• Sonuç bulunamadı

2.7. EĞĠTĠMDE OKUL AĠLE ĠġBĠRLĠĞĠ

2.7.6. Okul-Aile ĠĢbirliğini GeliĢtirmek Ġçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

2.7.7.3. Öğretmen Tarafından Düzenlenen Ailelerle ĠletiĢim Kurma Etkinlikleri

2.7.7.3.10. YazıĢmalar

YazıĢmalar ebeveynden okula, okuldan ebeveyne olmak üzere iki yönlü bir süreç içerisinde gerçekleĢmelidir. Bu süreçte öğretmen memnuniyetine ya da önemli olaylara iliĢkin notlar yazılabilir. Kesin kayıtların ve raporların tutulmasında çocukların katılmasının çok kritik önemi vardır. Yemek yeme, uyuma, fiziksel büyüme ve geliĢim konusundaki kayıtlar yalnızca ebeveyn ve çocuk için değil öğretmen içinde çok önemlidir. (Kuzu, 2006:s27).

2.7.7.3.11.Veli Toplantıları

Veli toplantıları eğitici yönü olmakla birlikte okul yönetimi tarafından yapılan eğitim toplantılarından farklıdır. Öğretmenine ve eğitim öğretimi gerçekleĢtirdiği sınıfına özgüdür. Çocuklarla ilgili bilgilere de yer verilen özel bir andır. “Bu toplantılar eğitim yılı baĢında ve sonunda olmak üzere senede en az iki kez yapılmalı ve belirli bir gündem izlemelidir” (Kuzu, 2006:s28).

102 Dönem baĢında yapılan toplantılar ailelerle tanıĢma fırsatı sağlarken, okulöncesi eğitimin önemi ve okul öncesinde yapılan çalıĢmaların neler olduğu, amaçlar ve program anne-babalara anlatılır. Daha sonraki toplantılarda da yapılan uygulamalarda hedeflere ne kadar ulaĢıldığı hakkında bilgi verilir. Son toplantıda ise değerlendirme yapılır ve önerilerde bulunulur. Öğretmen, toplantılarda aileleri konuĢmaya teĢvik etmeli ve grubu yönlendirmelidir. Babaların katılımlarının artırmak için, sadece babaların katılabileceği özel toplantılar da düzenlenebilir. “Toplantılar sırasında, öğretmen olabildiğince özel ve somut olmalı, değerlendirmelerini sanat etkinlikleri, gözlem kayıtları ya da fotoğraf örnekleri ile desteklemelidir. Çocukları ve aileleri diğer çocuklar ve aileler ile karĢılaĢtırmaktan kaçınılmalıdır. Eğer bir sorun var ise, dürüstçe yaklaĢılmalı, ebeveynle iĢbirliği yapılmalı ve bunu da yapmaya devam etmelidir. “Nasıl yardım edebileceğinizi düĢünüyorsunuz” sorusunun karĢılığında ebeveyn önerisini dinledikten sonra siz de somut çözüm önerileri verebilirsiniz: “sunu yapmayı deneyebilirsiniz. Bakalım ne olacak?” vb. AnlaĢılmazlık durumunda, anlaĢılmazlığı tartıĢmaya dönüĢtürmekten kaçınılmalıdır. Toplantı sırasında;

a) Toplantı yönetimi ile ilgili kurallara uyulmalıdır: b) Toplantı saati, tarihi, yeri önceden duyurulmalı, c) Toplantının amacı ve beklentileri açıklanmalı, ç) Toplantıya zamanında baĢlanmalı,

d) Etkin tartıĢmalar yapılması sağlanmalı,

e) TartıĢmaların gündem dıĢına taĢmamasına özen gösterilmeli, f) Alınan kararlar ve uzlaĢılan noktalar özetlenmeli,

g) Sonuç özetlenmeli ve değerlendirme yapılmalıdır” (MEB 2006:s82). Toplantı sonunda aile bireyleri öğretmen ile iĢbirliğine davet edilmelidir.

2.7.7.3.12.Okul ziyaretleri

Ailelerin okulöncesi eğitim programı etkinliklerini anlamaları bakımından çok önemlidir. Ailelerin, özellikle babaların düzenli aralıklarla okulu ziyaret etmesi çok zordur. Bu nedenle babalar için de uygun zamanlar tespit edilip, babaların okulu

103 ve çocuklarını ziyaret etmeleri için planlamalar yapılmalıdır. Özel günlerde de ailelerin çocukları ile okula gelmeleri için bir takım etkinlikler düzenlenmelidir. Anneler günü, babalar günü, yeni yıl, Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı … gibi. Ancak bu etkinlikler abartılmamalı çocuklar ve ailelerin eğlenirken eğitilmeleri amaçlanmalıdır. (Kuzu, 2006:s30).

2.7.7.3.13.Ev ziyaretleri

Okulöncesi eğitimde ailelerin, çocuğuna karĢı tutum ve davranıĢlarını, çocuk ile ilgili beklentilerini öğrenmek için kullanılan, çok önemli eğitim fırsatları sunan iyi bir yöntemdir. Ancak öğretmen açısından uygulanması güç ve sakıncaları olabilecek bir etkinliktir.

Anaokulu, gündüz bakımevi, kreĢler ve diğer kurum merkezli programlarında öğretmenler yılda birkaç kez ev ziyareti düzenlemeleri önerilmektedir. Bu Ģekilde öğretmenin, çocukları ziyaret ederek çocuk ve aile hakkında bilmediği birçok Ģeyi öğreneceği belirtilmektedir. Fakat öğretmen, için ev ziyaretleri her zaman verimli sonuçlar ortaya koymayabilir. Öğretmen kısa bir süreliğine misafir olarak geldiği evde ev sahibi veli ve çocuk tarafından en güzel ifadelerle karĢılanacak belki de aileyi tanıma çalıĢması baĢarısızlıkla sonuçlanacaktır. (Eğmez, 2008: 52).

2.7.7.3.14.Bireysel görüĢmeler

Her çocuğun ebeveynleri ile düzenli ve planlı olarak gerçekleĢtirilmelidir. Bunun için bireysel görüĢme çizelgesi hazırlanmalıdır. Bazen evde ya da okulda ortaya çıkan yeni durumlar ailelerle birlikte değerlendirilmelidir. GörüĢmeler için uygun bir ortam sağlanmalı, görüĢmelerin kesintiye uğramasına izin verilmemelidir. Kurumda görüĢmelerin gerçekleĢtirilmesi için mekan oluĢturulmalıdır. “Bireysel görüĢmeler, öğretmenler tarafından planlanabileceği gibi anne babalardan gelen talep üzerine de düzenlenebilir. Bu görüĢmeler sadece okulda ya da çocukta bir sorun varsa planlanmamalı, zaman zaman çocuk ve aile ile ilgili olumlu duygular ve çocuğun geliĢimi için de yapılmalıdır. Önce, olumlu davranıĢlar konuĢulmalıdır.

104 Aileyi suçlayıcı ve yargılayıcı tavırlardan kaçınılmalı, sorunun aile ile birlikte çözülebileceği duygusu verilmelidir. Gereksiz sohbetlere yer verilmeden asıl konu tartıĢılmalıdır çünkü ailelerin buna ayıracakları zamanları yoktur. Bu görüĢmeler, sorunların genel toplantılarda tartıĢılmasından, sorunun kaynağı ve giderilmesi konusunda daha iyi sonuçlar verecektir” (Can YaĢar, 2001: s367).

2.7.7.3.15.GeliĢim raporu

Ailelere her yarıyıl da günlük etkinliklerdeki gözlem sonuçlarına dayanarak hazırlanmıĢ bir geliĢim raporu verilmelidir. Öğretmen geliĢim raporunu hazırlarken dönem içerisinde gözlediği sonuçları somut örneklere dayandırarak sunulmalıdır. “Hazırlanacak olan bu raporda, çocuğun okulöncesi eğitim kurumuna baĢladığı günden raporun hazırlandığı tarihe kadar tüm geliĢim alanları dikkate alınarak geçen bu süre içerisinde çocuğun geliĢimsel olarak kat ettiği yol, baĢarıları, desteklenmesi gereken özel yetenekleri detaylı bir Ģekilde açıklanmalıdır. Ayrıca ailelere özellikle belirtilmesi gereken noktalar varsa, bunlara da raporda yer verilmelidir. Örneğin özel yetenekler, evde desteklenmesi gereken alanlar ve ailelerin yapabilecekleri ile ilgili öneriler, çözüm yolları, etkinlik örnekleri vb.” (MEB 2002: 47).

2.7.7.3.16.Bilgisayar Kameraları

Bilim ve teknolojide ki geliĢmeler bir taraftan yeni gereksinimler yaratırken bir taraftan da eğitim uygulamalarına yeni olanaklar sunmaktadır. Kuskusuz bilgisayar bu olanakların basında gelmektedir. (YaĢar, 2003: 2).

Çocuklar bilgisayar ile okulöncesi dönemde tanıĢmalıdır. Okulöncesi eğitimi öğretmeninin isteğine bağlı olarak gün içerisindeki bazı etkinlikler bilgisayar kamerasına kaydedilerek velilerle paylaĢılabilir. (Temel, 2001: 349 ).