• Sonuç bulunamadı

Yeterli Desteği Sağlayamayan İnisiyatif Örnekleri

A. Örnek İnisiyatifler

3. Yeterli Desteği Sağlayamayan İnisiyatif Örnekleri

Avrupa Komisyonu tarafından uygun bulunup kaydedildikten sonra imza sürecinde yeterli desteği sağlayamamış inisiyatifler de bulunmaktadır. Bu inisiyatiflerin sayısı bugün için 26’dır. Ele adıkları konular itibarıyla farklı ve önemli oldukları değerlendirilen bir kaç tanesine örnek vermek gerekirse: 66

a. 30 km/s - Sokakların Yaşanılır Hale Getirilmesi (30 km/h - Making The Streets Liveable)

Kayıt talebiyle Avrupa Komisyonu’nun önüne gelen ilk inisiyatiflerdendir.

Komisyon’dan, yerleşim alanlarında 30 km/saat hız sınırı getirilmesi yönünde bir yasa önerisi hazırlamasını talep etmektedir. Avrupa’da yol kazaları ve buna bağlı ölümler azalma gösterse de, sorun hala endişe verici niteliktedir. AB’nin yol güvenliği ve çevreye ilişkin hedefleri bulunmakla birlikte, söz konusu hedefler henüz sağlanmamıştır. 30 km/saat hız sınırı, yaralanma ve ölümlerin, gürültünün, hava kirliliğinin azaltılmasına, trafiğin iyileştirilmesine hizmet edecektir. İnisiyatif, bu nedenle, Komisyon’u belirlenen hedeflere uymaya, bu amaçlar kapsamında karar almaya davet etmektedir.

Yasal dayanağını ABİHA’nın 191. maddesi ile 91. maddesinin 1. paragrafı (c) bendinden alan İnisiyatif İngilizce olarak hazırlanmış, ardından 13 farklı dile

66 Daha önce tescil edilip geri çekilen “Let Me Vote (Oy Kullanmama İzin Ver)”, 28.01.2013 tarihinde yeniden tescil edilmiş ancak bir yıllık süre zarfında öngörülen başarıyı sağlayamamış inisiyatiflerden biridir. Söz konusu İnisiyatif bir önceki bölümde ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Benzer şekilde, AB sınırları dâhilinde aylık sabit oranlı iletişim tarifesini konu alan “Single Communication Tariff Act (İletişim Tarife Yasası)” başlıklı İnisiyatif de önce 10.05.2012 tarihinde tescil edilmiş, ardından, 03.12.2012 tarihinde organizatörlerce geri çekilmiş, aynı tarihte yeniden tescil edilmiş ancak bir yıllık kampanya sürecinde yeterli desteği sağlayamamıştır.

127

çevrilmiştir. Komite üyeleri, Almanya, Finlandiya, Slovenya, Lüksemburg, İspanya, Avusturya ve İngiltere olmak üzere 7 farklı Birlik ülkesinden AB vatandaşınca oluşturulmuştur. 13.11.2012 tarihinde Komisyon tarafından kaydedilmiş ancak bir yıllık kampanya sürecinde yeterli imza toplanamamıştır.

b. Koşulsuz Temel Gelir – AB’de Refahın Sağlanması İçin Ortak Bir Yol (Unconditional Basic Income (UBI) - Exploring A Pathway Towards Emancipatory Welfare Conditions In The EU)

Kayıt talebi Komisyon tarafından reddedilen “Koşulsuz Temel Gelir (Unconditional Basic Income)” İnisiyatifi ile aynı amaç doğrultusunda yeni bir isimle 14.01.2013 tarihinde yeniden başvuru yapılmıştır. Bu kez Komisyon’dan, sosyal güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi amacıyla temel gelirin sağlanması için üye ülkeler arasında işbirliğini teşvik etmeye yönelik bir yasa önerisinde bulunması talep edilmiştir.

Başlıca hedef, daha sosyal bir Avrupa’dır. Temel gelirin sağlanması belki refah devletini sağlayamaz ancak, temel bazı hakları, özellikle de saygın yaşamı garanti eder, yoksulluğun önlenmesine yardımcı olur. Uzun vadeli amaç, AB antlaşmalarında da belirtildiği şekilde, onurlu bir yaşam sürmek için bireylerin maddi temel ihtiyaçlarının karşılanması ve böylelikle toplumsal katılımın güçlendirilmesidir.

İnisiyatif’in yasal dayanağı AB Antlaşması’nın 2. ve 3. maddeleri, ABİHA’nın 5.

ve 156. maddeleri ile AB Temel Haklar Şartı’nın 1,2,5,6,15,21 ve 34. maddeleridir.

Öneri, Avusturya başta olmak üzere, Almanya, İtalya, Belçika, İngiltere, Fransa ve Slovenya’dan komite üyelerince oluşturulmuştur. İngilizce hazırlanan İnisiyatif 17 farklı dile çevrilmiştir. Ancak, bir yıllık sürede yeterli destek sağlayamamıştır.

c. Topraklarımızı Korumak İçin İmzala (People4Soil: Sign The Citizens' Initiative To Save The Soils Of Europe)

Büyük hevesle yola çıkıp Avrupa vatandaşlarından yeterli desteği sağlayamayan bir başka inisiyatif örneğidir.

“Mevcut ve gelecek nesillerin refahı, toprağın sağlığına bağlıdır ve bugüne kadar toprağın ekolojik önemi göz ardı edilmiştir” anlayışıyla, gıda güvenliği, biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğinin düzenlemesini sağlayan, Avrupa'nın en

128

stratejik kaynaklarından biri olan toprağın korunmasını konu alan İnisiyatif, yasal olarak ABİHA’nın 191. maddesine dayandırılmıştır.

Avrupa’da büyük hektarlık alanlar, kentleşmeye, endüstriyel kirliliğe, güçlü kimyasal girdilere dayanan yoğun tarım uygulamalarına bağlı olarak işlevini kaybetmektedir. İnisiyatif, toprağın, insan sağlığına ve çevresel dayanıklılığa bağlı temel faydalar sağladığı için, AB düzeyinde korumaya ihtiyaç duyulan, paylaşılan bir miras olarak tanımlanmasını, toprağa yönelik tehditleri engellemeye dair yasal bağlayıcı bir çerçeve geliştirilmesini, erozyon, organik madde azalışı, biyoçeşitlilik kaybı gibi toprakla ilgili BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin AB politikalarına entegre edilmesini, tarım ve ormancılık sektörlerinden gelen sera gazı emisyonlarının doğru şekilde hesaplanarak azaltılmasını hedeflemektedir.

Bu amaçlarla Komisyon’a sunulmuş ve 12.09.2016 tarihinde kaydedilmiştir.

İtalya, Belçika, Avusturya, Portekiz, Fransa, İspanya ve Hollanda olmak üzere 7 farklı ülkeden komite üyesince İngilizce olarak hazırlanan İnisiyatif, 22 farklı dile çevrilmiştir. Ancak öngörülen sürede asgari 1 milyon imza sayısı toplanamamıştır.

d. Eğitimden Fazlası – Aktif ve Sorumlu Bireyler Yaratmak (More Than Education - Shaping Active and Responsible Citizens)

İnisiyatif, Avrupa çapında örgün eğitimin tüm seviyelerinde, müfredatta vatandaşlık eğitimini geliştirmek için destek ve izleme de dâhil olmak üzere bir dizi önlemin alınması yönünde Komisyon’dan öneri sunmasını talep etmektedir.

İnisiyatif’in önerilme gerekçesi, Avrupa çapında yetersiz ve tutarsız öğretimin vatandaşlık bilincini kazandırmadığı iddiasıdır. Eğitim bugün bölünmüş durumdadır, bu da toplumda farklı bir anlayış yaratmaktadır. Demokratik bir toplum aktif vatandaş katılımını öngörür, bu ise eleştirel düşünme yeteneğine sahip bireyler tarafından sağlanır. Eleştirel düşünceye, demokratik katılıma ve belli değer ve ilkelere ilişkin ortak bir anlayışa dayalı eğitim sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Komisyon, her kökenden gencin sosyal hayata sorumlu bir şekilde katılabilmesi bağlamında yetkinlik kazanmalarını teşvik etmeli ve bu konuda gerekli önlemleri almalıdır. Bu çerçevede, yurttaşlık bilincine yönelik eğitim Avrupa'da güçlenmeli ve koordine edilmelidir. Birlik genelinde uzun vadeli bir gündem belirlenerek spesifik kriterler oluşturulması, bu

129

amaçla devletlere destek sağlanması, periyodik değerlendirmeler yapılması ve en iyi uygulamaların paylaşılması yoluyla eylemler koordine edilmelidir. Eğitim koordinasyonu, toplumumuzun uyumu ve istikrarı için şarttır.

Yasal olarak ABİHA’nın 165 ve 166. maddelerine dayandırılmıştır. İngilizce hazırlanan İnisiyatif 22 farklı dile çevrilmiştir. Hollanda, Polonya, İtalya, Almanya, Romanya, Fransa ve Slovenya olmak üzere 7 farklı ülkeden komite üyesince hazırlanmış olan İnisiyatif, 06.10.2016 tarihinde Komisyon tarafından kaydedilmiş ancak, bir yıllık süre zarfında yeterli destek sağlanamamıştır.