• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: BANKA BĐRLEŞMELERĐNĐN BEŞERĐ YÖNÜ VE

4.9. Araştırma Bulgularının Sınıflandırılması ve Değerlendirilmesi

4.9.2. Çalışanların Memnuniyet Düzeyine Đlişkin Bulgular

4.9.2.3. Çalışanların Bankanın Personel (Đnsan Kaynakları)

Çalışanların, bankanın personel (insan kaynakları) uygulamalarından duydukları memnuniyet düzeyine göre dağılımları Şekil 4.31’de verilmiştir. Dağılımın Aritmetik Ortalaması xort = 3,4 Standart Sapması ss = 0,81’dir. Ayrıca dağılımın normale yakın olduğu gözlenmektedir. Diğer bir ifade ile çalışanların bankanın personel (insan kaynakları) uygulamalarına ilişkin görüşlerinin “Kararsızım” ile “Katılıyorum” ifadesine karşılık gelen “3” ve “4” değerlerinin arasında yoğunlaştığı gözlenmektedir. Bu bulgular ışığında; çalışanların, bankanın insan kaynakları uygulamaları konusunda bir takım tereddütleri bulunduğu söylenebilir.

Şekil 31. Çalışanların, Bankanın Personel (Đnsan Kaynakları) Uygulamalarından Duydukları Memnuniyet Düzeyine Bağlı Olarak Dağılımı

Çalışanların, bankanın paylaşılan değerlerinden duydukları memnuniyet düzeyinin zaman içerisindeki değişimine ilişkin eşlendirilmiş t-testi sonuçları Tablo 4.11’de

verilmiştir. Tablodaki değerlerden, çalışanların, bankanın personel uygulamalarından duydukları memnuniyet düzeyinde, birleşmenin gerçekleştiği dönemden sonra geçen iki yıl içerisinde 0,50 düzeyinde bir artış yaşandığı ve söz konusu artışın p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu bulgulardan hareketle; bankanın birleşme sırasında ve sonrasında personeline verdiği önem ile ilgili başta bir takım tereddütler olmakla birlikte ve bu önemin zaman içerisinde personel tarafından da algılandığı söylenebilir. Ayrıca memnuniyet düzeyinin zaman içerisinde artması, yönetici çalışan arasındaki ilişkinin zaman içerisinde güçlendiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Tablo 11. Çalışanların Bankanın Personel (Đnsan Kaynakları) Uygulamalarından Duydukları Memnuniyet Düzeyinin Zaman Đçerisindeki Değişimi

F Ortalama Fark Std. Sapma Std. Hata t Anlamlılık

IF3 2317 2,9872

,5001

,83401 ,01733

98,210 0,00

F3 2317 3,4873 ,81524 ,01694

Çalışanların, “Bankamız, hedeflerine ulaşmasında katkıda bulunanlar yeterli derecede ödüllendirilirler” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.32’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 45,2’den % 30,5’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 37,8’den % 30,3’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 17’den % 39,2’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 117,585 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır.

Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, bankanın, hedeflerine ulaşmasında katkıda bulunanları ödüllendirdiği görüşüne başta katılmamakla birlikte, bu görüşün zaman içerisinde olumluya doğru değişim gösterdiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 32. Çalışanların, Bankamız, Hedeflerine Ulaşmasında Katkıda Bulunanlar Yeterli Derecede Ödüllendirilirler Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Yöneticiler çalışanlarını çeşitli şekillerde ödüllendirir” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.33’te verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 44,9’dan % 35,4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 37,3’ten % 31,1’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 17,8’den % 33,5’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 73,808 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, yöneticilerin onları ödüllendirdiğine inanmadıkları, fakat bu olumsuz düşüncenin zaman içerisinde kısmen de olsa olumluya doğru geliştiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 33. Çalışanların Yöneticiler Çalışanlarını Çeşitli Şekillerde Ödüllendirir Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Bankamız çalışanlarının sürekli eğitim ve gelişimi yönetim tarafından desteklenir” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.34’te verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 19,1’den % 13,8’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 22,1’den % 19,1’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 58,8’den % 67,1’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 81,359 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, bankalarının müşteri memnuniyetine önem verdiği görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde daha da güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 34. Çalışanların, Bankamız Çalışanlarının Sürekli Eğitim ve Gelişimi Yönetim Tarafından Desteklenir Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Banka, işimde etkili olabilmem için bana gerekli eğitimleri sağlar” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.35’te verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 16,6’dan % 14’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 20,1’den % 18,2’ye düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 63,3’ten % 67,8’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 47,963 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır.

Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, bankanın işte etkili olabilmek için gerekli eğitimleri sağladığı görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde daha da güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 35. Çalışanların, Banka, Đşimde Etkili Olabilmem Đçin Bana Gerekli Eğitimleri Sağlar Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Yönetim, aktif olarak organizasyonun her kademesinden sürekli katılım bekler” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.36’da verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 14,4’ten % 12,6’ya, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 23,4’ten % 22’ye düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 62,2’den % 65,4’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 31,843 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır.

Şekil 36. Çalışanların, Yönetim, Aktif Olarak Organizasyonun Her Kademesinden Sürekli Katılım Bekler Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, yönetimin, aktif olarak organizasyonun her kademesinden sürekli katılım beklediği görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde daha da güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Çalışanların, “Bankamız yenilikçi fikirlere sahip insanları destekler” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.37’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 17,6’dan % 11,8’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 28,4’ten % 20,5’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 54’ten % 67,7’ye yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 119,789 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların bankanın yenilikçi fikirlere sahip insanları desteklediği görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 37. Çalışanların, Bankamız Yenilikçi Fikirlere Sahip Đnsanları Destekler Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

4.9.2.4. Çalışanların, Bankanın Sistemlerinden Duydukları Memnuniyet Düzeyine Göre Dağılımı

Çalışanların, bankanın sistemlerinden duydukları memnuniyet düzeyine göre dağılımları

Şekil 4.38’de verilmiştir. Dağılımın Aritmetik Ortalaması xort = 3,64 Standart Sapması ss = 0,77’dir. Ayrıca dağılımın kısmen sağa çarpık olduğu gözlenmektedir. Diğer bir ifade ile çalışanların bankanın paylaşılan değerlerine ilişkin görüşlerinin “Kararsızım” ile “Katılıyorum” ifadesine karşılık gelen “3” ve “4” değerlerinin arasında “Katılıyorum” ifadesine daha yakın bir noktada yoğunlaştığı gözlenmektedir. Bu bulgular ışığında; çalışanların, bankanın sistemleri konusunda bir takım tereddütleri bulunmakla birlikte, söz konusu sistemleri büyük ölçüde benimsedikleri söylenebilir.

Şekil 38. Çalışanların, Bankanın Sistemlerinden Duydukları Memnuniyet Düzeyine Bağlı Olarak Dağılımı

Çalışanların, bankanın sistemlerinden duydukları memnuniyet düzeyinin zaman içerisindeki değişimine ilişkin eşlendirilmiş t-testi sonuçları Tablo 4.12’da verilmiştir. Tablodaki değerlerden, çalışanların, bankanın sistemlerinden duydukları memnuniyet düzeyinde birleşmenin gerçekleştiği dönemden sonra geçen iki yıl içerisinde 0,504 düzeyinde bir artış yaşandığı ve söz konusu artışın p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu bulgulardan hareketle; bankanın birleşme sırasında sistemler konusunda bir takım tereddütler yaşanmakla birlikte, söz konusu tereddütlerin birleşme sonrasında azaldığı söylenebilir. Ayrıca memnuniyet düzeyinin zaman içersinde artması, sistemlerin birleşme sonrası kurumsal bir yapıya kavuştuğunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Tablo 12. Çalışanların Bankanın Sistemlerinden Duydukları Memnuniyet Düzeyinin Zaman Đçerisindeki Değişimi

F Ortalama Fark Std. Sapma Std. Hata t Anlamlılık IF4 2317 3,1390

,5042 ,78075 ,01622 105,101 0,00

Çalışanların, “Đşimde etkili olabilmek için gereken her türlü bilgi geliyor” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.39’da verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 15,6’dan % 10,7’ye, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 21,4’ten % 18,3’ye düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 63’ten % 71,1’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 70,279 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, işlerinde etkili olabilmek için gereken her türlü bilginin geldiği görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde daha da güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 39. Çalışanların, Đşimde Etkili Olabilmek Đçin Gereken Her Türlü Bilgi Geliyor Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Đş prosedürleri, işlerimi yürütmeme yardımcıdır” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.40’ta verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 14,8’den % 12,4’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 23,8’den % 19,6’ya düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 61,4’ten % 68’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 68,170 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, iş prosedürleri, işleri yürütmeye yardımcı olduğu görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde daha da güçlendiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 40. Çalışanların, Đş Prosedürleri, Đşlerimi Yürütmeme Yardımcıdır Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Organizasyon yapımız, hizmetlerimizde ihtiyaç duyulan değişiklikleri hızla yapmamızı sağlar” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.41’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 29,6’dan % 14,8’e, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 32,1’den % 25,6’ya düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 38,3’ten % 59,6’ya yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 147,785 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır.

Şekil 41. Çalışanların, Organizasyon Yapımız, Hizmetlerimizde Đhtiyaç Duyulan Değişiklikleri Hızla Yapmamızı Sağlar Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, organizasyon yapısının, hizmetlerde ihtiyaç duyulan değişiklikleri hızla yapılmasını sağladığı görüşüne ilk başlarda katılmadıkları, ancak bu görüşün zaman içerisinde olumluya doğru değişim gösterdiği sonucuna varılmıştır.

Çalışanların, “Bankada işlerin zamanında bitirilmesi için prosedürlerin dışına çıkmak gerekmez” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.42’de verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 15,9’dan % 15,2’ye, konu hakkında kararsız çalışanların oranı % 25,1’den % 22,4’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 59’dan % 62,4’e yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 1,703 değeri p = 0,089 değeri ile istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların, bankada işlerin zamanında bitirilmesi için prosedürlerin dışına çıkmanın gerekmediği görüşüne kısmen de olsa katıldıkları ve bu inancın zaman içerisinde farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.

Şekil 42. Çalışanların, Bankada Đşlerin Zamanında Bitirilmesi Đçin Prosedürlerin Dışına Çıkmak Gerekmez Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

Çalışanların, “Organizasyon yapımız, iş akışını kolaylaştıracak şekildedir” maddesine ilişkin değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin zaman içerisindeki değişimi Şekil 4.43’te verilmiştir. Buna göre; bu maddeye ilişkin olumsuz bakış açısına sahip çalışanların oranı % 23’ten % 17,2’ye, konu hakkında kararsız çalışanların oranı %

37,6’dan % 26,8’e düşerken, olumlu bakış açısına sahip çalışanların oranı % 39,4’ten % 56’ya yükselmiştir. Söz konusu farklara ilişkin ayrıntıları EK-B’de verilen Eşleştirilmiş Örneklem t-testi sonuçları ise t = 112,663 değeri p < 0,01 düzeyinde istatistiksel olarak anlamalıdır. Bu bulgulardan hareketle; çalışanların organizasyon yapısının, iş akışını kolaylaştıracak şekilde olduğu görüşüne ilk başlarda katılmadıkları, ancak bu görüşün zaman içerisinde olumluya doğru değişim gösterdiği sonucuna varılmıştır.

Şekil 43. Çalışanların, Organizasyon Yapımız Đş Akışını Kolaylaştıracak

Şekildedir Maddesinde Đlişkin Değerlendirmeleri

4.9.2.5. Çalışanların, Bankanın Yönetim Stilinden Duydukları Memnuniyet