• Sonuç bulunamadı

KURAMSAL AÇIKLAMALAR VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

C. Bilişsel Destek B Antrenörlük

3.6. Veri Toplama Araçları

Yapılan araştırmada ihtiyaç duyulan nicel veriler; “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlara ilişkin “akademik başarı testi”, “İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği” ve “bilişüstü farkındalık ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırmada ihtiyaç duyulan nitel veriler ise geliştirilen “gözlem formu”, “görüşme formu” (öğrenen ve öğretmen) ve “öğrenen günlükleri” ile toplanmıştır. Araştırmada kullanılan teste, ölçeklere ve formlara ilişkin açıklayıcı bilgiler; “nicel veri toplama araçları” ve “nitel veri toplama araçları” başlıkları altında ele alınarak kısaca betimlenmeye çalışılmıştır.

178

3.6.1. Nicel Veri Toplama Araçları

Yapılan çalışmada, araştırmanın nicel alt problemlerine yanıt bulabilmek için ihtiyaç duyulan veriler; “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlara ilişkin akademik başarı testi, İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği ve bilişüstü farkındalık ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel alt problemlerine yanıt bulabilmek için işe koşulan “akademik başarı testi” ile “İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği” ve “bilişüstü farkındalık ölçeği”ne ilişkin bilgiler aşağıda kısaca ele alınarak başlıklar altında açıklanmıştır.

3.6.1.1. Akademik Başarı Testi

Araştırmanın birinci alt probleminde belirtilen, “Sosyal-yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarımının uygulandığı grup ile öğrenen kılavuz kitabındaki etkinliklerin uygulandığı grubun öğretim süreci sonundaki akademik başarı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark var mıdır?” sorusuna yanıt bulabilmek için “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerine yönelik olarak bir akademik başarı testi geliştirilmiştir. Geliştirilen akademik başarı testi “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlar (öğrenme hedefleri) dikkate alınarak geliştirilmiş olup, testin geliştirilmesinde “İlköğretim Kurumları (İlkokullar ve Ortaokullar) İngilizce Dersi Öğretim Programı”na (MEB, 2013) uygun olarak İleri (2013) tarafından hazırlanan öğrenen kılavuz kitabından ve bu kitabın çalışma kitabından (workbook) yararlanılmıştır. Geliştirilen akademik başarı testi, çalışmada deneysel işlem sürecinden önce öğrenenlere öntest olarak uygulanmıştır. Araştırmada geliştirilen akademik başarı testi, yalnızca “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlarla sınırlı bulunmaktadır.

Crocker ve Algina (2008) ile Murphy ve Davidshofer’e (2005) göre geçerlik ve güvenirlik, bir testte bulunması gereken en önemli iki özelliktir. Yeterli düzeyde geçerlik ve güvenirliğe sahip olmayan bir testin kullanılabilmesi mümkün değildir (Atılgan, Kan ve Doğan, 2011; Baykul, 2010; Cohen ve Swerdlik, 2009; Özçelik, 1998; Urbina, 2004). Bu açıdan, araştırmada öğrenenlerin “Tales and Legends”

179 (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlara yönelik akademik başarı düzeylerinin belirlenmesine ilişkin olarak hazırlanan taslak akademik başarı testinin geçerlik ve güvenirlik özelliklerinin belirlenmesine karar verilmiştir. Bu bakımdan, araştırmada öğrenenlerin akademik başarı düzeylerinin belirlenmesinde işe koşulan testin geliştirilmesinde üç aşama izlenmiştir. Akademik başarı testinin geliştirilmesinde izlenen bu aşamalar; i. Testin hazırlanması aşaması, ii. Testin denenmesi aşaması ve iii. Testin geliştirilmesi aşaması şekilde belirtilebilir (Gronlund, 1977; Haladyna, 2004; Şeker ve Gençdoğan, 2014). Araştırmada, akademik başarı testinin geliştirilmesinde izlenen bu aşamaların kısaca ele alınarak açıklanmasının önemli olduğu düşünülmektedir.

Akademik başarı testinin hazırlanmasında, öncelikle, “İlköğretim Kurumları (İlkokullar ve Ortaokullar) İngilizce Dersi Öğretim Programı”nın “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlara dönük olarak bir belirtke tablosu hazırlanmıştır (Bkz. Ek- 6). Hazırlanan belirtke tablosuna uygun olarak, denemelik test maddeleri yazılmıştır. Yazılan denemelik test maddeleri, Bloom ve diğerlerinin (1956) bilişsel alan taksonomisindeki alanlar (bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme) dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Baykul’a (2010) göre, geliştirilen bir testte her bir kazanım için en az üç maddenin yazılması uygun olmaktadır. Bu bakımdan, taslak akademik başarı testi formunda, ilgili ünitelerin her bir kazanımı için, kazanımın sahip olduğu özelliğe (bilgi, kavrama, uygulama, vb.) göre az üç madde yazılmıştır. Böylece, ortaya toplam 48 maddelik bir taslak akademik başarı testi çıkmıştır. Hazırlanan akademik başarı testi çoktan seçmeli bir test olup, testteki her bir madde dörder seçeneğe sahip bulunmaktadır. Nitekim, Atılgan, Kan ve Doğan da (2011), ortaokulda öğrenim görmekte olan öğrenenlere yönelik olarak dört seçenekli testlerin geliştirilmesinin uygun olacağını ifade etmektedir. Testteki her bir maddeye ilişkin olarak bu dört seçenekten yalnızca bir tanesi doğru cevabı içerirken, geriye kalan diğer üç seçenek ise çeldirici özellikte bulunmaktadır.

180 Başlangıçta, toplam 48 maddeye sahip olan taslak akademik başarı testi öğrenenlere uygulanmadan önce belirtke tablosu ile birlikte uzmanların görüşlerine sunulmuştur. Bu anlamda, hazırlanan taslak akademik başarı testi biri İngiliz Dili Eğitimi alanında, bir diğeri Eğitim Programları ve Öğretim alanında iki öğretim üyesi, diğerleri ise konu alanı öğretmenleri olan iki İngilizce Öğretmeni olmak üzere toplam dört uzmanın görüşlerine sunulmuştur. Bu uzmanlardan, hazırlanan akademik başarı testinin dil ve kapsam yönünden incelenmesi istenmiştir. İkisi öğretim üyesi, diğer ikisi de konu alanı öğretmeni olan bu uzmanlardan gelen geribildirimler neticesinde, taslak formda yer alan maddeler üzerinde gerekli değişiklikler ve düzeltmeler gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında, hazırlanan taslak akademik başarı testinin sahip olduğu maddelerin ölçme ve değerlendirmeye uygunluğu açısından ikisi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme alanında öğretim üyesi, diğeri bu alanda uzman olan bir öğretmenin görüşlerine sunulmuştur. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme alan uzmanlarından gelen geribildirimler noktasında, taslak formda yer alan maddeler üzerinde gerekli değişiklikler ve düzeltmeler gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, taslak akademik başarı testinde yer alan görsellerin maddelere uygunluğu bakımından da bir uzman görsel sanatlar öğretmenin yardımına başvurulmuştur. Bu uzman görsel sanatlar öğretmeninin ilettiği geribildirimlere göre, uygun görülen maddelerde gerekli değişiklik yapılmıştır. Daha sonra, uzman görüşlerine sunulan ve ifade edilen uzmanların görüşlerine göre gerekli görülen düzeltmelerin yapıldığı taslak akademik başarı testinin pilot denemesi aşamasına geçilmiştir.

Hazırlanan taslak akademik başarı testinin sahip olduğu psikometrik özelliklerin belirlenebilmesi için “Tales and Legends” (Masallar ve Efsaneler) ile “Amazing History” (Şaşırtıcı Tarih) ünitelerindeki kazanımlara göre daha önce öğretim yapılmış olan öğrenenlerin seçilmesine karar verilmiştir. Zira, öğretim programındaki her bir ünitenin kazanımlarına yönelik olarak hazırlanmış bir testi, en iyi o ünitenin kazanımlarına yönelik olarak öğrenim görmüş olan öğrenenlerin yanıtlayabilecekleri düşünülmüştür. Bunun için en uygun sınıf düzeyinin ortaokul 8. sınıf olduğu kanaatinden hareketle, taslak akademik başarı testinin 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrenenler üzerinde uygulanmasına karar verilmiştir. Özçelik’e