• Sonuç bulunamadı

Yapılan Sağlık Protokollerinde Durum

Belgede Sporda sosyal güvenlik (sayfa 69-73)

1.19.1. Sporcuların sağlık giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmek üzere, Sporcu Lisans, Tescil, Vize ve Transfer Yönetmeliği hükümleri uyarınca lisans almış sporculardan, herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımından faydalanamayan, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı federasyonlardan lisans almış olan amatör sporcuların sağlık giderlerinin karşılanabilmesine yönelik olarak Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 15 Haziran 2004 tarihinde, Sporcuların Sağlık Giderlerinin Karşılanmasına İlişkin Usul ve Esaslar ile ilgili olarak bir protokol imzalanmıştır.

Bu protokole göre, bir sporcunun muayene ve tedavi edilmek üzere resmi sağlık kuruluşlarına sevk edilebilmesi için, herhangi bir kamu kurumunda 657 sayılı yasaya tabi olarak çalışmaması, kendisi, anne, baba ve eşinden dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımından faydalanamaması, lisansının yılı içersinde vizeli olmasının gerekli olduğu belirtilmiş, ancak sporcuların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin bu protokolün kapsamı dışında olduğu ifade edilmiştir (Protokol md 1).

62 Protokolde, sporcunun muayene ve tedavisi için sevk işleminin, lisansını aldığı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılacağı, sevkin verilebilmesi için sporcunun öncelikle sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımından faydalanmadığını belgelemesinin gerekliliği belirtilmiştir. Sporcunun tedavisinin yapılabileceği niteliklere haiz sağlık kuruluşunun o ilde olmaması halinde tedavisinin yapılabileceği en yakın ildeki sağlık kurum ve kuruluşlarına sevkinin yapılacağı ifade edilmiştir (Protokol md 2).

Protokolde ayrıca, acil vakalarda sevk işleminin ne şekilde yapılacağı, usulüne uygun sevki yapılmış sporcunun muayene işlemleri, tedavi giderlerinin ödenme şeklinin nasıl olduğu, belirtilen muayene ve tedavi gider ödemelerinin dışındaki istisnai durumların neler olduğu belirtildikten sonra, cezai hükümler maddesinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince protokolde belirtilen esas ve usullere uygun olmayan sevklerin yapılmayacağı, sevk işlemi yapılmış olsa dahi ilgili sağlık kurum ve kuruluşunun fatura bedellerinin ödeneceği, ancak ödemesi yapılan giderlerin usulsüz sevk yapanlardan tahsil edileceği; sporcunun herhangi bir sağlık kuruluşundan faydalandığının belgelenmesi halinde, yapılan sağlık yardımı giderinin yasal faizi ile birlikte sporcudan tahsil edileceği ve Amatör Spor Dalları Ceza Yönetmeliği hükümleri uyarınca Ceza Kuruluna sevk edileceği belirtilmiştir (Protokol md 7a-b).

1.19.2. GSGM ile Ankara Etlik İhtisas Hastanesi arasında imzalanan protokol

Amaç ve kapsam

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Ankara Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında 15 Ekim 2009 tarihinde imzalanan bu protokolün amacı; ‘’Ankara Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliğinde sunulmakta olan hizmetlerden lisanslı sporcuların mümkün olan en üst düzeyde yararlanabilmesine dair şartların belirlenmesi’’ olarak ortaya konulmuştur (Protokol md 1).

63 Protokolün kapsamını, muayene, teşhis, fizik tedavi, rehabilitasyon, laboratuar tetkikleri, MR, Emg, Tomografi, Doopler, Bölgesel masaj ve sporcu sağlığı yönünden sunulan benzeri sağlık hizmetleri, oluşturmaktadır (Protokol md 2).

Yapılan bu protokolde belirlenen hükümlerin protokolün imzalandığı tarih itibari ile bir yıl süreyle geçerli olduğu, sosyal güvencesi bulunmayan sporcuların sevk işlemlerinin Taşra Teşkilatı tarafından tanzim edilecek sevk evrakı ile gerçekleştirileceği, diğerlerinin sevk işlemlerinin ise bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumunun tabi bulunduğu esas ve usuller doğrultusunda gerçekleştirileceği belirtilmiştir (Protokol md 6-10).

Ankara Etlik İhtisas Hastanesi ve GSGM’nin sorumlulukları

Protokolde Ankara Etlik İhtisas Hastanesi’nin sorumlukları şu şekilde belirtilmiştir:

 Hastaneye müracaat eden sporcuları bekletmeden ve öncelikli olarak kabul edecek, ihtiyaç duyulan işlemleri mümkün olan en süratli biçimde gerçekleştirecektir.

 Protokol kapsamında sayılan kişilerin müracaatlarında muayene katılım payı bedeli hariç Bütçe Uygulama Talimatında belirlenen ücretlerin dışında hiçbir ücret veya fark almayacaktır.

 Kapsamda belirtilen kişilere yapılan uygulamalara ait işlemler Maliye Bakanlığı uygulama talimatında belirlenen fiyatlar üzerinden faturalandırılacaktır.

 Tıbbi ve teknik donanım yetersizliği sebebiyle teşhis ve tedaviyi gerçekleştiremediği takdirde müracaat eden sporcuyu en yakın sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edecektir.

 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden sevkli gelen sporculara yapılan iş ve işlemlerle ilgili yazılı geri bildirim sağlayacaktır (Protokol md 4).

64 Yapılan bu protokole göre GSGM’nin sorumlulukları ise şöyledir:

 Herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımından faydalanmayan sporculara taşra teşkilatı tarafından hasta sevk evrakı düzenlenmesini sağlamak,

 Sosyal güvencesi bulunmayan sporculara ait fatura bedellerinin Taşra Teşkilatı tarafından Bütçe Uygulama Talimatı çerçevesinde ödenmesini sağlamak (Protokol md 5).

1.19.3. GSGM ile Ankara Ulus Devlet Hastanesi arasında imzalanan protokol

Amaç ve kapsam

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Ankara Ulus Devlet Hastanesi arasında 12 Ekim 2010 tarihinde imzalanan bu protokolün amacı, sporcu sağlığı alanında, Ankara Ulus Devlet Hastanesi Baştabipliği’nde sunulmakta olan hizmetlerden lisanslı sporcuların mümkün olan en üst düzeyde yararlanabilmesine dair şartları belirlemek, olarak ortaya konulmuştur (Protokol md 1).

Protokolün kapsamını, muayene, teşhis, fizik tedavi, rehabilitasyon, laboratuar tetkikleri, MR, Emg, Tomografi, Doopler ve hastane bünyesinde mevcut olup, sporcu sağlığı yönünden sunulan benzeri sağlık hizmetleri, oluşturmaktadır (Protokol md 2).

Yapılan bu protokolde, sporculardan sosyal güvencesi bulunmayanların sevk işlemleri Taşra Teşkilatınca tanzim edilecek sevk evrakı ile gerçekleştirileceği, diğerlerinin sevk işlemlerinin ise bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumunun tabi bulunduğu esas ve usuller doğrultusunda gerçekleştirileceği ve belirlenen hükümlerin protokolün imzalandığı tarih itibari ile bir yıl süreyle geçerli olacağı belirtilmiştir (Protokol md 6-10).

Ankara Ulus Devlet Hastanesi ve GSGM’nin sorumlulukları

Protokolde Ankara Ulus Devlet Hastanesi’nin sorumlukları şu şekilde belirtilmiştir:

65  Hastaneye müracaat eden sporcuların kabulünden sonra, ihtiyaç duyulan

işlemleri mümkün olan en süratli biçimde gerçekleştirecektir.

 Protokol kapsamında sayılan kişilerin müracaatlarında Sağlık Uygulama Talimatında belirlenen ücretlerin dışında hiçbir ücret veya fark almayacaktır.

 Sporcunun hastaneye müracaatı ve kabulü konusunda düzenleme yapıp, Genel Müdürlüğe bilgi verecektir.

 Tıbbi ve teknik donanım yetersizliği sebebiyle teşhis ve tedaviyi gerçekleştiremediği takdirde müracaat eden sporcuyu en yakın sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edecektir.

 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı birimler tarafından sevkli gelen sporculara yapılan iş ve işlemlerle ilgili yazılı geri bildirimde bulunacaktır (Protokol md 4).

Yapılan bu protokole göre GSGM’nin sorumlulukları ise şöyledir:

 Herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımından faydalanmayan sporculara taşra teşkilatı tarafından hasta sevk evrakı düzenlenmesini sağlamak,

 Genel Müdürlük birimlerince sevk edilmiş sosyal güvencesi bulunmayan sporculara ait fatura bedellerinin taşra teşkilatı tarafından S.U.T. çerçevesinde ödenmesini sağlamak (Protokol md 5).

Belgede Sporda sosyal güvenlik (sayfa 69-73)