• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

2.3 Büyük Birlik Partisi’ nin Kurulması

2.3.3 Yeni OluĢum Hareketi’nin Binasının Açılması

Yeni OluĢum Hareketi mensupları Türkiye‟yi gezerek halka MÇP‟den ayrılıĢlarının gerekçelerini anlatmıĢlardır. Yeni OluĢum Hareketi adıyla anılan hareket önce bir merkez binası arayıĢı içerisine girmiĢtir. Yeni OluĢum Hareketi‟ne bina kiralanmasını Muhsin Yazıcıoğlu Ģöyle anlatmıĢtır:

O zamanlar bina arıyorduk. ÇalıĢmalarımızda kullanabileceğimiz bir yere Ģiddetle ihtiyacımız vardı. ArkadaĢlarımız bugün de genel merkez olarak kullandığımız yeri bulmuĢlar. Gittik baktık büyük bir binaydı. Ben kiralanmasına karĢı çıktım. Bize daha küçük bir yer yeter diye düĢünmüĢtüm. ArkadaĢlarımız ise daha büyük bir yer olsun daha rahat çalıĢalım diye düĢündüler. O zaman bana güveniyorsunuz ve diyorsunuz ki, Muhsin Yazıcıoğlu‟ nda para vardır, yanılırsınız. Cebimde 8 milyon para var. Ben bu para ile bu iĢe girmem. Ne lazımsa yaparız dediler ve hep beraber para topladık ve binan ilk altı aylık kirasını 125 milyon lirasını on beĢ- yirmi arkadaĢ ödedik.307

Yeni OluĢum Hareketi çok büyük maddi sıkıntılar içerisinde çalıĢma yapacakları binayı kiralamıĢlardır. Kiralanan bu binanın açılıĢını 29 Ağustos 1992 tarihinde yapılmıĢtır. Tekbirler eĢliğinde yapılan açılıĢta konuĢma yapan Muhsin Yazıcıoğlu Ģunları söylemiĢtir:

…Türkiye‟nin dört bir yanından kopup gelen gönüldaĢlarım, bu toprağın insanları, hakiki sahipleri, iĢte beklenen gün geldi ve milli mutabakat çağrımız ses buldu, akis buldu. Yeni oluĢumun çalıĢmalarını yürüteceğimiz binamızı bugün sizlerin Ģahitliği önünde hizmete açmaktan kıvanç duyuyorum. Burada doğrudan vatandaĢlarımızın katılımı ile yön bulacak siyasi hareketi baĢlatmıĢ bulunuyoruz. Dürüst siyasetimizi ve inancımızın siyasetini yürütemeyeceğimiz için partiden ayrılmıĢ bulunuyoruz. Her partiden insanımız ve partisiz insanımız bizimdir. Toparlayıcı ve birleĢtirici olacağız. Türkiye‟de herkese açığız milli mutabakat çizgisine uyan herkesle kucaklaĢacağız. Onları yönetmek değil birlikte yapıyı kurmak istiyoruz. Bizim hareketimiz milli bir mutabakatı tesis etme gayretinde olacağız. Hiç kimseye karĢı önyargımız yoktur…308.

Muhsin Yazıcıoğlu konuĢmasının devamında Yeni oluĢum Hareketi‟nin niçin yola çıktığını ve neyi amaçladığını ise Ģu Ģekilde açıklamıĢtır:

307

Gündüz, (21 ġubat 1995).

308

94

…Burası Milli olan, bizden olan, ama inancını pazarlamayanların, büyük düĢünenlerin ve 2000‟li yılların Türkiye‟sinin bugüne dek Ģahsi hesaplar ve dar grup taassubu ile tesis edilememiĢ gerçek ittifakının tesisine hizmetkârlık yapacaktır. Biz geleceği temsil ediyoruz. Geleceği kurmak için yola çıkıyoruz. Artık geleceğin bugün olduğuna hükmettiğimiz için yola çıkmıĢ bulunuyoruz. Bizim Ġslam birliği gibi bir davamız vardır. Evet, bizim bir sancımız vardır. Bu sancı Bosna-Hersek‟ten Doğu Türkistan‟a kadar uzanan bir geniĢ coğrafyadaki insanların sancısıdır. ĠĢte bu sancılardan dolayı, “Bütün Müslümanların derdi bizim derdimiz ve onların birlik davası bizim davamızdır” dediğimizden dolayı Ġslam birliği gibi bir davamız vardır309

.

Yeni OluĢum Hareketi çalıĢmalarını yapacağı binanın açılıĢından sonra yola nasıl devam edileceği konusunda istiĢareler yapılmıĢtır. Türkiye genelinde Ankara, Ġstanbul, Ġzmir, Konya, Malatya, KahramanmaraĢ gibi yerlerde bölge toplantıları yapılarak oluĢumun amaçları anlatılmıĢ ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair yol haritası çizilmeye çalıĢılmıĢtır. Muhsin Yazıcıoğlu ekim ayında yapmıĢ olduğu bir salon toplantısında kendilerine yapılan “ülkücülüğü bıraktınız değiĢtiniz” eleĢtirilerine Ģu Ģekilde cevap vermiĢtir:

Allah ve resulü dıĢında her Ģeyi tartıĢırız. Ben varsam varız zihniyetinde olanlar bizimle olmaz. Herkes bizim anlayıĢımıza göre kardeĢimizdir. Ġslam‟ın çatısı altında olan herkese kapımız açıktır. “Ġslam birliği davası diye bir davamız yoktur”. Diyen birisi benim liderim olamaz.12 Eylülden önce ne dediysem Ģimdide aynısını söylüyorum. Bizde sapma yoktur. Kanımız aksa da zafer Ġslam‟ın dedik. ġimdi de diyoruz. Kavgamız vurguncu düzenedir dedik Ģimdi de söylüyoruz. Çekiç güç Türkiye için bir ihanettir dedik daha sonra ona karĢı neden tarafsız kaldınız. Diye niye zorluyorsun bizi biz çoğu olay ret dedik onlar kabul dedi nasıl orda duracaktır. Grup kararı biz diyoruz ret o diyor kabul. Benim genel baĢkanlık derdim yok. Olsaydı bir köĢeye çekilir birileri gibi beklerdim. Benim böyle bir derdim yok. Ben davamın peĢindeyim310

.

Muhsin Yazıcıoğlu‟nun baĢlatmıĢ olduğu Yeni OluĢum Hareketi sağda yeni bir birliği hedeflediğinden Aykut Edibali‟nin liderliğindeki IDP‟lilerle de bir görüĢme yapmıĢtır. 24 Eylül 1992‟de mecliste ilk toplantı yapılmıĢ ve bu toplantıda mutabakat sağlanarak mutabakat metni imzalanmıĢtır. Toplantı sonrasında Muhsin Yazıcıoğlu ve Aykut Edibali birlikte hareket etme kararını açıklamıĢtır. Açıklamada, bu birleĢmenin nasıl bir yapısının olacağı Ģu Ģekilde ifade edilmiĢtir:

Bu birleĢme var olan bütün milli güçleri bünyesine alacak milli mutabakat oluĢumunun önemli bir safhasıdır. Bizler bütün milli güçleri, sivil, demokratik ve katılımcı esaslar çerçevesinde bir araya getirecek ve tek bir siyasi güç haline sokacak oluĢumun milli güçlere iktidar imkânı sağlayacağına inanıyoruz.

309

“Liderden”, Alperen Ocakları Dergisi, Y. 3, S. 20, ġubat 2011, s.4-7.

310

95

“Milli Ġttifak” adıyla sağda yeni bir oluĢum kurmak için bir araya gelen IDP ve Yeni OluĢum Hareketi‟ni benimseyen milletvekilleri 4 Ekim 1992‟de Hacı Bayram Camii‟nde Cuma namazı kıldıktan sonra “Ülkenin üniter yapısının bozulmasını engellemek ve birinci Cumhuriyet ruhunu yeniden tesis etmek” amacıyla Ulus‟tan TBMM‟ye kadar yürümüĢlerdir. Yeni OluĢum Hareketi ve Aykut Edibali‟nin önderliğindeki IDP‟lilerin arasındaki görüĢmeler, kısa bir süre sonra bozulmuĢtur.

IDP adına görüĢmeleri yapan IDP Milletvekili Recep KırıĢ birleĢmenin niçin olmadığını Yeni Hafta Gazetesine Ģöyle açıklamıĢtır:

…BaĢkan kendi ailesi dıĢında kimseye güvenemez hale gelmiĢtir. Parti, vakıf, matbaacılık ve yayın alanındaki topluluğumuzun bütün çalıĢmaları Edibali ailesinin yönetimine verilmiĢtir. Bundan böyle Edibali ve arkadaĢları ile beraber değilim. Sayın Yazıcıoğlu ve arkadaĢları imzalanan mutabakat metninin altında benimde imzam vardır. Ancak, bu mutabakat Edibali‟nin tutumları ve kaprisleri yüzünden devam etmemiĢtir311.

IDP Genel BaĢkan Yardımcısı Recep KırıĢ görüĢmelerin baĢarısızlıkla sonuçlanmasında en önemli etkenin IDP Genel BaĢkanı Aykut Edibali‟nin liderlik sevdası, kiĢisel kaprisleri ve hizipçi tavrı neticesinde milli mutabakat metnine uygun hareket etmemesine bağlamıĢtır. Nitekim IDP milletvekili Recep KırıĢ ve bazı IDP

yöneticileri Yeni OluĢum Hareketi‟ne katılma kararı almıĢlardır312

.

Bu süreçte Yeni OluĢum Hareketi istiĢare toplantılarına devam etmiĢtir. Yapılan bu istiĢareler sonucunda oluĢumun bundan sonra nasıl devam edeceği konusunda geniĢ katılımlı bir kurultay toplanması kararı alınmıĢ ve Siyasi Karar Kurultay kararı alınmıĢtır.

Siyasi Karar Kurultayı öncesi son geniĢ katılımlı istiĢare toplantısı Aralık ayında Ankara‟da “Geleceğin Türkiye‟si Ġçin Yeniden Yapılanma” ismi ile düzenlenmiĢtir. ĠstiĢare çalıĢmaları ve Milli Mutabakat Metni hakkında bilgilerin verildiği bu toplantıda,

311

Yeni Hafta, (16-22 Kasım 1992).

312

96

Muhsin Yazıcıoğlu, Recep KırıĢ, Ramiz Ongun, Ali Batman, Prof. Dr. Orhan Arslan,

Sadi Somuncuoğlu, Galip Erdem de birer konuĢma yapmıĢlardır313

.