• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM ANLAMLI İŞ

4.2. Araştırmanın Önemi

İnsan hayatının önemli bir kısmı iş yerinde geçmektedir. İş yerinde yaşanan deneyimler, başarılar, olumsuzluklar, iyi ya da kötü performanslar sosyal hayatı da etkilemektedir. Örneğin birey işini severek, kendini vererek, ilham alarak yaparsa aile ve sosyal hayatında daha az çatışma yaşayabilmektedir (Bkz, Ünal, 2017).

142 Ayrıca çalışanın işini anlamlı olarak görmesi, yaşam standartlarını yükselterek doğrudan örgütsel çıktılar üzerinde olumlu etkiler yaratabilmektedir. Bu durumda hem çalışanlar hem de işletmeler için bir değer yaratımı söz konusu olmaktadır. Bu nedenle bir çalışanın işini anlamlı olarak görmesi kendi yaşamına olduğu kadar örgütsel faaliyetlere de etki etmektedir.

Bilinçli farkındalığa sahip bireylerin bilginin düzenlenmesi ve kullanımında farklılıkları algılayabilmesi, bilgiyi işleyebilme ve olayları yeni bakış açısı ile değerlendirme gibi özellikleri ile bir işletme çalışanında bulunması gereken nitelikleri göz önüne serdiği görülmektedir. İşletme çalışanlarının, çalışma yaşamı boyunca sürekli kendini geliştirmesi, zamanını en etkili şekilde kullanması, bilgi ve becerileri doğrultusunda üst düzeyde performans göstermesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışanların bilginin önemini fark etmesi ve bilgiyi doğru şekilde kullanacak yenilikçi bir bakış açısı geliştirmesi oldukça önemlidir. Diğer yandan örgütsel farkındalığa bakıldığında ise kolektif bilinç ile örgütsel amaçlara daha hızlı ulaşıldığı görülmektedir. Ayrıca örgütsel farkındalık ile çalışanların hata oranlarının azalabileceği, asıl faaliyetlere odaklanılabileceği ve değişim karşısında esnek davranılabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada bireysel ve örgütsel farkındalığın incelenmesi neticesinde ortaya çıkan ipucu ve sonuçların, konuya çalışanlar, yöneticiler, işverenler, akademisyenler ve diğer ilgililerce gereken önemin verilmesini sağlaması beklenmektedir.

Yukarıda bahsi geçen farkındalık konusunda geçmişten günümüze pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen farkındalığın anlamlı iş ile ilişkisini inceleyen nadir çalışma bulunmaktadır. Bununla birlikte literatürde farkındalığı bireysel ve örgütsel farkındalık olarak değerlendiren ve farkındalığın anlamlı iş ile ilişkisini belirlemeyi amaçlayan herhangi bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Ayrıca bu çalışmada Örgütsel Farkındalık Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması ile Türkiye’de farkındalık literatürüne katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Farkındalık kavramının her iki boyutu ile değerlendirilerek anlamlı iş ile ilişkisinin belirlenmesinin, çalışanın kendi düşüncelerini organize ederek yaşamını ve örgütsel faaliyetlerini yeniden gözden geçirmesine ve örgütsel yapıya ilişkin farklı bir bakış açısı kazanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Böylece bu çalışma ile İstanbul ilinde farklı sektörlerde

143 faaliyet gösteren kurumsal işletmelerin beyaz yakalı çalışanların bilinçli farkındalık ve anlamlı işe dair algı seviyeleri arasındaki ilişkisinin belirlenmesinin yanında, örgütsel farkındalığa ilişkin çalışan görüşlerine de yer verilmektedir. Dolayısı ile araştırma çerçevesinde kurumsal yapıdaki işletmelerin ve çalışanların bilinçli farkındalık düzeyine bağlı olarak işlerini anlamlı algılama seviyesini ve çalışan profilini net bir biçimde görebilmesi beklenmektedir. Diğer yandan işletmelerin örgütsel faaliyetler doğrultusunda çalışanlar tarafından ne kadar “farkında” olarak algılandığının görülmesinin, örgütsel faaliyetlerde düzenlemeye olanak sağlaması beklenmektedir.

Araştırma sonucunda kurumsal işletmelerin beyaz yakalı çalışanlarının bilinçli farkındalık seviyelerine bağlı olarak işlerini ne kadar anlamlı gördüklerini fark etmeleri beklenmektedir. Bu durumda oluşacak bilinç ile işletmelerin çalışanların düşüncelerinin farkına varması ve kurumun farkındalık seviyesini tespit etmesi mümkün olmaktadır.

Sonuç olarak bu araştırma ile elde edilecek bulgular doğrultusunda aşağıdaki alanlara katkı sağlaması beklenmektedir;

 Bilinçli farkındalığın çalışan ve örgüt çerçevesinde değerlendirilmesi, farkındalığın iş yaşamında çalışanlar üzerinde ne derece etki yarattığının resmini çizerek işletmeleri aydınlatabilecektir. Böylece işletmeler çalışanlarının görüş ve değerlendirmelerinin üzerine yoğunlaşacağından, çalışanların motivasyonlarının arttırılmasına dair girişimlerde bulunulması mümkün görülmektedir. Ayrıca işin ne derece anlamlı olarak algılandığının çalışan üzerinde oluşturduğu etkilerin görülmesi ile işletmeler, kişi-iş uyumunu değerlendirerek işleri yeniden düzenlemek koşulu ile stratejik hedeflere verdikleri öncelikler aracılığı ile işletme etkinliğinin artmasını sağlayabilecektir.

 Bilinçli farkındalığın bir çalışanın yaşamına pek çok olumlu katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu noktada bilinçli farkındalığın tek başına yeterli olup olmadığı ya da örgütsel farkındalık ile pekiştirilerek anlamlı iş üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Dolayısı ile bilinçli farkındalığın, çalışanların yaşamında örgütsel farkındalık algısı oluşturmadığı durumlarda dahi anlamlı iş ile ilişkisi incelenebilecektir. Bu durumda örgütlerin örgütsel

144 yapıyı gözden geçirmeleri ve çalışanların örgütsel farkındalık üzerine düşüncelerinin doğru bir şekilde analiz edilmesi, örgütsel yapıyı yeni ve farklı bir göz ile değerlendirmeye olanak sağlayacaktır.

 Günümüzde örgütsel psikoloji alanında pozitif psikolojiye olan eğiliminin artış gösterdiği düşünüldüğünde, çalışanların anlam arayışlarının bir sonucu olarak anlamlı işin tüm boyutları ile incelenmesinin literatüre önemli katkıları olacağı düşünülmektedir. Ayrıca günümüz çalışma koşullarının belirsizliği ve değişken yapısının örgütsel farkındalık ile doğrudan ilişkili olması nedeniyle örgütsel dinamizmi yakalamak isteyen araştırmacıların farkındalık konusuna eğilmesi önemlidir. Bilinçli farkındalık kavramının ise yenilikçiliği vurgulayan yönleri ile günümüz iş yaşamında bulunması gereken özelliklere değinmesi, konunun önemini artırmakta ve daha fazla ayrınlatılmasını gerekli kılmaktadır. Bu noktada yukarıda değinilen kavramların güncel örgütsel davranış konuları ile ilişkilerinin belirlenmesi doğrultusunda işletmelere ve ilgili araştırmacılara iş yaşamını çalışan gözü ile değerlendiren önemli katkılar sağlanabileceği düşünülmektedir.