• Sonuç bulunamadı

H. ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUN

I. BASIN KANUNU

Basın Kanununa göre, Türk vatandaşlarının süreli yayın çıkarması izne tabi değildir. Bununla birlikte çıkarılacak süreli yayının, adı, yayın konusu, ne zaman çıkarılacağı, idare yeri, sahibinin ve sorumlu müdür veya müdürlerinin veya kanuni temsilcilerinin ad ve soyadları ile uyruk ve ikametgahlarının bir beyanname ile valilik veya kaymakamlığa bildirilmesi zorunludur. Beyannamede ilgili yayının sahibi ile sorumlu müdür veya müdürlerinin imzalarının bulunması zorunludur. Beyanname, valilik veya kaymakamlığa doğrudan verilebileceği gibi, noter aracılığıyla da gönderilebilir. Bu durumda noterliğin tebliğ şerhi, alındı belgesi yerine geçer577.

Ülke sınırları içerisinde yabancı gerçek ve tüzel kişilerin, dergi, gazete gibi süreli yayın çıkarması vali veya kaymakamın uygun görüşü üzerine İçişleri Bakanlığının iznine tabidir578.

Valilik veya kaymakamlık, ilgililer tarafından verilen beyannameyi kabul etmek ve karşılığında da alındı belgesi vermek zorundadır. Ancak verilen beyannamelerde bildirilmesi gereken hususlar, kısmen veya tamamen eksik veya gerçeğe aykırı hususları içeriyor ise beyanname verilmemiş sayılır ve durum valilik veya kaymakamlık tarafından ilgililere beş gün içerisinde tebliğ edilir. Beyanname verilmeden yayın yapılması veya beyannamenin verilmemiş sayılması veya beyannamedeki bilgi ve belgelerin doğru olmadığının anlaşılması hallerinde, valilik veya kaymakamlık tarafından Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bunun yanısıra savcılık kanalıyla yayının durdurulması için asliye ceza mahkemesine müracaat edilir. İlgili mahkeme, kırk sekiz saat içerisinde yayının durdurulup, durdurulamayacağı konusunda kararını verir579.

575 6136 sayılı Kanun, m. 8.

576 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik, Ek m. 1. 577 5680 sayılı Kanun, m. 8.

578 5680 sayılı Kanun, m. 7. 579 5680 sayılı Kanun, m. 8, 9.

138 Şayet süreli yayın ile ilgili verilen beyannamedeki bilgiler değişir ise ilgili yayın sahibi ve mesul müdür tarafından değişikliklerin beş gün içerisinde valilik veya kaymakamlığa bildirilmesi gerekir. Bu süre zarfında sorumluluk, yazı işleri müdürüne, yoksa bu görevi fiilen yürüten kişiye aittir580.

İlgili yayını basan veya yayınlayan kişi, süreli yayının her nüshasından ikişer adedini yayını takip eden çalışma gününde, valilik veya kaymakamlığa teslim etmek zorundadır. Valilik veya kaymakamlık tarafından ilgili kişiye yükümlülüğünü yerine getirdiğine dair alındı belgesi verilir581.

İ. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ, GREV VE LOKAVT KANUNU

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununa göre, grev kararının ilan edildiği tarihten itibaren altı iş günü içerisinde grevin uygulanabilmesi için, o işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte biri tarafından yazılı talepte bulunulur ise, grev oylaması yapılır. Grev oylaması talebi, vali veya kaymakama yapılır. Bunun üzerine vali veya kaymakam tarafından, grev oylamasının yapılacağı iş saatleri dışında bir gün ile yer ve zaman dilimleri tespit edilir ve memur görevlendirilir. Grev oylaması, gizli oy ve açık sayım esasına göre yapılır. Oylama neticesinde grev ilanının yapıldığı tarihte, işyerinde çalışan işçilerin salt çoğunluğu, grevin reddine karar verir ise o işyerinde grev yapılamaz582.

Grev oylamasının sonucu, Vali veya kaymakam tarafından dört suret olarak düzenlenir. Söz konusu tutanakların üç sureti, işverene, greve karar veren işçi sendikasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlüğüne gönderilir. Kalan bir suret valilik veya kaymakamlıkta muhafaza edilir. Grev oylamasına, oylama gününden başlayarak üç iş günü içerisinde iş davalarına bakmakla görevli yetkili mahkemeye itiraz edilebilir. İtiraz, mahkeme tarafından üç iş günü içerisinde kesin olarak karara bağlanır. Ayrıca işletme sözleşmesi yapılmasına ilişkin anlaşmazlıklarda, grev oylaması talepleri her bir işyerinin bulunduğu valilik veya kaymakamlıklara yapılır. Oylama isteyen işçilerin sayısının yeterli olup olmadıklarına ilişkin tespitlerle, grev oylamalarının kesin sonuçları, işletme merkezinin bulunduğu valilik veya kaymakamlıkta toplanır ve genel sonuç orada belirlenir583.

580 5680 sayılı Kanun, m. 10. 581 5680 sayılı Kanun, m. 12. 582 2822 sayılı Kanun, m. 35. 583 2822 sayılı Kanun, m. 36.

139 Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, milli egemenliğe, cumhuriyete ve milli güvenliğe aykırı her ne amaçla olursa olsun grev ve lokavt yapılamaz584. İlan edilmiş veya başlanılmış olan kanuni bir grev veya lokavt, genel sağlık veya milli güvenliği bozucu bir nitelik kazanır ise, Bakanlar Kurulu bu grev veya lokavtı bir kararname ile altmış gün süreyle erteleyebilir. Bakanlar Kurulunun bu kararına karşı Danıştay’a iptal davası açılabilir ve yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Ancak olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, Bakanlar Kurulu tarafından verilen erteleme kararlarına ilişkin iptal davalarında yürütmenin durdurulması kararı verilemez585.

Vali ve kaymakamların Grev ve Lokavt Kanununun uygulanmasındaki en önemli görev ve yetkileri, grev veya lokavt uygulanan işyerlerinde gerekli emniyet, güvenlik ve sağlık tedbirlerinin alınması konusundadır. Grev ve lokavtın kanunlara uygun olarak emniyet ve güvenlik içerisinde yürütülmesinden vali veya kaymakam sorumlu olup; gerekli her türlü tedbiri almaya da yetkilidir. Bunun yanısıra, vatandaşların günlük hayatı için zorunlu olan hizmet ve ihtiyaçların karşılanması için gerekli tedbirler de, vali veya kaymakamlar tarafından alınacaktır. Ancak, vali veya kaymakam tarafında alınan tedbirler, kanuni olarak ilan edilen ve kesinleşen bir grev veya lokavtın uygulanmasını engelleyici nitelikte olamaz. Alınan tedbir veya getirilen kısıtlamalar, grev veya lokavt hakkının kullanılmasını ortadan kaldırmamalıdır586.

J. UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISIYLA ALINACAK