• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2. HALKLA İLİŞKİLERDE PROTOKOL VE KAMU İTİBARI

2.2. Yönetim ve Halkla İlişkiler

2.2.4. Halkla İlişkilerde Yeni Medya Kullanımı

Medya denildiğinde akla ilk gelenler, televizyon, gazete, dergi ve radyodur. Bu iletişim geleneksel medya olarak ifade edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve internetin 1990’lı yıllarda kullanılmaya başlaması ile birlikte önemli değişiklikler yaşanmıştır. İletişimin kolaylaşmasının yanı sıra artık halk ve kurumlar arasında daha direkt bir iletişimden söz etmek mümkündür. Yeni medya yüksek hızda etkileşimin mümkün olduğu bir ortamdır. Bu ortam zaman ve yer kavramının olmadığı, zamansızlaşmış ve yersizleşmiş bir şekle dönüşmüştür.

Fransız Sosyolog J. Baudrillard’ın simülasyon ve hiper gerçeklik konularındaki öngörülerinin günümüzde gerçekleştiklerini ve hatta bu gerçekten her geçen zaman daha da koparıldığımızı, hayatımızın her noktasına müdahil olan yeni iletişim teknolojileri ile daha net görülmektedir. (Bilgili & Tan Akbulut, 2008, s. 152)

Yeni iletişim teknolojileri ve toplum üzerindeki etkileri giderek artmaktadır. Yeni Medyanın toplum üzerindeki etkisi çok önemli bir boyuta gelmiştir. Toplum yeni teknolojilerinin getirdiklerinden etkilenirken, beklentileri ve konforun getirmiş olduğu standardın daha da artmasını talepkar bir şekilde beklemektedir. Günümüzde artık, kağıda basılı gazete ve dergilerin yerini dijital ortamlar almaya başlamıştır. Kurumların halkı bilgilendirmek için kullandığı reklamlar artık sosyal medya üzerinden; reklam değilmiş gibi özendirilerek ve devamlı izlettirilerek benimsetilmek suretiyle daha etkili bir şekilde ve daha geniş kitlelere direkt iletilebilmektedir.

Teknoloji en genel tanımıyla belli bir süreç içerisinde bir yönetimin, fikir, makine ve insanlarla entegre olduğu organize edilmiş bir yapıdır. (Hoban, 1965, s. 242) XIX.yüzyıl sonunda teknolojik gelişmelerle birlikte tarım toplumundan sanayi toplumuna geçilmiştir. XX. yüzyılın ikinci yarısında hızla gelişen ileri teknolojilerle beraber sanayi

toplumunun yerini bilgi teknolojilerinin ve ona bağlı olarak teknolojinin doldurduğu görülmektedir. (https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/omer_ertekin- tubitak_sunum.pdf5, 07.08.2019)

Dijital alanlar, sosyal medya pazarlama dünyasında devrim yaratmaktadır. Dijital pazarlama ve teknoloji, iş yapılış şeklini etkilemektedir. Tüketiciler daha önceden kampanyalardan, konusunda uzman olan kişilerden kolayca etkilenmiştir. Son araştırmalar çoğu müşterinin, f faktörlerine (facebook fans, families, friends, twitter followers) daha çok inandığını göstermektedir. Çoğu kişi, sosyal medyadaki yabancılara reklamlara ve uzman görüşlerine verdikleri güvenden daha fazlasını vermektedir. (Ertuğrul & Deniz, 2018, s. 160)

Teknoloji insana artık oturduğu yerden bankacılık, kamu hizmetleri, bilgiye ulaşma, alışveriş ve daha birçok kolaylık sunarken, insanın beklenti ve istekleri doğrultusunda şekillenmektedir. Bir yandan da Yeni Medya kişilerin hayatını da yönlendirmektedir. Bu küçümsenmeyecek güç ekonomik amaçlı şirketlerin dikkatini çekerken, kamu kurumları tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Medya bilgiye ulaşmayı kolaylaştırırken, bilgiyi yaratma ve yayma konusunda da kurumlara ve kişilere fayda sağlamaktadır. Yeni medyanın kullanımı kişilere ve kurumlara üstünlük sunmaktadır. Halka kolay ulaşabilmek, tanıtım faaliyetlerinin anında ve hızlı bir şekilde yapılması mümkün olabilmektedir.

Bilgi teknolojilerindeki gelişim ve ilerlemeler dünyadaki birçok değişikliğe yol açmıştır. Bu değişiklikler pazarlamada ve endüstride kendini göstermiştir. Teknolojinin gelişmesi tüm kurumların faaliyetlerini yeniden belirlemesini ve teknolojik gelişmelere entegre olmasını gerektirmiştir. Gelişen teknolojiye ayak uyduramamak gibi bir şans hiçbir kurum ve kuruluşa vermemiştir. Kurum ve kuruluşlara tanınırlık, bilgi edinme, bilgi verme, işlem yapabilme gibi birçok imkan sunan teknoloji, yarattığı bu hızlı değişmelere beklenilenden çok daha iyi adapte olabilen toplumla hız kesmeden yeni gelişim ve değişimlere doğru yolculuğuna devam etmektedir.

Teknoloji geliştikçe ticari faaliyetlere yansımıştır. Bunun neticesinde ise e- pazarlama olarak bildiğimiz alan gelişmiştir. Sosyal Medya çok geniş bir platformu kapsar. Facebook, Youtube, Wikipedia, Ekşi Sözlük, İnstagram gibi birçok alanda bilgi üretilirken paylaşılmaktadır.

Medya, zaman ve mekân içerisinde çok büyük miktarlardaki iletileri birbirinden çok farklı yerlerde bulunan alıcı kitlelerine ulaştırabilmektedir. Rogers’in da belirttiği gibi, dijital dilin tüm iletişim teknolojilerinde kullanılmasıyla beraberinde hayatımıza giren yeni medya teknolojilerinin 3 temel özelliği bulunmaktadır. Bunlar: “etkileşim”, “kitlesizleştirme” ve “eşzamansızlık”’tır. (Öztürk M. C., 2003, s. 17-18)

İnsanlar tüketicilerden üreten tüketiciye dönüşmüş, özellikle Web 2.0 ve sosyal medya, bireylerin kendilerini ifade etmelerinin yanı sıra, başkalarıyla işbirliği yapmasına imkan veren bir araç haline gelmiştir. İnsanlar yeni fikirler oluşturabilmekte, kendilerini eğlendirebilmekte ve tüketebilmektedirler. (https://dergipark.org.tr/download/article- file/497084, 06.08.2019)

Bilginin de hızlı yayılması itibarın korunmasını zorlaştırmaktadır. Anında yayılan her türlü bilgiyi denetim altında tutmak ve kontrol edilebilirliğini sürdürmek son derece zordur. İtibarın son derece önemli olduğu tüm kamu kurumları bu konuda titiz davranmak ve sınırları hayli geniş olan yeni medyayı doğru ve etkili kullanmak zorundadır. Bu hem önemli bir güç hem de doğru kullanılmadığında son derece zorluklar yaratabilecek bir durumdur. Halkla İlişkiler faaliyeti kurumlarda doğru yönetilmediği takdirde yeni medyanın sunduğu avantaj dezavantaja dönüşebilecektir. Bunun etkisi ve bilinciyle Bakanlık ve benzeri devlet kurumları bilhassa internetin günümüzde yoğun kullanılması üzerine bu alanda da etkili ve bilgilendiren bir konumda olmayı gerekli bulmuşlardır. Bununla ilgili olarak birçok devlet kurumu web siteler ile halka hem bilgilendirme hem de yönlendirme yapabilmişlerdir. Halkın buradan çeşitli konularda soru ve sorunlarına yönelik bilgi ve anında hizmet alabilme imkanı mümkün olabilmiştir. İnternet ortamı öncesi devlet kurumlarına ulaşmak çok mümkün ve kolay olmazken teknolojinin gelişmesi ve internet ortamlarının yoğun kullanılır hale gelmesiyle halk ile ilişkiler kolay,

esnek ve daha konforlu bir boyuta gelmiştir. Zaman ve mekan artık alınan bilgi ve hizmet için önemsizleşmiştir.