• Sonuç bulunamadı

ç) Her ne flekilde ve ne isimle olursa olsun ayr›lan yedek akçeler (Türk Ticaret Kanununa, kurumlar›n kurulufl kanunlar›na,

BAKANLAR KURULU KARARLARI

Bu maddenin 1/› bendinde yaz›l› % 50 oran›, 1.1.1991 tarihinden itibaren beyan›

gereken kazançlar›n tespitinde uygulanmak üzere 90/1081 say›l› Bakanlar Kurulu Karar›

ile s›f›ra indirilmifltir. Bu Kararname, yine bu Kanunun geçici 1/4 maddesi uyar›nca, yeni bir karar al›n›ncaya kadar geçerlili¤ini sürdürmektedir.

GENEL TEBL‹⁄LER

Kurumlar Vergisi Genel Tebli¤i (Seri No: 1) (‹lgili K›sm› itibariyle)

11. Kabul Edilmeyen ‹ndirimler

Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinde, kurum kazanc›n›n tespiti s›ras›nda indirilmesine izin verilmeyen giderler topluca s›ralanm›flt›r.

11.1. Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler

11.2. Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farklar› ve ben-zeri giderler

11.3. Transfer fiyatland›rmas› yoluyla örtülü olarak da¤›t›lan kazançlar 11.4. Her ne flekilde ve ne isimle olursa olsun ayr›lan yedek akçeler

Kabul edilmeyen indirimler aras›nda say›lan yedek akçeler, gider niteli¤inde de¤ildir ve bunlar iflletme bünyesinde elde edilen kazanc›n, da¤›t›lmay›p iflletmede al›konulan k›-s›mlar›d›r. Her ne flekilde ve isimle ayr›lm›fl olursa olsun ayr›lan yedek akçelerin kurum kazanc›n›n tespitinde indirim konusu yap›lmas› mümkün de¤ildir.

Türk Ticaret Kanununa, kurumlar›n kurulufl kanunlar›na, tüzüklerine, ana statülerine ve-ya sözleflmelerine göre safi kazançtan ay›rd›klar› tüm yedek akçeler ile 5411 say›l› Ban-kac›l›k Kanununa göre ayr›lan genel karfl›l›klar›n indirimi mümkün bulunmamaktad›r.

Öte yandan, 5411 say›l› Kanuna göre ayr›lan özel karfl›l›klar, kurum kazanc›n›n tespitin-de indirilecek gitespitin-der olarak dikkate al›nabilecektir.

11.5. Hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezalar› ile vergi cezalar› ve gecikme zamlar›

Kurumlar Vergisi Kanununa göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezala-r›, vergi cezalacezala-r›, 6183 say›l› Amme Alacaklar›n›n Tahsil Usulü Hakk›nda Kanun hü-kümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamlar› ve faizleri ile 213 say›l› Vergi Usul Ka-nununa göre ödenen gecikme faizi ile piflmanl›k zamm›n›n kurum kazanc›ndan indirimi kabul edilmemektedir. 6183 say›l› Amme Alacaklar›n›n Tahsil Usulü Hakk›nda Kanun hükümlerine göre tecil edilen vergilere iliflkin tecil faizleri de bu kapsamda olup kurum kazanc›ndan gider olarak indirilmesi mümkün de¤ildir.

Öte yandan, sosyal güvenlik kurumlar›na ödenen gecikme cezalar› ile gecikme zamlar›

da bu kapsamda gider olarak indirilemeyecektir.

11.6. Menkul k›ymetlerin itibari de¤erlerinin alt›nda ihrac›ndan do¤an zararlar Kanunlarla veya kanunlar›n verdi¤i yetkiye dayan›larak tespit edilen hadler sakl› kalmak kayd›yla, menkul k›ymetlerin itibari de¤erlerinin alt›nda ihrac›ndan do¤an zararlar ile bu menkul k›ymetlere iliflkin olarak ödenen komisyonlar ve benzeri her türlü giderler ku-rum kazanc›n›n tespitinde indirim olarak dikkate al›namaz.

11.7. Baz› tafl›tlara iliflkin giderler ve amortismanlar

Kiralama yoluyla edinilen veya iflletmede kay›tl› olan baz› motorlu deniz tafl›tlar› ile uçak, helikopter gibi hava tafl›tlar›ndan iflletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olma-yanlar›n giderleri ile amortismanlar›n›n indirimi mümkün de¤ildir.

11.8. Kurumun kendisinin, ortaklar›n›n, yöneticilerinin ve çal›flanlar›n›n suçlar›ndan do¤an tazminat giderleri

Sözleflmelerde ceza flart› olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendi-sinin, ortaklar›n›n, yöneticilerinin ve çal›flanlar›n›n suçlar›ndan do¤an maddi ve manevi tazminat giderleri indirim olarak dikkate al›namaz.

11.9. Bas›n yoluyla ifllenen fiillerden dolay› ödenen tazminatlar

Bas›n yoluyla ifllenen fiillerden veya radyo ve televizyon yay›nlar›ndan do¤an maddi ve manevi zararlardan dolay› ödenen tazminat giderlerinin gider olarak indirimi kabul edil-meyecektir.

11.10. Baz› ürünlere ait ilan ve reklam giderleri

Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam gider-lerinin %50’si kurumlar vergisi uygulamas›nda gider olarak kabul edilmeyecektir.

90/1081 say›l› Bakanlar Kurulu Karar› ile söz konusu oran s›f›r olarak tespit edilmifltir.

Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 1 inci maddesinin dördüncü f›kras› uyar›nca yeni bir Bakanlar Kurulu Karar› al›n›ncaya kadar söz konusu oran geçerli olacakt›r.

11.11. Kurumlar›n yönetim kurulu baflkan ve üyelerine verilen temettü ikramiyeleri Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesi uyar›nca, idare meclisi baflkan ve üyelerine ödenen kâr paylar› menkul sermaye irad› say›lm›flt›r. Bu itibarla, söz konusu ödemele-rin kurum kazanc›n›n tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmamaktad›r.

Öte yandan, kurum personeline ödenen temettü ikramiyeleri Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesine göre ücret say›ld›¤›ndan bu ödemeler kurum kazanc›n›n tespitinde üc-ret gideri olarak dikkate al›nmaya devam edilecektir. Söz konusu temettü ikramiyeleri-nin bilanço günü itibar›yla ödenecek toplam tutar› kesinleflti¤inden, çal›flanlara o y›la iliflkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresinin sonuna kadar ödenecek te-mettü ikramiyeleri, ilgili oldu¤u y›l›n kazanc›n›n tespitinde gider olarak dikkate al›nabi-lecektir. Ayn› husus çal›flanlara ödenen performans de¤erlemelerine ba¤l› olarak verile-cek prim ve ikramiyeler için de geçerlidir. Di¤er taraftan, ücret niteli¤indeki bu ödeme-lerin nakden veya hesaben yap›ld›¤› dönemde vergi kesintisine tabi tutulmas›

gerekece-¤i tabiidir.

ÖZELGELER

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.l6.01/KVK-11-7492 / 3561 say› ve 27.2.2007 tarihli Özelgesi

Muayene hizmeti verdi¤iniz hastan›n ……….. Fakültesi Hastahanesine sevkini takiben ……….. Fakültesi Hastahanesinde ameliyat›na karar verilmesi ve an›lan hastahanede ameliyat yap›lmas› esnas›nda ………. baflkanl›¤›nda oluflturulan ameliyat ekibinin hatas›ndan oluflan olumsuzluk neticesinde karfl› tarafa dava konusu edilmeksizin avukatlar nezdinde yap›lan görüflmeler neticesinde yapt›¤›n›z ödemenin;

fiirketinizin ticari faaliyeti ile ilgisi bulunmad›¤›ndan, Gelir Vergisi Kanununun 40/3.

maddesi kapsam›nda de¤erlendirilmesi mümkün olmay›p, 5520 say›l› Kurumlar Vergi-si Kanununun 11. maddeVergi-sinin 1/g bendi uyar›nca kazanc›n›z›n tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate al›nmas› gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK.11-7296 / 20887 say› ve 7.12.2006 tarihli Özelgesi

fiirketinizin kasas›ndan çal›nan nakdin flirket taraf›ndan gider olarak dikkate al›nmas›

mümkün olmay›p, “cari hesaba” ya da “kanunen kabul edilmeyen giderler hesab›na”

al›nmak suretiyle muhsebelefltirilmesi mümkündür.

Gelir ‹daresi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.0.03.49/4914-228 / 8166 say› ve 31.1.2007 tarihli Özelgesi

fiirketinizde ifl kazas› geçiren bir iflçi için Sosyal Sigortalar Kurumu Baflkanl›¤›

taraf›ndan Ünye ‹fl Mahkemesinde aç›lan dava sonucu fiirketinizin %90 oran›nda kusurlu bulunmas› ve tazminat ödenmesi yönünde hüküm tesis edilmesi sebebiyle, mahkeme karan uyar›nca flirketiniz taraf›ndan ödenen tazminatlardan, flirketinizin kusurlu olmad›¤› orana isabet eden tutar›n Gelir Vergisi Kanununun 40 inci maddesinin (3) numaral› bendine göre gider olarak dikkate al›nmas› mümkün olup, kusurlu oldu¤u orana isabet eden tutar›n ise 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci mad-desinin (g) bendine göre gider olarak dikkate al›nmas› mümkün bulunmamaktad›r.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1G‹B.O4.99.16.01./02-MUK-26 / 3865 say› ve 15/3/2007 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanununun “Kabul Edilmeyen ‹ndirimler” bafll›kl›

11/d maddesinde; bu Kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezalar›, vergi cezalar›, 21/7/1953 tarihli ve 6183 say›l› Amme Alacaklar›n›n Tahsil Usulü Hakk›nda Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamlar› ve faizler ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizlerinin kurum kazanc›n›n tespitinde indirim olarak kabul edilemeyece¤i hüküm alt›na al›nm›flt›r. Buna göre, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü ‹çkiler Piyasas› Düzenleme Kurumu taraf›ndan

“Tütün Mamullerinin Zararlar›ndan Korunmaya Yönelik Üretim fiekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine ‹liflkin Usul ve Esaslar Hakk›nda Yönetmelik” ile

“Tütün Denetlenmesine ‹liflkin Usul ve Esaslar Hakk›nda Yönetmelik” hükümlerine ayk›r› ifllem yap›lmas› nedeniyle kesilen ‹dari Para Cezalar›n›n kurum kazanc›n›n tespitinde indirim olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktad›r.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.04.99.16.01/4-126/Muk-12 / 2292 say› ve 19.2.2007 tarihli Özelgesi

fiirkette çal›flan personelin yurt içinde bir yüksek lisans program›na kat›lmas›

nedeniyle flirketce karfl›lanacak e¤itim masraflar›n›n burs olarak de¤erlendirilmesi mümkün olmay›p, ücret olarak vergilendirilmesi ve kurum kazanc›n›n tespitinde ücret olarak imdirim konusu yap›lmas› gerekmektedir.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.04.99.16.01/2-58/MUK-3 / 954 say› ve 19.1.2007 tarihli Özelgesi

Buna göre, 5015 say›l› Petrol Piyasas› Kanununun 19.maddesinin 2.f›kras›n›n (a) ben-dinin (4) numaral› alt benben-dinin ihlal edildi¤i gerekçesiyle Enerji Piyasas› Düzenleme Kurulu taraf›ndan flirketiniz ad›na kesilen ‹dari Para Cezas›n›n Kurum kazanc›n›z›n tespitinde indirim olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktad›r.