• Sonuç bulunamadı

1. Yabancı Dil Olarak Türkçe Okuma Kaygısı Ölçeği, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen B Düzeyindeki Öğrencilere Yönelik Okuma BaĢarı Testi ve KiĢisel Bilgi Formu‟ndan elde edilen verilerin analizi SPSS (21) paket programı ile yapılmıĢtır.

KiĢisel Bilgi Formu aracılığı ile alınan cinsiyet, yaĢ, Türkiye‟ye gelmeden önce Türkçe eğitim alma durumu, Türkçe kitap, dergi, gazete okuma durumu, bilinen dil sayısı, Türkiye‟de bulunma süresi, Türkçe öğrenme amacı ve okuma sıklığı değiĢkenlerine iliĢkin bilgiler sayısallaĢtırılarak bilgisayar ortamına SPSS (21) girilmiĢtir. Elde edilen veriler betimsel istatistik tekniği ile frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılarak incelenmiĢtir.

2. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuma kaygısı düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılan Yabancı Dil Olarak Türkçe Okuma Kaygısı Ölçeği (YDTOKÖ) ile elde edilen veriler veri setine bilgisayar yolu ile iĢlenirken; “tamamen katılıyorum” ifadesi 5 puan, “katılıyorum” ifadesi 4 puan, “kararsızım” ifadesi 3 puan, “katılmıyorum” ifadesi 2 ve “kesinlikle katılmıyorum” ifadesi 1 puan olarak değerlendirilmiĢtir. Ölçeğin, 11. Maddesi olumsuz ifade taĢıdığından bu puanlama analiz esnasında tersi istikamette döndürülerek puanlanmıĢtır. Bu puanlama sonucunda en düĢük okuma kaygısı puanı 16, en yüksek 75 olarak hesaplanmıĢtır. Yüksek puan okuma kaygısı düzeyinin yüksek, düĢük puan ise düĢük olduğunu göstermektedir.

3. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuduğunu anlama düzeylerini tespit etmek amacıyla kullanılan Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen B Düzeyindeki Öğrencilere Yönelik Okuma BaĢarı Testi ile elde edilen veriler bilgisayara girilirken doğru cevaplar 1 puan, yanlıĢ cevaplar 0 puan olarak değerlendirilmiĢtir. BoĢ bırakılan soru barındıran testler veri giriĢinde değerlendirmeye alınmamıĢtır.

4. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okuma Kaygıları ile Okuduğunu Anlama Becerileri Arasındaki ĠliĢki‟yi ölçerek çeĢitli değiĢkenler açısından karĢılaĢtırmak amacıyla bu araĢtırmada betimsel istatistikler, t testi ve varyans analizi teknikleri kullanılmıĢtır. Varyans analizi ve t testlerinin bir koĢulu olan Levene testi sonuçları da tablolar içinde yer almıĢtır.

AraĢtırmada yer alan alt problemlerin analizinde kullanılan teknikler sırasıyla Ģunlardır:

 AraĢtırmanın “Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı düzeyleri nedir?” Ģeklindeki birinci alt probleminin analizinde betimsel istatistikler kullanılmıĢtır. Betimsel istatistikler:

“Evrendeki/örneklemdeki tüm birimlerden ilgili değiĢkenler bakımından veri toplandığında bu verileri kullanarak evrenin/örneklemin özetlenmesi (betimlenmesi),

Dağılımı, grafikler, tablolar, parametreler (ortalama gibi),

Verilerin kullanıma sunulması (merkezi eğilim ölçüleri, dağılım ölçüleri), Veri kümesinin özelliklerini ortaya koymak,

Verinin tanımlanması ve özetlenmesi” (Apaydın, Kutsal ve Atakan, 1994: 4; BaĢtürk, 2010: 2-3; Esin, Ekni ve Gamgam, 2006: 8-9) adımlarından oluĢur.  AraĢtırmanın ikinci alt probleminde a, c ve d problemleri olan “Türkçe öğrenen

B düzeyindeki öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı düzeyleri cinsiyete göre, Türkiye‟ye gelmeden önce Türkçe eğitim alma durumlarına göre ve Türkçe kitap, dergi, gazete okuma durumlarna göre farklılaĢmakta mıdır?” sorusunun cevabı için bağımsız gruplarda t testi uygulanmıĢtır. “t testi, iki iliĢkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın manidar olup olmadığını test etmek için kullanılır” ( Büyüköztürk, 2012: 39).

 AraĢtırmanın ikinci alt problemininde b, e, f, g, h problemleri olan “Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı düzeyleri yaĢlarına, bildikleri dil sayısına, Türkiye‟de bulunma sürelerine, Türkçe öğrenme amaçlarına, okuma sıklıklarına göre farklılaĢmakta mıdır?” Ģeklindeki araĢtırma sorularına cevap bulmak amacıyla varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıĢtır.

ANOVA‟nın uygulamaya iliĢkin baĢlıca varsayımları:

1. Bağımlı değiĢkene ait puanlar (ölçümler) en az aralık ölçeğindedir.

2. Puanlar bağımlı değiĢkende etkisi araĢtırılan faktörün her bir düzeyinde normal dağılım gösterir.

3. Ortalama puanları karĢılaĢtırılacak örneklemler iliĢkisizdir.

4. Bağımlı değiĢkene iliĢkin varyanslar her bir örneklem için eĢittir (bu varsayımın geçerliği, SPSS 10.0 analiz uygulamasında Levene testi ile incelenmektedir) (Büyüköztürk, 2012: 48).

 AraĢtırmanın üçüncü alt problemi olan “Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuma kaygıları ne düzeydedir?” sorusunun yanıtını bulmak için varyans analizine baĢvurulmuĢtur.

 AraĢtırmanın dördüncü alt problemi olan “Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuma kaygısı düzeyleri cinsiyete, Türkiye‟ye gelmeden önce Türkçe eğitim alma durumlarına, Türkçe kitap, dergi, gazete okuma durumlarına göre farklılaĢmakta mıdır?” sorularına yanıt bulmak amacıyla bağımsız gruplarda t testi kullanılmıĢtır.

 AraĢtırmanın dördüncü alt probleminde b, e, f, g, h problemleri olan “Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuma kaygısı düzeyleri yaĢlarına, bildikleri dil sayısına, Türkiye‟de bulunma sürelerine, Türkçe öğrenme amaçlarına, okuma sıklıklarına göre farklılaĢmakta mıdır?” Ģeklindeki araĢtırma sorularına cevap bulmak amacıyla varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıĢtır.

 AraĢtırmanın beĢinci alt problemi olan “Türkçe öğrenen B düzeyindeki öğrencilerin okuduğunu anlama baĢarı düzeyleri ile okuma kaygıları arasında bir iliĢki var mıdır? Sorusunun yanıtını bulmak için varyans analizi (ANOVA) tekniklerine baĢvurulmuĢtur. Varyans analizi ve t testlerinin bir koĢulu olan Levene testine de ayrıca tablolar içerisinde yer verilmiĢtir. Gerek varyans analizi gerekse t testinde grup varyanslarının homojen bir dağılım göstermesi gerekir. Bu durum Levene ile test edilir. Eğer Levene testi sonuçları anlamlı çıkmaz ise bu grup varyanslarının homojen olduğunu t testi ve varyans analizinin veriler üzerinde uygulanabileceğini gösterir. Alt problemlerin tamamında Levene testi sonuçlarına göre grup varyanslarının homojen dağıldığı gözlenmiĢtir. Bu her bir tablonun Levene testi kısmında görülebilir.

BÖLÜM IV

Bu bölümde, araĢtırmanın alt problemlerinin sıralanıĢı doğrultusunda elde edilen verilerin çözümlenmesiyle ulaĢılan bulgular ve bunlara iliĢkin yorumlar yer almaktadır.

BULGULAR VE YORUM

4.1.Türkçe Öğrenen B Düzeyindeki Öğrencilerin Okuduğunu Anlama BaĢarı