• Sonuç bulunamadı

c) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, bele- bele-diyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tan›nan

GENEL TEBL‹⁄LER Kurumlar Vergisi Genel Tebli¤i (Seri No: 1)

10.3. Sponsorluk harcamalar› ile ba¤›fl ve yard›mlar

10.3.2. Ba¤›fl ve yard›mlar

10.3.2.4. Do¤al afetlere iliflkin ba¤›fl ve yard›mlar

Bakanlar Kurulunca yard›m karar› al›nan do¤al afetler dolay›s›yla Baflbakanl›k arac›l›¤›

ile makbuz karfl›l›¤›nda yap›lan ayni ve nakdi ba¤›fllar›n tamam› kurum kazanc›ndan in-dirilebilecektir.

ÖZELGELER

Bursa Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.16.16.01.KV.06.26/3172 say› ve 14.08.2006 tarihli Özelgesi :

Sponsorluk harcamalar›n›n gerçek ve tüzel kiflilerce y›ll›k beyanname üzerinde indi-rim konusu yap›lacak tutar›n›n belirlenmesinde, spor kulübünün de¤il, harcaman›n ya-p›laca¤› spor dal›n›n amatör veya profesyonel olmas› önem tafl›maktad›r.

Bursa Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.16.16.01.KV.06.26/3041 say› ve 08.08.2006 tarihli Özelgesi

Gençlik ve Spor Genel Müdürlü¤ünün Sponsorluk Yönetmeli¤inin 13'üncü maddesi-nin son f›kras› ile de, vergi veya sosyal güvenlik kurulufllar›na borcu nedeniyle takibata u¤rayan gerçek veya tüzel kiflilerin sponsorluk yapamayacaklar› hükmü getirilmifltir.

Mevzuat hükümlerinden de anlafl›laca¤› üzere; sponsorluk harcamalar›n›n y›ll›k ge-lirden indirilmesi veya kurum kazanc›n›n tespitinde gider olarak de¤erlendirilmesinde, amatör ve profesyonel ayr›m› yap›l›rken sporcunun kat›ld›¤› gösteri, maç, yar›fl ve ben-zeri organizasyonlar nedeniyle ferdi olarak veya ba¤l› bulundu¤u kurum, kurulufl, orga-nizasyon, kulüp veya benzeri teflebbüsler arac›l›¤› ile belli bir gelir elde edip etmedi¤i-ne bak›lmas› gerekir. Kazanç amac›yla veya bir para ödülünü ve belirli bir geliri sa¤la-mak niyetiyle yap›lmayan spor faaliyetleri amatör spor olarak kabul edilebilecektir. Ay-r›ca ticari bir organizasyon içinde yap›lan faaliyetlerin tamam› gelir sa¤lay›c› nitelikte

olaca¤›ndan bu tür faaliyetler profesyonel kavram› içersinde de¤erlendirilecektir.

Ankara Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.06.16.01/ 06-KVK-10 say› ve A¤ustos 2006 tarihli Özelgesi

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesinde yer alan hükümlere göre, spon-sorluk sözleflmesi düzenlemek suretiyle ve sponspon-sorluk uygulamas›n›n usul ve esaslar›na uygun olarak Türkiyede amatör olarak yap›lan voleybol sporu ile ilgili Voleybol Fede-rasyonuna tahsis edilmifl olan ……….. Spor Salonuna flirketiniz taraf›ndan yap›lacak bak›m onar›ma yönelik sponsorluk harcamalar›n›n tamam›n› kurumlar vergisi matrah›-n›n tespitinde verece¤iniz y›ll›k beyannamede indirim konusu yapabilece¤iniz tabiidir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01.KVK-10ç-7361 / 26059 say› ve 26.122006 tarihli Özelgesi

Ödevli kurum taraf›ndan Sosyal Hizmetler ve Çocuk esirgeme Kurumu yurtlar›nda kalan gençlere verilen bedesiz güvenlik eleman› hizmeti, Kanunun 10/1-ç bendi kapsam›nda, yetifltirme yurtlar›n›n faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yap›lan ba¤›fl ve yard›m olarak nitelendirilemez.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-10/7457 /2471 say› ve 14.2.2007 tarihli Özelgesi

fiirketinizin ………köyü ‹lkö¤retim okuluna kütüphane binas› yap›m› için yapaca¤›-n›z ba¤›fllar›n tamam›n›n (ba¤›fl›n yap›ld›¤› döneme iliflkin kurum kazanc›n›n afl›lmam›fl olmas› kayd›yla) flirketin vergi matrah›n›n tespitinde indirim olarak kurumlar vergisi be-yannamesi üzerinde ayr›ca gösterilmek flart›yla, kurum kazanc›ndan indirilmesi müm-kündür. Ancak ba¤›fl›n yap›ld›¤› dönemde flirketin faaliyetinin zararla sonuçlanm›fl ol-mas› veya gelirin yetersiz olol-mas› nedeniyle indirilemeyen ba¤›fl ve yard›mlar›n daha sonraki y›llarda indirim konusu yap›lmas› veya zarar olarak devretmesi mümkün de¤il-dir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1 .G‹B.4.34.l6.01/KVK-10 /7437 / 2212 say› ve 7.2.2007 tarihli Özelgesi

fiirket aktifinize kaydedece¤iniz 1 adet arac›n, …… Kaymakaml›¤› ‹lçe Emniyet Mü-dürlü¤ü’ne, arac›n al›m de¤erini, cinsini ve adedini belirten al›nd› makbuzu karfl›l›¤›nda hibe etmeniz yada ilgili kurum taraf›ndan al›nan arac›n maliyet bedelinin flirketinizce, il-gili kurumun ad›n›za düzenleyece¤i ba¤›fl makbuzu karfl›l›¤›nda nakden ödenmesi halin-de, yapaca¤›n›z ba¤›fllar› 2006 y›l›na ait kurum kazanc›n›z›n %5’ine kadar olan k›sm›-n›, kurum kazanc›n›z›n tespitinde indirim konusu yapman›z mümkün olacakt›r. Ancak, ba¤›fllanan arac›n flirketiniz taraf›ndan sat›n al›nmadan, baflka bir deyiflle ba¤›fllanmak üzere de olsa flirketinizin aktifine kay›t edilmeden bedelinin sat›c› flirkete ödenmesi ve faturan›n do¤rudan ……Kaymakaml›¤› ‹lçe Emniyet Müdürlü¤ü ad›na düzenlenmesi halinde ad› geçen kuruma yap›lan ba¤›fl›n kurumlar vergisi matrah›ndan indirilmesi mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-10-7393 / 527 say› ve 11.1.2007 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/ç hükmü uyar›nca fiirketinizin .... Üni-versitesine yapaca¤› nakdi ba¤›fllar›n tamam›n›n (ba¤›fl›n yap›ld›¤› döneme iliflkin ku-rum kazanc›n›n afl›lmam›fl olmas› kayd›yla) flirketin vergi matrah›n›n tespitinde indirim olarak kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayr›ca gösterilmek flart›yla, kurum ka-zanc›ndan indirilmesi mümkündür. Ancak ba¤›fl›n yap›ld›¤› dönemde flirketin faaliyeti-nin zararla sonuçlanm›fl olmas› durumunda ise nakdi ba¤›fl›n o dönemde indirim olarak dikkate al›nabilmesi mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.4.G‹B.0.34.11/KVK-10 / 20318 say› ve 19.10.2006 tarihli Özelgesi

‹lgideki dilekçenizde, firman›z›n 2863 say›l› Kültür ve Tabiat Varl›klar›n› Koruma Kanunu kapsam›nda bulunan, baz› tafl›mazlar›n bak›m, onar›m, restorasyon, rölöve, res-titüsyon projelerinin hakedifl ödemeleri ve nakil ifllerini finanse etmek istedi¤inizi be-lirterek, söz konusu ifller nedeniyle yapt›¤›n›z harcamalar› kurumlar vergisi matrah›n›n tespitinde indirim konusu yap›l›p yap›lamayaca¤›n› sormaktas›n›z.

Kurumlar Vergisi Kanununun 10/4. maddesi uyar›nca söz konusu tafl›mazlar›n 2863 say›l› Kültür ve Tabiat Varl›klar›n› Koruma Kanunu kapsam›nda olmalar› kofluluyla, söz konusu tafl›nmazlar için makbuz karfl›l›¤› ve kurumlar vergisi beyannamesi üzerin-de ayr›ca göstermek suretiyle yapaca¤›n›z harcamalar›n tamam›n›n, kurumlar vergisi matrah›n›n tespitinde, kurum kazanc›ndan indirim konusu yapman›z mümkündür.

Ancak, flirketinizin finansman›n› üstlendi¤i bak›m, onar›m, restorasyon, rölöve ve restitüsyon projesine konu gayrimenkuller orta¤›n›z›n mülkiyetinde oldu¤undan, söz ko-nusu iflleri yapt›raca¤›n›z kifli ve kurumun Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 17. maddesin-de say›lan kifli ve kurumlardan olmas› halinmaddesin-de yapaca¤›n›z harcamalar›n, örtülü kazanç da¤›t›m› olarak de¤erlendirilmeyecek miktarlarda yap›lmas› gerekece¤i tabiidir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-10- 7408 / 893 say› ve 18.1.2007 tarihli ve ‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-10-7153 /14662 sayu ve 27.7.2006 say›l› Özelgeleri

4691 say›l› Teknoloji Bölgeleri Kanunu Geçici 2. maddesi uyar›nca, yönetici flirket-lerin bu Kanun uygulamas› kapsam›nda elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhas›ran bu bölgedeki yaz›l›m ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar› 31.12.2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna oldu¤u için bölgede faaliyet gösteren flirketinizin mün-has›ran bu bölgedeki yaz›l›m ve AR-GE faaliyetlerinden elde etti¤iniz kazançlar yukar›da yap›lan aç›klamalar dahilinde 31.12.2013 tarihine kadar kurumlar vergisinden müstesnad›r.

5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin son f›kras›nda “(3) ‹fltirak hisseleri al›m›yla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumlar›n kurumlar

ver-gisinden istisna edilen kazançlar›na iliflkin giderlerinin veya istisna kapsam›ndaki faaliyetlerinden do¤an zararlar›n›n, istisna d›fl› kurum kazanc›ndan indirilmesi kabul edilmeyece¤i” hüküm alt›na al›nm›fl bulunmaktad›r. Dolay›s›yla, teknokentlerdeki Ar-Ge faaliyetlerinden bir kazanç do¤mas› ve bu kazançla ilgili olarak 4691 say›l› Kanunun geçici 2’nci maddesinde öngörülen istisnadan yararlan›lacak olmas› durumunda, istisna uygulanacak kazanc›n elde edilmesine yönelik olarak yap›lan harcamalar dolay›s›yla ayn› Kanunun 10. maddesinin a bendine göre Ar-Ge indiriminden de yararlan›lmas›

halinde bu harcamalar Ar-Ge indirimi kapsam›nda de¤erlendirilmeyecektir. Di¤er bir ifadeyle, kazanc›na istisna uygulanacak Ge faaliyetleri için yap›lan harcamalar›n Ge indiriminden yararlanmas› söz konusu de¤ildir. Ancak, teknokentlerde yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin iflletmenin kendi faaliyetiyle ilgili olmas› ve 4691 say›l› Kanunla öngörülen istisnaya konu olmamas› durumunda, bu tür harcamalar Ar-Ge indirimi kap-sam›nda de¤erlendirilecektir. Teknokentlerde yürütülen ve Ar-Ge indiriminden yarar-lan›lan proje sonucunda elde edilen ürünün veya hakk›n sat›lmas› durumunda, giderleri di¤er kazançlardan indirim konusu yap›lm›fl olan bu proje dolay›s›yla elde edilen kazançla ilgili olarak 4691 say›l› Kanunun geçici 2’nci maddesinde öngörülen istisnadan yararlan›lmas› söz konusu olmayacakt›r.

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/2673 say› ve 26.9.2006 tarihli Özelge

(…) Ticaret ve Sanayi Odas› ad›na bankaya yat›r›lan ba¤›fl›n, %100 e¤itime destek kampanyas› çerçevesinde e¤itim ve spor vadisi inflaat›nda kullan›lmak amac›yla yat›r›l-m›fl olsa dahi, (5590 say›l› Kanun'un 1'inci maddesinde, Ticaret ve Sanayi Odalar› kamu kurumu niteli¤inde tüzel kiflili¤e haiz meslek kurulufllar› olarak tan›mlanmas›na ra¤men, 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10/1-ç maddesinde say›lan kurum ve kurulufl-lar aras›nda yer almad›¤›ndan) beyan edilecek kurum kazanc›ndan indirim konusu ya-p›lmas› mümkün de¤ildir. Ancak, (…) Ticaret ve Sanayi Odas› Baflkanl›¤› , (…)

Valili-¤i ve (…) ‹l Milli EValili-¤itim Müdürlü¤ü aras›nda yap›lan protokol çerçevesinde, 1 adet Spor Lisesi, 1 adet Sosyal Bilimler Lisesi, 1 adet Genel Lise, 1 adet Endüstri Meslek Lisesi, 1 adet ‹lkö¤retim Okulu, 1 adet Anaokulu, 1 adet Otistik Çocuklar E¤itim Merkezi, 1 adet Bilim Sanat Merkezi, 1 adet K›z Ö¤renci Yurdu, 1 adet Erkek Ö¤renci Yurdu, 1 adet Kapal› Spor Salonu, 1 adet Çok Amaçl› Salon olmak üzere 12 tane e¤itim tesisi, ha-y›rsever kurulufl "(…) Ticaret ve Sanayi Odas›" taraf›ndan infla edilerek Milli E¤itim Ba-kanl›¤›na devredilecek inflaatta kullan›lmak ve (…) Ticaret ve Sanayi Odas›n›n ortak ge-lir ve giderleri ile hiçbir flekilde iliflkilendirilmemek kayd›yla, oda ad›na aç›lan Banka hesab›na hesaba flirketinizce dekont karfl›l›¤›nda e¤itime destek kampanyas›nda kullan›l-mak flart›yla yat›r›lan ba¤›fl›n, Vergi Usul Kanunu'nun 3'üncü maddesinin (B) bendi,

"Vergilendirmede olaylar›n gerçek mahiyeti esast›r." hükmü do¤rultusunda 5520 say›l›

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10'uncu maddesinin 1/ç bendi uyar›nca 2006 y›l›na ilifl-kin olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilecek kazançlar üzerin-den tamam›n›n indirim konusu yap›lmas› mümkün bulunmaktad›r. Di¤er taraftan;

ileri-de yap›lacak herhangi bir tespitte ileri-de indirime konu edilen ba¤›fl›n, Milli E¤itim Bakan-l›¤›'na ba¤›fllanacak "(…) E¤itim ve Spor Vadisi" inflaat›nda kullan›lmad›¤›n›n, ayr›ca yap›lacak inflaat›n yukar›da aç›klanan koflullar› tafl›mad›¤›n›n tespiti halinde indirimin reddedilece¤i tabiidir.

Bursa Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.16.16.01.KV.06.28/ 3215 say› ve 17.8.2006 tarihli Özelgesi

E¤itime %100 destek kampanyas› kapsam›nda (…) Ticaret ve Sanayi Odas›, (…) Va-lili¤i ve (…) ‹l Milli E¤itim Müdürlü¤ünce imzalanan protokol gere¤i yap›m›na karar verilen "(…) E¤itim ve Spor Vadisi" inflaat› harcamalar›na destek vermek üzere Ticaret ve Sanayi Odas› ad›na bankaya yat›r›lan flartl› ba¤›fl›n, %100 e¤itime destek kampanya-s› çerçevesinde e¤itim ve spor vadisi inflaat›nda kullan›lmak amac›yla yat›r›lm›fl olsa da-hi, (5590 say›l› Kanun'un 1'inci maddesinde, Ticaret ve Sanayi Odalar› kamu kurumu ni-teli¤inde tüzel kiflili¤e haiz meslek kurulufllar› olarak tan›mlanmas›na ra¤men, 5520 sa-y›l› Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10/1-ç maddesinde say›lan kurum ve kurulufllar ara-s›nda yer almad›¤›ndan) beyan edilecek kurum kazanc›ndan indirim konusu yap›lmas›

mümkün de¤ildir. Bununla beraber, ba¤›fl›n, Vergi Usul Kanunu'nun 3'üncü maddesinin (B) bendi, "Vergilendirmede olaylar›n gerçek mahiyeti esast›r." hükmü do¤rultusunda 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10'uncu maddesinin 1/ç bendi uyar›nca 2006 y›l›na iliflkin olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilecek kazanç-lar üzerinden tamam›n›n indirim konusu yap›lmas› mümkün bulunmaktad›r.

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/2983 say› ve 6.11.2006 tarihli Özelgesi

Mülkiyeti Hazineye ait olan tafl›nmaz mal› ziraat yapmak suretiyle fuzulen iflgal et-meniz nedeniyle, 2886 say›l› Kanun uyar›nca Defterdarl›k (Milli Emlak Müdürlü¤ü) ta-raf›ndan komisyon karar›na istinaden ve geçmifle yönelik olarak ad›n›za tahakkuk ettiri-len ecrimisil, kanun emrine istinaden ödenen bir tazminat niteli¤inde olmakla birlikte zi-rai faaliyetinizle ilgili olmad›¤› için, kurum kazanc›n›n tespitinde gider olarak indirim konusu yap›lmas› mümkün de¤ildir.

Ankara Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/3625 say› ve 29.12.2006 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. f›kras›n›n ç. Bendi uya-r›nca, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyeler ve köylere, ba¤›fllanmak üzere yap›lan veya yapt›r›lan okul ve 100 yatak kapasitesinden az olmamak üzere ö¤renci yurtlar›n›n inflaat› ile ilgili harcamalar›n –inflaat› anahtar teslim tamamla-yacak olan müteahhit firman›n ad›n›za düzenleyece¤i hak edifl faturalar›n›n- tamam›, ayr› hesaplarda izlenerek ,kurumlar vergisi matrah›n›n tespitinde, kurumlar vergisi be-yannamesi üzerinde ayr›ca gösterilmek flart›yla, kurum kazanc›ndan (kâr›ndan), sadece ilgili dönemde indirim konusu yap›labilir. Bu harcamalar›n kurum kazanc›n›n tespitinde gider yaz›lamalar› mümkün olmad›¤› gibi, indirilemeyen k›sm›n di¤er y›la da devri söz konusu de¤ildir. bütün bu hususlar geçici vergi dönemleri için de geçerlidir.

Ankara Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.06.16.01/ 06-KVK-10 say› ve A¤ustos 2006 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kanunun 10. maddesinin 1. f›kras›n›n alt bentlerinde kurumlar vergisi be-yannamesinde ayr›ca gösterilmifl olma flart› ile kurum kazanc›ndan indirilebilecek gider-ler s›rayla say›lm›flt›r. Söz konusu f›kran›n (b) alt bendi uyar›nca, 21/5/1986 tarihli ve 3289 say›l› Gençlik ve Spor Genel Müdürlü¤ünün Teflkilat ve Görevleri Hakk›nda Ka-nun ile 17/6/1992 tarihli ve 3813 say›l› Türkiye Futbol Federasyonu Kurulufl ve Görev-leri Hakk›nda Kanun kapsam›nda yap›lan sponsorluk harcamalar›n›n sözü edilen kanun-lar uyar›nca tespit edilen amatör spor dalkanun-lar› için tamam›, profesyonel spor dalkanun-lar› için

%50’sinin indirim konusu yap›lmas› mümkündür. Bu düzenleme gere¤ince sponsorluk sözleflmesi düzenlemek suretiyle ve sponsorluk uygulamas›n›n usul ve esaslar›na uygun olarak Voleybol Federasyonuna tahsis edilmifl olan ……….. Spor Salonuna flirketiniz taraf›ndan yap›lacak bak›m onar›ma yönelik sponsorluk harcamalar›n›n tamam› ticari kazanc›n tespitinde esas olan tahakkuk ilkesi gere¤ince ba¤›fl›n yap›ld›¤› y›l kurumlar vergisi beyannamesinde ayr›ca belirtilmek flart› ile indirim konusu yap›labilir.

‹zmir Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.35.16.01/176300-ÖZ/90/ 6109 say›

ve 25.7.2006 tarihli Özelgesi

Her dernek ya da vâk›fa yap›lan yard›m›n gider olarak yaz›lmas› mümkün bulunma-y›p, ancak kamu yarar›na çal›flan dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tan›-nan vak›flara makbuz karfl›l›¤›nda yap›lan ba¤›fl ve yard›mlar›n toplam›n›n o y›la ait ku-rum kazanc›n›n % 5’ ine kadar olan k›sm›n›n kuku-rum kazanc›ndan indirilmesi mümkün bulunmaktad›r.