• Sonuç bulunamadı

AraĢtırma sonunda elde edilen bulgular ve varılan sonuçlara dayalı olarak aĢağıdaki öneriler geliĢtirilmiĢtir:

1. Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler iĢbirliği yaparak yöneticilerin, öğretmenlerin ve ailelerin okul-aile iletiĢimi ve çocuk geliĢimi konularındaki yeterliliklerini geliĢtirmek için çeĢitli eğitim programları düzenlemelidir.

2. Öğretmenler ev ziyaretleri, aileler de okul ziyaretleri yaparak okul ile ailenin iĢbirliği sağlanmalıdır.

3. Aileleri çocuklarıyla ilgili evdeki gözlemlerini, izlenimlerini, çocuğun geliĢimine iliĢkin değerlendirmelerini öğretmenlerle paylaĢmaya ve çeĢitli sınıf ve okul etkinliklerine gönüllü olarak katılmaya teĢvik edici programlar hazırlanmalıdır.

4. Yoksul ailelerinde çocuklarının okul öncesi eğitim kurumlarına sorunsuzca gidebilmeleri için okul öncesi eğitim kurumlarının da ücretsiz olması ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim ve liselerde yaptığı kaynak ve materyal teminini okulöncesi eğitim kurumlarına da sağlaması gerekmektedir.

5. Okulöncesi eğitim kurumlarında daha iyi ve sorunsuz eğitim sağlayabilmek amacıyla okulöncesi öğretmenlerinin öğrencileriyle ilgilenme, onlara zaman ayırma, davranıĢ değiĢtirme, sorun çözme, velilerle görüĢme- bilgilendirme, ya da velilerle bilgi paylaĢımında bulunma süreleri göz önüne alınarak sınıf mevcutlarının fazla olmaması gerekmektedir.

6. Ailelere, özellikle çok çocuklu ailelerle okulöncesi eğitim kurumu arasında sorunlar yaĢamamak amacıyla çocuklarının eğitiminde ve baĢarılarındaki rollerinin önemi benimsetilmelidir. Bunun için okullarda, Halk

173 Eğitim Merkezleri’nde ya da veli toplantılarında ailelere uzman kiĢiler tarafından ailelere çeĢitli seminerler verilebilir.

7. Okul yönetimi, Okul-Aile Birlikleri ve Okul Koruma Dernekleri çeĢitli etkinlikler, seminerler düzenleyerek aile ile okulun bir araya gelmesini sağlamalıdır.

8. Ailelerin okulda çeĢitli görevler almasına imkan tanınmalıdır. Örneğin yöneticiler okulla ilgili kararların alınmasında ailelerin görüĢlerini alabilir, aileler sınıf içi aile katılım etkinliklerinde ve çeĢitli sosyal etkinliklerde (bayram törenleri, sergiler, kermesler vb.) görev alabilirler.

9. Velilere okul her yönüyle tanıtılmalı, okul ve veli beklentileri ve sorunları üzerinde konuĢmaya ve tartıĢmaya olanak veren toplantılar düzenlenmelidir.

Ġleri AraĢtırmalara Yönelik Öneriler;

Bu alanda çalıĢmak isteyen araĢtırmacılara yönelik olarak aĢağıdaki öneriler geliĢtirilmiĢtir:

1. Bu araĢtırmayla okul-aile iliĢkilerinde yaĢanan sorunlar belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Bu konuda okul-aile iliĢkilerinin nasıl geliĢtirilebileceğine ya da okul-aile iliĢkilerinde yaĢanan sorunların temel nedenlerine iliĢkin araĢtırmalar yapılabilir.

2. Bu araĢtırma yalnızca okul-aile iliĢkileri ile ilgilidir. Bu konuda okul üniversite ve okul-çevre iliĢkileri ile ilgili araĢtırmalar da yapılabilir.

3. Bu araĢtırma okul ve aile arasında yaĢanan sorunların öğretmen ve veli görüĢleri açısından değerlendirilmesini konu almaktadır. Bu konuda ayrıca

174 okulların yeterlilik düzeyleri ve bu düzeylere iliĢkin yaĢanan sorunlar ile ilgili araĢtırma yapılabilir.

4. Bu araĢtıra okul aile iliĢkileri üzerine kurulmuĢtur. Bu konuda bu alanda velilerin okulöncesi eğitimin ne olduğuna iliĢkin bilgi düzeyleri, velilerin okulöncesi eğitimden neler bekledikleri ve okulöncesi eğitim kurumlarına verdikleri önemlilik düzeyleri hakkında araĢtırma yapılabilir.

5. Bu araĢtırma okulöncesi eğitim kurumlarına yönelik yapılmıĢtır. Bu konuda diğer eğitim kademelerinde de araĢtırmalar yapılabilir.

175

KAYNAKÇA

ABBAK, Burcu Sultan.(2008). Okulöncesi Eğitim Programındaki aile Katılımı Etkinliklerinin Anasınıfı Öğretmenleri ve Veli GörüĢleri Açısından Ġncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

AÇIKALIN, A.(1998). Okul Yöneticiliği. Ankara: Pegem Yayınları.

ADA ve ÜNAL.(2001). Öğretmenlik Mesleğine GiriĢ. Ġstanbul: M.Ü. Yayınları. ARAL, Neriman ve diğerleri.(2002). Okulöncesi eğitim ve Okulöncesi Eğitim

Programı. Ġstanbul: YA-PA Yayınları.

AKKAYA, Mehmet.(2007). Öğretmenlerin ve Velilerin Okulöncesi Eğitim

Kurumlarında Uygulanan Aile Katılımı ÇalıĢmalarına ĠliĢkin GörüĢleri. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, EskiĢehir.

AKSOY, AyĢe B. ve AyĢe Turla(1999). Okul-Aile ĠĢbirliği. Gazi Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı. Ġstanbul: Ya-Pa Yayınları, .

_______, B. A.( 1995) Okulöncesi Eğitime Ebeveyn Katılımının Sağlanması. Konya: Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi VII. Uluslar arası Eğitim Bilimleri Kongresi , C.2,

AKYÜZ, H.(1991). Eğitim Sosyolojisinin Temel Kavram ve Alanları Üzerine Bir AraĢtırma. Ankara: M.E.B. Yayınları,

AKYÜZ, Yahya.( 1999). Türk Eğitim Tarihi (BaĢlangıçtan 1999’a). Yedinci baskı. Ġstanbul: Alfa Yayınları.

AKTAġ, A.(1996). Kırsal Kesim Ailesinin Yapı Ve ĠĢlevleri : Hıdırbaba ve

KaraçavuĢ Köyleri Üzerine KarĢılaĢtırmalı Bir araĢtırma. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

ALBAYRAK, Fadime. (2004). Ġlköğretim Okullarının Yönetiminde Okul Aile Birliklerinin Okul Yönetimine Katkısı, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

ALBAYRAK, Huriye.(2000). Okuma Yazma Eğitimine Hazırlık ÇalıĢmaları. Selçuk Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı, Ġstanbul: Ya-Pa Yayınları.

176 ALICIGÜZEL, Ġ.(2003). ÇağdaĢ Okulda Eğitim ve Öğretim. Ġstanbul: Sistem

Yayıncılık.

ANASINIFI ÖĞRETMENĠ El Kitabı.(2001). Ġstanbul : YA – PA Yayınları. ARABACI, N.(2003). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Sınıf Ġçi Etkinliklere

Katılan ve Katılmayan Annelerin Okul öncesi Eğitim Hakkındaki Bilgilerinin Ġncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

________, Nalan ve AyĢe B. Aksoy.(2005). Okulöncesi Eğitime Katılım

Programının Annelerin Bilgi Düzeylerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,Sayı29.

ARAL, Neriman ve diğerleri.(2000). Okulöncesi Eğitim. Ġstanbul: Yapa Yayınları. ARI, Meziyet, Pınar Bayhan ve Ġsmihan Artan.(1995). Farklı Anne-Baba

Tutumlarının 4–11 YaĢ Grubu Çocuklarında Görülen Problem Durumlarına Etkisinin AraĢtırılması.10.YA-PA Okulöncesi Eğitim ve YaygınlaĢtırılması Semineri. Ġstanbul: YA-PA Yayınları.

ARSLAN, Ümit ve EĢref NURAL.(2004).Okulöncesi Eğitimde Okul – Aile ĠĢbirliğinin Önemi. Milli Eğitim Dergisi, Ankara: Sayı:162, Bahar 2004. ASLANARGUN, E. (2004). Okul - Aile ĠĢbirliği Ve Öğrenci BaĢarısı Üzerine Bir

Tarama ÇalıĢma. Sayı:18, Ankara: Sosyal Bilimler Dergisi.

ASLAN, B.(1990). Ġlkokullarda Okul-Aile ĠliĢkileri. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

ATASEVEN, G.(1998). Çağımızda DeğiĢen Değerler ve Aile. III. Aile ġurası Tebliğleri.

AY, S.(2000). Birliktelikleri Devam Eden Ailelerle BoĢanmıĢ Ailelerin Yapı ve ĠĢlevlerinin KarĢılaĢtırılması. Yüksek Lisans Tezi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.

AYDIN, M.(2000). Eğitim Yönetim. Ankara: Hatipoğlu Yayınları. AYDIN, A.(2004). Sınıf Yönetimi. Ankara: Tekağaç Eylül Yayınları. AYHAN, Halis.(2000). Eğitim Bilimine GiriĢ. Ġstanbul: ġule Yayınları. AYTAÇ, T.(2000). Okul Merkezli Yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. BACANLI, H .(2002) Ana baba Ġle ĠliĢkiler. Ankara: Pegem Yayıncılık.

177 Ġnsan Yayınları.

BALCI, Ali.(2001). Etkili Okul ve Okul GeliĢtirme. Ankara: Pegem Yayınları. BALKĠġ, Ramazan.(2006). Okul Aile (Çevre) ĠliĢkisi. Bilim ve Aklın Aydınlığında

Eğitim Dergisi.

BAYKAN, S.(1994). Okul Öncesi Eğitiminde Ġlke ve Yöntemler. Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları.

BAġAR, H.(2001). Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem Yayıncılık.

BAġARAN, Semra ve Filiz Koç.(1994). Ailenin Çocuğun Okuldaki Eğitimine Katılım Sorunları ve Katılımın Sağlanması için Alternatif Bir Model. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

BAġARAN, Ġbrahim Ethem.(1996). Eğitim Yönetimi. Ankara: Yargıcı Matbaası. BAġARAN, S. ve Koç, F. (2000). Ailenin Çocuğun Okuldaki Eğitimine Katılım

Sorunları ve Katılımın Sağlanması Ġçin Alternatif Bir Model. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

BAġAL, Handan Asude.(1998). Okulöncesi Eğitimine GiriĢ. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi.

BAYRAKTAR, M.(2003). Evin Okula YakınlaĢması ve DeğiĢen Ana Baba Rolleri. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

BĠNGÖL, Cihan.(2004). Okul-Aile Birliklerinin Görevlerini GerçekleĢtirme

Derecesinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

BĠLEN, M.(2004). Sağlıklı Ġnsan ĠliĢkileri. Ankara: Anı Yayıncılık.

BĠLGĠN, M.(1990). Ankara Merkez Ġlçelerindeki Ortaokullarda Okul ve Ailenin ĠĢbirliği ve Sorunları. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

BĠLGĠN, V.(1991). Yapısal özellikleri Ġtibariyle Ailelerin Görünümü. Türkiye’de Aile Yıllığı, Ankara: T.C. BaĢbakanlık Aile AraĢtırma Kurumu BaĢkanlığı Yayınları.

BOYDAK, H. A.(2004). Lider Öğretmen. Ġstanbul: Beyaz Yayınları.

178 Aktaran:BĠNGÖL, C.(2004) Okul Aile Birliklerinin Görevlerini GerçekleĢtirme Derecesinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

BULUT, I.(1993). Ruh Hastalığının Aile ĠĢlevlerine Etkisi. Ankara: BaĢbakanlık Kadın ve Sosyal Hizmetler MüsteĢarlığı Yayınları,

BUMS, C.P., Roe B.D. ve Ross E.P. (1992). Teaching Reading in Today’s Elementary.

BURSALIOGLU, Z.(1997). Eğitim Yönetiminde Teori ve Uygulama, Ankara: Pegem Yayınları.

BÜYÜKKARAGÖZ, S. (1993). Ana Babalarla, Öğretmenlerin Okulöncesi Eğitim Programı Hakkındaki GörüĢleri. 9. YA-PA Okulöncesi Eğitimi ve

Yaygınlaştırılması Semineri, Ġstanbul: YA-PA Yayınları

CAN, Gürhan.(2002). Bir Kurum ve Bir Sistem Olarak Aile. Anne Baba Eğitimi, EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Yayınları.

CAN YASAR, M.(2002). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Ailenin Eğitime Katılımı. Ġstanbul: Turan Ofset.

CANPOLAT, T.(2001). Öğretmen Aile ĠĢbirliği Ġle Ailelerin Eğitim Ġhtiyaçlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Ġstanbul.

CAVKAYTAR, Atilla.(2004). Okulöncesi Eğitimde Okul, Aile, Çevre ĠĢbirliği. Okulöncesi Eğitimin Ġlke ve Yöntemleri, EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

CELEP, Cevat.(2002). Sınıf Yönetimi ve Disiplin. Ankara: Anı Yayıncılık. CHRĠSTENSON, L.S. (2002). Collaborative Family-School Relationships for

Children’sLearning Beliefs and Practices, Virginia Department of Education, University of Minnesota.

COLEMAN, Mick ve Susan Churchill.(1997).Challenges to Family Involvement. Childhood Education. Vol. 73, Spring.

CÜCELOĞLU, Doğan.(1996). Ġçimizdeki Biz, GeliĢtiren Kitaplar Dizisi, Ġstanbul: Sistem Yayınları.

_______, Doğan.(1999). Ġçimizdeki Çocuk, Ġstanbul: Remzi Kitapevi, 19. Basım. CÖMERT, D., Güleç, H.(2002). Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Aile Katılımının

179 Önemi: Aile- Çocuk Ve Kurum, Yüksek Lisans Tezi, On Sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale,

ÇAĞDAġ, A. , Seçer, Z.(2004). Anne Baba Eğitimi, Konya: Eğitim Yayıncılık. ________, A.( 2003). Anne Baba Çocuk ĠletiĢimi, Konya: Eğitim Kitapevi Yayınları. ÇELĠK, Nihal (2005). Okul Aile Sorunları. Yüksek lisans Tezi, Marmara

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

ÇELĠK, V.(2005). Okul Kültürü ve Yönetimi, Ankara: Pegem Yayıncılık.

CASTRO, C. D, Bryant,D. M., Skinner, M.L., Peisner-Feiberg, E.S. (2004). Parent Involvement in Head Start Programs: The Role of Parent, Techer and

Classroom Characteristics. Early Childhood Research Quarterly, CONSTANCE, H.(1991). Mother – Child Interactions In families of Depressed

Women;Biennial Meeting of The Society For research In Child Development. D’ANGELO, Davies ve ADLER, Ruben.(1991).A Catalyst for Improvıng Parent

Involvement”, Phı Delta Kappan, Vol 72, No 5, s 350 – 354, Jan.

DAVĠES, D.(2000). “Okul, Aile ve Toplumla BaĢarılı Bir ĠĢbirliği asıl Sağlanır”? Ankara: YaĢadıkça Eğitim.

______, Dawn.(1991). Schools Reaching Out: Family, School and Community Partnership. For Student Success, Phı Delta Kappan, Vol 72, No 5, s 376 – 382, Jan.

DEMĠR, Z.(2000). Öğrenci Velilerinin Beklentileri Açısından Özel ve Resmî

Okulların KarĢılaĢtırılması (Niğde Ġl Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.

DEMĠRAL, Özgör.(1989). Ülkemizde Okulöncesi Çağdaki Çocukların Eğitimlerinin Gereği ve YaygınlaĢtırılmasına Yönelik Çözüm Önerileri,” 6. Ya-Pa Okulöncesi Eğitimi ve YaygınlaĢtırılması Semineri, Ġstanbul: Ya-Pa Yayınları.

DEMĠRBULAK Dilara(2004). Aile Eğitiminde Farklı YaklaĢımlar, Çankaya Üniversitesi, Ankara: Milli Eğitim Dergisi, Nisan-Mayıs-Haziran. __________, D. (2004). Veli-Öğretmen GörüĢmeleri Ġle Ġlgili Bir ÇalıĢma.

Sayı:146. Ankara: Millî Eğitim Dergisi.

180 Cinsiyet ve Okul Öncesi Eğitim Alma Durumlarına Göre Ġncelenmesi”. Ankara: Milli Eğitim Dergisi. Sayı: 150.

DĠRĠM, A. (2004). Kız Meslek Liseleri Ġçin Okul Öncesi Eğitimi. 1. Basım, Ġstanbul: Esin Yayınevi.

DĠZMAN, H.(2004). Anne Yoksunu Olan Çocukların Saldırganlık Eğilimlerinin Ġncelenmesi, Adana: Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C : 2. DĠKEÇLĠGĠL, B.(1995). Türk Toplumunun Aile Tipleri, Yüzyıl Biterken

Cumhuriyet Dönemi, Türk Ansiklopedisi, Cilt: 11, Ġstanbul: ĠletiĢim Yayınları.

DOGAN, E (1995). Ankara Merkez Ġlçelerindeki Ġlkögretim Okullarında Okul-Aile ĠletiĢiminin Engelleri (Keçiören Ġlçesi Örneği). Yüksek Lisans Tezi,

Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

DOGAN, T.(2003). Öğretmen ve Eğitim Yöneticilerine Rehber, Ankara: Seçkin Yayınevi.

DOĞRU, Çiğdem Tuba.(2005). Okul-Öğretmen-Aile Birliğinin Sınıf Yönetimine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.

DÖNMEZER, Ġbrahim.(2001). Ailede ĠletiĢim ve EtkileĢim. Ġstanbul: Sistem Yayıncılık.

DPT (Devlet Planlama TeĢkilatı). (1991). BaĢbakanlık Türkiye Aile Yıllığı, Ankara. DUMAN, N.(1992). 3-6 YaĢ Çocuğunun Toplumsal GeliĢiminde KreĢ Ve Gündüz

Bakımevi Öğretmeni Ġle Annenin Çocuk YetiĢtirme DavranıĢları Ve Disiplin Tekniklerinin Çocuğun ToplumsallaĢma BaĢarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

DUYAN, G.C .(2000). Aile ĠĢlevleri ile Ailenin Sosyal, Demografik ve Ekonomik Nitelikleri ve YaĢam Döngüsü Arasındaki ĠliĢkiler, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler enstitüsü, Ankara.

EĞMEZ, Cemile Funda Köksal.(2008). Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Ailenin Eğitime Katılımı(Kocaeli’nde BeĢ Anaokulunda Yapılan AraĢtırma). Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

EKġĠ, A.(1990). Çocuk-Genç ve Anne-Babalar, Ġstanbul: Bilgi Yayınevi. ELMACIOĞLU, T.(2003). BaĢarıda Aile Faktörü, Ġstanbul: Hayat Yayınları.

181 _______, T.; “Aile Ġçi ĠliĢkilerin Gencin Okul BaĢarısına Etkileri”, Yüksek Lisans

Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

ENDSLEY, Richard C., P.A. MINISH, Q. ZHOU. (1993). Parent Involvement and Qalitiy Day Care in Proprieatry. Journal of Research in Childhood Education, 7(2), 53-61.

ENGEL, S.(1986). Learning To Reminisce : A Developmental Study of How Young Children Talk About The Past, Unpublished Doctoral Dissertation, New York University, 1986.

ENSARĠ, H. Ve R. Zembat,(1999). Yönetim Stillerinin Ailenin Okulöncesi Eğitim Programlarına Katılım Üzerindeki Etkileri”, Marmara Üniversitesi

Anaokulu/Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı, Ġstanbul: Ya-Pa Yayınları.

EPSTEĠN, Joyce L.(2001). Scholl, Family and Community Partnerships: Preparing Educators and Ġmproving Schools. Boulder, Colorado: Westview Press. ERDOGAN, Ġ.(2003). Okul Yönetimi Öğretim Liderliği, Ġstanbul: Sistem Yayıncılık. ________ , Ġ.(2003). Sınıf Yönetimi, Ġstanbul: Sistem Yayıncılık.

ERÇETĠN, S ve Özdemir, M. Ç.(2004). Sınıf Yönetimi., Ankara: Asil Yayın Dagıtım Ltd.

ERGÜN, M (1994). Eğitim Sosyolojisine GiriĢ. Ankara: Ocak Yayınları. EROL, M.(1992). GeniĢ Aileden Çekirdek Aileye GeçiĢ Sürecinde Aile Ġçi

iliĢkilerde Meydana Gelen DeğiĢmelerin Aile Üyeleri Üzerindeki Etkileri”, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. ERSOY, A.F.(1997). Aile Ġçi EtkileĢim Ve Ailede Meydana Gelen Bazı Sorunlar

üzerine Bir AraĢtırma, Ġstanbul: Türkiye Sosyal AraĢtırmalar Dergisi. ERDEN, Münire. (2005). Öğretmenlik Mesleğine GiriĢ, Ġstanbul: Alkım Yayınları. FALLOON, R. H.(1986). Family Stress and Schizoprenia, Psychiatric Clinics of

North America, 9-1, March.

FANTUZZO, J., Tighe, E., Childs, S. (2000), “Family Involvement Questionnaire: A Multivariate Assessment Of Family Participation In Early Childhood

Education”, Journal of Educational Psychology, 92(2), 367–370.

FAUST-HORN, K. L. (2003),” Parent And Teacher Perceptions Of The Relationshıp Between Home-School Collaboration And Student Success In The Classroom”, The Graduate School University of Wisconsin-Stout, January.

182 FĠDAN, Nurettin ve Münire Erden.(1998). Eğitime GiriĢ, Ankara: Alkım Yayınevi. FLANNAGAN, D. And HARDEE, S.D.(1994). Talk About Preschooler’s

Interpersonel Relationships: Patterns Related To Culture , Sex and Gender of Child ; Merrill Palmer Quarterly ; 40 (4).

FRANK, John,R.(1988)Income, Family Stressory and Parent Education As

Correlates of School Dropout”, Dissertation Abstracts International, Vol 49,No 3,s.622,September.

FREEDMAN, A.(1981). Neuorotic Problem In Marriage , The Handbook of

Marriage and Marital Therapy, Medical and Scientific Boks, New York, U.S.A.

GALINSKY, E.(2001). What Children Want From Parents And How Teachers Can Help ?, Educational Leadership, U.S.A, April.

GANDER, M. and GARDINER, H.(2001). Çocuk ve Ergen geliĢimi, Çev.: Bekir ONUR, Ġstanbul: Ġmge Kitapevi.

GÖKÇE, E. (2000). Ġlköğretimde Okul-Aile ĠĢbirliğinin GeliĢtirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:7 Sayfa 30

GORHAM, Peter J ve Pamela Nuttall Nason,(1997) Why Make Teachers’ Work More Visible to Parents?,” Young Children, Vol. 52, Michigan, July. Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı. (2001). Ġstanbul: YA-PA Yayınları.

GORDON, T.(2004). Etkili Öğretmenlik Eğitimi, Ġstanbul: Sistem Yayıncılık. _______ , T.J.,Olmsted, P.P., Rubin, R.I ve True, J.H.(1979). How has Follow

Through Promoted Parent Ġnvolvement?,” Young Children. 34 (5). GÖDE, D. ve Susar, F. (1997). Okul Öncesi Eğitimin Önemi ile Bu Eğitimde

Oyunun ve Bedensel Etkinliklerin Rolü. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:2

GÖKÇE, B.(1990). Aile Ve Aile Tipleri Üzerine Bir Ġnceleme, Aile Yazıları 1, Cilt: 3, Ankara: T.C. BaĢbakanlık Aile AraĢtırma Kurumu BaĢkanlığı Yayınları. GÜMÜġELĠ, Ali Ġlker,(2004). Ailenin Katılım ve Desteğinin Öğrenci BaĢarısına

Etkisi, Yıl 2, Sayı 6, Eylül Ġstanbul: Özel Okullar Birliği Bülteni. GÜRKAN, Tanju. (2004). Okulöncesi Eğitimin Tanımı, Kapsamı ve Önemi,

Okulöncesi Eğitimin Ġlke ve Yöntemleri, EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

183 GÜRġĠMġEK, IĢık.(2003). Okulöncesi Eğitime Aile Katılımı ve Psiko-sosyal

GeliĢim. Cilt 3, Sayı 1, Mayıs, Ankara. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi.

___________, IĢık, G. GĠRGĠN, Z. HARMANLI, D. EKĠNCĠ. (2002). Çocuğun

Eğitiminde Aile Katılımının Önemi (Bir Pilot ÇalıĢma). Erken Çocukluk

GeliĢimi ve Eğitimi Sempozyumu. Ankara: Kök Yayıncılık.

GÜVEN, S.(1991). Aile Yasam Dönemlerinin ve Özelliklerinin Ev Ġdaresi Ġlkeleri Yönünden Ġncelenmesi, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

GÜNGÖR, A.(2001). Anne-baba-Çocuk ĠletiĢimi, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Anasınıfı öğretmeni El Kitabı, Ġstanbul: YA-PA Yayınları.

_______, A.(2001) Anne-Baba-Çocuk ĠletiĢimi, Ankara: Gazi Üniversitesi M.E.F. Yayınları.

HOOVER-Dempsey, K,V., Joan M.T.(2002), “Family-school Comunication”, Vanderbuilt University.

HUNTER, F.T.(1984). Sacralizing Procedures In Parent Child and Friendship Relations During Adolescence, Developmental Psychology, 20 ( 6 ).

JACOBSON , J.L. and Wılle, D.E.(1986). The Influence of Attachment Pattern On Developmental Changes In Peer Interaction From To Toddler Preschool Period, Child Development.

JYOTSA, P.(2003). Multıculturel Literacy Starts at Home, Childhood Education. KABASAKAL, H.Z.(2001). Uyum Sorunlu Çocukların Aile ĠĢlevlerini ĠyileĢtirmede

Anne Eğitim Gruplarının Etkisi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġzmir.

KAĞITÇIBAġI, C.(2000). Aile Ġçi EtkileĢim Ve ĠliĢkiler, Bir Aile DeğiĢim Modeli önerisi, Ankara: Türk Sosyal Bilimler Derneği Yayınları.

______, Çiğdem.(1996). Okulöncesi Eğitim Programlarının Uygulanmasında

Ailelerle Yeterince ĠĢbirliği Yapılamamaktadır, Sayı132,Ankara: Milli Eğitim Dergisi.

KANDIR, Adalet.(2001). Çocuk GeliĢiminde Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Yeri ve Önemi”, Sayı 151, Ankara: Milli Eğitim Dergisi.

184 Hazırlanması, Ankara: Kök Yayıncılık.

________, A. , Ersoy, Ö. , Ömeroğlu, E. (2004). Yıllık Plan Örnekleri ve Aile Katılım

Çalışmaları. Ġstanbul: Morpa Yayınları.

KAPLAN, S.(2002). Ġlköğretim I. Kademe Okul-Aile ĠĢbirliği Mevcut Durum ve Bir Model Önerisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

KAPTAN, Saim.(1995). Bilimsel araĢtırma Teknikleri ve Ġstatistik Yöntemleri. GeliĢtirilmiĢ 10. baskı, Ankara: Bilim Yayınları.

KARĠP, Emin.(2002). Sınıf Yönetimi, Ankara: Pegem Yayıncılık.

KASAPOĞLU, A.(1993). Aile Yapısı Ve Demografik Özelikler, Gecekondularda Aileler Arası Geleneksel DayanıĢmanın ÇağdaĢ Organizasyonlara DönüĢümü, Ankara: BaĢbakanlık Kadın Ve Sosyal Hizmetler MüsteĢarlığı Yayınları. KAYA, Zeki.(2002). Sınıf Yönetimi, Ankara: Pegem Yayıncılık.

KAYA, Özlem Melek.(2002) Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Uygulanan

Programlara Ailelerin Ġlgi ve Katılımları ile Okulöncesi Eğitim Kurumlarının Aile Eğitimine Katkısı Konusunda Anne-Baba GörüĢleri, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, EskiĢehir.

KAZAK, E.(1998). Okul-Aile ĠĢbirliği ve Sorunları, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

KIRAY, M.(1999). Toplumsal Yapı Ve Toplumsal DeğiĢme, Ġstanbul: Bağlam Yayınları.

KOCACIK, F.(1990). Sivas’ta Kentsel Aile, Aile yazıları Ankara: 1. BaĢbakanlık Aile AraĢtırma Kurumu Yayınları,

KOÇ, Ayhan A., Eser Erguvanlı T. ve Sevda Bekman.(2002). Türkiye’de Okulöncesi Eğitimi: Hizmete Duyulan Ġhtiyaçların Saptanması ve Çocuğun Dil Yetisi Düzeyinin Değerlendirilmesi, AÇEV Tarafından Hazırlanan Rapor, Ġstanbul. KOÇ, Gürcü. (1996). Anne Babaların Okul Öncesi Eğitim Kurumu Seçimini

Etkileyen Etkenler. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

185 Okulöncesi Eğitim Uygulamaları. VII. Ulusal Eğitim Kongresi, Selçuk

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Konya.

KOÇAK, Y (1988). Okul-Aile ĠletiĢiminin Engelleri. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

KOLAY, Yakup (2004). Okul-Aile-Çevre ĠĢbirliğinin Eğitim Sistemindeki Yeri ve Önemi. Sayı 164, Ankara: Milli Eğitim Dergisi.

KUġĠN, Ġclal. (1991). Okulöncesinde Aile ve Okul ĠĢbirliği. 7. Ya-Pa Okulöncesi Eğitimi ve YaygınlaĢtırılması Semineri, Ġstanbul: Ya-Pa Yayınları.

KUZU, N.(2006). Okulöncesi Eğitim Kurumlarının Aile Katılım ÇalıĢmalarının Anne Etkisinin Ġncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Çocuk GeliĢimi Ve Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.