• Sonuç bulunamadı

ÇalıĢkanlık Değeri ile Ġlgili Bulgu ve Yorumlar

103 ÇalıĢmak, insanın hayatta kalabilmesi için gerekli temel ihtiyaçlarını karĢılama yolunda sarf ettiği uğraĢıdır. Bu eğilimde ciddi bir aktivite sahibi olmak da çalıĢkanlıktır. BaĢka bir ifadeyle çalıĢmak, bir Ģeyi ortaya koymak, oluĢturmak için çaba harcamaktır. (Demirel, 2006: 61) ÇalıĢkanlık ise, tembel olmama, severek iĢ yapma, faal ve üretken olma durumudur. Aksi durumda insan, baĢkalarına muhtaç bir yaĢam sürmek zorunda kalabilir. Ġnsanı hayatta yüksek yerlere taĢıyacak değerlerin baĢında çalıĢkanlık gelir.

ÇalıĢmak insanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Ġnsan çalıĢtığında bedenini ve zihnini olumlu Ģekilde kullanır, bu da hem bedensel hem de zihinsel sağlığı pekiĢtirir. (Urban, 2007: 153). Ġnsanın kendine güvenmesi ve mutlu olması için hayatta baĢarılı olması gerekir. BaĢarıya giden hiçbir kestirme yol yoktur. Edebiyat, tıp, bilim alanında baĢarıya ulaĢmıĢ insanların baĢarısının tek sırrı çok çalıĢmalarıdır. Bu insanlar çalıĢkanlıklarıyla sadece kendi hayatlarını değil baĢka insanların da hayatlarını kolaylaĢtıran buluĢlara imza atmıĢtır.

ÇalıĢkanlık değeri Türkçe Öğretim Programı‟nda Temel Beceriler bölümünde doğrudan yer bulmuĢtur. Ayrıca giriĢimcilik değeri çalıĢkanlık değeriyle bağdaĢtırılarak aktarılmıĢtır:

“Temel Beceriler, öğrencilerin dil becerilerindeki geliĢmeleriyle bağlantılı, yatay olarak bir yılın sonunda, dikey olarak da sekizinci sınıfın sonunda kazanacakları ve hayat boyu kullanacakları temel becerilerdir. Türkçe Dersi Öğretim Programı içerdiği kazanımlarla bu temel becerilerin geliĢmesini sağlayacaktır. Programla ulaĢılması beklenen temel becerilerin baĢında “giriĢimcilik” gelmektedir” (MEB, 2006: 5).

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “ÇalıĢkanlar” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Ben

2‟ye geçince 2‟ye geçti Atatürk

104 Öyle sevindim ki

Yazar bu Ģiirde, birinci sınıfı baĢarı ile bitirip ikinci sınıfa geçen çocuğun sevincini iĢlemiĢtir. ÇalıĢmadan bir hedefe ulaĢmak, baĢarı elde etmek olanaksızdır. ġiirdeki çocuğun sınıfı geçmesi çalıĢmasının neticesidir. BaĢarılı olmak da çalıĢkanlığın göstergesidir. Bir iĢte baĢarılı olmak istiyorsak, ona emek vermek ve çalıĢma yapmak gerekmektedir. Yazar çalıĢıp baĢarılı olan, sınıfını geçe çocuğu Ģiiri okuyan çocuklara göstererek, baĢarılı olmak için çalıĢmak gerektiğini iletmek istemektedir. ġiiri okuyan çocuklara bu Ģekilde çalıĢkanlık değerini aktarmaktadır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Yüreklenmek” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Neden korkacakmışım harflerden Onlarla

Okuyorum işte Atatürk‟ün adını

ġiirdeki çocuk harflerden korkmadığını, onları öğrenmenin kendisine zarardan ziyade fayda sağlayacağının bilincindedir. ÇalıĢıp harfleri öğrenerek, okuma ve yazmayı yapabileceğini söylüyor. “Tek tek seviyorum hepsini/Onlarla/Yazıyorum su içer gibi kolay/Adını Atatürk‟ün” dizelerinde ise çalıĢıp harfleri öğrenmesi sayesinde yazma konusunda hiç zorlanmadığından memnuniyetini dile getiriyor. Aynı zamanda bu sayede, Atatürk‟ün adını okuyup yazmasının verdiği mutluluğu da ifade ediyor. Yazar burada çalıĢkanlık yanında Atatürk sevgisini de yer veriyor. Yazar çalıĢıp baĢarılı olmanın, okuma yazma öğrenmenin çocuğa verdiği mutluluğu ve memnuniyeti dile getirerek Ģiiri okuyan çocuklara da çalıĢkanlığı aĢılamak istiyor. ÇalıĢtıktan sonra baĢarılı olabileceğimizi, zorluk çekmeyeceğimizi Ģiiri okuyanlara ileti olarak vermektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Ġnanç” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Atam

105 Öğrenir yeniden

Benimle

Yazar bu Ģiirinde Atatürk ve çocuğun çalıĢkanlığına ve baĢarısına vurgu yaparak çalıĢkanlık değerini iĢliyor. Atatürk‟ün sınıfta bulunan resmini, sanki Atatürk gerçekten sınıfta kendisi ile berabermiĢ gibi hissedip; çocukla beraber yeniden harfleri, sayıları çalıĢarak öğrendiğini düĢünmektedir. Yazar Ģiiri okuyan çocuklara bu Ģekilde Atatürk ve çocuğun çalıĢkanlığını göstererek örnek almalarını sağlamak istediği düĢünülmektedir. “Yurdu kurtarır yeniden/Benimle” derken de Atatürk‟ün yurdun kurtarılması sürecindeki azmi ve çalıĢkanlığına atıfta bulunup, örtük biçimde Atatürk‟ün çalıĢkanlığını göstermek istemektedir. Atatürk‟ü tanıyan, onun hakkında bilgi sahibi olan çocuklar da onun bu çalıĢkanlığını örnek alacaktır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Kolaylığım” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Çok güçse Yapamıyorsam

Öğretmenin verdiği ödev

Atatürk hemen gelir yanıma Yazdıklarıma bakar

Birdenbire kolaylaşır birdenbire Soruların hepsi

ġiirde, öğretmenin verdiği ödevi yaparken zorlanan çocuk Atatürk‟ü yanına geldiğini hissetmesi ile soruların kolaylaĢtığını söylemektedir. Atatürk‟ün varlığının kendisine çalıĢma ve baĢarma güdüsü aĢıladığına vurgu yapmaktadır. Atatürk‟ün hayatında çalıĢkanlığı ile elde ettiği baĢarılar ve ülkesi için ortaya koyduğu eserleri herkese baĢarılı olma ve çalıĢkanlık aĢılamaktadır. Yazar Ģiirde biraz örtük olarak buna değinmektedir. Çocuk kendisine zor gelen soruların, Atatürk‟ün kendisinin yanına gelmesi ile kolaylaĢtığını, baĢarı ve çalıĢkanlığının arttığını söylemektedir. ġiiri okuyan çocuklarda da bu his uyandırılarak, baĢarı ve çalıĢkanlık aĢılanmak istenmektedir.

106 Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “KoĢu” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Düdük çalına öğretmen Koşunca bütün çocuklar Bende koşarım

En hızlı

ġiirde, öğretmenin çocuklara yaptırdığı yarıĢmada çocuğun diğer tüm çocukları geçmesi, en hızlı kendisinin koĢması çalıĢkanlığının sonucu olarak verilmektedir. ġiirde baĢarılı olmak için herkesten çok çalıĢmak gerektiği görülmektedir. Yazar Ģiirdeki çocukları yarıĢ içerisinde göstermedeki amacı, çalıĢkanlığın baĢarı getirdiğini göstermek istemesidir. ġiiri okuyan çocuklara da en baĢarılı olmak için, herkesten daha çok çalıĢmak gerektiği iletisini vermektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Verir Mi” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Dağbaşını duman almış ha Hayır kimmiş duman

Verir mi Atatürk Dağın başını dumana

ÇalıĢmak, üretmek Atatürk‟ün yaĢama biçimidir. Atatürk‟e göre çalıĢmamak insan için en büyük kusurdur. Bu nedenle Atatürk, „‟Türkiye çalıĢkanlar diyarı olacaktır‟‟ demiĢtir. Atatürk ülkenin kurtuluĢu sürecinde ve kurtuluĢtan sonraki süreçte ülkesi ve milleti için gece gündüz çalıĢmıĢtır. Yazar bu Ģiirde Atatürk‟ün ülkemizi kimseye vermediğine atıfta bulunarak, çalıĢkanlığını da vurgulamak istemiĢtir. Atatürk‟ün yolundan gitmek için öncelikle çok çalıĢkan olmak gerekmektedir. Yazar biraz örtük biçimde Atatürk‟ün çalıĢkanlığının Ģiiri okuyanlar tarafından örnek alınmasını istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Armağan” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

107 Hangimiz bilse

Öğretmenin sorduğunu

Yavaşça ona dönüyor yüzü Ona gülümsüyor yüzü

Yazar Ģiirde sınıftaki çocukların çalıĢkanlığına ve kurallara uymasına değinmiĢtir. Çocuklar öğretmenin sorduğu sorulara cevap vererek çalıĢkanlıklarını göstermektedir. Aynı zamanda kurallara uydukları da görülmektedir. Yazar birde burada soruları bilen ve yaramazlık yapmayan çocuklar, sınıftaki Atatürk resmine bakıp ona layık olduklarını düĢünmektedirler. Atatürk‟ün çocuklardan beklentisini bile çocuklar, gösterdikleri çalıĢkanlık ve baĢarı ile Ona dönüp yüzlerinde bir gülümseme oluĢmaktadır. Çocuklar çalıĢkanlığın verdiği dururu yaĢamaktadırlar. Atatürk‟e layık bir nesil olmanın mutluluğu yüzlerine yansımaktadır. Yazar Ģiiri okuyan çocuklarında, Ģiirdeki çocukları örnek alıp çalıĢkan ve baĢarılı olmalarını hedeflediği düĢünülmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “O‟nu da Saymak” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Toplama

Yaptırınca öğretmen Sevinir bütün çocuklar

ġiirde, öğretmenin toplama yaptırmasına sevinen çocukların çalıĢmaktan zevk aldıkları anlaĢılmaktadır. Bütün çocukların, öğretmenin toplama etkinliği yaptırmasına sevinmeleri derse olan ilgi ve sevgilerini göstermektedir. Derse çalıĢmayan, baĢarılı olmayan kiĢi ders iĢlemekten zevk almaz. ÇalıĢkanlık ise derse olan ilgi ve sevgiyi artırır. Yazar Ģiiri okuyan çocuklara; çalıĢmanın derse olan sevgiyi ve baĢarıyı artırdığını göstererek, çalıĢma alıĢkanlığı kazandırmak istediği düĢünülmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Anlattı Öğretmen” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

108 Savaş‟tı en güzel olan

Öbür günlerde: Çalışmak

ġiirde Atatürk‟ün e sevdiği iki sözcükten birisinin çalıĢmak olduğunu söyleyen yazar, açık olarak çalıĢkanlık değerini iĢlemiĢtir. Mustafa Kemal çalıĢkanlığı ile dünyaya örnek bir liderdi. ÇalıĢkan olmanın önemini her fırsatta vurgulamıĢtır. Atatürk‟ün çalıĢkanlığı biraz araĢtırıldığında; Atatürk'ü tanıyanlar onun için çalıĢma saati diye bir Ģey olmadığını, yapacağı iĢi bitirinceye kadar uyumadan, dinlenmeden, yemek yemeden çalıĢtığını söylerler. Atatürk için iyi bir vatandaĢ olmak amaçtır. Bunun yolu ise çalıĢmaktan geçmektedir. Yazar Atatürk‟ün çalıĢkanlığına açık olarak değinerek, Ģiiri okuyan çocuklarında Atatürk‟ü örnek alarak çalıĢkanlık değerini içselleĢtirmeleri amaçlamaktadır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “KonuĢmamız” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Günü gelince yavrum

Ne olacaksın dedi annem gülerek Ey Türk Genci

Olacağım büyür büyümez dedim anneme

Atatürk‟ün en güvendiği, ülkeyi emanet ettiği gençlere, ölmeden önce bazı nasihatleri olmuĢtur. Bunu da Gençliğe Hitabe‟de dile getirmiĢtir. Bu hitabede çalıĢkanlık değerine de değinmiĢtir. “Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin!” diyerek ülke muhafazasının devamlı olan bir Ģey olduğu ve bunun için her an tetikte bulunmak gerektiğini vurgulamıĢtır. Vazifeye atılmak da çalıĢkanlığı göstermektedir. Yazar Ģiirde çocuğun Ey Türk Genci olacağım derken, örtük bir Ģekilde çalıĢkan olacağım da dediğini düĢündürmektedir. ġiiri okuyanlara da bu değeri aĢılamak istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “YaĢayan Mustafa Kemal” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

109 Devrim der kurtuluş der

Özgürlük Der kimi

Ülkenin kurtuluĢu sürecinde gösterdiği çalıĢkanlığı, daha sonra da yaptığı devrimlerle gösteren liderdir Mustafa Kemal Atatürk. Yazar burada Atatürk‟ün çalıĢkanlığını dile getirmiĢtir. Ülkenin bağımsızlığı tehlikede iken kurtuluĢ demiĢ, kurtuluĢtan sonra ülkenin çağdaĢlaĢması için devrim demiĢ ve özgürlüğü her Ģeyin üzerinde tutmuĢtur. Bu iĢleri ise çalıĢkanlığı ile yapmıĢtır. Burada yazar böyle bir lideri Ģiirinde iĢleyerek, Ģiiri okuyanlara da örnek olmasını istemiĢtir. Bazen bir değeri anlatmak için, millete her yönü ile örnek olan Ģahısları Ģiirlerinde iĢlemiĢtir yazar.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Okulumuz 2‟Deki adlı Ģiir kitabında “Der ki” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Öğrenciler Okul yollarında Dinler türkü ayaklarını İşitir Bilginin Uzaklarını

Yazar Ģiirde, öğrencilerin okula gitmek için her gün yollara düĢtüklerini ve bunu severek yapmaları çalıĢkanlık ve azimlerini göstermektedir. Bilgiye ulaĢmak, hayatta baĢarılı olmak için çalıĢmak ve bazı zorluklarla sabırla mücadele etmek gerekmektedir. Yazar da Ģiirde aslında bunu iĢlemektedir. Yazar Ģiirsellikten yararlanarak çocukların okula gitme, bilgiye ulaĢma sürecini hoĢ bir biçimde tasvir ederek iĢlemiĢtir. ġiiri okuyan çocuklara, bilgiye ulaĢmak için çalıĢmak ve bazı mücadeleler vermek gerektiğini gösterip, böyle yapmaları için mesaj vermektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Ġçimdeki Aydınlık” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

110 Seversek

Çalışırsak bize

Okullarla öğretmenler,

Yazar Ģiirde çalıĢkanlık değerini açık olarak iĢlemiĢtir. ġiirdeki çocuk, okullar ve öğretmenlerin kendisine açık ve eĢit olmasını okulu sevmek ve çalıĢkan olma Ģartına bağlamıĢtır. Öğretmenlerin her öğrenciye eĢit yaklaĢtığını, öğrencilerin ise bu muameleyi görmek için üzerine düĢen sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini iĢlemektedir. Okul ve öğretmenler, okulu ve öğretmenleri seven, çalıĢan herkes için bilgi yuvasıdır. Yazar burada Ģiiri okuyan çocuklara da okul, öğretmen sevgisi ve çalıĢkanlık değeri aĢılamak istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Ġlk Sözü Anlamak” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Öğretmenin dediği Değerken

Yüzümüze bizim Güler gibiyiz anne

ġiirde, öğretmenin anlattıklarını “ Öğretmenin dediği/Değerken” memnuniyetle karĢılayan ve bilgileri güler yüzle karĢılayan çocuk iĢlenmiĢtir. Burada yazar örtük biçimde çocukların derlere çalıĢmak ve öğrenmekten zevk aldıkları çıkarılmaktadır. “Öğretmenin dediği/Değerken/Ta içimize bizim/Susmuş türküler gibiyiz” diyerek de öğretmenin anlattıklarını içselleĢtirdiklerini, öğretmenin dinlerken susmuĢ türküler gibi olduklarını Ģiirsellikten yararlanarak anlatmıĢtır. Çocukların öğretmenin anlattıklarına değer verdiklerini, bilgileri anlamak ve içselleĢtirmekten duydukları memnuniyet iĢlenmiĢtir. ġiirde örtük biçimde çalıĢkanlık değerine vurgu yapılmaktadır. ġiiri okuyan çocuklara da bu değer aĢılanmak istenmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Boyalar” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir

111 “Yeşil çalışkandır/Kırmızı yaramaz/Sarı uykucu/Ak yıkanmış/Kara korkak/Ben erkenden/Ana Okuluna gelirken/Yeşil gibiyim” Ģiirde yazar, renklere bazı öğrenci davranıĢları yüklemiĢtir. YeĢile çalıĢkanlık, kırmızıya yaramazlık gibi davranıĢlar yüklemiĢtir. ġiirdeki çocuk da kendisini Ana Okuluna giderken erkenden kalkıp, sorumluluğunu yerine getirip zamanında okula gitmesinden dolayı yeĢil gibi çalıĢkan olduğunu söylemektedir. Yazar burada çalıĢkanlık değerini açık olarak iĢlemiĢtir. Okula giden çocukların bazı sorumlulukları vardır. Bunları yerine getiren çocuklar çalıĢkan olarak nitelendirilebilir. ġiirdeki çocukta erkenden kalkıp, okul yolunu tuttuğu için çalıĢkan ve sorumluluk sahibi bir öğrenci olarak düĢünülebilir. Yazar burada Ģiiri okuyan çocuklara da Ģiirdeki renklere yüklediği olumlu ve olumsuz davranıĢları göstererek, olumlu davranıĢlardan olan çalıĢkanlığı örnek almalarını istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Sincap” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Şu ağacın tepesinde Var bir sincap

Ceviz kırar, yemek arar.

Doğadaki tüm canlılar yaĢamını devam ettirebilmek ve hayatta kalabilmek için çalıĢmak, mücadele etmek zorundadır. Aksi takdirde hayatta kalması imkânsızdır. ġiirde sincap hayatını sürdürebilmek ve karnını doyurmak için, ceviz kırmakta ve yiyecek arayarak çalıĢmaktadır. Yazar doğadaki sincap örneğini Ģiirde iĢleyerek aslında Ģiiri okuyanlara da mesaj vermek istemektedir. Hayatımızı sürdürebilmek ve yaĢam kalitemizi artırmak için çalıĢmak, mücadele etmek gerektiğini örtük biçimde okuyuculara vermektedir. ġiiri okuyan çocuklarında bu çıkarımda bulunmasını sağlayarak, çalıĢkan ve mücadeleci olmalarını sağlamak istediği düĢünülmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Betiğim” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Betik en iyi arkadaş Bana neyi sorsam söyler

112 Ne anlatsa en sonunda

Çalış, iyi, doğru ol der.

Yazar bu Ģiirde arkadaĢlık, dostluk değerini açık olarak iĢlemiĢtir. Bunun yanında çalıĢkanlık değerine de değinmiĢtir. ġiirde, kendisine her sorduğunu söyleyen, her konuda yardımcı olan, çalıĢkanlığı, iyiliği ve doğruluğu öğütleyen Betik adlı arkadaĢına olan sevgisini dile getiren çocuk iĢlenmiĢtir. Ġyi arkadaĢın, sohbet ve nasihatleriyle bizde sürekli güzelliklere karĢı bir merak, arzu oluĢturacağını, kötülükler konusunda ise ikazda bulunup elimizden tutarak bizi kayıp düĢmekten kurtaracağını anlayabiliriz. Yani bu ifadede iyi arkadaĢ, aktif ve üzerimizde doğrudan bir etkiye sahiptir. ġiirde de arkadaĢı Betik‟in kendisine çalıĢ diyerek çalıĢkan olmayı öğütlediği görülmektedir. ġiiri okuyan çocuklarında bu Ģiirden çıkarımlar yaparak; çalıĢkan, doğru, iyi insan olmaları sağlanmak istenmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Kuş Ayak adlı Ģiir kitabında “Kelebek” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Sana yaramaz diyorlar İnanmıyorum kelebek Senin çiçekten çiçeğe Gittiğin geldiğin konduğun Çiçeklere çalışmak değil mi?

ġiirde kelebeğin yaramaz olduğu, bir iĢe yaramadığı düĢüncesinin yanlıĢ olduğunu; aksine çiçekten çiçeğe gidip geldiği, konduğu çiçeklere çalıĢmak olarak gösterilmiĢtir. Kelebekle ilgili yanlıĢ düĢünce düzeltilmek istenmiĢtir. Kelebeğin gerçekte çalıĢkan olduğu vurgulanmıĢtır. Yazar Ģiirde açık olarak çalıĢkanlık değerini iĢlemiĢtir. ġiirdeki çocuk kelebeğin çiçekten çiçeğe konmasının yaramazlık olmadığı, çiçeğe faydasının olduğu, yaramazlık için değil bir amaç için çiçekten çiçeğe konma çalıĢması yaptığını düĢünmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Balina ile Mandalina adlı Ģiir kitabında “KarĢılığı” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

113 Duydum evler yapıldığını

Bir olanaksızlığı anlatırken Balık kavağa çıkmış

Dediklerini insanların gülerek

BaĢarılı insanlar genellikle olumlu düĢüncelere sahiptir. ÇalıĢmayı sever zorlukları aĢmayı bilirler. Olumsuz düĢünen insanlar ise negatif düĢüncelere takılıp kalırlar. KarĢılaĢtıkları engelleri nasıl aĢacaklarını bilemezler. BaĢarılı olmak için öncelikle inanmalı ve çok çalıĢmalıyız. Asla ve asla karamsarlığa düĢmemeliyiz. Ġnanmadığımız, baĢaramayacağımızı düĢündüğümüz iĢlerde, çalıĢma Ģevki kalmayacak ve baĢarılı olmak da zorlaĢacaktır. ġiirde de yazar bu duruma değinmiĢtir. Birileri olanaksızlığı anlatırken, balığın çalıĢarak kavağa çıkıp olanaksızı baĢardığını göstermiĢtir. ġiiri okuyan çocuklara da olanaksız diye bir Ģeyin olmadığını, inanarak ve çalıĢarak her Ģeyi baĢarabileceklerini anlatmak istemektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Balina ile Mandalina adlı Ģiir kitabında “Yön Akdeniz” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

Bütün gücümle çırpıyorum kuyruğumu Öyle hızlı gideceğim ki

Kuşlar bile arkamızda kalacak

ġiirde Balina, Mandalina‟yı ülkesine sevdiklerine kavuĢturmak için sırtına binmesini istiyor. Öyle hızlı gideceğim ki, kuĢlar bile arkamda kalacak diyerek çalıĢkanlığını ve azmini göstermektedir. ÇalıĢkanlık tembel olamama, severek iĢ yapma ve pasif olmamaktır. Burada da Balina severek ve çok hızlı bir Ģekilde gideceğini, kuĢları bile geçeceğini söyleyerek çalıĢkanlığını ön plana çıkarmaktadır. ġiirde, okuyuculara da yaptıkları iĢin en iyisini yapmaları, çalıĢkan olmaları gerektiğinin iletisini vermektedir. BaĢarılı olmak için çok çalıĢmak gerektiği gösterilmek istenmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Yazıları Seven Ayı adlı Ģiir kitabında “BaĢarı” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

114 Çiziyorum artık

Toprağa Çayıra Gölün üstüne

Yazar Ģiirde, yazı yazmayı seven Ayı‟nın yazmayı öğrenince yaĢadığı mutluluğu iĢlemiĢtir. ÇalıĢmak baĢarıyı getirir. BaĢarıda mutluluğu beraberinde getirir. Bir amaca ulaĢmak için çalıĢmak ve emek vermek gerekmektedir. BaĢarılı olduğumuzda da kendimize güvenimiz artar. ġiirde yazar, Ayı‟nın artık çizmeyi öğrenmesinin çalıĢması sayesinde olduğunu ve bundan duyduğu mutluluğu Ģiiri okuyanlara göstermek istemiĢtir. ġiiri okuyanlarında baĢarılı olmak için çalıĢması gerektiği iletisini çıkarmaları hedeflenmektedir.

Fazıl Hüsnü Dağlarca‟nın çocuklara yönelik yazdığı Yazıları Seven Ayı adlı Ģiir kitabında “A” adlı Ģiirinde çalıĢkanlık değeri iĢlenmiĢtir.

“İşte kim yazmış dediler/Bu A‟yı buraya/Hem de/Güzel yazmış dediler/Bir