• Sonuç bulunamadı

1.2. Türkiye ile ABD’de Polislik Mesleği Ve Polis İmajı

1.2.5. Türk Emniyet Teşkilatı’nın Polis İmajına Yönelik Çalışmaları

veya olmasın, bir kişi ya da kurumun imajının olmaması imkânsızdır. Bu nedenle polislik gibi ülkenin huzur ve güvenini sağlamada en önemli aktörlerden birisi olan emniyet teşkilatı, kurum imajını tesadüflere bırakmamak amacıyla bir takım çalışmalar yürütmekte, bu çalışmaların neticesinde daha olumlu bir polis imajı yaratmak ve polisle halk arasındaki ilişkileri daha sağlıklı hale getirmek istemektedir. Bu sayede halkın polisle kaynaşması ve toplumun desteğini alan emniyet teşkilatının da daha kaliteli bir hizmet anlayışıyla başarısını arttırması hedeflenmektedir.

Toplumun desteği olmadan halkla ilişkilerde başarılı olmak mümkün değildir. İnsanın karşısındakini doğru anlaması ve karşısındaki tarafından da doğru anlaşılması kişilerarası ilişkilerde olduğu gibi, emniyet hizmetlerinin başarısında da en vazgeçilmez koşullardandır. Bu yüzden insanların polisten beklentisini doğru biçimde anlamak, polisi de topluma iyi bir şekilde tanıtmak amaçlanmalıdır (Bahar, 2008: 145)

60

Bu görüş paralelinde günümüz polis teşkilatlarınca, polisin en önemli silahının, halkın desteği ve güveni olduğu kesin kabul görmektedir. Halkın söz konusu güvenini ve desteğini alıp, bu durumun sürekliliğini sağlamak için de polis halk ilişkilerini sağlam temellere oturtabilmek adına polis okullarında halkla ilişkiler dersleri verilmektedir (İnal vd., 2006: 74). Zira polisin halkla ilişkiler çalışmalarında başarılı olabilmesi için, teşkilat içerisinde yer alan bütün personelin bu konuda gerekli yeterliliğe ulaşması şarttır. Bununla birlikte mesleki tecrübesini ve yeteneklerini, halkla ilişkiler becerileriyle bütünleştiren polis, günümüzde ve geleceğin toplumunda aktif ve verimli bir polis modeli olabilecektir (Durmaz, 2000: 254). Bu amaçla 2003 yılı Türkiye- Avrupa Birliği Mali İşbirliği çalışmalarına istinaden İspanya ile ortak projeler geliştirilmiş ve bu çalışmalar kapsamında Toplum Destekli Polislik projesi başlatılmıştır. Bu proje zamanla daha da büyüyerek toplumla polis arasındaki ikili ilişkileri geliştirmiş ve daha sağlıklı iletişim kurulmasına yönelik başarılı çalışmalar yapmıştır. Bu başarılı çalışmaların sonucu olarak kısa sürede bütün il emniyet müdürlüklerinin bünyesinde Toplum Destekli Polislik birimi kurulmuştur.

Türk Emniyet Teşkilatı halkla ilişkilerini geliştirmek, mevcut imajını daha olumlu ve güçlü hale getirebilmek amacıyla aşağıda özetle belirtilen argümanlardan da oldukça fazla yararlanmaktadır:

Medya–Halkla İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı; Emniyet Teşkilatının, iletişim kanalları aracılığıyla kamuoyuna doğru bilgiyi zamanında vermesi, toplumla etkili ve verimli bir iletişim kurup yeterli bilgi akışını sunması için ve polis–halk ilişkilerini güçlü bir şekilde geliştirebilmesi amacıyla 1988 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü kurulmuş, söz konusu birim 2015 yılında ismini Medya-Halkla İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı olarak değiştirerek daire başkanlığı şeklinde yeniden yapılandırılmıştır.13 Ayrıca yapılacak çalışmaları daha verimli ve kapsamlı hale getirebilmek amacıyla, Medya-Halkla İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı’nın alt birimi olarak il emniyet müdürlükleri bünyesinde Medya-Halkla İlişkiler ve Protokol Şube Müdürlükleri kurulmuştur.

13 www.basin.pol.tr

61

Türkiye Polis Radyosu: Halen dünyanın ilk ve tek polis radyosu olan Türkiye Polis Radyosu, polis-halk ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak, trafik ile ilgili bilgileri paylaşmak, kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadele konularında halkı aydınlatmak, kayıp kişi veya eşyaların bulunmasına yardımcı olmak ve emniyet hizmetlerinin halka duyurulmasını sağlamak amacıyla 1952 yılında kurulmuştur.14

Polis Dergisi: Yayınlandığı dönemde Türk Emniyet Teşkilatının ilk ve tek yayın organı olan Polis Mecmuası 1913 yılında yayın hayatına başlamış, 1975 yılında ‘İç Hizmet Bülteni’ ismini almış ve 1995 yılında da Polis Dergisi adını alarak yayınlarına devam etmiştir. 2007 yılında yeni bir formatla içeriği tekrar değiştirilen Polis Dergisi, bugün itibariyle mesleki, hukuki, sosyal, kültürel ve bilimsel gelişmeler ile meslek içi haberlerini teşkilat mensuplarına duyurmak üzere Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yılda 4 sayı olarak yayımlanmaktadır.15 Polis dergisinin içeriği ve ulaşılabilirliği göz önüne alındığında, derginin polis-halk ilişkilerini geliştirmekten ziyade emniyet personelinin mesleki bilgi ve becerilerini arttırmaya yönelik bir faaliyeti olduğunu söylemek daha doğru olacaktır.

Broşürler; Emniyet Genel Müdürlüğü veya İl Emniyet Müdürlükleri tarafından hazırlanan broşürlerin amacı bir konuya halkın dikkatini çekmek ya da bazı konularda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir. Bu broşürler genellikle emniyet personelince elden halka dağıtılmakta veya insanların toplu halde bulundukları yerlere bırakılmaktadır.

Afişler; Emniyet Genel Müdürlüğü veya İl Emniyet Müdürlüklerince çoğunlukla 10 Nisan Polis Bayramı gibi özel günlerde hazırlanan afişler, polisin topluma kendisini tanıtması açısından oldukça önemli bir yöntemdir. Bu afişler halkın bilinçlendirilmesi veya bir konuda aydınlatılmasından çok, toplumun polisle kaynaşması, vatandaşların polisi kendinden biri olarak görmesinin sağlanması ve polisin her zaman görevinin başında olduğunun hatırlatılması vb. amaçlarla hazırlanmaktadır.

Basın Bültenleri; Basın bülteni, bir kuruluşun faaliyetlerini basına dolayısıyla da hedef kitlesine veya halka duyurmak maksadıyla hazırladığı

14 www.mardin.pol.tr 15 polisdergisi.pol.tr

62

duyurulardır (Budak ve Budak, 2014: 275). Emniyet Teşkilatı da halkın, polisin çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için periyodik aralıklarla basın bültenleri hazırlamakta ve bu bültenler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında ‘Polis Bülteni’ ismiyle yayınlanmaktadır.

Halkla ilişkilerine önem veren ve güçlü bir kurum imajı yaratmak isteyen her kurum, imajını tesadüflere bırakmamak adına profesyonel anlamda bir takım faaliyetler içerisine girmektedir. Elbette yapılan bu çalışmalar, kurumun bütçesi, hedef kitlesi, faaliyet gösterdiği iş kolu gibi nedenlerle farklı şekillerde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Türk Polis Teşkilatı da, yaptığın işin doğası gereği halkı aydınlatarak ve yaptığı hizmetleri insanlara anlatarak halkla ilişkilerini geliştirmeye çalışmakta, bunun için de yazılı ve görsel birçok mecrayı kullanmaktadır. Söz konusu çabaların polis imajının oluşumunda ne derece etkili olduğu ise belirsizdir. Zira toplumdaki polis imajının şekillenmesinde polisin yapmış olduğu halkla ilişkiler çabalarının yanı sıra; bireylerin kendi yaşantılarından elde ettikleri birikimler, çevrelerinden almış oldukları bilgiler, polis ile ilgili şahit oldukları olaylardaki izlenimler ve de medyanın topluma sunduğu polis profili gibi nedenler de polis imajının oluşmasında etkili olmaktadır.