• Sonuç bulunamadı

158 Fedakârlık, diğer adıyla özveri Türkçe Sözlük (TDK, 1999: 767 )‟te “Bir amaç uğruna veya gerçekleĢtirilmesi istenen herhangi bir Ģey için kendi menfaatlerinden vazgeçme” olarak tanımlanmıĢtır. ġener‟e göre fedakârlık; “Önemli bir sebep ve amaç uğruna sıkıntıya girmek veya zorluklara göğüs gerebilmek… Fedakârlık öncelikle din, vatan, toplum, aile gibi insan için büyük önem gösteren, onun düzen ve mutluluğunu sağlayan, toplumu düzen ve adalet içinde yaĢatan görev ve ideallerle ilgilidir. Bir hastanın tedavisi için doktor bulma, fakir birine para yardımı yapma, toplumun problemlerini gidermek için hayatını vakfetme, inanılan değerler uğruna Ģehit olma gibi fedakârlık örnekleri ferdin ruh inceliğinin ve vicdani hassasiyetinin bir göstergesidir.” (ġener, 1997: 191-192) Ģeklinde açıklanır. Fedakârlığın karĢısında bencillik yer alır. Bencil insan sadece kendini ve kendi isteklerini önemserken fedakâr insan kendi ihtiyaçları kadar baĢkalarının ihtiyaçlarına da değer verir. Fedakâr insanlar sevdikleri için ya da inandıkları değerler uğruna gerektiğinde kendi haklarından feragat edebilir, ölümü göze alabilir. Bu yüzden toplumların geleceği için bütün fertlerin bencillikten uzak, fedakârlığın önemini kavrayan bireyler olarak yetiĢtirilmesi son derece önemlidir. Fazıl Hüsnü Dağlarca da bu değerinin öneminin farkında olup, Ģiirlerinde bu değere yer vermiĢtir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Verir mi” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Verir mi Atatürk Dağın başını Dumana

“Dağ başını duman almış ha/Hayır/Kimmiş duman” Ģiirde dağ baĢını dumana vermeyen Atatürk‟ün aslında ülkesini düĢmana vermediğine atıfta yapılarak biraz örtük olarak fedakârlığına değinilmiĢtir. Mustafa Kemal ve aziz Türk milleti KurtuluĢ SavaĢında canını hiçe sayarak büyük bir fedakârlık örneği göstermiĢ ve ülkesini bağımsızlığına kavuĢturmuĢtur. Fedakârlık bencilliğin karĢısında yer alır. Bencillik sadece kendini düĢünmektir. Fedakârlık ise insanın sevdikleri ve inandıkları değerler, vatanı, milleti için kedinden feragat etme hatta ölümü bile göze alabilmektir. Atatürk ve Türk milleti de bağımsızlık uğruna ölümü bile göze alarak

159 fedakârlık yapmıĢlardır. Hatta fedakârlığın en güzel örneğini göstermiĢlerdir. Yazar burada Ģiiri okuyanlara Atatürk‟ün fedakârlığını düĢündürerek, fedakârlık değerini aktarmak istemiĢtir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Anlattı Öğretmen” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Biliyor musunuz çocuklar

Hangi sözcüğü severdi daha çok Atatürk‟ümüz? Yurda saldırırlarsa

Savaş‟tı en güzel olan Öbür günlerde çalışmak

Atatürk'ün Türk milleti için yaptığı fedakârlık Ģiirde örtük olarak verilmiĢtir. Atatürk milletinin ve vatanının elden gitmesine karĢı çıkmıĢ ve canını, malını, geleceğini, sağlığını, özel hayatını, ailesini ve çıkarını düĢünmeden yapılması gerekeni yapmıĢtır. KurtuluĢ SavaĢlarında yaptıklarıyla bu yere yerleĢmiĢlerdir. ġiirde öğretmen çocuklara Atatürk‟ün sevdiği kelimeleri sorarak düĢünmelerini sağlamıĢ. Daha sonra kendisi cevaplayarak yurt tehlikeye düĢtüğünde her türlü fedakârlığı göstererek savaĢı göze alabildiğini, diğer zamanlarda ise gece gündüz çalıĢma fedakârlığını gösterip ülkesini çağdaĢ uygarlık düzeyine çıkarmaya çalıĢtığını söylemektedir. Burada Atatürk‟ün fedakârlık değerini en iyi yansıtan lider olarak Ģiiri okuyanlara gösterip, fedakârlık değerini içselleĢtirmelerini sağlamak amaçlamıĢtır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “KonuĢmamız” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

“Günü gelince yavrum/Ne olacaksın/Dedi annem gülerek” dizelerinde annesi çocuğunun düĢüncesine saygı göstererek alacağı kararı öğrenmek istiyor. Çocuk da: “Ey Türk Genci/Olacağım büyür büyümez/Dedim anneme” diyerek vatanı için fedakârlık yapan, milletli için çalıĢan bir birey olacağının mesajını vermektedir. Atatürk Türk gençliğine Gençliğe Hitabesinde önemli görevler vermiĢ, Türk gençlerinden ülkesi ve milleti için bazı fedakârlıklar yapmasını beklemiĢtir. Bunun

160 bilincinde olan çocuk büyümeyi sabırsızlıkla beklediğini ve Ey Türk Genci olmak için can attığını göstermektedir. Burada yazar fedakârlık değerine atıfta bulunarak, Ģiiri okuyan çocuklara Ģiirdeki çocuk gibi olmalarını sağlayarak ülkesi ve milleti için her türlü fedakârlığı yapabilecek nesiller olmasını sağlamak amaçlanmıĢtır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “YaĢayan Mustafa Kemal” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Devrim der kurtuluş der Özgürlük der kimi

O bütün yurt uğruna ölenlerin Birikimi

Yazar Ģiirde Atatürk ve Türk milletinin yapmıĢ olduğu fedakârlığa değinerek fedakârlık değerini iĢlemiĢtir. “O bütün yurt uğruna ölenlerin birikimi” derken yurt uğruna canını veren, vatanı için ölümü göze alan atalarımızın gösterdiği fedakârlığı öne çıkarmaktadır. Onların birikimin de Mustafa Kemal olduğu, fedakârlığın sembolü olarak O görülmektedir. Fedakârlık, gerektiğinde kendinden feragat etme hatta ölümü bile göze alabilmektir. Fedakârlığın en güzeli de ülkesi ve milleti için yapılan fedakârlıktır. Yazar Ģiirde vatanı için ölümü göze alan Atatürk ve Türk milletini Ģiirde iĢleyerek, Ģiiri okuyan çocuklara da bu ruhu aĢılamak istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Der ki” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Eğil

Yurt toprağının Altını dinle

Orda bir bayrak var Adı: Uygarlığımız

Gökyüzüne çıkmak ister seninle

Yazar Ģiirde okuyuculara bir görev yüklemektedir. “Eğil yurt toprağının altını dinle” derken bağımsızlık uğruna, vatanı ve milleti için canını feda etme fedakârlığını gösteren aziz Ģehitlerimize kulak ver demektedir. Daha sonra “Orda bir

161 bayrak var/Adı uygarlığımız/Gökyüzüne çıkmak ister seninle” derken, bize ülkemizi canı pahasına kurtarıp emanet eden atalarımızın bu mirasını çok çalıĢarak çağdaĢ uygarlık düzeyine çıkarma görevi Ģiiri okuyanlara verilmektedir. Gökyüzüne çıkmak ister seninle, derken çok çalıĢarak ülkesini uygarlık düzeyine ulaĢtırma anlamı çıkarılmaktadır. Bunun içinde fedakârlık göstermek çok çalıĢmak gerekmektedir. Yazar Ģiiri okuyanlara bu görevi yüklemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Der ki” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Siz can verirken dolar da Akar gök oluğu

Akar da yarınlara ulaşır Özgürlüğün soluğu

Türk milleti Milli Mücadele'de verdiği önemli bir dayanıĢma ve fedakârlık örneğini tarihe kazımıĢtır. Bu dayanıĢma milletin birlik ve beraberliğini sağlamıĢ; böylece Türk milletinin ve Türk vatanının bağımsızlığı elde edilmiĢtir. Türk milleti vatanın kurtarılmasında büyük destek vermiĢ, canını hiçe sayıp ölümü göze almıĢtır. Vatanın kurtuluĢunun ve bağımsızlığın her Ģeyden önemli olduğu bilinciyle hareket ederek ülkesini kurtarmıĢtır. Bu Türk tarihine altın harflerle yazılan fedakârlık göstergesidir. Fedakârlığın en güzeli vatan için olanıdır. Ölümü göze alabilmek büyük bir cesaret göstergesidir. Kadını erkeği ile Türk milleti tüm varlığını ortaya koyma fedakârlığını göstermiĢtir. Böylece özgürlüğe kavuĢulmuĢtur. Yazar Ģiirde Türk milletinin gösterdiği böylesine anlamlı fedakârlığı, Ģiiri okuyanlara göstererek bu ruhta, fedakâr bireyler olmasını sağlamayı amaçladığı düĢünülmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Balina ile Mandalina adlı Ģiir kitabında “KarĢılığı” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Ne iyisiniz efendim Ne ki

Girmek istemiyorum ağzına Siz üşürken

162 Bütün balıklar üşürken

Önceki Ģiirlerle bağlantılı olan bu Ģiirde Mandalina, Balina‟nın ağzıma gir üĢüme teklifine; siz üĢürken ben ısınamam diye karĢılık vererek fedakârlık örneği gösteriyor. Fedakârlık bencilliğin karĢısında yer alır. Bencil insan sadece kendini ve çıkarlarını düĢünürken, fedakâr insan baĢkalarına ve ihtiyaçlarına daha çok önem verir. Bu Ģiirde de Mandalina bencil davranmayıp, diğer balıkları ve Balina‟yı düĢünerek fedakârlık göstermiĢ oluyor. Burada yazar Ģiiri okuyan çocuklara da bencil olmayıp fedakâr olmamız gerektiği konusunda mesaj vermiĢ oluyor. Hep kendi çıkarlarımız yerine baĢkalarının ihtiyacını ve çıkarlarını daha çok önemsemek gerektiğini vurguluyor.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Balina ile Mandalina adlı Ģiir kitabında “Öneri” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Ülkesine götüreceğim Mandalinamı Üşümen bitsin diye

Sevdiklerine ulaşsın diye Senin mutluluğunu

Senden çok seviyorum diye

ġiirde denize düĢen Mandalina Balina ile tanıĢıp, aralarında sevgi ve arkadaĢlık bağı oluĢuyor. Ancak Mandalina denizde üĢüyor ve sevdiklerinden ayrı kalmıĢ durumda. Balina Mandalina‟yı çok sevmesine rağmen bencil davranmayıp Mandalina‟yı hem üĢümesin hem de sevdiklerine kavuĢsun diye ülkesine götürmek istediğini söylüyor. Burada Balina fedakârlık gösteriyor. Bencil düĢünüp Mandalina‟yı götürmeyeyim diye düĢünmüyor. Zaten fedakârlık bencilliğin karĢısında yer alır. Bencil olan sadece kendini düĢünür, fedakâr olan ise kendinden ziyade baĢkalarını düĢünür. Burada Balina bencil davranmayıp, fedakârlık yapıyor. Yazar Ģiiri okuyan çocuklara bu durumu Ģiirsellikten yararlanarak göstermekte ve Ģiiri okuya çocukları da bencil değil fedakâr olmasını istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Yazıları Seven Ayı adlı Ģiir kitabında “Ġnimiz” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

163 Gidip gelirdi anam

Yiyecek getirirdi Yerdim sevinçle İçerdim sevinçle

Dünyanın en kutsal görevidir annelik. Daha yavrusu dünyaya gelmeden, yavrusu için fedakârlık yapmaya baĢlar. Hayat boyu en büyük destekçidir anneler. Fedakârlık deyince akla ilk önce anne gelir. Hani annelerin: “Yemedim yedirdim, içmedim içirdim, giymedim giydirdim” sözü çok yerinde bir sözdür. Yavruları için sayısız fedakârlık yapan anneler, bu durumdan da hiç Ģikâyet etmez hatta çok mutlu olur. Yazar Ģiirde Ayı‟nın annesinin yaptığı fedakârlığı göstererek, annelerin fedakârlığına atıfta bulunmak istemiĢtir. Buradaki kahramanları örnek göstererek çocukların annelerinin yapmıĢ olduğu fedakârlıkları anımsamalarını sağlamak istemekte ve çocuklarında annelerine karĢı fedakârlık göstermelerini amaçladığı düĢünülmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Yazıları Seven Ayı adlı Ģiir kitabında “Okul” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Oraya gelmezsem hemen bu gece Bana da Ayıcık demesinler

ġiirde Ayıcık yazıları ve okulu çok sevmektedir. Okula gide çocukları görünce onlara durun diye seslenip kendisi de okula gitmek istiyor. Çocuklar duymayınca, sevdiği için fedakârlık yapacağını “Oraya gelmezsem hemen bu gece/Bana da Ayıcık demesinler” diyerek göstermektedir. Fedakârlık bir amaç veya gerçekleĢtirmek istenen bir Ģey için kendini zorlama, menfaatlerinden vazgeçme olarak tanımlanabilmektedir. Burada Ayıcık da çok sevdiği yazılar ve okul için her türlü zorluğu göze alacağını söylemektedir. Yazar burada okuyucuların da bazı dersleri çıkarmasını istemektedir. Bu da yapmak istediğimiz Ģeyler ve amaçlarımız uğruna fedakârlık göstermemiz gerektiğini çıkarmalarını istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Yazıları Seven Ayı adlı Ģiir kitabında “Sızdı Ġçeri” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

164 Gecenin en görülmeyen yerinde

Sızdı içeri yavaş yavaş Vardı çocuk kafesin önüne

Kapı çengelini çevirdi çıt dedirtmeden

ġiirde Ayıyı yakalayıp sirke götüren, daha sonra kuduz olmuĢ diye öldürme kararı alındığını öğrenen çocuk Ayıyı kurtarma fedakârlığı gösteriyor. Ayının ne suçu var ki diye düĢünüp, onu gecenin karanlığında kimse görmeden kurtarıyor. Burada yazar çocuğun suçsuz bir canlı için kendini riske atarak, onu kurtarma fedakârlığını iĢlemektedir. ġiiri okuyan çocuklara önemli durum ve amaçlar uğruna sıkıntıya girmek, zorluklara göğüs germek gerektiğini anlatmak istiyor.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Gösterme Parmağı adlı Ģiir kitabında “Fil Ahmet” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Dayanamadı ülkedeki kuraklığa Artık yemedi içmedi

Çocuklar yesin içsin diye.

ġiirde Kenya‟da yaĢayan bir fil anlatılmaktadır. “Filimiz Ahmet/Kenyamızın ulusal yiğidi/Öldü ha?” diyerek onun ölümünden duyulan üzüntü dile getirilmiĢtir. Filin ölüm sebebi: “Dayanamadı ülkedeki kuraklığa o/Artık yemedi içmedi/Çocuklar yesin içsin diye” dizelerinde ülkedeki kuraklık yüzünden aç susuz kalan çocuklar yesin içsin diye, filin fedakârlık yapıp yemeyip içmemesidir. Burada Filin fedakârlığını aslında dünya ülkelerinin göstermesi beklenmektedir. Bazı ülkelerdeki kuraklık yüzünden açlık susuzluktan ölen çocuklara Dünyanın fedakârlık yapması beklenmektedir. Burada yazar örtük olarak, dünyanın bencil davranıp fedakârlık yapmamasına atıfta bulunmaktadır. Ülkedeki bir filin yaptığı fedakârlığı, dünya insanlarının duyarsız kalmasına, fedakârlık yapamamasına bir sitem olarak iĢlediği düĢünülmektedir. Bu durumu Ģiiri okuyan çocuklara göstermek istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Başparmak adlı Ģiir kitabında “Kurt Büyütmek” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

165 Kurtlar, yavruları uyanmasın diye

Ta uzaklarda ulurlarmış aya karşı Doğru mu anne?

Yazar Ģiirde çocuğun annesine sorduğu sorudan, anne kurdun fedakârlığına vurgu yapmıĢtır. Anne deyince akla ilk olarak fedakârlık gelir. Burada kurt annenin yavrusu uyanmasın diye uzaklara gidip uluması, yavrusuna sevgisinin, onu kendinden daha çok düĢünmesinin sonucudur. Zaten fedakârlık bencilliğin karĢısında yer almaktadır. Anneler yavruları için her türlü fedakârlığı yapan, her Ģeye göğüs gerek kutsal varlıklardır. Yazar Ģiirde kurt annenin fedakârlığını göstererek Ģiiri okuyan çocuklarında fedakârlık konusunda farkında lığını artırmak istemiĢtir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Başparmak adlı Ģiir kitabında “Sırp Çocuklarında Türkü” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Belgrad benzer güzel bir çobana Sürüsünü yanına çağıran değil Sürüsünün yanına giden

ġiirde yazar Belgrad‟ı fedakâr bir çobana benzetmiĢtir. Çobanı sürüsünü ayağına çağıran değil, sürüsünün yanına kendisi giden olarak göstermiĢtir. Bencil insan sadece kendisini düĢünüp sadece kendisi için davranıĢlarda bulunurken, fedakâr insan baĢkalarını daha çok düĢünür. Burada da çobanın sürüsünü daha çok düĢündüğü, onları yanına çağırmak yerine kendisi gitmesinden anlaĢılmaktadır. Yazar burada fedakârlık değerini bu Ģekilde iĢleyerek, Ģiiri okuyan çocuklara da fedakârlık konusunda bazı iletiler vermektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Başparmak adlı Ģiir kitabında “Çobanın Yok OlmuĢ Çobancığı” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Çobanın biri

Tek keçisi uyumasa, uyumazdı Yedisi birden uyusa

166 Yazar bu Ģiirde yine çobanın fedakârlığını iĢlemiĢtir. Keçilerini o kadar sevmekte ki, bir tanesi uyumasa bile kendisinin de uyumadığı görülmektedir. Çoban keçileri uğruna bazı zorluklara katlanmaktadır. Fedakârlık da bazı zorluklara göğüs germeyi gerektirir. Fedakârlık kendini düĢünmekten çok sevdiklerini düĢünmeyi de gerektirir. Burada çoban sevdiği keçilerini kendisinden daha çok düĢünmekte ve onlar için bazı fedakârlıklar yapmaktadır. Yazar Ģiirde örtük olarak Ģiiri okuyan çocuklara da sevdiklerimiz için fedakârlık yapmamız gerektiğini anlatmak istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Göklenme” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Kuşlardan biri Uçmasa Öteki kuşlar Uyanmazlar

ġiirde kuĢlar arasındaki dayanıĢma ve fedakârlık iĢlenmiĢtir. Hepsi beraber hareket etmesi, birbirini düĢünmeleri aralarındaki sevgiyi de göstermektedir. Burada yazar birkaç değeri birlikte iĢlemiĢtir. Fedakârlık değeri de, biri uçmazsa diğerlerinin de uçmamasından anlaĢılmaktadır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Sevilmek” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Gök ne güzel anne Kendini yoksullara adar Hakan yıldızı yok Çobanyıldızı var

Yazar Ģiirde fedakârlık değerini açık olarak iĢlemiĢtir. Gök‟ün fedakârlığına vurgu yapmıĢtır. Gök‟ün kendini yoksullara adadığını düĢünmesi, fedakârlığı göstermektedir. Fedakârlık bir amaç ya da bir Ģey uğruna kendi menfaatlerinden vazgeçme olarak tanımlanabilir. Aynı zaman da fedakârlık bencillikten ziyade, baĢkalarını düĢünmek olarak da karĢımıza çıkmaktadır. Burada gök‟ün yoksulları

167 daha çok düĢünmesine değinerek fedakârlığa değinilmiĢtir. ġiiri okuyan çocuklara da fedakâr bireyler olması yönünde mesajlar verilmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Betiğim” adlı Ģiirinde fedakârlık değeri iĢlenmiĢtir.

Geceleri uyumaz o, Beni kaldırır erkenden

ġiirde Betiğin çocuk için yaptığı fedakârlık görülmektedir. Çocuğu erkenden kaldırmak için sabaha kadar uyumadığı, bencil davranmayıp fedakârlık yaptığı açık olarak iĢlenmiĢtir. Zaten fedakârlık kendinden çok baĢkasını düĢünmek, baĢkaları daha çok önemsemektir. Burada da Betik, çocuğu kendinden daha çok düĢünerek fedakârlık göstermektedir. Yazar Ģiiri okuyan çocuklardan da bu davranıĢı beklemektedir. Fedakârlık değerinin önemini ve değerini anlayıp, fedakâr bireyler olmalarını istediği düĢünülmektedir.

Fedakârlık, bir amaç ve gerçekleĢtirilmesi istenen herhangi bir Ģey için kendi menfaatinden vazgeçme olarak tanımlanmaktadır. Buradan anlaĢılıyor ki fedakârlık kazanılması gereken en önemli değerler arasındadır. Fedakâr insan bencil olmaz, kendinden çok baĢkalarını düĢünür. Gerektiğinde inandığı değerle uğruna haklarından feragat edebilir. Fedakârlık zorluklara göğüs germeyi de gerektirebilir. Fedakârlık değerinin toplumun geleceği için, bütün fertlerin bencillikten uzak fedakâr bireyler olarak yetiĢmesi büyük önem taĢımaktadır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın incelenen Ģiirlerine baktığımız zaman bu değerin farkında ve bilincinde olarak, değere yeterince önem verip, Ģiirlerinde özellikle iĢlediği görülmüĢtür. ÇeĢitli Ģekillerde fedakârlık değerini iĢleyerek, Ģiiri okuyan çocukların bu değeri içselleĢtirmesi amaçlanmıĢtır. Türk toplumunun en büyük fedakârlık örneğini gösterdiği KurtuluĢ SavaĢı yıllarına ve olaylarına Okulumuz 2‟deki Ģiir kitabında yer vererek bu değerin önemini göstermiĢtir. Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk ve aziz Türk Milletinin göstermiĢ olduğu fedakârlıklara özellikle değinerek, çocukların bu bilinçte yetiĢmesini amaçlamıĢtır. Fedakârlığın en güzelinin vatan, millet için olacağını çocuklara aĢılamaya çalıĢmıĢtır.

168 Bazı Ģiirlerinde hayvanların gösterdiği fedakârlık örneklerine değinerek, biraz örtük olarak Ģiiri okuyanlara fedakârlık değerini göstermek istemiĢtir. Balina ile Mandalina adlı Ģiir kitabında buna özellikle rastlanmaktadır. Yazıları Seven Ayı Ģiir kitabında ise anne fedakârlığına değinerek, annelerin ne kadar fedakâr olduğunu Ģiiri okuyan çocuklara göstermektedir. Fedakârlık deyince akla ilk olarak annenin geldiğini göstermiĢtir. Gösterme Parmağı adlı Ģiir kitabında ise özellikle kuraklık yüzünden açlık ve susuzlukla mücadele eden bir ülkeyi göstererek, insanların bencil davranıp fedakârlık göstermemesine biraz sitemkâr bir Ģekilde yaklaĢmıĢtır. BaĢparmak adlı Ģiir kitabında ise çobanın sürülerine olan sevgisini ve onlara gösterdiği fedakârlığı iĢleyerek çocuklara farklı yoldan fedakârlık değerini aĢılmayı amaçlamıĢtır. Ġlkokul 1‟deki adlı Ģiir kitabında ise fedakârlık değerine rastlanmamıĢtır.