• Sonuç bulunamadı

izleyen dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci günü akflam›na kadar mükellefin ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilir

14. Beyan Esas›

14.1. Beyannamenin verilmesi

Her mükellef vergiye tabi kazanc›n›n tamam› için bir beyanname verecektir. Mükellef-lerin flubeleri, ajanl›klar›, al›m-sat›m büro ve ma¤azalar›, imalathaneleri veyahut kendi-lerine do¤rudan do¤ruya ba¤l› sair iflyerleri için ba¤›ms›z muhasebeleri ve ayr›lm›fl ser-mayeleri olsa dahi ayr› beyanname verilmesi söz konusu olmayacakt›r.

Ancak, tüzel kiflili¤i bulunmayan iktisadi kamu kurulufllar› ile dernek veya vak›flara ait tüzel kiflili¤i bulunmayan iktisadi iflletmelerin her biri için bunlar›n ba¤l› olduklar› ka-mu tüzel kiflileri ile dernek veya vak›flar taraf›ndan ayr› beyanname verilmesi gereke-cektir. Bu nedenle, söz konusu kurulufllara ait iktisadi iflletmelerin her biri için ayr› ku-rumlar vergisi mükellefiyeti tesis ettirilecektir.

‹ktisadi iflletmelerin ortak yönetimi veya sermayesi olsa dahi - Faaliyetlerinin ba¤›ms›z ve farkl› olmas› ve/veya

- Farkl› iflyerlerinin bulunmas› halinde

ayr› ayr› mükellefiyet tesis ettirilmesi gerekmektedir.

Örne¤in; bir vakfa ait farkl› illerde özel okul iflletmelerinin bulunmas› halinde, her bir okul ayr› bir iktisadi iflletme kabul edilerek, her biri için ayr› ayr› kurumlar vergisi mü-kellefiyeti tesis edilecektir.

Ayn› flekilde, derne¤e ba¤l› maden suyu iflletmesi ile birlikte, özel poliklinik iflletmesi-nin bulunmas› halinde bunlar›n sermaye veya yönetimiiflletmesi-nin ayr› olup olmad›¤›na bak›l-maks›z›n, her biri için ayr› ayr› kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmesi gerek-mektedir.

Di¤er taraftan, farkl› yönetim, sermaye ya da organizasyonu olan iflletmelerin ayr› ayr›

iktisadi iflletme kabul edilece¤i tabiidir.

14.2. Beyannamenin verilme zaman›

Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapand›¤› ay› takip eden dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci günü akflam›na kadar mükellefin ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilecektir.

Buna göre, kurumlar vergisi beyannamesinin hesap döneminin takvim y›l› oldu¤u hal-lerde 1-25 Nisan tarihleri aras›nda, özel hesap dönemi uygulan›yorsa bu dönemin kapan-d›¤› ay› takip eden dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci günü akflam›na kadar verilmesi gerekmektedir.

14.3. Beyannamenin verilece¤i yer

Kurumlar vergisi beyannamesi mükellefin ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilecektir.

Ba¤l› olunan vergi dairesi, kurumun kanuni veya ifl merkezinin bulundu¤u yerin vergi dairesidir.

Kanuni merkez, vergiye tabi kurumlar›n kurulufl kanunlar›nda, tüzüklerinde, ana statü-lerinde veya sözleflmestatü-lerinde gösterilen merkezdir.

‹fl merkezi ise ifl bak›m›ndan muamelelerin bilfiil topland›¤› ve yönetildi¤i merkezdir.

Ayr›ca, Maliye Bakanl›¤› mükelleflerin ba¤l› olduklar› vergi dairelerini, kanuni ve ifl merkezlerine bakmaks›z›n belirlemeye yetkilidir.

14.4. Beyannamenin flekil, içerik ve ekleri

Kurumlar vergisi beyannamesinin flekil, içerik ve ekleri Maliye Bakanl›¤›nca belirlenir.

Mükellefler beyanlar›n› bu beyanname ile yapmak veya bu beyannamede yaz›l› bilgile-re uygun olarak bildirmek zorundad›r.

14.5. Kooperatif gelirlerinin sadece tafl›nmaz kira gelirlerinden ve mevduat faizle-rinden oluflmas› halinde beyan

Kooperatiflerin tafl›nmazlar›n› kiraya vermeleri ortak d›fl› ifllem olarak

de¤erlendirilece-¤inden, kurumlar vergisi mükellefiyetlerinin tesis edilmesi gerekmektedir. Ancak, an›-lan kooperatiflerin baflkaca gelir getirici faaliyetinin bulunmamas› ve gelirlerinin sade-ce vergi kesintisine tabi tutulmufl tafl›nmaz kira gelirleri ile vergi kesintisine tabi tutulan mevduat faizlerinden ibaret olmas› halinde, kurumlar vergisi beyannamesi (geçici vergi beyannameleri dahil) vermelerine gerek bulunmamaktad›r. Yap›lan vergi kesintileri ni-hai vergileme olacakt›r.

Kesintiye tabi tutulmufl tafl›nmaz kira gelirleri ile mevduat faizleri yan›nda di¤er gelir-leri de bulunan kooperatifler, kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olduklar›n-dan, tafl›nmaz kira gelirlerini ve mevduat faizlerini de bu beyannameye dahil edecekler-dir. Ancak, kira gelirleri ile mevduat faizleri üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi uyar›nca kesinti yoluyla ödenmifl olan vergiler, hesaplanan kurumlar ver-gisinden mahsup edilecektir.

Öte yandan, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan bu kooperatiflerin beyanname ver-me d›fl›nda mükellefiyetle ilgili di¤er ödevlerini yerine getirecekleri tabiidir.

ÖZELGELER

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-14-7127 / 12976 say› ve 28.6.2006 tarihli Özelgesi

‹thalat ifllemleri s›ras›nda Gümrük ‹daresince beyannameye yurtd›fl› gidere belli bir tutar ilave edilerek vergilendirilmeniz nedeniyle, söz konusu ilave edilen tutar›n, fiilen ödenen bir tutar olmamas› ve belgelendirilememesi nedeniyle kurum kazanc›n›n tespi-tinde gider olarak dikkate al›nmas› mümkün de¤ildir.

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/2826 say› ve 12.10.2006 tarihli Özelgesi

5520 Say›l› Kanunun 14’üncü maddesinin 3’üncü f›kras›nda, (01/01/2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere) kurumlar vergisi beyannamesinin, hesap döneminin kapan-d›¤› ay› izleyen dördüncü ay›n birinci gününden yirmibeflinci günü akflam›na kadar mü-kellefin ba¤l› oldu¤u vergi dairesine verilece¤i, yine 5520 Say›l› Kurumlar Vergisi Ka-nunu’nun geçici 1’inci maddesinin (6)’nc› f›kras›nda; “Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar›n 2006 takvim y›l› içinde biten hesap dönemlerine ait kazançlar›n vergilendirilmesinde ise; 1/1/2006 tarihinden önceki aylara % 30, sonraki aylara ise % 20 oran›n›n aritmetik ortalamas› dikkate al›narak hesaplanan oran›n uygulanaca¤›, bu hesaplamada, oran kesirlerinin dikkate al›nmayaca¤›, düzenlenmifltir. Bu düzenlemeler gere¤ince, 01/07/2005 - 30/06/2006 özel hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyanna-menizin, 5520 Say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu’nun geçici 1’inci maddesinin 6’nc› f›k-ras› gözönünde bulundurularak, hesap döneminin kapand›¤› ay› izleyen dördüncü ay›n birinci gününden (01/10/2006) yirmibeflinci günü (25/10/2006) akflam›na kadar verilme-si, gerekmektedir.

Bursa Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.16.16.01.KV.06.24/ 2880 say› ve 27.7.2006 tarihli Özelgesi

(…) Konut Yap› Kooperatifi'nin sahibi bulundu¤u gayrimenkullerini, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinde say›lan ve vergi kesintisi yapmak zorunda olan gerçek ya da tüzel kiflilere kiraya vermesi halinde, kiralayanlarca ödemelerin brüt tutar› üzerin-den ayn› madüzerin-denin 5/c bendi uyar›nca %22 oran›nda gelir vergisi kesintisi yap›lmas›, ancak tevkif edilen vergi nihai vergi olaca¤›ndan, bu gelirler için kurumlar vergisi be-yannamesi verilmemesi; söz konusu gayrimenkullerin 94'üncü maddede say›lanlar d›-fl›ndaki gelir vergisi kesintisi yapma mecburiyeti olmayan kiflilere kiralanmas› halinde ise kooperatifin kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilerek kira gelirlerinin kurum-lar vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. Ayr›ca; gayrimenkul kira ge-liri d›fl›nda gelir elde eden kooperatifler, kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olduklar›ndan, kira gelirlerini de dahil ederek verecekleri beyannamede gösterilen ka-zançlar› üzerinden kesilmifl bulunan vergileri, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 34'üncü maddesi uyar›nca, beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup ede-ceklerdir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/ KVK-15-7452 / 2439 say› ve 14.2.2007 tarihli Özelgesi

Kooperatifinizin ifl yeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerinin (brüt)500YTL ayl›k kira bedelinin brüt tutar› üzerinden kirac›n›z taraf›ndan %20 oran›nda tevkifat yap›lacak olup (500%20=) 100.00 YTL tutar›ndaki kira stopaj›n›n kirac›n›z taraf›ndan vergi so-rumlusu s›fat› ile ba¤l› bulundu¤u vergi dairesine beyan edilmesi gerekmektedir. Ayr›-ca kooperatifiniz gelirlerinin, vergi kesintisine tâbi tutulan tafl›nmaz kira gelirlerinden ibaret olmas› halinde ise bu gelirleriniz için beyanname vermenize gerek yoktur.