• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.5. Geçerlik ve Güvenirlik

Güvenirlik ve geçerlik hem nicel hem de nitel araştırmalar için araştırmanın bilimsel açıdan kabul edilebilirliğini ortaya koymak açısından çok önemli kavramlardır. İlgili literatür incelendiğinde güvenirlik ve geçerlik kavramlarının birbirinden ayrı anlamlara sahip oldukları görülmektedir (Costallo,2003; Mills, 2003; Sagor, 2004). Güvenirlik kavramı en genel anlamı ile bir testin ya da işlemin test edilen olaylar içindeki bütün durumlar dikkate alınarak benzer sonuçları verme durumu (Bell, 2005) şeklinde ifade edilirken geçerlik kavramının güvenirlikten daha karmaşık olduğu

savunularak bu kavram; bir test veya ölçeğin ölçülmek istenen şeyi ölçme derecesi şeklinde ifade edilmektedir (Churchill, 2000, s.164).

Hem nicel hem de nitel araştırmalarda büyük önem arz eden güvenirlik ve geçerlik analizleri iki ayrı araştırma türünde araştırmaların doğası gereği farklılıklar arz etmektedir. Geçerlik ve güvenirlik konusunda nicel araştırmalarda iç geçerlik, dış geçerlik, iç güvenirlik dış güvenirlik kavramları söz konusu iken nitel araştırmalarda bu kavramların yerini genellenebilirlik, transfer edilebilirlik, onaylanabilirlik ve inandırıcılık terimleri almıştır (Guba, 1981; Akt: Mills, 2003). Eylem araştırmalarında hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri kullanılsa bile eylem araştırmasının yerel temelde gerçekleştirilmesi, verilerin kendine özgü olması ve bağlama bağlı olması nedeni ile nicel araştırmalardaki ölçütler eylem araştırmalarına entegre edilememektedir. Bunun yerine inandırıcılık, transfer edilebilirlik, güvenilmeye layık olma ve onaylanabilirlik ölçütleri, eylem araştırmasının geçerliğini test eder (Guba, 1981; Akt: Mills, 2003, s. 78).

İnandırıcılık: Bu kavram içsel geçerlik kavramının bir anlamda yerine kullanılır. Araştırmacılar bu kriterde bulgularının doğruluğunu araştırır. Bunun için araştırmacılar nitel araştırmalarda veri üçlemesi tekniğini, uzman incelemesi tekniğini, katılımcı onayı tekniğini, derin odaklı veri toplama tekniğini ve uzun süreli etkileşim tekniğini kullanırlar (Lincoln ve Guba, 1985). Uzun süreli etkileşim tekniğinde araştırmacı veri toplama alanında uzun süre kalarak kendi varlığının doğal olayları etkileyip etkilemediğini tespit eder. Araştırmacı veri toplama ortamında ne kadar uzun süre kalırsa o kadar geçerli veriler elde etmiş olur. Katılımcı onayı tekniğinde araştırmacı elde ettiği verilerden yola çıkarak ulaştığı sonuçları, verileri topladığı katılımcılara göstererek katılımcıların sonuçların doğruluğu hakkında görüş bildirmelerini ister. Bu şekilde sonuçların doğruluğu teyit edilmiş olur. Derin odaklı veri toplama tekniğinde ise araştırmacı uzun süre araştırma alanında kaldığı müddet içinde olayları olguları, durumları, katılımcılar gibi görmeye ve anlamaya başlar. Dolayısıyla olayları katılımcı gözü ile daha kolay anlayabilir ve yorumlayabilir. Veri üçlemesi tekniğinde araştırmacı yeterli sayı ve çeşitte kaynaktan veri toplayarak verilerin inandırıcılığını arttırmaya çalışır (Lincoln ve Guba, 1985). Diğer taraftan Johnson (2005) araştırmacıların, araştırmalarının inandırıcılığını arttırmaları için Şekil 3.17’deki stratejileri uygulamalarını önermiştir.

Şekil 3. 17. Nitel Araştırmalarda İnandırılıcılığı Arttırmak İçin Uygulanacak Stratejiler. Johnson (2005)’dan Uyarlanmıştır.

Transfer edilebilirlik: Transfer edilebilirlik, bir anlamda dış geçerlik yerine kullanılan bir kavramdır. Transfer edilebilirlik kavramı, nitel araştırmaların olay ve olgulardan çok etkilenmeleri nedeni ile (bağlama balı olma özelliği) bu araştırmalarda elde edilen sonuçların benzer gruplara doğrudan genellenemeyeceğini ancak benzer ortamlara aktarılabileceğine iliksin değerini ortaya koyma ve test edilebilecek denenceler oluşturma anlamını taşımaktadır. Betimsel, bağlamla ilişkili tespitler elde edebilmek için araştırmacı, bağlamla (olay ve olgu) ilgili ayrıntılı betimsel veri toplamalı ve araştırma raporunu ayrıntılı olarak yazmalıdır (Anagün, 2008; Yıldırım ve Şimşek, 2008).

Güvenilmeye Layık Olma: Bu kavram araştırma verilerinin tutarlılığı ile ilgili bir kavram olup araştırmanın benzer ya da aynı grupla ve benzer bağlamlarda tekrarlandığında elde edilen bulgulara benzer yeni bulgulara ulaşılabileceğini göstermelidir (Lincoln ve Guba, 1985).

Onaylanabilirlik: Nitel araştırmalarda onaylanabilirlik kavramı toplanan verilerin nesnellik ve araştırmacının verileri toplarken yansız davranması özelliği ile ilgili bir durumdur. Nesnel verilerin elde edilmesi veri üçlemesi tekniğinin kullanılması

ile mümkündür. Araştırmacı nesnel veriler için; veri, araştırmacı ya da bağlam çeşitlemesi yöntemlerini kullanmalıdır (Lincoln ve Guba, 1985).

Bu çalışmada geçerlik ve güvenirliğin sağlanması için araştırmacı tarafından uygulanan stratejiler aşağıda verilmiştir.

1. Tüm derslerin video kaydı alınmış, kayıtlardan seçilen bölümler geçerlik toplantılarında alan uzmanları ile birlikte izlendi. Düzenli olarak yapılan toplantılarda, uzmanlar hazırlanan videoları izlerken araştırmacı tarafından hazırlanan ve kendilerince de onaylanan video kontrol listesi üzerinde eleştirileri, yorumları ve önerileri ile ilgili işaretlemeler yapmışlardır. Videolar izlendikten sonra görüşler komite tarafından araştırmacıya aktarılmıştır. Araştırmacı uygulama sürecine yönelik aldığı dönütleri hem ses kaydına almış hem de toplantı sonrası bu ses kayıtlarının dökümünü yaparak alınan kararları günlüğüne not etti. Araştırmacı toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda eylem planlarını gözden geçirmiş ve gerekli görülen yerlerde değişiklikler yaparak ve bu değişiklikleri uygulamalarına yansıttı. Araştırmacı bu şekilde veri toplama sürecinde farklı uzmanlardan yardım alındı.

2. Araştırmacı uygulama öncesinde 12 hafta (fen bilgisi laboratuar uygulaması dersi kapsamında) ve uygulama süreci olan 14 hafta boyunca araştırmanın yapılacağı katılımcılarla birlikte öğretim elemanı olarak derse girdi.

3. Veriler farklı veri toplama araçları kullanılarak toplandı. Öncelikle araştırmacı ders öncesinde ders sonunda ve geçerlik komitesi toplantıları sonunda günlük tutarak uygulama süreci ile ilgili anılarını ve hissettiği duygularını günlüğüne not etti. Öğrencilerin çevre okuryazarlık alt boyutları ile ilgili düzeylerini incelemek amacı ile farklı veri toplama araçları kullanıldı. Veriler farklı kaynaklardan toplanarak karşılaştırılmış ve aralarındaki tutarlılık sağlanmaya çalışıldı. Çevre okuryazarlık alt boyutlarına yönelik öğrenci düzeylerini belirlemek amacı ile kullanılan veri toplama araçları boyutlara göre sınıflandırıldı ve elde edilen sonuçlar Tablo 3.17’de verildi.

Tablo 3. 17. Araştırmada Öğrenci Düzeylerini Belirlemek Amacı İle Kullanılan Veri Toplama Araçlarının Çevre Okuryazarlık Boyutlarına Göre Sınıflandırılması

Çevre Okuryazarlık Boyutları

Ku ll an ıl an Ve ri T op la m a Ar ları Çevreye Yönelik Bilgi Boyutu Çevreye Yönelik Beceri Boyutu Çevreye Yönelik Duyuşsal eğilimler Boyutu Çevreye Yönelik Davranış Boyutu

Çevre başarı testi Video kayıtlar Çevre duyuşsal

eğilimler ölçeği Çevre davranış ölçeği Öğrenci günlükleri Araştırmacı

günlüğü Öğrenci görüşmeleri Öğrenci görüşmeleri Öğrenci görüşmeleri Çevreye

yönelik bilişsel beceri ölçeği Araştırmacı günlüğü Araştırmacı günlüğü Araştırmacı günlüğü Öğrenci

görüşmeleri Ders dışı etkinlikleri görüşme kayıtları Video kayıtlar Akran

değerlendirme formları El ürünleri El ürünleri

4. Verilerin tanımlanması ve yorumlanmasında nesnel davranılmaya çalışıldı, verilerin yorumlanmasında katılımcıların görüşlerinden doğrudan alıntılar yapıldı.

5. Araştırmacının uygulama sürecindeki rolleri raporda açık ve net bir biçimde belirtildi.

6. Toplanan betimsel veriler ve araştırma süreci benzer bağlamlardaki çalışma gruplarına transfer edilebilmesi amacıyla detaylı bir biçimde raporlaştırıldı ve tablo halinde sunulmuştur. Uygulama sürecinde haftalara göre yapılan etkinlikler Tablo 3.18 ile Tablo 3.19’da gösterilmektedir.

Tablo 3. 18. Araştırma Verilerinin Toplanmasına İlişkin Bilgiler (Ders İçi Etkinlikleri)

Haftalar Uygulanan Etkinlikler Uygulama

Süresi

14 Şubat 2012

 Öğrencilerle tanışma

 Gözlemci ve raportörün tanıtılması

 Çevre bilimi dersi kapsamında yapılacak etkinlikler konusunda öğrencilere bilgi verme dersin işlenmesi ile ilgili hazırlanan yönergenin öğrencilere dağıtılması

 Argümantasyon uygulaması ile ilgili Örnek uygulama  Çevirim içi grubun kurulması

 Öğrencilerin alışması amacıyla örnek video kaydının alınması

80’

21 Şubat  Ön-testlerin uygulanması

 Çevirim içi gruba ilk haftanın sorunun gönderilmesi

 Öğrencilerin alışması amacıyla örnek video kaydının alınması 100’

28. Şubat 2012 Ekoloji ve çevre kavramları ve bunlar arasındaki ilişki

İlk haftanın sorusu: “çevre ve ekosistem aynı anlamda mı kullanılır?

Bu kavramları birbirinden ayıran durumlar var mıdır?”  Grup oluşumu: Sıra Numarası ile grup oluşumu Dikkat çekme: konu ile ilgili video izlenimi

Derse geçiş: online grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse

geçiş yapılmıştır.

Dersin işlenişi: ifadeler tablosu tartışma stratejisi kullanılarak

öğrencilerin küçük gruplar halinde ekoloji ve çevre kavramları ile ilgili doğru ve yanlış ifadeler hakkında çıkarımlarda bulunmaları

Küçük grup tartışma tekniği: elçiler

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

6 Mart 2012 Ekolojik ilişkiler ve ekolojik topluluklar

Haftanın sorusu: “Borneo adasındaki İbrik otları. Besinden yoksun

topraklarda yaşamaya uyum sağlamış olan ibrik otu gıdasının çoğunu kapağının iç tarafındaki öz suyu beziyle kandırdığı böceklerden alır. Böcek çiçeğe bir kez kondu mu ibrik otunun yapışkan yüzeyi böceğin kaçmasını büyük ölçüde yok eder. İbriğin dibindeki bezler ölü böceğin hazmedilmesine yardım eden enzim salgılar ve bitki beslenmiş olur. Diğer taraftan kırmızı yengeç örümceği tüm hayatını ibrik otunda geçirir. Yakalayamadığı büyüklükteki besinleri buradan kolaylıkla sağlar. Sindirdiği besinlerin atıklarını da ibrik otuna bıraktığı için ibrik otu da bu ilişkiden hazır besin elde etmiş olur. Ancak ibrik otu içinde sadece kırmızı yengeç örümceği yaşamaz. İbrik otu içinde besin için yaşayan başka canlılar da yer alır. İfade edilen örnekte türler arası ya da türler içi ilişkilerden hangisi ya da hangileri bulunmaktadır?”

Grup oluşumu: Puzzle yöntemi: çeşitli çevre fotoları seçildi. Bu fotolar

üç ayrı parçaya ayrıldı ve öğrencilere dağıtıldı. Ellerindeki parçalarla fotoğrafı tamamlayan üç öğrenci bir grup oldu.

Dikkat çekme: Konu ile ilgili video izletimi

Derse geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse

geçiş

Dersin işlenişi: ifadeler tablosu tartışma stratejisi kullanılarak

öğrencilerin küçük gruplar halinde Ekolojik ilişkiler ve ekolojik topluluklar ile ilgili doğru ve yanlış ifadeler hakkında çıkarımlarda bulunmaları

Küçük grup tartışma tekniği: elçiler

Değerlendirme: Büyük sınıf tartışması yöntemi ile öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

12 Mart 2012 Canlıları etkileyen faktörler

Haftanın Sorusu: Cenevre kentinde 1990 yılında yapılan II. Dünya

iklim Konferansında, Dünya ikliminde bir değişmenin başladığı, bilim adamları tarafından açık bir biçimde ortaya konulmuştur. Bunun için doğal kaynakların ve özellikle de Atmosferin korunması amacıyla bir İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi hazırlanması önerilmiştir. Hazırlanan bu sözleşme, 165 ülkenin temsil edildiği 1992- Rio II. B.M. Çevre ve Kalkınma Konferansında imzaya sunulmuş, bugüne kadar da birçok ülke tarafından imzalamıştır. İklim değişikliği gündemi sıkça meşgul eden haberlerden biridir. Peki, iklim değişikliği neden bu kadar önemlidir.

Grup Oluşumu: Torbadan bir kâğıt seçerek kâğıt üzerinde yazan

faktörlere göre aynı faktörü seçenlerin grup oluşturması.  Dikkat Çekme: konu ile ilgili video izlenimi

 Derse geçiş: online grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse geçiş

Dersin İşlenişi: teoriler yarışıyor tartışma stratejisi kullanılarak

öğrenciler çevre ile ilgili bir problem üzerinde bu problemin neden canlılar için problem teşkil ettiğini tartışmışlardır. Bu konu ile ilgili kendilerine verilen 3 farklı teoriden hangisinin en doğru hangisinin eksik ya da yanlış olduğunu kanıtlarla destekleyerek savunmaları sağlanmıştır.

Küçük Grup Tartışma Tekniği: dinleme üçlüleri

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi ile öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

20 Mart 2012 Enerji Akışı

Haftanın Sorusu: Enerji dönüşümlü müdür döngüsel midir yoksa her

ikisi midir ya da ikisi de değil midir?

Grup Oluşumu: İstop oyunu: öğrencilere tahtaya projeksiyon yardımı

ile çevre ile ilgili kavramlar yansıtılmıştır. Öğrencilerden sınıfın ortasında yuvarlak olmaları istenmiştir. Öğretim elemanı elindeki topu bir öğrenciye atarak o öğrenciden tahtada yazılı olan kavramlardan birini seçmesini ve yanıtlamasını istemiştir. Sonrasında topu diğer arkadaşlarına atmasını söylemiştir.

 Tahtada yazılı kavramlar gizli olarak öğretim elemanının elindeki kâğıtta sınıflandırılmıştır. Kim hangi kavramı yanıtlamışsa o kavramın karşısına yanıtlayan öğrencinin ismi yazılmış ve grup oluşumu tamamlanmıştır.

Dikkat Çekme: konu ile ilgili video izletimi

Derse Geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile

derse geçiş

Dersin İşlenişi: Yarışan Teoriler –Fikirler ve kanıtlar tartışma stratejisi

kullanılarak öğrencilerin küçük gruplar halinde enerji dönüşümlü müdür döngüsel midir? Konusunda tartışmaları sağlanmıştır. Öğrencilerin ellerine ayrıca farklı veriler de verilerek savundukları düşünceleri neden savunduklarına dair kanıt üretmeleri sağlanmıştır.

Küçük Grup Tartışma Tekniği: 4’lü küçük gruplar

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

29 Mart 2012  Panel 200’

4 Nisan 2012 Madde Döngüsü

Haftanın Sorusu: hangi madde döngüsü sizce daha önemlidir? Neden? Grup Oluşumu: tombala oyunu ile grupların oluşumu. Öğrencilerin

ellerinde yer alan kâğıtlarda 6 çinko yer almaktadır. Her çinko bir grubu temsil etmektedir. Aynı sıradaki çinkoyu yapan aynı grupta yer almıştır.  Dikkat Çekme: konu ile ilgili video izletimi

Derse Geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile

derse geçiş yapılmıştır.

Dersin İşlenişi: Jigsaw yöntemi ile ders işlenişi

 Altı ayrı grupta farklı madde döngülerinin tematik öğrenme yaklaşımı ile ele alınması (poster yapımı- slogan bulma)

 Dersin ikinci aşamasında uzmanlar grubunun kurulması ve tek soru üzerinde 6’lı küçük grup tartışması

Derste Kullanılan Tartışma Stratejileri: Tahmin gözlem açıklama,

teoriler yarışıyor.

Değerlendirme: Büyük sınıf tartışması yöntemi ile öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

9 Nisan 2012  Vize 17 Nisan 2012

Hava kirliliği ve biyo-çeşitlilik

Grup oluşumu: rastgele dağıtılan zarflar içinde yer alan hava kirliliği

ile ilgili kavramlardan; aynı kavramların rast geldiği kişilerin grup olması

Dikkat çekme: konu ile ilgili video izletimi

Derse geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse

geçiş

Dersin işlenişi: tahmin gözlem açıklama stratejisi kullanılarak hava

kirliliği konusunda küçük grup tartışması  Tartışma Tekniği: elçiler

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması 135’

24 Nisan 2012 su kirliliği

Grup oluşumu:

Dikkat çekme: konu ile ilgili video izletimi

Derse geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse

geçiş yapılmıştır.

Dersin işlenişi: Yarışan Teoriler –Fikirler ve kanıtlar tartışma stratejisi

yardımı ile küçük grup tartışması

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

1 Mayıs 2012 gürültü, toprak, radyoaktif kirlilik, ışık kirliliği

Grup oluşumu: Öğrencilerin kendi belirledikleri arkadaşları ile grup

oluşturmaları

Dikkat çekme: konu ile ilgili video izletimi

Derse geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse

geçiş yapılmıştır.

Dersin işlenişi: Jigsaw yöntemi ile ders işlenişi

 Sekiz ayrı grupta farklı çevre sorunlarını tematik öğrenme yaklaşımı ile ele alınması (poster yapımı- slogan bulma)

 Dersin ikinci aşamasında uzmanlar grubunun kurulması ve tek soru üzerinde 4’lü küçük grup tartışması

Derste Kullanılan Tartışma Stratejileri: Tahmin gözlem açıklama,

teoriler yarışıyor.

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

7 Mayıs 2012 Sürdürülebilir kalkınmanın tanımı ve içeriği

Haftanın sorusu: Sürdürülebilir kalkınma ne anlamda kullanılmaktadır?

Bu kavramdan ne anlıyorsunuz?

Grup oluşumu: Öğrencilerin sessiz bir şekilde el işaretleri yardımı ile

doğum günlerine göre küçükten büyüğe doğru sıraya girmeleri ile oluşan sıradan üçerli grup oluşumu

Dikkat çekme: konu ile ilgili video izletimi

Derse geçiş: çevrimiçi grupta anlaşılamayan noktaların vurgusu ile derse

geçiş yapılmıştır.

Dersin işlenişi: Bir argümanı yapılandırma stratejisi ile öğrenciler

sürdürülebilir kalkınma konusunun ne anlama geldiğini küçük gruplar halinde tartışmışladır.

Tartışma tekniği: ….

Değerlendirme: büyük sınıf tartışması yöntemi ile öğretim elemanı

rehberliğinde dersin sonlandırılması

135’

15 Mayıs 2012  Fotoğraf sergisi birincilere ödüllerin verilmesi 80’

22 Mayıs 2012  Son görüşmelerin yapılması 80’

Tablo 3.19. Araştırma Verilerinin Toplanmasına İlişkin Bilgiler (Ders Dışı Etkinlikleri)

Haftalar Uygulanan Etkinlikler

28. şubat 2012 Grup Oluşumu

6 Mart 2012

Problemi belirleme

Laboratuvarlarda Pillerin fazla kullanımı ve bu pillerin çöpe atılması Aşırı kağıt tüketimi

Ankara’daki ağaçlık alanlardaki azlık ve var olan ağaçlık bölgelerin de yıkımı

İnsanların çevreyi görememesi baktığı alandaki yerlerde olan biteni anlayamaması

12 Mart 2012

Probleme Uygun Çözüm Yolu Düşünme

1. Grup: pil toplama etkinliği

Bizler çevreye verilen zararları en aza indirmek istiyoruz. Öğretmen adayları olarak öncelikle kendimiz bilinçlenmeliyiz ki yeni nesle de bu duyarlılığı aktarabilelim. Bu kapsamada atık pil toplama etkinliği düzeldik. Amacımız atık

pillerin çöplerden ayrı bir şekilde toplanması gerektiği bilincini herkese aşılamaktır. Atık pillerin içeriğindeki Civa, Kadminyum, ve Kurşun gibi ağır

metallerin zararlarını ele alarak sağlığımızı ne boyutta tehdit ettiğini bu kapsamda belediye çalışmalarının eksikliğini biz eğitimcilere ne tür görevler

düştüğünü panelimizde paylaşmak istiyoruz. Bizler kirlenen dünyanın farkındalığını yaratmak istiyoruz. Sesimizi duyurabildiysek ne mutlu bize

2. Grup: Kâğıt Toplanma Etkinliği

Etrafımıza şöyle bir baktığımızda çevre kirliliğinin arttığını ve bu yüzden de doğal kaynaklarımızın azaldığını görmekteyiz. Bu duruma biz öğretmen adayları

seyirci olamazdık. Bu yüzden sesimizi duyurmak ve çevremizi bilinçlendirmek için bu paneli düzenledik. Çevremize baktığımızda kağıtla çok haşır neşir olduğumuzu fark ettik. Ciddi anlamda kâğıt hayatımızın her basamağında karşımıza çıkmaktadır. Bu kâğıtları elde etmek için ormanlarımız yok ediliyordu.

Bu da haliyle çevreye verilen en büyük zararlardan biriydi. Tabi sadece ağaçlar değil birçok doğal kaynağımızda heba oluyordu. Biz de bir nebze de olsa bu

durumu azaltmak için kâğıt dönüşümüne gönül verdik ve değerli öğretmen adaylarımızın da bu anlamda bize desteğini bekledik.

3. Grup: Ağaç Dikme Etkinliği

…… Ankara da ve ağaçların azaldığını bunun sonuçlarında oluşacak olumsuz sonuçlar üzerine kanıtlar bulduk. Orman bakanlığından grafikler ile bunları destekledik. Ağaçdikmemizin nedeninin sadece hava kirliliği için değil diğer canlıların yaşam alanı oluşturduğu içinde önemli odlunu öğrendik. Bakanlıktan ağaçların ve araçların temin edildiğini Elif bizlere söyledi. Sunum hazırlamada görevler paylaşıldı. Sözcümüz çiğdem arkadaşımız seçildi. Sunumda grafiklerden yardım aldık ve etkili sözler ile sunumumuzu destekledik. ancak sunumda çok fazla

şey vardı ve çok şey eksikti. Hocamızın düzeltmeleri ile bunları yaptık. 4. Grup: Fotoğraf Ve Slogan Yarışması

Hayatın içinde yer alan olay ve olguyu bir de karelerle size sunmak için bu fotoğraf ve slogan yarışmasını düzenledik. Çünkü farkındalık ne kadar artar ise olumlu davranış o kadar değişir. Bu da ancak çevreyi gözlemleyerek olur. Bizim bu projedeki amacımız sadece gözlemlere ve sözlere değil eylemlere inanıldığını

göstermek. Sadece sorumluluk hissi uyandırmakla kalmamalıyız. İnsan davranışını da olumlu şekilde etkilemeliyiz. Bu sebepten gözlemlerimizi geliştirmek ve uygulamalarımızı artırmak amacı ile bu projenin hem sizlere hem

de bizlere katkısı olacağına inanıyoruz. Bu yarışmada çevreye karşı duyarlılığı anlatan fotoğraf karelerine sığdırılan durumun slogan eşliğinde bizlere

sunulmasını istedik.

Kim ne kadar bilinçli ne kadar iyi bir fotoğraf kareleri ortaya çıkarabiliyoruz. Bunu gözlemlemek belirlemek ve ona göre önlemlerimizi almak……….

20 Mart 2012 Enerji Akışı Planı Uygulama  Panel düzenleme  Slâyt hazırlama  Poster hazırlama  Afiş hazırlama 29 Mart 2012  Panel 4 Nisan 2012 Madde Döngüsü

 Öğrencilerin ağaç dikme etkinliği için toplanması  Facebook adreslerinin açılması

 Genel duyurular ve standlar için dekanlıktan izinlerin alınması

9 Nisan 2012  Vize

17 Nisan 2012 Hava kirliliği ve

biyo-çeşitlilik

 İlk standaların kurulması Kağıt toplama etkinliği