• Sonuç bulunamadı

2.2. BULGULAR

2.2.2. TÜRK YAPIMI FİLMLER

Film 1 : Komser Şekspir Vizyona Giriş Yılı : 2001

Yönetmen : Sinan Çetin

Yapımcı : Sinan Çetin, Cemil Çetin

Başrol oyuncuları : Kadir İnanır, Müjde Ar, Okan Bayülgen, Gazanfer Özcan, Pelin Batu, Özkan Uğur, Mesut Ceylan, Metin Çekmez, Hayrettin Ünverdi, Kenan Baydemir

Filmin Konusu : İstiklal Polis Karakolu’nda görevli komiser Cemil (Kadir İnanır), vekaleten karakolun amirliğini yaptığı esnada kızının (Pelin Batu) kanser olduğunu öğrenir. Aldığı bu kötü haber üzerine komiser Cemil, kızının tiyatro hayalini gerçekleştirmek ve ulusal bir kanalda yayınlanacak yetenek yarışmasına katılmasını sağlamak için karakolun nezaretinde bulunan şüphelilerden tiyatro ekibi kurar.

132

Ardından birbirinden çok farklı kişiliklere sahip şüpheliler ile polislerden oluşan ve kendilerine Komser Şekspir ismini veren bu ekip, hep birlikte polis karakolunun nezaretinde Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oyununa hazırlanırlar.

1. Kategori – Filmin Türü : Komedi, Dram 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmde polisin suçlular ile mücadelesine yer verilmemiş, kanser hastası bir kızın tiyatro hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olmaya çalışan polisler ön planda yer almıştır. Bu nedenle klasik anlamda iyi veya kötü polis denebilecek karakterler filmde bulunmamaktadır.

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmde polislerin eğitimleri hakkında net bir bilgiye yer verilmemiştir. Aynı şekilde polislerin becerilerini gösterebilecekleri herhangi bir olayda filmde bulunmamaktadır. Ancak filmdeki polislerin disiplinsiz oldukları görülmektedir. Bununla birlikte filmdeki başkomiserin, komiser Cemil’in ve emekli polis memuru babasının son derece baskıcı, otoriter ve çevrelerindeki insanların özel yaşamlarına dahi karışan kişiler oldukları görülmüştür.

Filmin ana karakterlerinden komiser Cemil, kızının hastalığı nedeniyle oldukça çaresiz bir durumdadır. Hatta bir sahnede karakolun önünde bulunan Atatürk büstüyle konuşmakta, onunla dertleşmekte ve çok yalnız olduğunu söylemektedir.

Ayrıca filmdeki polislerin genel kültür yönünden de çok zayıf oldukları ve ünlü yazar William Shakespeare’in kim olduğunu bile bilmedikleri görülmektedir. Hatta onun adına karakolun önüne bir heykel yapmışlar ve açılış konuşmasında komiser Cemil, ‘rahmetli şekspir yüreği vatan sevgisiyle dolu, önemli bir kişiliktir.

Ömrünü amme hizmetine adamıştır. Karıncayı bile incitmemiştir. Fakir fukara dostudur.’ şeklinde bir konuşma yapmıştır.

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler, karakolda görev yapan üniformalı polislerdir. Ayrıca filmdeki polislerden başkarakter Cemil komiser rütbesinde, karakolun amiri olan kişi başkomiser rütbesindedir. Filmdeki diğer polisler ise polis memurlarıdır.

133 Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmdeki polislerin -bazıları hariç- birlik ve bütünlük içerisinde oldukları görülmüştür. Bu kapsamda karakolda görevli polis memurları, komiser Cemil’in kızı için tiyatro oynamaya razı olmuşlar ve komiser Cemil tutuklanıp cezaevinden çıktığında kendisini karşılamaya gitmişlerdir. Ancak buradaki birlik ve bütünlük kurum içi bir bütünlük değildir. Sadece aynı karakolda çalışan kişilerin duygusal davranarak birlikte hareket etmelerinden ibarettir.

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde polis teşkilatının bir parçası olmak istenip istenilmediğine dair bir vurgu görülmemiştir.

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmde polislerin adalet veya insan hakları savunucusu olduğuna dair herhangi bir vurgulama yoktur.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmde polislerin görevlerini yaparken herhangi bir siyasi veya bürokratik baskıya maruz kaldıkları görülmemiştir.

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

Filmin başlarında karakolun nezaretinde bulunan kişilerin polisten korktuğu ve çekindiği ancak filmin sonlarına doğru polislere karşı olumlu duygular beslemeye başladıkları görülmüştür.

Ayrıca karakolun nezaretinde bulunan kişilerin komiser Cemil’in kızı için hazırladığı tiyatro ekibinde kendi rızalarıyla yer aldıkları ve yardım etmekten mutlu oldukları görülmektedir.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmdeki polislerin vatandaşlara karşı çok sert davrandığı, karakola getirilen kişileri suçunu sormaya bile gerek duymadan dövdükleri, hatta komiser Cemil’in odasındaki boş çay bardaklarını almaya gelen çaycıyı bile dövdüğü görülmüştür. Aynı şekilde polislerin kendi aralarında da çok sert bir hiyerarşiye sahip oldukları, başkomiserin komiser Cemil’e hakaret ettiği, polis memurlarının da komiser Cemil’den korktukları görülmüştür. Ayrıca komiser Cemil, prens rolünü oynayacak birini bulmalarını istediğinde polis memurları sokağa çıkarak istedikleri kişiyi zorla yakalayıp karakola getirmişlerdir.

134

Ancak vatandaşlara karşı filmin başında çok sert davranan ve şiddete başvuran polislerin, filmin sonlarına doğru yumuşamaya başladıkları ve keyfi eylemlerini azalttıkları görülmüştür.

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Filmde herhangi bir milliyetçi söyleme veya görev uğruna ölme vurgusuna rastlanılmamıştır.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmde herhangi bir çatışma sahnesi bulunmamaktadır.

4. Kategori – Filmin Sonu : Kanser hastası kızının tiyatro hayalini gerçekleştirmeye çalışan bir komiserin hikayesinin anlatıldığı Komser Şekspir filminde, komiser Cemil karakolun nezaretinde bulunan şüphelilerden bir tiyatro ekibi kurar ve hep birlikte polis karakolunun nezaretinde Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oyununa hazırlanırlar. Bu hazırlıklar esnasında Avrupa İnsan Hakları Örgütü’nden bir heyet de tesadüfen karakolu ziyarete gelir ve gördükleri karşısında karakolu çok beğenirler. İlerleyen günlerde tiyatro ekibi de hazırlıklarını tamamlar ve ‘Komser Şekspir’ ismiyle, bir televizyon kanalının düzenlediği yarışmaya katılmak üzere karakoldan çıkarlar. Bu esnada korumalarıyla birlikte bir savcı karakola gelir ve kendilerine engel olmaya çalışır. Bunun üzerine komiser Cemil, bu kişileri ve kendisine itiraz eden karakolda görevli bir polis memurunu silah zoruyla nezarethaneye atar ve tiyatro ekibiyle birlikte yarışmaya katılır. Olayın yetkililere bildirilmesi üzerine kalabalık bir polis ekibi de yarışmanın yapıldığı televizyon stüdyosuna baskın düzenler. Baskın yapıldığında Komser Şekspir ekibi canlı yayında Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oyununu sergilemektedir. Baskın nedeniyle oyuna son verilse de izleyiciden gelen tepkiler üzerine polis baskını durdurur ve oyunun oynanmasına izin verir. Oyunun sonunda komiser Cemil’in kızı, rolü gereği bayılması gerekirken kanser hastalığı nedeniyle ölür. Bunun anlaşılması üzerine baskına gelen polislerde dahil herkes duygusal anlar yaşar. Tüm bu olayların sonrasında komiser Cemil tutuklanır ve cezaevine atılır.

Filmin sonunda komiser Cemil cezaevinden çıkar. Bu sırada kendisini karşılamaya gelen başkomiser, komiser Cemil’e Avrupa İnsan Hakları Örgütü yetkililerinin karakol hakkındaki raporları sebebiyle başkomiserliğe terfi ettiğini ve

135

karakola geri dönmesini söyler. Ancak komiser Cemil, karakola dönmeyeceğini söyleyerek Komser Şekspir ekibiyle birlikte oradan uzaklaşır.

Film 2 : Beyza’nın Kadınları Vizyona Giriş Yılı : 2006

Yönetmen : Mustafa Altıoklar

Yapımcı : Mehmet Altıoklar, Cüneyt Ortan, Elif Dağdeviren

Başrol oyuncuları : Demet Evgar, Tamer Karadağlı, Levent Üzümcü, Salih Güney, Mine Çayıroğlu, Arda Kural, Berrak Tüzünataç, Engin Hepileri, Engin Altan Düzyatan,

Filmin Konusu : İstanbul’un değişik semtlerinde ceset parçaları bulunmuştur. Ayrıca bulunan parçaların genellikle insan bacağı olması ve benzer yaralar taşıması olayın seri katil işi olduğunu göstermektedir. Bu olayı araştıran komiser Okan (Tamer Karadağlı), ekibindeki polislerin yanı sıra Amerika’da eğitim görmüş psikiyatrist Doruk Türker (Levent Üzümcü)’den de yardım almaktadır. Olay araştırıldıkça bunu yapan katilin çoklu kişilik bozukluğuna sahip biri olduğu ve öldürülen kişilerin bir şekilde ortak özellikler taşıdıkları anlaşılmıştır. Ayrıca polisin olayı araştırdığı dönemde psikiyatrist Doruk Türker’in eşi Beyza (Demet Evgar)’da hafıza kaybı yaşamakta, bazı şeyleri hatırlayamamakta ve kendisi ile ilgili şüpheler duymaktadır.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Gerilim 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmdeki polisler, işlenen cinayetleri çözmeye ve katili bulmaya çalışan iyi polislerdir.

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmde polislerin eğitimleri hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak polislerin görevini yaparken becerikli ve disiplinli oldukları görülmüştür.

136

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler cinayet biriminde çalışan sivil polislerdir. Bu polislerden Okan komiser rütbesinde, diğerleri polis memurudur.

Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmde kurum içinde birlik ve bütünlüğe yönelik herhangi bir vurguya rastlanılmamıştır.

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmden emniyet teşkilatının bir parçası olmak istenip istenilmediğine dair bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmdeki polisler cinayetleri durdurmak ve katili bulmak için uğraşmakta, böylece adaletin sağlanmasına çalışmaktadırlar. Ancak polisin insan hakları savunucusu olduğuna dair herhangi bir vurgulamaya filmde rastlanılmamıştır.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmdeki polislerin görevlerini yaparken herhangi bir siyasi veya bürokratik baskıya maruz kalmadıkları görülmüştür.

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

Filmde, vatandaşın polise bakış açısını yansıtacak net bir olay görülmemiştir. Ancak polis olayı araştırırken sorular sorduğunda veya bazı bilgileri istediğinde insanların polise yardımcı olduğu görülmüştür.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmde komiser Okan’ın insanlara soru sorarken sert davrandığı hatta bazı kişilere küfür ettiği görülmüştür.

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Filmde milliyetçi herhangi bir söyleme veya görev uğruna ölme vurgusuna rastlanılmamıştır.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmde polis, katil ile silahlı çatışmaya girmiş ve bu çatışmada komiser Okan vurulmuştur.

4. Kategori – Filmin Sonu : İstanbul’da işlenen seri cinayetleri araştıran komiser Okan ve ekibinin hikayesini anlatan filmde, öldürülen kişilerin kimlikleri herkesi şaşırtmıştır. Zira bu kişilerden öldürülen ilk kişinin yetimhanede eliyle kız çocuklarına cinsel istismarda bulunan bir kadın öğretmen olduğu, diğerinin

137

küçük kız çocukları ile ilişkiye giren ve bunları kayda alan sapık bir avukat olduğu ve son kurbanın da kendi çocuğunun yanında erkeklerle ilişkiye giren bir hayat kadını olduğu anlaşılmıştır. Bunu öğrenen polisler de ‘katil, bunların yanında masum kalır’ şeklinde bir ifade kullanmışlardır. Ayrıca öldürülen bu kişiler ile ilgili yapılan araştırmalarda bütün kurbanların bir şekilde, polise cinayetleri çözmede yardımcı olan psikiyatrist Doruk Türker’in eşi ile ilişkili oldukları tespit edilmiş ve bu yüzden bütün şüpheler Doruk Türker’in eşi Beyza’da toplanmıştır. Ancak polisin yaptığı çalışmalar sonucunda bu cinayetleri eşinin değil bizzat Doruk Türker’in işlediği ve öldürdüğü kişileri eşinin hayatına girmiş kötü kişiliklere sahip insanlardan seçtiği anlaşılmıştır. Bunun anlaşılması üzerine komiser Okan, Doruk Türker ve eşi Beyza’nın peşine düşmüş, terk edilmiş bir depoda Okan Türker’i tekrar bir cinayet işlerken yakalamış ve yaşanan çatışma sonrası Okan komiser yaralanırken, Doruk Türker karısı tarafından öldürülmüştür.

Film 3 : Polis

Vizyona Giriş Yılı : 2007

Yönetmen : Onur Ünlü

Yapımcı : Onur Ünlü, Funda Alp, A. Taner Elhan Başrol oyuncuları : Haluk Bilginer, Özgü Namal, Ragıp Savaş, Sermiyan Midyat, Settar Tanrıöğen, Emre Karayel, Sinan Çalışkanoğlu, Kaan Çakır, Aylin Çalap

Filmin Konusu : İstanbul emniyetinin cinayet biriminde görev yapan ve teşkilat içerisinde efsane haline gelmiş polis memuru Musa Rami (Haluk Bilginer), yıllardır peşinde olduğu İzmitli ailesinin oğlunu uyuşturucu ile yakalar ve yaşanan tartışma esnasında onu öldürür. Bu olayın ardından İzmitli ailesi Musa Rami’nin ailesini öldürmeye başlar ve bu cinayetlere kaza süsü verir. Musa Rami bir yandan ailesini korumaya çalışırken bir yandan da aşık olduğu kendisinden 40 yaş küçük üniversite öğrencisi Funda (Özgü Namal)’ya aşkını söylemeye çalışmaktadır. Ancak kendisi gibi Funda’ya aşık olan başkomiser Yılmaz (Ragıp Savaş)’da, Musa Rami’yi Funda’dan uzaklaştırabilmek için elinden geleni yapmaktadır. Tüm bu yaşadığı zorlukların yanında Musa Rami, bir de beyin kanseri olduğunu ve iki aylık ömrü kaldığını öğrenir. Ailesinin öldürülmesi, sevdiği kıza aşkını söyleyememesi ve kanser hastası olduğunu

138

öğrenmesi Musa Rami’yi büyük bir çaresizliğin içine sokar ve psikolojisini günden güne bozmaya başlar.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Aksiyon, Dram 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmdeki polisler görevini yapan iyi polislerdir. Ancak ailesi mafya tarafından öldürülmeye başlanan Musa Rami, bunun engellemek için ruhsatsız silah satın almış hatta kiralık katil bile tutmuştur. Fakat burada Musa Rami’nin söz konusu eylemleri gerçekleştirmesinin nedeni kötü polis olması değildir. Bunları tamamen ailesini korumak için yapmış ve her defasında başarısız olmuştur.

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmde polisin eğitimi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır ancak polislerin işlerinde oldukça yetenekli ve disiplinli oldukları görülmektedir.

Filmde Musa Rami’nin mafya tarafından ailesinin öldürülmesi karşısında herhangi bir şey yapamadığı, bu yüzden büyük bir çaresizlik yaşadığı ve olacaklara boyun eğdiği, ayrıca ailesini korumada da yetersiz kaldığı görülmektedir.

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler cinayet biriminde çalışan sivil polislerdir. Yine bu polislerden Yılmaz başkomiser rütbesinde, diğerleri polis memuru konumundadır.

Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmde kurum içinde birlik ve bütünlük vurgusu tam manasıyla bulunmamaktadır. Sadece İzmitli ailesine yönelik alışveriş merkezinde gerçekleştirilen eylemi Musa Rami’nin yaptığına dair şüpheler başladığında, aynı birimde görev yapan polis memuru Bekir (Emre Karayel), bu olayı onun yapmış olamayacağını şayet yapmış ise de üzerini kapatabileceklerini söylemiştir.

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde emniyet teşkilatının bir parçası olmak istenip istenilmediğine dair net bir vurgu bulunmamaktadır.

139

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmdeki polisler, görevleri kapsamında adaleti sağlayan kişilerdir ancak polisin insan hakları savunucusu olduğuna dair herhangi bir vurgulamaya filmde rastlanılmamıştır.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Musa Rami, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet gibi suçları işledikleri düşüncesiyle İzmitli ailesini araştırırken, başkomiser Yılmaz kendisini uyarmış ve bu ailenin siyasi ve bürokrat tanıdıkları olduğunu söylemiş, bu yüzden İzmitli ailesinin peşini bırakmasını istemiştir.

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

Üniversite öğrencisi Funda, tez ödevinde kendisine yardımcı olan polis memuru Musa Rami’ye hayranlık duymakta, polislik mesleğinde çok başarılı ve bilgili olduğunu düşünmektedir. Ancak vatandaşın polise bakış açısını yansıtacak genel bir vurgulama veya polise yardım filmde bulunmamaktadır.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmde polislerin sivil vatandaşlara karşı davranışlarına yönelik net bir sahne bulunmamaktadır. Ancak Musa Rami’nin kendisi gibi polis memuru olan ve Çocuk Şube Müdürlüğü’nde görev yapan oğlu Nihat’ın bazı tutarsız davranışlar gösterdiği, ailesiyle birlikte evinde otururken bile üzerindeki polis yeleğini çıkarmadığı, kızını tabancasının kabzesiyle dövmekle tehdit ettiği, benzer şekilde Musa Rami’nin de bazı kişilere karşı sert tutumlar gösterdiği, aşkına karşılık vermeyen Funda’ya zorla seni seviyorum dedirttiği ve gizlice onun evine girdiği görülmüştür. Ayrıca Musa Rami kendisini savunmak amacıyla ‘benim şiddete meyyalim vallahi dertten’ şeklinde bir cümle de kullanmıştır.

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Filmde milliyetçi herhangi bir söyleme veya görev uğruna ölme vurgusuna rastlanılmamıştır.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmde polisler ile suçlular arasında silahlı çatışmalar yaşanmış ve bu çatışmalarda her iki taraftan da ölenler olmuştur.

4. Kategori – Filmin Sonu : Polis memuru Musa Rami’nin ailesini öldürmeye çalışan kişilerden onları korumaya çalışmasını ayrıca kendisinden 40 yaş küçük üniversite öğrencisi Funda’ya aşkını söylemeye ve onu kendisi ile evlenmeye

140

ikna etmeye çalışmasını anlatan filmde, Musa Rami’nin yaptığı tüm çabalar boş gider ve ailesindeki herkes torunları da dahil öldürülür. Hatta kendisi ile birlikte çalışan polisler bile öldürülür. Bunun yanında aşık olduğu üniversite öğrencisi Funda’da evlilik teklifini kabul etmez. Üstelik kanser hastalığı da iyice ilerlemiş ve ömrünün sonlarına gelmiştir. Yaşadığı tüm bu olayları kaldıramayan Musa Rami, bir caminin yanına gelir ve intihar etmek üzere silahını kafasına dayar. Tetiği çekeceği esnada camide Kur’an-ı Kerim okunmaya başlar ve okunan Kur’an-ı bir süre dinleyen Musa Rami intihardan vazgeçerek oradan uzaklaşır.

Film 4 : Pars: Kiraz Operasyonu Vizyona Giriş Yılı : 2007

Yönetmen : Osman Sınav

Yapımcı : Osman Sınav, Ali Erol

Başrol oyuncuları : Mehmet Kurtuluş, Nida Şafak, Murat Daltaban, Haluk Piyes, Udo Kier, Duygu Şen, Uğur Polat, Selçuk Yöntem, Pelin Batu

Filmin Konusu : İstanbul’da narkotik polisi olarak görev yapan başkomiser Ertuğrul (Uğur Polat), uyuşturucu satıcısı olan ve aynı zamanda polislere de muhbirlik yapan Haşhaşi (Murat Daltaban) lakaplı suçlu tarafından çocuklarının göz önünde öldürülür. Yıllar sonra Haşhaşi ismini değiştirip saygın bir işadamı olurken, Ertuğrul başkomiserin oğlu Attila (Mehmet Kurtuluş) da polis olmuştur ve o da babası gibi İstanbul emniyetinin narkotik biriminde başkomiser olarak görev yapmaktadır. Bu görevinde başkomiser Asena (Nida Şafak) ve ekibiyle çalışmakta, birlikte başarılı operasyonlar gerçekleştirmektedirler. Ekip yaptığı operasyonlardan birinde Hollanda’dan Türkiye gönderilen ve üzerinde kiraz resmi bulunan yeni bir uyuşturucu hap ele geçirir. Bu hapın peşine düştükleri esnada başkomiser Attila’nın kardeşi bıçaklanarak öldürülür ve boynundaki kolyenin içinden de kiraz resmi bulunan uyuşturucu haptan çıkar. Bu olayın ardından başkomiser Attila ekibiyle birlikte uyuşturucu tacirleri ile mücadele ederken bir yandan da kardeşinin katillerini bulmaya çalışır. Ancak yaptıkları başarılı operasyonlar bazı milletvekillerini rahatsız eder ve görev yeri değiştirilir. Bu yüzden operasyonları artık resmi olarak Asena başkomiser yürütmeye başlar ancak Attila başkomiser de ekipteki görevini şube müdürü sayesinde

141

gayrı resmi olarak sürdürür. Ve Attila başkomiser hem kardeşinin katillerini bulmak için araştırmalarına hem de uyuşturucu tacirleri ile mücadelesine bu şekilde devam eder.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Aksiyon, Dram 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmdeki polisler uyuşturucu tacirleri ile mücadele eden iyi polislerdir. Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmde polislerin eğitimleri hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak filmdeki polisler mesleğinde oldukça becerikli ve disiplinli kişilerdir.

Ayrıca filmde polislerin çaresiz veya yetersiz kaldıkları herhangi bir polisiye olay olmamıştır. Sadece başkomiser Attila, kardeşinin öldürülmesi nedeniyle kısmen çaresizlik ve üzüntü yaşamamıştır.

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler, narkotik biriminde görevli olup sivil kıyafetler giymektedirler.

Ayrıca filmde başkarakterler olan Ertuğrul, Attila ve Asena, başkomiser rütbesindedir. Yine bu kişilerin birlikte görev yaptıkları çok sayıda polis memuru ve bir tane de emniyet müdürü film içerisinde yer almaktadır.

Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmde polislerin birlik ve bütünlük içerisinde oldukları görülmüştür. Örneğin Ankara’dan yapılan siyasi baskılar sonucu başkomiser Attila’nın başka bir şubeye tayini çıkarılmış ancak şube müdürü bunu engelleyerek narkotikte çalışmasını sağlamıştır. Ve hatta gerekirse birlikte Hakkari’ye sürgüne gidip orada çalışacaklarını söylemiştir.

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde emniyet teşkilatının bir parçası olmak istenip istenilmediğine dair net bir vurgu bulunmamaktadır ancak filmdeki polislerin mesleğinden oldukça memnun oldukları görülmektedir.

142

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmdeki polisler görevlerini en iyi şekilde yaparak, toplumu özellikle de çocukları uyuşturucudan korumaya çalışarak ve uyuşturucu tacirleri ile mücadele ederek adaleti sağlamaya çalışmaktadırlar. Ancak filmde polisin insan hakları savunucusu olduğuna dair herhangi bir vurgulamaya rastlanılmamıştır.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmde, polisler uyuşturucu ticaretinin en tepesinde bulunan kişiyi yakalamaya çalışırken bu durum uyuşturucu baronu ile arası iyi olan bazı siyasetçileri rahatsız etmiş ve bu siyasetçilerin yaptıkları baskılar sonucunda başkomiser Attila