleflilen kurumun devir veya bölünmenin gerçekleflti¤i he-sap dönemine iliflkin kurumlar vergisi beyannamesinin verildi¤i ay›n sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Örne¤in; bir önceki örnekte bahsi geçen devir iflleminde, (A) Ltd. fiti.’nin 11/1/2007 ta-rihinde (A) A.fi.’ye dönüflmesi halinde, münfesih Limited fiirkete ait 2006 y›l› kazanç-lar›na iliflkin beyannamenin 10/2/2007 tarihine kadar verilmesi ve bu süre içinde tahak-kuk eden verginin devralan kurum taraf›ndan ödenmesi gerekmektedir. 1/1/2007 – 11/1/2007 k›st dönemine iliflkin beyannamenin ise 10/2/2007 tarihine kadar verilmesi ve bu beyanname üzerinden tahakkuk eden vergilerin ise 2008 y›l› Nisan ay›n›n sonuna ka-dar devralan kurum taraf›ndan ödenmesi gerekmektedir.

21.4. Muhtasar beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödenmesi Muhtasar beyanname ile beyan edilen vergilerin, muhtasar beyannamenin verildi¤i ay›n yirmialt›nc› günü akflam›na kadar ödenmesi gerekmektedir.

ÖZELGELER

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-21-7157 / 14859 say› ve 28.7.2006 tarihli Özelge

Özelge talebinde, flirketin 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanununun 20. maddesi kap-sam›nda tüm aktif ve pasifiyle birlikte 30.06.2006 tarihinde tescil edilerek (…) ünvanl›

flirkete devroldu¤u, devir neticesinde flirketin devir tarihine kadar olan süreyi kapsayan dönem için Gelir Tablosu ve Bilançosu ç›kar›larak, kurumlar vergisi beyannamesi düzenlendi¤i, hem devrolan flirket hem de devralan flirket taraf›ndan müfltereken imza-land›¤› ve devralan flirketin taahhütname vermek suretiyle bu vergiyi ödeyece¤ini beyan etti¤i belirtilerek, flirketin devir tarihine kadar gerçeklefltirdi¤i ticari faaliyetine iliflkin tahakkuk eden vergilerin hangi süre içinde ödenece¤i hususu sorulmaktad›r.

Devir halinde ilgili hesap döneminin bafllang›c›ndan devir tarihine kadar olan döne-min faaliyet sonuçlar›na iliflkin olarak haz›rlanacak müfltereken imzalanan flirkete ait k›st dönem kurumlar vergisi beyannamesi, 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanununun 20.

maddesi hükmü gere¤ince, devir iflleminin ticaret sicilinde ilan edildi¤i tarihten itibaren 30 gün içinde flirketiniz ve birleflilen kurum taraf›ndan flirketinizin ba¤l› bulundu¤u vergi dairesine verilecektir.

Öte yandan, fiirket ad›na hesap dönemi bafl›ndan devrin gerçekleflti¤i tarihe kadar geçen süreye (01.01.2006-30.06.2006) iliflkin tahakkuk eden vergilerin, ayn› Kanunun 21. maddesinin 3. f›kras›n›n (a) bendi hükmüne göre, devralan kurumun devrin gerçek-leflti¤i hesap dönemine iliflkin kurumlar vergisi beyannamesinin verildi¤i ay›n sonuna kadar (Nisan/2007 sonuna kadar) devralan kurum taraf›ndan ödenmesi gerekir.