• Sonuç bulunamadı

Dua ve Namaz yok, VAKĠT var

Sohbet n° 010 - Tarih: 17 ekim 2001

3. Dua ve Namaz yok, VAKĠT var

Yukarıdaki Hud 114'de, AkımetüsSelat (Kıyam, Rüku, Secde ve Ka'deli namaz) apaçık var. Namaz vakitlerini ise GÖLGE (GüneĢ) belirliyor. Ak iplik ile kara iplik ayırt edilince (Gölge en uzun olunca), sabah giriyor. Gölge giderek kısalıyor ve kısalıyor. Öyle ki direğin dibine düĢüyor.

ĠĢte onunla ilgili ayette, “SALATI VUSTA = ORTA DĠREĞE DĠKKAT ediniz” diyor. “AkıymetüsSelat”

demiyor. Yani “Öğle Namazı KILIN ve DĠKKAT edin” demiyor. Ġkame kelimesi yok. Tam tersine, VASAT'tan (Ortalama, ortadan) türeme ve bizim çok iyi bildiğimiz ORTA DĠREK = VUSTA var!

Direğin gölgesi dibine düĢene kadar, günün bir yanı, yani taraflardan biridir. “Amman dikkat, eğer gölge direğin öteki tarafına geçerse, günün ikinci tarafı üzerine namaz VAKTĠ baĢlamıĢ oluyor” diyor ayet… Namaz'dan söz etmiyor, NAMAZ VAKTĠNDEN SÖZ EDĠYOR.

Hanifliğe niyet etmek iyi de, bir de yol yöntem bilmek gerekecek dostlarım. Günün iki tarafı diye, sadece yukarıdaki ayette değil, iki ayrı ayette de geçmektedir. Birinde “etrafen” diğerinde “tarafeyn” diye geçmektedir. Nehar = Gündüz ve Taraf+eyn = Ġki taraf demektir.

Fakat aynı ayet Ģöyle diyor: Öğle vakti çok kısa olan gölge, giderek uzar, uzar ve güneĢ batarken en uzun halini alır. Bir süre sonra ak ve kara ipliği de ayırt edemezsiniz. (Mesela kitap okuyamazsınız.) Bunun anlamı Ģudur: GECE GĠRDĠ, SABAHA KADAR TÜM GECE ĠÇĠN BĠR TEK VAKĠT VAR.

Öğlen direk vardı öte tarafta, ama dünyanın gece olan yüzünde bir direk ve gölge olamayacağı için, direği gece bölümüne, nokta nokta uzatın. Göreceksiniz ki, gece de ikiye ayrılıyor.

Biri gece yarısından önceki ve farz olanı; öteki ise “Onlar gecenin bir yerinde kalkıp namaz kılsalardı, haklarında çok iyi olurdu” ayeti uyarınca VĠTĠR denen ve isteği bağlı bir namaz, farz değil, dileyen kılar ya da hiç kılmaz.

ĠĢte Hud 114'deki "Geceye yakın" denen ayet ile anlatılan meal budur. ġimdi baĢka bir Namaz ayeti daha bulunuz. Onu da inceleyelim. Bana 5 vakit diye, bir tek ayet göstermeniz mümkün değildir. (Mealleri bozmaları beni bağlamaz. Ben Allah'ın bildirdiğine inanırım.)

<> 17-Ġsra/78: GüneĢin en üst noktasından, gecenin kararmasına kadar namazı kıl. Sabah Kur'an'ını da gözet. Çünkü sabah okunan Kur'an tanıklarca gözlenmektedir.

<> 3+2 isteğe bağlı mı?

3+2 yok ki, nereden çıkardınız bunu? 3 vakit var, üstü fazla mesai, hepsi bu. Bakın Kur'an'da FARZ (Emir) olan Namaz üç vakittir. Dilek kipi olan namaz aklınızı karıĢtırmasın.

<> 2-Bakara/238: Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah'a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.

“Orta namaz” dediği, deminki “Salatı Vusta” = “Orta direğe dikkat ediniz” diyor. Arapça‟sı çok iyi olur. Ġsra 78'in de arapçasını isterim.

<> 3 namaz farz, 1 dua, bir de fazladan olan mı geçiyor Kur'an da?

Kur'an'da üç vakit var, ötekini unut. Sonra bir gün onu da açarız.

<> Duayı da namaz yapıp 5‟e mi tamamlıyorlar?

Hayır, Salat = Dua, Akimetüssalat = NAMAZ… Onu sana arkadaĢlarımızdan bilenler anlatabilir.

<> 2-Bakara/238: hafizu alessalavati vessalatilvusta ve kuumu lillahi kaanitiym

Dikkat: Hafizu = Muhafaza edin (Koruyun, gözetleyin, aman kaçırmayın), alesselavati = Selatlarınızı (NAMAZ KILIN DEMĠYOR, Akımetüsselat yok burada); ves selatil VUSTA = Günün iki yanının ayıracı olan DĠREK = Vusta…

<> 17-Ġsra/78: ekımissalate lidülükiĢĢemsi ila gasakılleyli kuranelfecr inne kuranelfecri kane meĢhuda

Gördünüz mü, “Ekımüsselat = Namaz kılın” diyor. GüneĢ'in en yüksek (Öğle direği) olduğu yere ve sonra da onun arkasından güneĢin battığı yere kadar ve daha sonra da FECR = Gün ağarana kadar, ÜÇ VAKĠT sayıyor, namaz kılın diyor.

Ayrıca sabaha karĢı meleklerin devri teslimi nedeniyle, kılınan o namazın da Ģahitli olduğunu bildiriyor. (Gecenin Ģerri bitmektedir.) Bana kim “Kur'an'da 5 vakit namazı buldum, yeri de Ģurası”

diyelebilir???

Ġkindi namazı Ģöyle var: Ġkindi demek, ASR demek; dolayısıyla ASR Suresi = ĠKĠNDĠ namazı oluyor(muĢ). Asr = Ġkindi suresinde, namazın nasıl kılındığını yazabilir misiniz? Asr suresi üç ayet olup, ikindi namazını ve nasıl kılınacağını anlatmaktadır. Ġzleyelim:

<> 103-Asr/1: Asra yemin ederim ki

<> 103-Asr/2: Ġnsan gerçekten ziyan içindedir.

<> 103-Asr/3: Bundan ancak iman edip iyi ameller iĢleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.

ġimdi lütfen bana bulunuz: 1. Burada ikindi namazı nerede? 2. Nasıl kılınır? 3. Salat ve akimetüssalat var mı? 4. Bu ĠKĠNDĠ namazı mı? 5. Yorum bekliyorum…

Arapça Asr = YÜZ YIL, AġR = ON YIL demek. (AĢar, öĢür, aĢure ondalık ve on malzeme demektir.) ASR / Asır = Yüzyıl demektir. Asr = Asır = 100 yıl… Evet bana ikindi ve yatsı namazlarını bulacak olan var mı? Ġslamiyet‟te var elbette, Kur'an'da yok sadece…

<> Ġkinci ayette “Ġnsan hüsran içindedir” diyor zaten.

Evet, insan hep hayal kırıklığına uğratmıĢtır yaratanını; ve yaratanımız bize “Kenud = Nankör”

demektedir. (Doğrusu insan çok nankördür, ayeti gibi…)

<> 107-Maun/4: Vay haline o namaz kılanların ki,

<> 107-Maun/5: Namazlarında gaflet içindedir onlar.

<> 107-Maun/6: Riyaya sapandır onlar / gösteriĢ yaparlar.

Evet, maun = yüze çarpılan, geri çevrilip yüzüne atılan, baĢa çalınan Ģey demektir.

<> Zalim Haccac, yani Halife Osman döneminde tek otokrasi merkezi olan bu adam, namaza da Kur'an dıĢı dualar soktu, değil mi?

Evet, biz YEZĠD DĠNĠNĠN NEFERLERĠYĠZ maalesef.

<> 98-Beyine/5: Halbuki onlara ancak, dini yalnız O'na has kılarak ve hanifler olarak Allah'a kulluk etmeleri, namaz kılmaları ve zekât vermeleri emrolunmuĢtu. Sağlam din de budur.

Evet, bu bizim Ģu an burada olanların DĠNĠDĠR… Nisa suresi 102 ve 103'ü rica ediyorum.

<> 4-Nisa/102: Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle namaza dursun; silahlarını da alsınlar. Bunlar secdeye varınca, diğerleri arkalarında beklesinler. Sonra namaz kılmamıĢ olan diğer grup gelip seninle birlikte kılsınlar. ...

<> 4-Nisa/103: Namazı bitirince de ayakta, otururken ve yanınız üzerinde yatarken (daima) Allah'ı anın. Huzura kavuĢunca da namazı dosdoğru kılın; çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.

Bir de 101‟i yazalım ki, namazın nasıl kısaldığını görelim.

<> 4-Nisa/101: Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman kafirlerin size kötülük etmelerinden endiĢe ederseniz, namazı kısaltmanızda size bir günah yoktur. ġüphesiz kafirler, sizin apaçık düĢmanınızdır.

“Namaz seferde kısaltılır”, bunu anladık mı? (Sefer, yolculuk halidir ki, savaĢ ve eĢkıya, pkk korkusu da buna dahildir.) Dikkat: “Sen içlerinde bulunup da onlara namaz kıldırdığında…” yani “Sen ĠMAM olduğunda” diyor.

<> 4-Nisa/102: Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle namaza dursun; silahlarını da alsınlar. Bunlar secdeye varınca, diğerleri arkalarında beklesinler. Sonra namaz kılmamıĢ olan diğer grup gelip seninle birlikte kılsınlar. ...

“Onları ĠKĠYE ayır” diyor. Önce birinci grup gelsin, namazını kılsın. Bir rekat tamamlanınca, öteki grup da gelsin ve ikinci rekatı kılsınlar. Arkadaki cemaat namazı KISALTIYOR, yani birer rekat kılıyorlar.

AMA ĠMAM KISALTMIYOR, yani iki grubun da namazı bitirmelerini bekliyor. Ġmam namazı kısaltmıyor ve normal günlerdeki gibi kılıyor.

<> Birer rekat olduğunu nerden anlayacağız?

Yarısı bir rekat eden NAMAZIN tamamı kaç rekattır? Ġmam namazı kısaltmıyor. (Kısaltsa, o da bir rekat kılmıĢ olacak, insanları ikiye ayırması gerekmiyor.)

<> “Secdeye” diyor.

Secde bir rekatın bitimidir.

<> “Secdelerini bitirince” demiyor, tek secde var.

Evet, her bir grup BĠRER secde edecekler; ilki edecek ikincisi etmeyecek diye bir Ģey yok.

Namaz 4 hareketlidir. Kıyam ile rekat baĢlar, rüku ile eğilir, secde ile rekatı tamamlarız. Ayağa kalkar ikinci rekata baĢlarız.

Namaz bitince de oturur KA‟DE ederiz. Yani dördüncü hareketi yaparız. Bu dördüncüsü Namazı bitirir. Secde ise rekatları ayırır. AnlaĢılmadık bir Ģey var mı? YORUM istiyorum? Yoksa reklamımı yaparım, kahrederim sizleri…

<> Kıyam, rüku, secde, ka‟de, tam olarak nasıl yapılır?

Kıyam dik duruĢ. Rüku 90 derece eğiliĢ. Secde 180 derece eğiliĢ (Yer ile bir olmak). Kade oturuĢ.

Namaz iki rekattır. Ġki rekatı, aradaki secde ayırır. Ka‟de ile de namaz biter. Yani sağa sola selam verirsin ve namazı ka‟de halinde tamamlamıĢ olursun.

<> Elleri bağlamak?

El bağlamak arzuya bırakılmıĢtır. Önemli olan beden hareketlerinin temel olanlarıdır. Hani baskette smaç, ribaund vb var ya…

<> 3 rekat namaz var. Bir tane artı yapmamızın iyi olacağı var. Bir de dua mı var?

3 rekat namaz yok, ÜÇ VAKĠT var. Çünkü namaz müminler üzerine vakitli olarak farz