• Sonuç bulunamadı

c) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, bele- bele-diyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tan›nan

GENEL TEBL‹⁄LER Kurumlar Vergisi Genel Tebli¤i (Seri No: 1)

10.2.8. Aktiflefltirilen k›ymetlerin devri

Henüz tamamlanmam›fl bir Ar-Ge projesinin, baflka bir kuruma sat›lmas› halinde aktif-lefltirilen tutarlar kazanç tutar›n›n tespitinde maliyet unsuru olarak dikkate al›nacakt›r.

Ar-Ge indirimi uygulamas›nda, henüz tamamlanmam›fl bir Ar-Ge projesinin baflka bir kuruma sat›lmas› durumunda, Ar-Ge projesini devralan kurumun bu projeye iliflkin ola-rak ilave yapt›¤› harcamalar Ar-Ge indiriminden yararlanabilecek olup devreden kurum-da yap›lan Ar-Ge harcamalar› için indirimden yararlan›lmas› söz konusu olmayacakt›r.

Tamamlanm›fl bir Ar-Ge projesinin baflka bir kuruma sat›lmas› durumunda ise Ar-Ge projesini devralan kurumun Ar-Ge indiriminden yararlanmas› söz konusu de¤ildir.

10.2.9. Di¤er hususlar

10.2.9.1. D›flar›dan sa¤lanan fayda ve hizmetler

Ar-Ge faaliyetinin esas itibar›yla iflletme bünyesinde yap›lmas› gerekmektedir.

Fiili kullan›m durumunun tespit edilmesi ve ortak giderlerin de buna göre paylaflt›r›lma-s› flart›yla bir kuruma ait oldu¤u halde di¤er kurumlarla ortak kullan›lan Ar-Ge depart-man›nda yap›lan Ar-Ge faaliyetleri, iflletme bünyesinde yap›lm›fl say›lacakt›r. ‹flletme-nin organizatörlü¤ünde olmak flart›yla, kamu kurum ve kurulufllar›na ait Ar-Ge merkez-leriyle üniversiteler bünyesinde yap›lan Ar-Ge faaliyetleri de bu kapsamda bulunmaktad›r.

Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi esnas›nda, proje baz›nda yerli ve yabanc› teknik per-sonelden mesleki ve teknik destek al›nmas› veya baz› analizlerin d›flar›da yapt›r›lmas›

halinde bunlarla ilgili olarak yap›lan ödemeler de Ar-Ge harcamas› kapsam›nda de¤er-lendirilecektir.

10.2.9.2. Mükelleflerden istenecek belgeler ve di¤er hususlar

Ar-Ge indiriminden yararlanmak isteyen mükellefler, proje ve uygulama aflamalar›nda afla¤›da belirtilen belgeleri ilgili birimlere göndereceklerdir.

10.2.9.2.1. Ar-Ge projesi ile ilgili olarak istenecek belgeler

Ar-Ge indiriminin uygulanmaya bafllanaca¤› döneme ait geçici vergi beyannamesinin

verilece¤i tarihe kadar Ar-Ge faaliyetiyle ilgili olarak Ek-1’de yer alan formata uygun olarak haz›rlanacak rapor, bir yaz› ekinde iki nüsha olarak Gelir ‹daresi Baflkanl›¤›na el-den veya posta yoluyla gönderilecektir. (Tebli¤in bu eki kitab›n Ek’ler Bölümünde 2 no’lu Ek’e konulmufltur).

Bakanl›k, raporun genel de¤erlendirmesini yapt›ktan sonra, projenin bilimsel olarak in-celenerek münhas›ran yeni bilgi ve teknoloji aray›fl›na yönelik olup olmad›¤›n›n tespit edilmesi amac›yla, projeyi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araflt›rma Kurumuna (TÜ-B‹TAK) ve/veya üniversiteler ile araflt›rma yap›lan konuda uzmanlaflm›fl kurulufllara in-tikal ettirecektir. Mükellefe, proje bütçesinin %0,3’ü oran›nda bir tutar› incelemeyi ya-pan kurulufla ödemesi için bir yaz› gönderilecek, ancak bu tutar 15.000.- YTL’yi aflma-yacakt›r.

Ar-Ge projesine iliflkin incelemeyi yapacak kurulufl, ihtiyaç duymas› halinde ilave bilgi veya belgeleri de isteyerek, kendi uzmanlar› veya görevlendirece¤i baflka kurulufllara ait uzmanlar marifetiyle gerekli incelemeleri k›sa sürede yapt›racak, Ek-2’de yer alan for-mata göre düzenlenen de¤erlendirme raporunun bir örne¤ini Gelir ‹daresi Baflkanl›¤›na ve baflvuru sahibine gönderecektir. (Tebli¤in bu eki kitab›n Ek’ler Bölümünde 3 no’lu Ek’e konulmufltur).

Para–Kredi ve Koordinasyon Kurulu Kararlar›na istinaden uygulanan Ar-Ge yard›m›na iliflkin mevzuat çerçevesinde TÜB‹TAK taraf›ndan daha önce incelemesi yap›lm›fl olan projelerle ilgili olarak yeniden inceleme yap›lmas›na ihtiyaç bulunmamaktad›r. Bu kap-samda TÜB‹TAK taraf›ndan incelenerek desteklenmesi uygun bulunmufl Ar-Ge projesi bulunan mükelleflerin bu projeler hakk›nda ayr›ca bir inceleme yap›lmas› için Gelir ‹da-resi Baflkanl›¤›na müracaat etmelerine gerek olmay›p, desteklenmesi uygun bulunmufl projelere iliflkin Ar-Ge de¤erlendirme raporlar›n›n örne¤inin YMM tasdik raporuna ek-lenmesi yeterli olacakt›r.

10.2.9.2.2. Projenin Ar-Ge projesi olarak de¤erlendirilmemesinin sonuçlar›

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araflt›rma Kurumu (TÜB‹TAK) ve/veya üniversiteler ile araflt›rma yap›lan konuda uzmanlaflm›fl kurulufllarca Ar-Ge projesi olarak de¤erlen-dirilmeyen projeler nedeniyle mükellef taraf›ndan haks›z yere indirim konusu yap›lan tutarlar, vergi ziya› cezas› ve gecikme faizi ile birlikte mükelleften aranacakt›r.

10.2.9.2.3. Yeminli mali müflavir tasdik raporu

2/1/1990 tarihli Resmi Gazete’de yay›mlanan “Yeminli Mali Müflavirlerin Tasdik Ede-cekleri Belgeler, Tasdik Konular› ve Tasdike ‹liflkin Usul ve Esaslar Hakk›nda Yönet-melik” hükümleri uyar›nca “Ar-Ge indirimi” ile ilgili ifllemler yeminli mali müflavirle-rin tasdik edece¤i konular kapsam›na al›nm›flt›r.

Ar-Ge indiriminden yararlanan mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesinde yarar-lan›lan Ar-Ge indiriminin do¤ru hesapland›¤› ve uyguland›¤›na iliflkin YMM tasdik ra-porunu ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde ba¤l› bulunduklar› vergi dairelerine

verme-leri gerekmektedir. Ar-Ge proje de¤erlendirme raporlar›n›n, YMM tasdik raporlar›n›n verilmesi gereken ay içinde veya daha sonra gelmesi halinde de mükellefler Ar-Ge in-diriminden yararlanabileceklerdir. Bu durumda, de¤erlendirme raporunun ilgili vergi dairesi kay›tlar›na girdi¤i tarihten itibaren 30 gün içerisinde YMM tasdik raporunun ib-raz edilmesi gerekecektir. Söz konusu raporun bu süreler içinde verilememesi halinde ise Ar-Ge indiriminden yararlan›lamayaca¤› tabiidir.

Ar-Ge indirimine iliflkin hususlara tam tasdik raporunda yer verilmifl olmas› durumun-da, Ar-Ge indirimine iliflkin olarak ayr›ca tasdik raporu düzenlenmesine gerek bulunma-maktad›r.

YMM tasdik raporunda en az afla¤›daki bilgilerin bulunmas› gerekmektedir:

- Tasdik raporuna eklenecek olan ve teknik kurulufllarca düzenlenmifl olan “Ar-Ge Pro-jesi De¤erlendirme Raporu”nda belirtilen projenin veya projelerin hangi aflamada bulun-du¤u, bu projelerin sonuçlar› ile uygulanma durumuna iliflkin mükellef kurumdan al›nan bilgiler,

- Ar-Ge departman›na iliflkin mükellef kurumdan al›nan bilgiler (yeri, hacmi, teknik do-nan›m› ve varsa kullan›lan di¤er laboratuvarlar v.b.),

- Ar-Ge indirimine konu olan harcamalar›n ana gruplar itibar›yla dökümü (harcamalar›n ayr›nt›l› dökümüne rapor ekinde yer verilecektir),

- Dönem içinde Ar-Ge departman›nda kullan›lan ve Ar-Ge indirimine konu edilen sabit k›ymetlere iliflkin liste ve bunlar için ayr›lan amortisman tutarlar›.

- Dönem içinde al›nan ilk madde, yar› mamül ve di¤er sarf malzemeleri listesi, kullan›m, iade, sat›fl ve ç›kan firelere iliflkin tutar ve miktar itibar›yla bilgiler,

- Ar-Ge ünitesinde çal›flanlar ve ücretleri (Ar-Ge indiriminden yararlanabilecek perso-nelin listesi ve ilgili dönemde bunlara ödenen ve gider kayd› yap›lan ödemelere iliflkin döküm),

- D›flar›dan al›nan dan›flmanl›k, ekspertiz ve benzeri hizmetlere iliflkin bilgiler (al›nan ki-fli/kurum ad›, vergi kimlik numaras›, fatura tarih ve numaras›, tutar› ve KDV’si), - Geçici vergi dönemleri itibar›yla uygulanan Ar-Ge indirimi tutarlar›,

- Uygulanmas› gereken Ar-Ge indiriminin hesaplanmas›.

10.2.9.2.4. Di¤er kurumlardan sa¤lanan Ar-Ge destekleri

94/6401 say›l› ‹hracata Yönelik Devlet Yard›mlar› Karar› çerçevesinde Para–Kredi Ko-ordinasyon Kurulunun 9/9/1998 tarih ve 98/16 say›l› Karar›na istinaden yay›mlanan 98/10 say›l› Araflt›rma–Gelifltirme (Ar-Ge) Yard›m›na ‹liflkin Tebli¤ çerçevesinde D›fl Ticaret Müsteflarl›¤› taraf›ndan, sanayi kurulufllar›n›n uzman kurumlar taraf›ndan Ar-Ge niteli¤ine sahip oldu¤u tespit edilen projeleri kapsam›nda izlenip de¤erlendirilebilen gi-derlerin belli bir oran› hibe fleklinde karfl›lanmakta veya bu projelere geri ödeme koflu-luyla sermaye deste¤i sa¤lanmaktad›r.

Yukar›da belirtilen mevzuat çerçevesinde geri ödeme kofluluyla sermaye deste¤i olarak sa¤lanan destekler, borç mahiyetinde olup ticari kazanca dahil edilmesi söz konusu

de-¤ildir. Ancak, bu mevzuat çerçevesinde hibe fleklinde sa¤lanan destek tutarlar› ile di¤er kurumlardan bu mahiyette sa¤lanacak her türlü destek tutarlar›, ticari kazanc›n bir unsu-ru olarak kazanca dahil edilecektir. Maliyetleri, bu tür desteklerle karfl›lanan Ar-Ge har-camalar› da Ar-Ge indiriminin hesab›nda dikkate al›nacakt›r.

10.2.9.2.5. Teknoloji gelifltirme bölgelerinde ve serbest bölgelerde yap›lan Ar-Ge harcamalar›

5228 say›l› Kanunun gerekçesinde, Ar-Ge indirimine iliflkin düzenlemenin, Ar-Ge faali-yetlerine yönelik olarak 4691 say›l› Teknoloji Gelifltirme Bölgeleri Kanununda yer alan teflvik edici düzenlemenin bir tamamlay›c›s› niteli¤inde oldu¤u belirtilmifltir. Ar-Ge in-dirimi uygulamas› aç›s›ndan, Ar-Ge departman›n›n bulundu¤u yerin önemi bulunma-maktad›r. Firman›n faaliyet yeri olmas› flart›yla, gerek firma merkezinin bulundu¤u yer-de veya ayr› bir yeryer-de, gerekse teknoloji gelifltirme bölgelerinyer-de kurulan Ar-Ge yer- depart-manlar›nda yap›lan harcamalardan bu Tebli¤de belirtilen kriterlere uyanlar Ar-Ge indi-rimi kapsam›ndad›r.

Bilindi¤i üzere, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü f›kras›nda, ku-rumlar›n kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar›na iliflkin giderlerinin veya istis-na kapsam›ndaki faaliyetlerinden do¤an zararlar›n›n, istisistis-na d›fl› kurum kazanc›ndan in-dirilmesinin kabul edilemeyece¤i hüküm alt›na al›nm›fl bulunmaktad›r.

Dolay›s›yla, teknoloji gelifltirme bölgelerinde veya serbest bölgelerde gerçeklefltirilen Ar-Ge faaliyetlerinden bir kazanç do¤mas› ve bu kazançla ilgili olarak 4691 say›l› Tek-noloji Gelifltirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinde ya da 3218 say›l› Ser-best Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinde yer alan istisnadan yararlan›lacak olmas› durumunda, istisna uygulanacak kazanc›n elde edilmesine yönelik olarak yap›lan harcamalar Ar-Ge indirimi kapsam›nda de¤erlendirilmeyecektir. Di¤er bir ifadeyle, ka-zanc›na istisna uygulanacak Ge faaliyetleri için yap›lan harcamalar dolay›s›yla Ar-Ge indiriminden yararlan›lmas› söz konusu de¤ildir.

Ancak, teknoloji gelifltirme bölgelerinde veya serbest bölgelerde yürütülen Ar-Ge faali-yetlerinin iflletmenin kendi faaliyetiyle ilgili olmas› ve an›lan kanunlarda yer alan istis-nalara konu olmamas› durumunda, bu tür harcamalar Ar-Ge indirimi kapsam›nda de¤er-lendirilecektir.