• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: BANKA BĐRLEŞMELERĐNĐN BEŞERĐ YÖNÜ VE

4.9. Araştırma Bulgularının Sınıflandırılması ve Değerlendirilmesi

4.9.2. Çalışanların Memnuniyet Düzeyine Đlişkin Bulgular

4.9.2.6. Çalışanların Bankanın Yapısından Duydukları

Çalışanların, bankanın yapısından duydukları memnuniyet düzeyine göre dağılımları

Şekil 4.49’da verilmiştir. Dağılımın Aritmetik Ortalaması xort = 3,9 Standart Sapması ss = 0,75’dir. Ayrıca dağılımın kısmen sağa çarpık olduğu gözlenmektedir. Diğer bir ifade ile çalışanların bankanın yapısına ilişkin görüşlerinin “Katılıyorum” ifadesine karşılık gelen “4” değerinin yakınında olup tutarlı bir dağılım göstermektedir. Bu bulgular ışığında çalışanların bankanın yapısından memnun oldukları söylenebilir.

Şekil 49. Çalışanların Bankanın Yapısından Duydukları Memnuniyet Düzeyine Bağlı Olarak Dağılımı

Çalışanların, bankanın yapısından duydukları memnuniyet düzeyinin zaman içerisindeki değişimine ilişkin eşlendirilmiş t-testi sonuçları Tablo 4.14’de verilmiştir.

Tablodaki değerlerden, çalışanların, bankanın yapısından duydukları memnuniyet düzeyinde birleşmenin gerçekleştiği dönemden sonra geçen iki yıl içerisinde 0,342 düzeyinde bir artış yaşandığı ve söz konusu artışın p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu bulgulardan hareketle; bankanın birleşme sırasında ve sonrasındaki yapısal özelliklerin çalışanlar tarafından kabul gördüğü söylenebilir. Ayrıca memnuniyet düzeyinin zaman içersinde artması, söz konusu yapısal özelliklerin kabulünün zaman içersinde arttığının göstergesi olarak görülebilir.

Tablo 14. Çalışanların Bankanın Yapısından Duydukları Memnuniyet Düzeyinin Zaman Đçerisindeki Değişimi

F Ortalama Fark Std. Sapma Std. Hata t Anlamlılık IF6 2317 3,5161

,3428 ,75740 ,01573 94,254 0,00

F6 2317 3,8590 ,75946 ,01578

Çalışanların, “Sahip olduğum yetki ve sorumluluklar, yaptığım işi yürütmemde yeterlidir” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman

bakış açısına sahip çalışanların oranı % 10,3’den % 4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 17,1’den % 9,3’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 72,6’dan % 86,7’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 21,818 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, sahip oldukları yetki ve sorumlulukların yaptıkları işi yürütmede yeterli olduğu görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde az da olsa güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 50. Çalışanların, Sahip Olduğum Yetki ve Sorumluluklar, Yaptığım Đşi Yürütmemde Yeterlidir Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Đşim beni tatmin ediyor” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.11’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 10,3’den % 4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 17,1’den % 9,3’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 72,6’dan % 86,7’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 28,376 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, işlerinin onları tatmin ettiği görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde az da olsa güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 51. Çalışanların Đşim Beni Tatmin Ediyor Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Vasıflarıma uygun bir işte görevlendirildiğime inanıyorum” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.11’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 10,3’den % 4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 17,1’den % 9,3’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 72,6’dan % 86,7’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = - 11,215 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların vasıflarına uygun bir işte görevlendirildiklerine kısmen inandıkları ve bu inancın zaman içerisinde diğer faktörlerden farklı olarak az da olsa zayıfladığı sonucuna varılmıştır.

Şekil 52. Çalışanların Vasıflarıma Uygun Bir Đşte Görevlendirildiğime Đnanıyorum Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Organizasyondaki görevlerimin net olarak bilincindeyim” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.11’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 10,3’den % 4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı %7,1’den % 9,3’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 72,6’dan % 86,7’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 96,108 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların organizasyondaki görevlerinin bilincinde olduklarını düşündükleri ve bu düşüncenin zaman içerisinde daha da güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 53. Çalışanların Organizasyondaki Görevlerimin Net Olarak Bilincindeyim Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Günlük işlerimin neler olacağı hakkında karar verebilme özgürlüğüne sahibim” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.11’de verilmiştir. Buna göre bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 10,3’den % 4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 17,1’den % 9,3’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 72,6’dan % 86,7’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 156,495 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, günlük işlerinin neler olacağı hakkında karar verebilme özgürlüğüne sahip olduklarına

başlangıçta kısmen inandıkları ve bu inancın zaman içerisinde olumluya doğru belirgin bir yükseliş gösterdiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 54. Çalışanların Günlük Đşlerimin Neler Olacağı Hakkında Karar Verebilme Özgürlüğüne Sahibim Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

4.9.3. Çalışanların Memnuniyet Düzeyinin Demografik Özelliklerine Bağlı Olarak Değişimi

Bu bölümde; çalışanların birleşme sonrasındaki farklı faktörlerden duydukları memnuniyet düzeylerinin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumu incelenmiştir. Bu çerçevede katılımcıların her bir faktörden aldıkları ortalama puanların cinsiyet, yaş, tahsil durumu, toplam hizmet süresi, bağlı olduğu alan, görev alanı ve banka değişkenlerine göre değişimi t-testi ve varyans analizi yöntemleri kullanılarak p < 0,01 düzeyinde sınanmıştır. Analiz sonrasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenen ilişkilere ait ortalamalar verilerek, bulgular yine istatistiksel olarak yorumlanmıştır.

4.9.3.1. Çalışanların Memnuniyet Düzeyinin Cinsiyetlerine Bağlı Olarak Değişimi