• Sonuç bulunamadı

TARİH DENEME SINAVI • 6

Belgede TARİH DENEME SINAVI 1 (sayfa 21-25)

K O Z M İ K O D A Y A Y I N C I L I K

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

11. Dömeke Meydan Savaşı, 1897 yılında Osmanlı Dev-leti ile Yunanistan arasında yapılmış ve savaşı Os-manlı kazanmıştır. Birinci Balkan Savaşı ise Osman-lı Devleti ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Ka-radağ arasında yapılmıştır. İkinci Balkan Savaşı’nda da Osmanlı Devleti Bulgaristan Kuvvetleri ile savaş-mıştır. Dolayısıyla her üç savaşta da Osmanlı Dev-leti, Balkan Devletleri ile savaşmıştır.

(Cevap E)

12. Balkan Savaşları sonunda Osmanlıcılık fikir akımı geçerliliğini kaybederken Türkçülük akımı ön plana çıkmaya başlamıştır. Osmanlıcılık fikri dil, din, ırk, mezhep ayırmaksızın tüm Osmanlı vatandaşlarını eşit kabul eden bir anlayışa dayalıydı. Ancak Balkan Savaşları, Osmanlı bünyesindeki ulusların artık Os-manlı çatısı altında yaşamak istemediğini göstermiş-tir. Bu sebeple Osmanlıcılık düşüncesi önemini kay-betmiştir.

(Cevap C)

13. Mondros Mütarekesi’nden (30 Ekim 1918) sonra ka-patılan Mebusan Meclisi, Erzurum ve Sivas Kongre-lerindeki çalışmalar ve Amasya Görüşmeleri’nde alı-nan kararlar neticesinde 12 Ocak 1920’de tekrar açıl-mıştır. Bu meclis, 28 Ocak 1920’de çok önemli bir belgeye imza atmıştır. Misak-ı Milli adındaki bu bel-ge Türk yurdunun sınırlarını ortaya koyan ve Kurtu-luş Savaşı’nın hedefini belirleyen bir belgeydi. İtilaf Devletlerinin bu gelişmeye tepkisi ise İstanbul’u iş-gal etmek şeklinde olmuştur.

(Cevap A) 9. Kurucu iktidar, anayasa yapma ve değiştirme

iktida-rıdır. Kaynağını tek kişinin iradesinden alan iktidara ise monokratik asli kurucu iktidar denir. Bu iktidar anayasayı ya “ferman” ya da “misak” biçiminde ya-par. 1876 Anayasası’ hükümdarın tek yanlı iradesi-nin bir ürünü olduğu için monokratik usulle yapılmış-tır.Bu sebeple 1876 Anayasası’nın yapılış biçimi Mo-nokratik kurucu iktidara örnektir.

(Cevap D)

10. Sadrazamların devşirmelerden seçilmesi padişahın otoritesini sağlamaya yöneliktir. Türklerin Rumeli’de iskân edilmesi bölgenin elde tutulmasını kolaylaştır-mak, çıkabilecek isyanları önlemek amacına yöne-liktir. Tımar sisteminin uygulanması devlet otoritesi-nin ülkeotoritesi-nin en ücra köşelerine kadar iletilmesine yö-neliktir. Adliye teşkilatının güçlendirilmesi ise hem suçları önlemek hem de halka adil davranıp devlete güveni sağlamak amacına yöneliktir. Yani A, B, C, D seçeneklerindeki uygulamalar iç güvenliği ve merke-zi otoriteyi sağlamaya yöneliktir. Ülkenin medrese-lerle donatılması iç güvenlik ve merkezi otoriteden ziyade eğitimin geliştirilmesiyle ilgilidir.

(Cevap E) 8. Müsadere Sistemi Osmanlı vezirleri ile devlet adam-larının ve tanınmış zengin kişilerin ecelleriyle öldük-lerinde veya herhangi bir sebeple idam edildiklerin-de, bazen de sağlıklarında mallarına devlet tarafın-dan el konulmasıdır. Özel mülkiyetin gelişmesine en-gel olan bu sistem ile toplumdaki en-gelir farklılığının bü-yümesi önlenmiştir. Müsadere sisteminin tımar sis-temi ve sanayileşme ile ilgisi bulunmamaktadır.

(Cevap A)

K O Z M İ K O D A Y A Y I N C I L I K

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

KPSS TARİH DENEME SINAVI • 6

16. A, B, C ve D seçeneklerinde yer alan ifadeler Sam-sun Raporu içinde değerlendirilir. Fakat E seçene-ğindeki ifade Havza Genelgesi’nde yer almış bir ge-lişme olup sorunun cevabıdır.

(Cevap E) 14. Mustafa Kemal Paşa; Erzurum, Sivas ve Pozantı

kongrelerine katılmıştır. Bilecik Görüşmesine Meclis Başkanı sıfatıyla katılan Mustafa Kemal, burada İs-tanbul hükümet temsilcileriyle görüşmüştür. Ancak Mustafa Kemal Paşa 12 Ocak 1920’de açılan Son Osmanlı Mebusan Meclisine sağlık raporu almak su-retiyle katılmamıştır. Fakat gerçek sebep İstanbul’da güvenlik sorununun olması ve Mustafa Kemal Paşa hakkında tutuklama kararının bulunmasıdır.

(Cevap E)

15. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki Ermeni ve Rum faaliyetlerine karşı bölgelerin Türklüğünü is-patlamaya çalışan kişiler cemiyetler kurarak örgüt-lenmişlerdir. Bu cemiyetlerden Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti ve Şark Vilayetleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin çalışmaları sonucunda Erzurum Kong-resi toplanmıştır.

(Cevap D)

17. Mardin’de çıkan Ali Batı, Erzincan ve Sivas’ta çıkan Koçgiri, Batman’da çıkan Cemil Çeto ve Urfa’da çı-kan Millî Aşireti İsyanında Kürt Devleti kurma amacı vardır. Yenihan ayaklanması ise Sivas-Yıldızeli ilçe-sinde çıkmış dinî içerikli bir isyandır. Yani Yenihan İs-yanı’nda Kürt Devleti kurma amacı yoktur.

(Cevap B)

18. Soruda verilen her üç gelişme sonrasında da İstan-bul ile haberleşme kesilmiştir. Anadolu hareketinin haberleşmeyi kesmesindeki maksat; İstanbul Hükü-metine duyulan tepkinin artmasını sağlamak ve İs-tanbul Hükümetini itibarsızlaştırmaktır.

(Cevap E)

19. “Vatan Yolunda” adlı eser Türk romancı, gazeteci, şair ve diplomat Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun 1958 yılında kaleme aldığı anı türündeki eseridir. Mil-li Mücadele yıllarında ve sonrasında etkin bir poMil-litik yaşam sürmüş olan Yakup Kadri Milli Mücadele dö-neminden itibaren Atatürk’ün yakın arkadaşları ara-sında yer almıştır. Yakup Bey Mardin, Manisa millet-vekilliği, elçilik ve 1961’de Millî Birlik Komitesi Tem-silciliği gibi görevlerde bulunmuştur. Aynı zamanda Kadro dergisinin ve Anadolu Ajansı’nın kurucuların-dandır.

(Cevap A)

K O Z M İ K O D A Y A Y I N C I L I K

www.kozmikoda.com.trwww.kozmikoda.com.tr

25. ll. Dünya Savaşı’nda öncülüğünü Almanya, İtalya ve Japonya’nın yaptığı Mihver devletleri büyük bir ye-nilgiye uğramıştır. Bu yenilgi savaştan önce hızla ya-yılan Faşizm ve Nazizm gibi fikirlerin yıkılmasına se-bep olmuştur.

(Cevap B)

26. Soğuk Savaş Dönemi Türk dış politikası için A, C, D, E seçeneklerinde verilen bilgiler doğrudur. Fakat B seçeneğinde verilen bilgi yanlış olup Türkiye AB iliş-kileri sona ermemiş hatta Türkiye’nin tam üyelik baş-vurusu kabul edilerek müzakereler başlamıştır.

(Cevap C)

27. Paris Barış Antlaşmaları 1947 yılında düzenlenmiş olup II. Dünya Savaşı sonrası durumu görüşmek amacıyla düzenlenen konferanstır. Bu antlaşmadan sonra Avrupa, Doğu ve Batı olmak üzere iki bloğa ayrılmıştır.

(Cevap B) 22. Türk Medeni Kanunu kadın ve erkeği birçok alanda

eşit hâle getirmiştir. Fakat siyasi alanla ilgili bir eşit-lik söz konusu olmamıştır. Siyasal eşiteşit-lik, 1930- 1934 yılları arasında kanunlarda ve anayasada yapılan de-ğişikliklerle mümkün olmuştur. Edinilmiş malların pay-laşımı konusu ise 1 Ocak 2002’de yürürlüğe giren yeni medeni kanunun maddeleri arasındadır.

(Cevap C)

23. Takrir-i Sükûn Kanunu’nu 1925 yılında Doğu ve Gü-neydoğu Anadolu’yu etkisi altına alan Şeyh Sait İs-yanı’nı bastırmak amacıyla TBMM rafından kabul edilen kanundur. 4 Mart 1925’te çıkarılan bu kanun-la isyanın çıkmasında etkili okanun-lankanun-lar İstikkanun-lal Mahkeme-leri’nde yargılanarak cezalandırılmıştır.

(Cevap A)

24. Avrupa Birliği’ne aday veya tam üye müzakerelerine başlamış olan bir ülkenin, iç ve dış meselelerinin ir-delendiği, belgelere ilerleme raporu denmektedir. İl-gili ülkeye meselelerle ilİl-gili yorum ve önerilerin de sunulduğu bu raporlar müzakereleri devam eden aday ülkelere düzenli bir periyotla sunulmaktadır.

Aday ülkenin gelişimine göre düzenlenen ve periyo-dik şekilde sunulan bu raporlardaki görüş ve öneri-ler, aday ülkenin tam üyeliğe katılım müzakerelerine yön vermektedir.

(Cevap D) 20. Türk Tarih ve Dil Kurumlarının açılma amacı Türk

di-lini, kültürünü ve tarihini araştırmaktır. Dolayısıyla Türk milletine tarihini ve kültürünü anlatmak ve milli bir bilinç kazandırmak amaçlı yapılan bu çalışmalar milliyetçilik ile ilgilidir.

(Cevap D)

21. 1926’da kabul edilen Medeni Kanun ile kadınlara sos-yal ve ekonomik bir takım haklar verilmiştir. Bu hak-larla kadın erkek eşitliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bu durum temeli eşitliğe dayanan halkçılık ile ilgilidir. Ka-dınlar, Medeni Kanun ile miras ve boşanma konurında da erkeklerle eşit olmuşlardır. Bu durumda la-iklikle ilgilidir. Çünkü dini uygulamalardan vazgeçil-miştir.

(Cevap C)

Belgede TARİH DENEME SINAVI 1 (sayfa 21-25)