• Sonuç bulunamadı

Oğuz(2008) “Öğretmen Aile iĢbirliğinin Öğrenci BaĢarısına Etkisi” adlı araĢtırmasında, Çocuk sayısı fazla olan aileler okuldaki tüm etkinlik ve törenlerden haberdar oldukları ama bunlara katılamadıklarını belirtmiĢlerdir. Çocuk sayısı az olan aileler, okul ve öğretmenle daha çok iĢbirliği içinde oldukları belirtmiĢlerdir. Çocuk sayısı fazla olan ailelerin öğretmenlerle ve okulla daha az iĢbirliği içinde oldukları sonucuna varılmıĢtır. Bu sonuçlar yapılan araĢtırmada Çocuk sayısı velilerin okul-aile iliĢkilerinde yaĢadıkları sorunlar üzerinde etkili bir faktör olduğu sonucu ile paralellik göstermektedir.

169 Sarı (2008) Öğrenci ve velilerin okul Memnuniyeti adlı yapılan araĢtırmada velilerin mezun olduğu okul değiĢkenine göre; hiçbir grupta anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Diğer bir deyiĢle velilerin mezun olduğu okulun veli memnuniyetine ve iliĢkisine bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaĢmıĢtır. Doğru (2005) Okul-Öğretmen-Aile ĠĢbirliğinin Sınıf Yönetimine Etkisi adlı çalıĢmasında velilerin görüĢleri ile ilgili olarak öğrenim durumlarının velilerin okulla iletiĢim konusundaki görüĢlerinde etkili olmadığı sonucuna ulaĢmıĢtır. Yapılan çalıĢmanın, eğitim düzeyleri farklı olan okulöncesi velilerinin okul-aile iliĢkilerinde yaĢanan sorunlara iliĢkin görüĢlerinde farklılık olmadığı sonucu ile örtüĢtüğü görülmektedir.

Doğru (2005) Okul-Öğretmen-Aile ĠĢbirliğinin Sınıf Yönetimine Etkisi adlı çalıĢmasında Kadın ve erkek velilerin okulla iletiĢim konusunda benzer düĢüncelere sahip oldukları bir baĢka ifadeyle cinsiyetin okulla iletiĢimde etkili olmadığı sonucuna ulaĢmıĢtır. Demir (2000)’in belirttiğine göre; velilerin okullardan eğitim sürecine iliksin beklentileri cinsiyetlerine göre farklılaĢmadığı belirtmiĢtir. Yapılan ÇalıĢmanın Okulöncesi velilerinin anne ya da baba konumunda bulunmaları, okul- aile iliĢkilerinde yaĢanan veli kaynaklı sorunlara iliĢkin görüĢlerini farklılaĢmadığı sonucu ile uyumluluk göstermektedir.

ÇeviĢ (2002)’in belirttiğine göre; okul-aile iĢbirliği ve iletiĢimi hem var olan durum düzeyi hem de olması gereken durum düzeyleri ortalamalarının farklarında eğitim durumlarına göre anlamlı bir farka rastlanmamıĢtır. Yine Özçınar (2003)’ın belirttiğine göre, velilerin eğitim durumuna göre öğretmenlerle olan iletiĢimsel yeterlilik algıları arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Yapılan çalıĢmada Eğitim düzeyleri farklı olan okulöncesi velilerinin okul-aile iliĢkilerinde yaĢanan sorunlara iliĢkin görüĢlerinde farklılık olmadığı sonucu yapılan araĢtırmalarla paralellik göstermektedir.

Waanders, Mendez and Downer (2005) tarafından yapılan araĢtırmayla, okulöncesi eğitimde ailelerin katılımı ile ilgili etkenler incelenmiĢ ve bu konuda anne baba görüĢleri alınmıĢtır. AraĢtırma sonuçlarına göre ailenin ekonomik gücünün

170 yetersiz olması gibi etkenlerin aile katılımını olumsuz etkilediği görülmüĢtür. Fantuzzo (2000)’da Africa-American aileler üzerinde aile katılım engelleri üzerine yaptığı çalıĢmada farklı sosyo-ekonomik seviyelerden aileler örneklem grubuna alınmıĢtır. AraĢtırma sonuçlarında Africa-American ailelerin dil ve kültür farklılığı yanında sosyoekonomik nedenlerden dolayı aile katılım etkinliklerine sınırlı katıldıkları ortaya çıkmıĢtır. Kaplan (2002’ın belirttiğine göre; Velilerin ekonomik problemleri okul etkinliklerine katılmalarını ve okulla olan iletiĢimlerini engellemektedir. Çelik (2005) ilköğretim kurumlarında “Okul Aile Sorunları” adlı yaptığı çalıĢmasında Velilerin ekonomik problemlerinin okul etkinliklerine katılmalarını ve okulla olan iliĢkilerini engellediği sonucuna ulaĢmıĢtır. Yapılan araĢtırmada Aylık gelir düzeyleri farklı olan okulöncesi velilerinin okul-aile iliĢkilerinde yaĢanan sorunlara iliĢkin görüĢleri de farklılık gösterdiği sonucu ile paralellik gösterdiği söylenebilir.

Yazıcı ve diğerleri (2005)’nin yaptığı çalıĢmada, ailelerin okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan aile katılım çalıĢmaları ile ilgili görüĢleri ve yapılan çalıĢmalara yönelik beklentileri incelenmiĢtir. AraĢtırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin ev ortamlarını ziyaret etmelerini istedikleri görülmüĢtür. Kaplan (2002)’ın belirttiğine göre; Ev ziyaretleri yapılmamaktadır. Yılmaz (2006), “Ġlköğretim okullarında etkililik sağlanması için öğretmenlerin ailelerden beklentileri” isimli bir çalıĢma yapmıĢtır. ÇalıĢmada ailelerin ev ziyaretlerini yeterli bulmamaktadırlar. Yapılan araĢtırmalarla, yapılan araĢtırmada varılan sonuçların örtüĢtüğü görülmektedir.

Çelik (2005) ilköğretim kurumlarında “Okul Aile Sorunları” adlı yaptığı çalıĢmasında Ģu sonuçlara ulaĢmıĢtır; Velilerin Okul-Aile birliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı, Velilerin okulu, programı ve öğretmeni yeterince tanımadıkları, Velilerin yöneticilerle genellikle öğretmenlerle ilgili Ģikayetleri olduğunda görüĢmek istedikleri, Velilerin çocuklarının olumsuz davranıĢlarında okulu suçladıkları, gibi sonuçlara ulaĢmıĢtır. Dikkatle incelenecek olursa varılan sonuçlar yapılan araĢtırmada öğretmenlerin veliler ile ilgili sorunlarla ilgili sonuçlarla örtüĢtüğü görülmektedir.

171 Kahramanoğlu (2000)’nun “Velilerin Okul ve Çocukları Hakkındaki Bilgileri ve Bu Bilgileri Edinme Yolları (Sakarya Ġli Ġlköğretim Örneği)” konulu araĢtırması sonuçlarında ise öğrenci velileri ile okullar arasında iletiĢim kopukluğu olduğu ayrıca velilerin okul –aile birliklerinin eğitimde ne derecede önemli bir yere sahip olduğunu ve bu kuruluĢların görev ve sorumlulukları konusunda bilgi sahibi olmadıkları saptanmıĢtır. Bilgin (1990), “Çocuğun eğitiminden ailesi sorumludur.” düĢüncesinden yola çıkarak “ Ankara merkez ilçelerindeki ortaokullarda okul - aile iĢbirliği ve sorunları ” adlı çalıĢmada okul ile aileler arasında açık bir iletiĢimin bulunmadığı belirlenmiĢtir.

Koçak (1988)’ın belirttiğine göre yönetici ve öğretmenler ana babalara oranla okul-aile iletiĢiminin engellerini daha çok gözlemledikleri belirlenmiĢtir. Aslan (1990), Ankara’nın merkez ilçesindeki ilkokullardaki yaptığı “Okul-aile iliĢkileri” adlı çalıĢmasında; Mevcut iliĢkiler velilere göre yeterli, yönetici ve öğretmenlere göre yetersiz olduğu sonucuna ulaĢmıĢtır. Ġncelenecek olursa varılan sonuçlar yapılan araĢtırmayı destekler niteliktedir.

172