• Sonuç bulunamadı

Teorik bölümlerde değinilen bilgileri test etmek ve giyim endüstrisinde örgüt içi iletişimin durumunu ortaya koymak amacıyla toplam 59 sorudan ve altı ana bölümden

meydana gelen bir anket formu hazırlanmıştır. Bu bölümler giyim endüstrisinde örgüt içi iletişimin amaçları, sağladığı yararlar, örgüt içi iletişim biçimleri, örgüt içi iletişimi etkileyen faktörler, örgütsel iletişim araçları ve sosyo-demografik özelliklerden oluşmaktadır.

Anket formunun giyim endüstrisinde örgüt içi iletişimin amaçları ile ilgili bölümü, söz konusu bu amaçları yansıtan toplam 10 sorudan meydana gelmekte; örgüt içi iletişimin sağladığı yararlar ile ilgili bölümü, bu yararları içeren toplam 5 sorudan oluşmakta; örgüt içi iletişim biçimleri bölümünde yatay, yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya, çapraz iletişim ve söylentiye (dedikoduya) ilişkin toplam 6 soru bulunmakta; örgüt içi iletişimi etkileyen faktörler bölümünde bu faktörlere ilişkin 11 soru yer almakta ve örgütsel iletişim araçları ile ilgili bölüm tek yönlü iletişim araçları ve çift yönlü iletişim araçları olmak üzere toplam 19 sorudan meydana gelmektedir. Anketin altıncı ve son bölümünü oluşturan ve deneklerin sosyo-demografik özelliklerinin belirlenebilmesi için kişilerin; görevi, birimi (çalışılan bölüm), kurumda görev yaptığı süre, cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, medeni durumu ve aylık ortalama geliri ile ilgili sorular yer almaktadır.

Oluşturulan bu anket formu 20 kişi üzerinde bir ön teste tabi tutulmuş, giyim endüstrisinde çalışan insanların eğitim düzeyleri de dikkate alınarak bu ön testten elde edilen bilgiler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak, anketin daha anlaşılır olması temin edilerek ankete son şekli verilmiştir. Daha sonra, Ankara’da 5, Konya’da 7 giyim firmasında toplam 250 anket formu sahaya uygulanmış, bunlar bir ön incelemeden geçirildikten sonra bir kısmı elenmiş ve analizler 220 anket formu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anketler doldurulduktan sonra kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS 11.5 istatistik programında gerekli analizler yapılmıştır.

Verilerin değerlendirilmesinde frekans tabloları ve chi-square kullanılmıştır. Ankete katılanların genel özelliklerini ve çalıştıkları firmadaki örgüt içi iletişimin genel durumunu ortaya koymak maksadıyla frekans tabloları, deneklerin genel özellikleri doğrultusunda örgüt içi iletişim biçimlerinin nasıl bir dağılım gösterdiğini belirlemek amacıyla chi-square kullanılmıştır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

GİYİM ENDÜSTRİSİNDE ÖRGÜT İÇİ İLETİŞİM VE GERÇEKLEŞME BİÇİMLERİNE YÖNELİK BULGULAR

4.1. Giyim Endüstrisinde Örgüt İçi İletişimin Amaçlarına Ulaşma Düzeyi Araştırmaya katılanların, çalıştıkları kurumda örgüt içi iletişimin amaçlarına ulaşma düzeyine ilişkin çok fazla ile hiç arasında bir değerlendirme yapmaları istenmiş ve bu doğrultuda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

Tablo 9: Örgüt İçi İletişimin Amaçlarına Ulaşma Düzeyi

ÇALIŞTIĞINIZ KURUM İÇİNDEKİ İLETİŞİM AŞAGIDAKİ AMAÇLARA ULAŞILMASINI NE DÜZEYDE SAĞLAMAKTADIR? Ç ok F az la (% ) F az la (% ) A z (% ) Ç ok A z (% ) H (% ) T O P L A M

Çalışanların kurumun amaçlarını ve hedeflerini bilmesini sağlamak

13,2 28,2 24,1 13,6 20,9 100

İşle ve yapılacak işlemlerle ilgili bilgi vermek ve bu yolla iş ve yetenek eğitimini kolaylaştırmak

14,6 29,7 22,4 21,9 11,4 100

Kurumun sosyal ve ekonomik sorunları hakkında bilgi vermek

6,5 26,7 27,6 16,1 23 100

Kurum içi duygusal ve çatışmalı sorunlar hakkında üyeleri bilgilendirmek

8,8 20 27 20,5 23,7 100

Yeniliği ve yeni fikirleri teşvik ederek, çalışanları tecrübe, sezgi ve akıllarına dayanarak yönetime bilgi sağlamaları konusunda teşvik etmek

8,8 26,9 21,3 19,9 23,1 100

Kurumun yapmış olduğu etkinlikler ve alınan kararlar hakkında çalışanları bilgilendirmek

10,6 24,5 24,1 18,5 22,2 100

Bilgilendirme yoluyla kurumda yaşananlara katılımın seviyesini yükseltmek

6,4 33,5 19,7 15,6 24,8 100

Yöneticiler ve çalışanlar arasında iki yönlü-karşılıklı iletişimi teşvik etmek

10,1 30,7 24,8 15,1 19,3 100

Çalışanların iş sırasında ve iş sonrasında kurumu temsil etme özelliklerini geliştirmek

11,4 27,7 20 20,5 20,5 100

İşte yükselme imkanları, çeşitli çalışanlarla ilgili gelişmeler, gelecekle ilgili beklentiler vb. konularda çalışanları bilgilendirmek

Örgüt içi iletişimin çalışanların kurumun amaçlarını ve hedeflerini bilmesini çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %41,4, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %34,5; işle ve yapılacak işlemlerle ilgili bilgi vermeyi ve bu yolla iş ve yetenek eğitimini kolaylaştırmayı çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %44,3, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %33,3; kurumun sosyal ve ekonomik sorunları hakkında bilgi vermeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %33,2, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %39,1; kurum içi duygusal ve çatışmalı sorunlar hakkında üyeleri bilgilendirmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %28,8, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %44,2; yeniliği ve yeni fikirleri teşvik ederek çalışanları tecrübe, sezgi ve akıllarına dayanarak yönetime bilgi sağlamaları konusunda teşvik etmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %35,7, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %43; kurumun yapmış olduğu etkinlikler ve alınan kararlar hakkında çalışanları bilgilendirmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %35,1, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %40,7; bilgilendirme yoluyla kurumda yaşananlara katılımın seviyesini yükseltmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %39,9, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %40,4; yöneticiler ve çalışanlar arasında iki yönlü-karşılıklı iletişimi teşvik etmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %40,8, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %34,4; çalışanların iş sırasında ve iş sonrasında kurumu temsil etme özelliklerini geliştirmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %39,1, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %41; işte yükselme imkanları, çeşitli çalışanlarla ilgili gelişmeler, gelecekle ilgili beklentiler vb. konularda çalışanları bilgilendirmeyi çok fazla ve fazla sağladığını belirtenlerin oranı %31,4, çok az sağladığını ve hiç sağlamadığını ifade edenlerin oranı %47,3’tür.