• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: TÜRKİYE’DE TERÖR HAREKETLERİNİN TARİHÇESİ,

2.2. Bölücü Terör Hareketleri

2.2.5. Bir Terörist Örgüt Olarak Kürdistan İşçi Partisi (Partiya Kerkaren

2.2.5.6. Yurtiçi ve Yurtdışı Faaliyet Alanları

KONGRA-GEL/PKK terör örgütü, 1973-1978 yılları arasında ideolojik olarak şekillenmiş ve örgütlenmiştir. Söz konusu dönemde, Doğu Bloğu ülkelerinden ciddi manada destek alan ve Suriye’de barınan KONGRA-GEL/PKK, uzun bir süre faaliyetlerini Suriye’den yönlendirmiştir. KONGRA-GEL/PKK, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Irak, İran ve Suriye’nin bir kısım topraklarını içine alan “Birleşik Bağımsız Kürdistan” hedefini gerçekleştirmeye çalışmaktadır (Güven, 2004: 66).

KONGRA-GEL/PKK, birinci kongresinin akabinde 1981 yılından itibaren yurtdışı faaliyetleri için temsilcilikler açılması, yurtiçi ve yurtdışı basın faaliyetlerinin hızlandırılmasını kararlaştırılmıştır. Söz konusu konferans sonrası Filistin Demokratik Halk Cephesi, Helvi Kampı’nı tamamen KONGRA-GEL/PKK'ya tahsis etmiştir. Yurtdışı faaliyetleri doğrultusunda Suriye’nin de desteğiyle KONGRA-GEL/PKK ile Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) arasında anlaşma sağlanarak, KONGRA-GEL/PKK üyelerinin Kuzey Irak’a yerleşmeleri gerçekleştirilmiş, orada kamplar

kurulmuş ve Türkiye’ye yönelik eylemlerinde ve sızmalarında bu bölgeyi kullanmaya başlamışlardır (2007: 8).

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra KONGRA-GEL/PKK güvenli bir barınak bulmak için Yunanistan'a ve Kuzey Irak'ta Kürt grupların denetiminde olan bölgelere yönelmiştir. Yunan hükümeti, KONGRA-GEL/PKK teröristlerinin, Atina'nın dışındaki Lavrion mülteci kampı içinde bulunmalarına izin vermiştir. Örgüt, 1991 yılından sonra Kuzey Irak alanına geçiş yapmıştır. KONGRA-GEL/PKK’nın, 1980 ve 1990 dönemlerinde, İran’da; Hacı Ümran, Dar Khala, Benchul ve Sirabad gibi üsleri bulunmakla birlikte, İran’ın örgüte yönelik stratejisi günümüzde değişmiş ve İran’da bulunan üsler kapatılmıştır (Çağaptay, 2006: 12).

KONGRA-GEL/PKK, Irak'taki belirsiz durum ve Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin ardından siyasi varlığını Kafkasya'ya kaydırmaya başlamıştır. Son dönemde örgüt, Ermenistan'ın yanı sıra Gürcistan ve Kazakistan'daki faaliyetlerine de ağırlık vermeye başlamıştır. İstihbarat raporlarına göre örgüt, yeni militanlarını Gürcistan ve Ermenistan'da eğitirken, Kazakistan ve İran üzerinden Irak'a geçiş yapmalarını sağlamaktadır. KONGRA-GEL/PKK’nın, Ermenistan'da bulunan Gümrü, Erivan, Spitag, Lacin ve Kelbecer'de olmak üzere beş adet kampı yeniden yapılandırılmıştır. Örgüt ayrıca Ermenistan’da “Erivan’ın Sesi” isimli radyo aracılığı ile propaganda çalışmaları yürütmektedir. İstihbarat raporlarına göre, KONGRA-GEL/PKK Gürcistan'daki faaliyetlerini sivil toplum kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Örgütün Gürcistan'daki propaganda çalışmalarını Kürtlerin Hakları ve Dini Vakfı, Kürt Gençleri Derneği, Kürt Kültür Derneği, Yezidi Kürt Kadınları Derneği ve Kürt Uluslararası Kültür ve Enformasyon Bürosu gerçekleştirmektedir (2005: 7).

KONGRA-GEL/PKK’nın, Türkiye’deki eylemlerinde kullanılmak üzere militanlara eğitim verdiği, Hollanda/Liempe’de bulunan kampı, Kasım 2004 ayında Hollanda güvenlik güçlerince yapılan operasyon neticesinde kapatılmıştır. Bununla birlikte KONGRA-GEL/PKK’nın, AB ülkeleri içinde etkileyici bir medya ağı ve propaganda araçları bulunmaktadır. Bunlar arasında Danimarka merkezli Roj TV ve Mezopotamya TV, Almanya'daki Özgür Politika Gazetesi ve İtalya, Almanya, Fransa ve Belçika'daki “danışma büroları” yer almaktadır (Çağaptay, 2006: 12).

KONGRA-GEL/PKK, raporlara göre Roj TV’nin kapatılmasının ardından, Danimarka'da “Mezopotamya TV” adı ile kiralık televizyon stüdyolarından kısa süreli yayınlar yapmaktadır. Belçika'da ise “Medya TV”nin kapatılmasının ardından “C TV”yi kuran örgüt, ülkede bulunan ''Denderleeuw Brd Stüdyosu''dan günde bir saat yayın yapmaktadır. Örgütün Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yayımlanan yirminin üzerinde gazetesi bulunmaktadır (Gürer, 2005: 5).

Genelkurmay Başkanlığı 2006 yılı itibarıyla, KONGRA-GEL/PKK terör örgütünün Kuzey Irak/Kandil Dağı’ndaki yapılanmasını yapılanmasını yansıtan kapsamlı bir rapor hazırlamıştır. Milli Güvenlik Kurulu (MGK)’na da sunulan raporda; örgütün mühimmat-lojistik durumu, hastaneleri ile terörist sayısı hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Kuzey Irak'taki KONGRA-GEL/PKK terör örgütüne ait köylerin tek tek anlatıldığı raporda, örgütün elinde hava savunma füzeleri, uçaksavar ve havan topları bulunduğu belirtilmiştir. Rapordaki bilgilere göre, KONGRA-GEL/PKK’nın siyasi eğitim çalışmaları “Şehit Harun Kampı”nda yapılmaktadır. Bölücü örgüt militanları, bahse konu kampta örgüt ideolojisi doğrultusunda siyasi eğitimden geçirilmektedir. Ayrıca örgütün yazılı ve görsel arşivleri de bu kampta bulunmaktadır. Kandil Dağı'nın “Kanıcenge, Tang-i Shiwadiza” bölgelerinde de örgütün siyasi eğitim okulları bulunmaktadır. Tang-i Shiwadiza bölgesi aynı zamanda KONGRA-GEL/PKK’nın mali yapısının yönetildiği yer olarak gösterilmektedir. Terör örgütünün, uyuşturucu, kadın ticareti, çocuklar aracılığıyla büyük şehirlerde yaptırdığı kapkaç ve hırsızlık olaylarından elde edilen gelirler ve toplanan haraçlar mezkur kamptan yönlendirmektedir. Örgüt içi haberleşmeyi sağlayan muhabere santrali de anılan kampta bulunmaktadır. Levje Köyü bölgesinde ise otuz ev bulunmaktadır. Levje'de bir muhabere santrali, siyasi eğitim yeri ve hastane bulunmaktadır. Hastanede Dr. Pola, Dr. Şivan ve Dr. Dalya kod adlı teröristler çalışmaktadır. Sar-ı Şule Dağı bölgesi'nde de, terör örgütü mensubu bir doktorun görev yaptığı bir hastahane bulunmaktadır. Örgüt, kadın militanları yetiştirmek için; Shiwedol, Kopeng ve Birade köyleri arasındaki vadide yer alan kampı kullanmaktadır. Kadın militanlar bu bölgede hem silah hem de örgüt ideolojisi doğrultusunda siyasi eğitimden geçirilmektedir. Zargali ve Kurtak köylerinde ise bölgenin sözde asayiş yapılanması oluşturulmuştur. Zargali köyünde asayiş ve gümrük kontrolü amacıyla yirmibeş terörist barınmaktadır. Kurtak Köyü'nde

ise Kandil Dağı asayişine bağlı yol kontrol noktası bulunmaktadır. Kandil Dağı Asayiş Komitesi burada yer almaktadır (2006: 12).

KONGRA-GEL/PKK terör örgütü, Ocak 2007 ayı itibarıyla, Suriyeli bir Kürt olan “Doktor Bahoz” kod adlı Fehman HÜSEYİN’i, “Halk Savunma Güçlerinin (HPG)” liderliğine atayarak onu örgütün yürüttüğü silahlı eylemlerinin başına getirmiştir. Sertlik yanlısı olarak bilinen bir Suriyelinin, örgütün askeri kanadının liderliğine atanmasının, büyük ölçüde Suriye Hükümetini destekleyen hareketin yaşlı üyeleriyle, Suriye’deki 1.7 milyon Kürdü, bağımsızlık zamanı gelmiş baskı altındaki bir azınlık olarak gören gençler arasındaki gerginliği artırması beklenmektedir. Bahoz Kod Fehman HÜSEYİN’in, bariz bir şekilde bir KONGRA-GEL/PKK terör örgütünün yönetimine yükselmesi alışıldık bir durum olmasa da, bu gerilla hareketi ile Şam arasında uzun süredir devam eden işbirliğinin sonucu olarak, örgüt içerisinde binlerce Suriyeli Kürt yer almaktadır. KONGRA-GEL/PKK’nın, Kuzey Irak’taki karargahının bulunduğu Kandil Dağı’ndaki dört bin militanından yüzde 20’sinin Suriye kökenli olduğu bilinmektedir. Söz konusu Suriyeli Kürtler iki genel sınıflandırma içerisinde yer almaktadır: Türkiye’ye karşı savaşmak için PKK’ya katılmış olan yaşlı üyeler ve örgüte daha yakın zamanlarda katılan ve Suriye de dahil olmak üzere Kürt topraklarının tamamının kurtarılması gereğine inanan daha radikal ve genç üyeler. Bahoz Kod Fehman HÜSEYİN’in, dahil olduğu Suriye Hükümetine sadık olan KONGRA-GEL/PKK üyeleriyle, örgütün Suriye’ye karşı savaşması gerektiğine inananlar arasındaki gerginlik ciddi bölgesel sonuçlara neden olabilecek şekildedir (Brandon, 2007: 14).