• Sonuç bulunamadı

Bayanlarda olduğu gibi erkeklerin de flört hareketleri vardır. Çoğu havyan türü gibi insanların erkeği de bir dişi yaklaşırken hazırlık hareketleri yapar.

Örneğin; elini boğazına götürerek kravatını düzeltir.

Kravatı yoksa yakasını düzeltir veya omuzlarından hayali tozları silkeler ve saçını, kol düğmelerini, gömleğini, ceketini ve diğer giysilerini düzeltir.

Dişiye karşı yapabileceği en saldırgan cinsel gösteri, pantolonun fermuar bölgesini vurgulayan

“saldırgan başparmaklar kemerde” hareketidir. Ayrıca vücudunu kadına çevirerek ayağını ona doğru uzatabilir.

121

Mahrem bakışı kullanır ve bakışlarını normalden bir an daha uzun tutar. Gerçekten ilgileniyorsa, gözbebekleri büyür. Ayaktayken ellerini kalçalarına koyarak duran bir erkek, fiziksel boyutunu genişleterek güç gösterisinde bulunur. Bu özgüven duygusu yüksek bir erkek intibaını oluşturur ve kadın üzerinde güven duygusu oluşturur.

Erkek, bedeninin güçlü olduğu yerlerini göstererek kadının kendisine dokunmasını uyarmaya çalışmaktadır.

Bütün bunlar bilinçaltı süreçlerdir.

Erkekler, yüzyıllardır süregelen görevleri gereği sert olmayı öğrenmişlerdir. Tarih boyunca avlanmak, liderlik, ailesini korumak, ağır işleri yüklenmek gibi davranışlar, erkekleri sert görünme dürtüsü ile donatmıştır. Ağlamak, duygularını açık bir biçimde dile getirmek, duygusal olmak ya da duygusal davranmak zayıflık olarak görülmüştür. Çocukluktan itibaren aileler, erkekleri bu yönde eğitirler. Canı yandığında “erkek adamsın, bir şey olmaz”, “erkekler ağlamaz”, “erkek adama yakışıyor mu?” gibi cümlelerle erkekler, duygularını yalıtarak büyürler. Dolayısıyla, özel hayatlarında da bu alışkanlıkları devam eder. Eğer verilen bu mesajları doğru okuma konusunda kendinizi yeterince geliştirirseniz, bir erkeğin sizden hoşlanıp hoşlanmadığını, sizin hakkınızda tam olarak ne düşündüğünü hatta ilerleyen dönemlerde size yalan söylediğini ya da sizi aldattığını anlayabilirsiniz.

Flört, iki cins arasında her an gerçekleşebilecek bir aksiyondur. Sözlü olarak iletişime geçilmese bile, beden

dili hareketleri ile flört edilebilir. Flört ya da kur yapmak, basit hareketlerle gerçekleşebilir. Gülümsemek, uzaktan bakışmak, ilk karşılaşmada kaşların hareketleri bu süreç içinde yer alan hareketlerdendir.

İlk Karşılaşma ve Flört Hareketleri

Herhangi bir ortamda karşılaştığınız bir erkek sadece sizin farkınıza varmakla kalmamış aynı zamanda ilgi duymaya başlamışsa, aşağıda örnek olarak verilen bazı davranışlara dikkat etmek iyi olacaktır.

Kaşlar, beklenmedik bir durumda karşılaşma belirtisi olarak yukarıya doğru kalkar. Başını hafifçe çevirir ve ilgisinin odaklandığı noktaya doğru bakar. Yüz hatları gevşemiş ve şaşkınlığı okunabilir durumdadır.

Kısa bir süre için boş boş bakar. Etrafında olanlara kayıtsız davranışlar sergiler.

Erkekler hoşlandıkları kadının dikkatini çekmeye çalışır. Dikkat çekme hareketlerini bazı erkekler sessizce yapar, bir karizma oluştururlar. Bazıları ise gürültü ile dikkat çekerler. Bazıları, yaptıkları hareketleri ve jestleri abartırlar; özellikle bir grubun önündeyken. Bilinçaltı bir şekilde gruptan kendini ayırmak istemektedir.

En önemli belirtilerden bir tanesi, dudak hareketleridir. Erkekler ilk şaşkınlık anında ağızlarını hafifçe açarlar. Bu durumu, “ağzı açık kalmak” deyimi ile ifade etmek mümkündür.

123

Bir erkek bir kadının bedenini süzmeye başladığında, bu hareketin kadın tarafından görülmesini ister. İletişim uzmanları buna “görsel seyahat” adını vermiştir. Erkeğin bakışları, kadının üzerinde gezinmektedir. Önemli noktalarda geçici olarak hareket durmaktadır. Buradaki farklılık, erkeğin yaptığı şeyin kadın tarafından görülmesi ve anlaşılmasının arzu etmesidir. Erkek, kadına “senin partnerin benim”

demektedir.

Flört davranışı gösteren bir erkek, aynı ortamda farklı masalarda oturuyorsanız, aranızda herhangi bir engelin olmasına tahammül edemez. Aradaki masaya başka birileri oturmuşsa ve görüşü engelleniyorsa, herhangi bir bahane ile yerinden kalkabilir ya da masasını değiştirmek isteyebilir.

Bakışlar, son derece önemlidir. Hoşlanmak, dalga geçmek, küçümsemek; hepsi bakışlarla ifade edilebilir.

Başka herhangi bir yere bakıyor olsa bile göğüs kafesi ve omuzları sizin olduğunuz istikamete dönüktür. Erkekler başka bir yöne baksalar bile esas ilgilerinin odağı olan kişiyi vücutlarının tam karşısında konumlandırırlar.

Hoşlanan bakışlar, genellikle kısa süreli ve kaçamak bakışlardır. 5-10 sn’den fazla süren bakışlar, bakışı atan kişinin sizin üzerinizde etkileyici bakış tekniklerini kullandığı anlamında gelebilir.

Eğer oturuyorsa ve ayakuçları birbirine bakıyorsa bu, çekingen olduğu anlamına gelebilir.

Bir mekanda oturduğunuzu düşünün. Tuvalete gitmek için onun masasının yanından geçmeniz gerekiyorsa bu iyi bir fırsat olabilir. Yerinizden kalkıp onun olduğu tarafa doğru yürüdüğünüzde kendine çeki düzen vermeye, üstünü başını, saçını toparlamaya çalışıyorsa size iyi gözükmek istiyor olabilir. Oturduğu yerde bacaklarını olduğundan daha geniş bir şekilde açarak geriye doğru yaslanıyorsa, niyeti hakkında düşünmeniz gerekebilir. Gülerken dudaklarının bir köşesi yukarı kalkıyor ve dişlerini göstermiyorsa size ilgi duymuş olabilir ama burada bir çekingenlik söz konusudur. Aynı şekilde gülümserken, kollarını kenara açıp göğüs kafesini öne çıkartıyorsa ”çekingenim ama güçlüyüm” mesajı veriyor olabilir. Yüzünde alaycı bir gülümseme varsa kendine çok güveniyordur. Size meydan okuyor olabilir.

Bir başka ilgi hareketi ise erkeğin, ilgilendiği kadına daha da yaklaşacak bir hareket yapmasıdır. Eğer erkek bacak bacak üstüne atmış oturuyorsa, üstteki bacağı kadına yöneliktir.

Eliyle kadına hafifçe dokunarak onu yönlendirir.

Kalabalık bir caddede yürürken erkek, yanındaki kadına kibarca dokunarak onu yönlendirmeye çalışır. Bu aynı zamanda erkeğin nereye doğru yürüdüklerini bildiği anlamına gelir. Erkek kalabalık içinde kadını kaybetmek istemiyordur. Aynı zamanda onunla ilgilendiğini ve ona özen gösterdiğini göstermek istiyordur.

125