• Sonuç bulunamadı

VARIABLES, PHYSICAL EDUCATION, GAME AND SPORT PARTICIPATION

5. İşbirlikli Araçlarla İşbirlikli Sonuçların Olduğu Oyunlar: Kişiler oyunun başlangıcından sonuna kadar birbirlerine yardımcı olurlar. Herkes ortak hedef

1.1.3.4. Sporun Faydaları

1.1.3.4.4. Ekonomik Faydaları

1. Sportif aktivitelere yarışmacı olarak katılan tüm insanların, katıldıkları spor dalı gereği kullanmak zorunda oldukları araç, gereç ve malzemelere ihtiyaçları kaçınılmazdır. Kullanılan bu malzemelerin üretiminde rol oynayan tüm birimlerin bu sanayi içinde ekonomik rant elde etmeleri sporun ekonomik yönden katkılarının açık bir göstergesidir.

2. Sportif organizasyonlara yarışmacı ya da müsabık olarak katılan kişilerin bu aktivitelerden gelir elde etmesi, aktivitelerin farklı merkezlerde gerçekleştirilmesi durumunda katılımcı ve seyirci olarak bu merkezlere yapılan seyahatlerin turizm sektörünün hareketlenmesine yol açar. Bu hareketlilik sonucunda aktif ve pasif katılımcıların harcamalarda bulunulması sporun bir başka şekilde ekonomiye katkısını ortaya koymaktadır.

3. Spor kuruluşları başında görev yürüten yöneticilerin, farklı alanlarda kazandıkları paraları spor alanında çalışan sporcu ve eğitimcilere harcamaları, onları ekonomik olarak daha iyi ortamlara taşıması yanında sporu daha da üst düzey imkânlarla yürütmelerine vesile olur (İnal, 2014: 38).

4. Günümüzde spor iktisadi alanın önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Spordan sıklıkla bir endüstri olarak söz edilmektedir. Sayısız kulüp, şirket ve federasyon bünyesinde milyonlarca insan sporcu, antrenör, diyetisyen, masör, hekim, yönetici ya da spor bilimlerinin çeşitli alanlarında uzman çalışmakta; sportif mal ve hizmetlerin üretiminden, reklam, pazarlama ve medyaya kadar uzanan alanlarda spor sayısız iş imkanları sunmaktadır (Amman, 2000; Akt., Demir, 2015: 216).

5. Çalışan kesimin günlük yaşamlarına spor yaparak başlamaları ya da, günlük yaşamlarının bir periyodunda spor yapma ortamı bulmaları meslek

yaşamlarında daha da büyük verim gücüne ulaşmalarına dolayısıyla da üretime katkılarının artmasına vesile olmaktadır.

6. Fiziki açıdan güçlü insanların çalışma hayatlarında daha verimli olmalarını sağlar.

7. İç ve dış turizmin artmasına yol açar.

8. İnsanları spora katkı sağlayacak harcamalara sevk eder.

9. Spor yeni bir sanayi ve iş ortamı oluşturduğu için, ülke ekonomisine katkı sağlar (İnal, 2014: 38).

İnsanları spor yapmaya iten sebeplerin bazıları: a) Her türlü sosyal ihtiyaç,

b) Sosyal ilişki kurma talebi, c) Sağlık gereksinimleri,

d) Gerilim ve stresten kurtulma isteği e) Heyecan ihtiyacının giderilmesi, f) Duygusal gerilimden kurtulma, g) Spor yoluyla tecrübe kazanma, h) Sevinç, haz gibi duyguları yaşama, i) Modern birey olma isteği,

j) Sosyalleşme talebi, k) Ayrıcalıklar elde etme, l) Kendini tatmin ve gösterme, m) Çeşitli estetik ve güzellik kaygısı n) Form ve zayıflama isteği,

o) Mutlu, neşeli zaman geçirme isteği, p) Sürat, dayanıklılık, koordinasyon, q) Sıkıntı ve hastalıklara karşı direnç,

r) Gençlik, güzellik, zindelik kazanma, s) Boş zaman aktivitesi gerçekleştirme,

t) Maddi ve manevi kazanım (Demir, 2015: 218). 1.1.3.5. Spor ve Çocuk

Spor çocukların yalnızca sağlığı ve gelişmesi için değil, aynı zamanda şahsiyet gelişimleri ve mental sağlıkları açısından da önemlidir. Spor yapan çocuklar kişisel deneyimlerini, yaratıcılıklarını geliştirir ve sorumluluk duygusu kazanırlar. Yardımlaşma ve işbirliği yapma, arkadaşlarına ve oyun kurallarına saygı gösterme gibi sosyal davranışları da kazanarak olumlu bir benlik gelişimi sağlarlar (Koç, 2005: 209). Ancak sadece spor katılımıyla, çocukları normal dışı sapma davranışlardan koruma olanaklı değildir. Eğer diğerlerine karşı düşmanlık vurgulanıyorsa, diğerlerine karşı üstünlük sağlamak için fiziksel ve psikolojik saldırganlık şekillerinin kullanılması normal görülüyor veya teşvik ediliyorsa, sporlarda çocuk ve gençlerin sapma davranışlarını azaltabileceklerini söylememiz olanaklı değildir (Coackley, 1997; Weinberg ve Gould, 2003; Akt., Konter, 2013a: 302-303). Çocuğun spor yapmasındaki esas amaç; onlardaki kardiyovasküler dayanıklılığı artırma, sinir-kas koordinasyonunu, kuvveti, esnekliği geliştirmek olmalıdır. Bu özellikler okul öncesi ve ilkokul dönemi çocuklarda oyun şekilleri altında pedagojik bir yaklaşımla yapılan uygulamalarla kazandırılmalıdır (Koç, 2005: 209).

Yapılan araştırmalar sporda beklenilen başarının elde edilebilmesi için çocukluk çağında spor etkinliklerine başlanılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu bakımdan gelişmiş ülkelerin dikkatleri çocukluk çağı sportif faaliyetleri üzerine odaklanmıştır. Çünkü çocuk antrenmanlarının kendine özgü bir takım özellikleri bulunmaktadır. Çocuklara yaptırılacak olan spor uygulamasının amacı, bilimsel verilerin ışığı altında pedagojik bir yaklaşımla sportif performansının geliştirilmesinin yanı sıra onların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de optimum gelişiminin sağlanması olmalıdır (Koç, 2005: 216). Sportif etkinlikler katı bir şema içinde ele alınan zorunlu bir düzenleme ile değil, organik bir düzen ve oyun-spor ortaklığı içinde çocuğun arzusuna uygun olarak serbest çalışma ile başarılmalıdır (Güneş, 2004:2).

Avrupa Konseyi, çocukların spora başlatılması konusunda, eğer çocuğun üzerinde akut ya da kronik zararlar bırakılmayacağından emin olunmuyorsa, o spor dalına başlanmasının tavsiye edilmeyeceği görüşünü ileri sürmektedir (Koç, 2005: 209).

Gelecekte, toplumda sorumluluklar yüklenecek yetişkinlerin iyi alışkanlıklar edinmesinde, gerek bireyler arası gerek toplumlar arası iyi ilişkilerin kurulmasında ve devam ettirilmesinde çocukluktan başlayan sporun büyük bir önemi vardır. Çocukların okulun ilk yıllarından itibaren sportif faaliyetlere yönlendirilmesi ve iyi bir alışkanlığın yerleştirilmesinde spor büyük önem taşır (Koç, 2005: 209). Spor bedensel, psikolojik ve fonksiyonel açıdan iyi gelişmiş çocukların keşfedilmesini sağlayan organizasyondur (Koç, 2005: 211).

Spor eğitimi alan çocuklar, aşağıda belirtilen özellikleri kazanmaktadırlar: 1. Çeşitli fiziksel aktiviteleri yapmak için gerekli becerileri öğrenmiştir. 2. Vücut ve kapsadığı alanın farkında olma, güç ve bağlantı gibi bileşenleri

kullanarak hareket eder.

3. Manipulatif, lokomotor ve non-lokomotor becerilerde yeterlilik gösterir. 4. Kişisel olarak ve diğerleriyle performe edilmiş beceri kombinasyonlarında

yeterlilik gösterir.

5. Yaptığı fiziksel aktivitelerde uzmanlık gösterir. 6. Tüm yaşam içinde fiziksel aktivite alışkanlığı kazanır. 7. Fiziksel aktivite ile sağlıklı yaşam tarzının yararlarını anlar.

8. Dikkat etme, düşünceyi bir arada toplama, yaratıcılık ve hayal gücünü kullanma yeteneğini geliştirmiştir.

9. Hoşgörü ve işbirliği kazanıp kurallara saygı göstermeyi, yenilgiyi ve başarıyı görmüştür.

10. Temel motorsal özellikler kazanır ve sağlıklı bir bünyeye sahip olur (Koç, 2005: 210).

Yetenekli sporcuların seçiminde fiziksel ve motor yetenek özelliklerinin yanında