• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. Deneysel Sürece İlişkin Bulgular

4.2.2. Nitel Verilere İlişkin Bulgular

4.2.2.4. WT-PTOYE Programının Geliştirilmesine İlişkin Görüşler

Düzenlenen eğitim programının geliştirilmesine yönelik katılımcı önerilerini belirlemek amacı ile katılımcılara “WT-PTOYE programının daha etkili şekilde uygulanması için neler yapılabilir?” sorusu yöneltilmiştir. Önerilere ilişkin görüşler, PTÖ ile ilgili yapılması gerekenler, WTÖ ile ilgili yapılması gerekenler ve ileriye dönük öneriler olmak üzere 3 tema altında toplanmıştır. Bu temalar ve temalara ilişkin kategoriler Şekil 25’te gösterildiği gibidir.

Şekil 25. WT-PTOYE Programının Geliştirilmesine Yönelik Görüşler

Şekil 25’te görüldüğü gibi katılımcı görüşleri ileriye dönük öneriler, WTÖ ile ilgili yapılması gerekenler ve PTÖ ile ilgili yapılaması gerekenler olmak üzere 3 temaya ayrılmıştır.

PTÖ ile ilgili yapılması gerekenler teması altında bütün katılımcılar (f=33) grup üyeleri birbirlerini tanırlarsa ve senaryoların değerlendirmeleri her senaryodan sonra yapılırsa eğitimin daha etkili olabileceğini belirtmişlerdir. Programın geliştirilmesi için katılımcılar tarafından belirtilen diğer öneriler ise gruptaki üye sayısı arttırılabilir (f=20), grup tartışmaları -daha sonra- diğer gruplar tarafından görülmeli (f=10), motiv araçları arttırılmalı veya öğrencilerin derslere zorunlu katılmaları sağlanmalı (f=9), animasyon temelli senaryolar eklenebilir (f=7), tartışmalara misafirler (veli, öğretmen, müdür) dahil edilebilir ve dış tepkiler alınabilir (f=7), farklı okul türlerine özgü

sorunlar da ele alınabilir (f=6) ve senaryolar biraz daha karmaşık olabilir (f=2) şeklindedir.

PTÖ ile ilgili yapılması gerekenler temasında öne çıkan görüşler aşağıdaki gibidir:

“Grup sayısı azaltılıp, üye sayısı arttırılabilirdi. Ayrıca gruptaki bazı arkadaşlar çok pasifti. Onların motive edilmesi için ödül veya ceza sistemi uygulanmalı. Diğer gruptaki arkadaşların sorunlara yönelik verdikleri cevapları merak ediyordum. Diğer grupların tartışmaları da bize açılsaydı, onları da görebilseydik iyi olurdu” (OG3-ZP).

“Senaryolar teorik bilgilerin yanında görsel ve videolu çalışmalarla daha fazla somutlaştırılabilirdi. Kişisel yorumları grup üyeleri görebilmeliydi. Sınıf içinde senaryoın yüzü yüzede tatrışılması etkili olabilirdi” (OG2-AG).

“Sınıf ortamındaki dersten farklı olarak grup arkadaşlarının bazılarını tanıma şansının olmaması… Her senaryonun bitiminden sonra kendi eksik ve doğru yönlerimizi görmek için konu ile ilgili bir değerlendirmenin olmaması” (OG2- SKT).

“Senaryo sayısı ve çeşidi arttırılırsa teorik içerikli kurs programlarının önüne geçilmiş olur. Hatta yazıyı okumaktansa senaryolaştırılmış bir sorun daha çok dikkat çekecektir.

Karşılaşılan problemlerle daha çabuk karşılaşılmasını sağlar” (OG1-NTA)

“Bence bu sistem insanları motive etmek için haftanın yorumu, haftanın en aktif üyesi gibi eklentilerle geliştirilebilir” (OG2-İHÇ).

“Bende farklı düşünme biçimleri geliştirdi. Özellikle senaryolar genişletilirse ve biraz daha karmaşıklaştırılırsa pratik düşünme becerilerinin daha çok gelişmesine neden olur.

Ayrıca tanımadıklarım vardı kim kimdi bilmediğim için sıkıntı yarattı… Gruptaki kişi sayısı artırılırsa fayda sağlar” (OG2-HT).

WTÖ ile ilgili yapılması gerekenler temasında, “online derslerin ve kayıttan derslerin sayısı arttırılmalı” önerisi ile “sınıf ve sanal ortam aynı anda kullanılmalı”

önerisi bütün katılımcılar (f=33) tarafından dile getirilmiştir. Katılımcıların belirttiği diğer öneriler ise “yönlendirici daha görünür olmalı” (f=26), “eş zamanlı tartışmalar yapılabilir” (f=15) ve “tartışmalar sırasında eğitim yönetimi uzmanlarının görüşleri alınabilir” (f=5) şeklindedir.

WTÖ ile ilgili yapılması gerekenler temasında öne çıkan görüşler aşağıdaki gibidir:

“…Video konferans şeklinde derslerin sayısı arttırılmalı. Grup üyeleri belirli saatte yine bir araya gelmelerini sağlamaları için bir düzenleme yapılmalıydı” (OG1-GC).

“Yöntem hem yüz yüze hem de sanal olmalıydı. Ortamlar birbirini desteklemeliydi. Verim daha çok artardı” (OG1-YCE, OG3-ZP, OG3-EÖ, OG3-CA).

“Kayıttan ders sayısı arttırılmalı. Öğretim üyesini daha çok görebilseydik…” (OG3-LŞ).

“Görsel videoların sayısı arttırılabilir… Örnek olaylar simülasyonlar haline getirilseydi daha iyi olurdu” (OG3-ZP).

“…motivasyon araçları arttırılmalı. Sitedeki yöntemlerin her zamanki uzaktan eğitim araçlarından farklı olmasından dolayı bu yöntemler ile ilgili daha detaylı bilgi sağlanmalı. Online dersler arttırılmalı. Her senaryodan sonra profesyonel destek sağlanıp gerçek olması gerekenler öğretim elemanı tarafından belirtilmeliydi” (OG2-YB).

“…senaryolar okuma ile sunulması sıkıcı değildi ama animasyon teknikleri ile de başkalaştırılabilir. Grup arkadaşları ile online tartışmalar sağlanabilirdi. En azından problemlerin tespiti ve çözümünde video chat şeklinde tartışılsaydı” (OG1-MH).

“Sorunların çözümü sırasında her hafta gruplara misafir katılımcı (bir eğitim uzmanı, veli veya bir okul yöneticisi) dahil edilebilirdi…” (OG1-YCE, OG3-ZP).

İleriye dönük öneriler teması altında, bütün katılımcılar (f=33) üniversitelerde bu tür uygulamaların yetişkin eğitim yaklaşımı olarak yaygınlaştırılması gerektiği ve okul yöneticilerinin bu eğitimlere katılmalarının gerektiği üzerinde durmuşlardır.

Ayrıca katılımcılar problem temelli senaryoların yönetici atamalarında da etkili bir değerlendirme aracı olarak kullanılabileceğini belirtmişlerdir.

İleriye dönük öneriler temasında öne çıkan görüşler aşağıdaki gibidir:

“Hizmet içi eğitimlerin ne kadar eğlenceli olduğunu biliriz (!) Hizmet içi eğitimler bana hiçbir şey kazandırmadı. Aaa bu ne güzelmiş dediğim hiçbir şey olmadı. Yönetici yetiştirirken bu tip çalışmaların yapılması, kurslar ve programlar sıkıcıdır tabusunun yıkılmasını sağlar diye düşünüyorum… Müdür adaylarının elenmeleri için, yönetici değerlendirmeleri ve yükselmeleri için kullanılabilir. Yöneticilerin kendi müdür yardımcılarını seçerken okullarda kullanılabilir” (OG1-NTA).

“… Bu tür bir eğitim yöneticilerinin hizmet içinde yetiştirilmelerinde -daha yapılandırmacı, daha aktif ve daha öğrenci merkezli olduğundan- kesinlikle daha verimli olacaktır” (OG2-TG).

Yukarıda belirtilen görüşler dışında katılımcılar, düzenlenen programa yabancı olduklarını bu yüzden oryantasyon süresinin uzatılması gerektiğini veya programın tanıtımı için daha farklı yöntemlerin kullanılabileceğini (f=5) önermişler, ancak katıldıkları programın bu hali ile bile gayet iyi olduğunu (f=13) belirtmişlerdir.

“Beğenmediğim her hangi bir yönü yok. Ufak tefek aksaklıklara rağmen bence gayet güzel bir programdı. Emeği geçenlere teşeükkerlerimi sunuyorum” (OG2-SKT).

“Teknik olarak birçok değişiklik yapılabilir fakat benim ihtiyaçlarımı yeterince karşıladı.

Kapasitem açısından eklenecek pek bişey düşünemiyorum” (OG2-TG).

“İlk haftalarda acemiydik, yorumlarımız ve sistemin ilerleyişi zamanla oturdu. Daha iyi yorumlar yapmaya başladık. Yöntemin yeni olması biraz acemiliğimize geldi ama gerçekten iyi bir eğitim süreciydi. Bir daha katılmayı çok isterim” (OG2-Cİ, OG2-AT).

“Yönteme yabancı olmak verimimizi düşürdü…” (OG1-ME, OG1-YCE).

Yapılan analizlerin bulgularına göre; katılımcıların görüşlerinden elde edilen nitel verilere ilişkin bulguların, nicel verilerin bulgularını hem desteklediği hem de açıkladığı söylenebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM