• Sonuç bulunamadı

2.2. BULGULAR

2.2.1. Amerikan Yapımı Filmler

Film 1 : Training Day (İlk Gün) Vizyona Giriş Yılı : 2001

Yönetmen : Antoine Fuqua

Yapımcı : Robert F. Newmyer, Jeffrey Silver Başrol oyuncuları : Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Cle Shaheed Sloan, Cliff Curtis, Eva Mendes

Filmin Konusu : Henüz on yedi aylık polis memuru olan Jake Hoyt (Ethan Hawke), Los Angeles polis teşkilatının narkotik biriminde görevlendirilir ve teşkilat içerisinde oldukça ün yapmış olan narkotik dedektifi komiser yardımcısı Alonzo Harris (Denzel Washington)’in ekibine katılır. Acemi polis Jake Hoyt’un ekibe kabul edilmesi için komiser yardımcısı Alonzo Harris’in yanında bir gün geçirmesi, birlikte suçluların arasında görev yapmaları ve kendisine verilen her görevi ne olursa olsun yerine getirmesi gerekmektedir. Ancak Jake Hoyt, birlikte görev yaptığı saatler içerisinde Alonso Harris’in düşündüğü gibi biri olmadığını fark eder. Biri tecrübeli ve kanunlara uymayan, diğeri çaylak ama idealist olmak üzere iki polisin birlikte görev yaptıkları ilk günü anlatan film, iyi polis ile kötü polisin mücadelesini anlatmaktadır.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Gerilim, Dram 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmin iki ana karakterinden narkotik dedektifi komiser yardımcısı Alonzo Harris, işini kendi kurallarına göre yapan, yakaladığı suçluların üzerinden çıkan uyuşturucu ve paraları alıp suçluyu serbest bırakan, hatta para için dostum dediği kişiyi bile öldürebilen kötü polistir. Ancak filmin diğer ana karakteri acemi polis memuru Jake Hoyt, polislikte yeni olmasına rağmen her işi kanunlar çerçevesinde yapmaya çalışan, dürüst ve idealist bir karakter yani iyi polistir. Dolayısıyla filmin iki ana karakterinden biri iyi polisi diğeri kötü polisi canlandırmaktadır.

107

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmdeki karakterler iyi veya kötü olsalar da polislikte becerikli ve eğitimlidirler. Ancak disiplin yönünden acemi polis memuru Jake Hoyt oldukça disiplinli iken, komiser yardımcısı Alonzo Harris tamamen disiplinsizdir.

Filmde Jake Hoyt, komiser yardımcısı Alonzo Harris’in yaptıklarını tasvip etmeyip itiraz etse de, yeni olması nedeniyle çaresiz kalmaktadır.

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler sivil olarak görev yapan narkotik polisleridir. Rütbe olarak filmin ana karakterlerinden narkotik dedektifi Alonzo Harris komiser yardımcısı, diğer karakter Jake Hoyt polis memurudur.

Birlik ve Bütünlük

Filmde polislerin birlik ve bütünlüğüne dair net bir vurgu bulunmamaktadır. Sadece filmin sonunda, Rus mafyası tarafından öldürülen polis Alonzo Haris’in ailesine sahip çıkılacağına dair yetkili kişilerin konuşmaları duyulmaktadır.

Ayrıca tecrübeli polis Alonzo Haris, ekibine yeni katılan acemi Jake Hoyt’a bazı olaylarda ekip olduklarını ve birlikte hareket etmeleri gerektiğini söylese de, bu birliktelik mesleki bir dayanışma değildir. Burada bahsedilen birliktelik uyuşturucu tacirlerinden ele geçirilen paraları kendi aralarında paylaşmaları veya para için birini öldürmeleri şeklindeki suç birlikteliğidir.

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde acemi polis memuru Jake Hoyt, emniyet teşkilatının bir parçası, başarılı bir narkotik dedektifi hatta komiser yardımcısı olmayı istemektedir. Ancak diğer polis karakterlerinde emniyet mensubu olmak veya olmamaya yönelik herhangi bir istek vurgulanmamıştır.

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmde polisin adalet ve insan hakları savunucusu olduğuna dair herhangi bir vurgu bulunmamaktadır.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmde polislere siyasi veya bürokratik herhangi bir baskı yapıldığı görülmemiştir.

108

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

Filmde insanların polise, pislik ve domuz şeklinde sözlerle hitap ettikleri görülmektedir. Ancak bu sözleri söyleyenler normal vatandaşlar olmayıp, polisin muhatap olduğu suç riski taşıyan kişilerdir. Ayrıca filmde bazı olaylar esnasında, bazı kişilerin sınırlıda olsa polise yardımcı oldukları görülmektedir.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmde bazı polisler insanlara gayet kibar davranırken, bazılarının davranışları oldukça sert ve tehditkardır.

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Traning Day isimli filmde milliyetçi herhangi bir söylem veya görev uğruna ölme vurgusu görülmemiştir.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmin bazı sahnelerinde polisin silahlı çatışmaya girdiği görülmektedir. Ancak bu çatışmaların nedeni polisin suç ve suçlular ile mücadelesinden kaynaklanmamaktadır. Bu çatışmalar, komiser yardımcısı Alonzo Haris’in kanunsuz hatta suç olan eylemleri neticesinde girdiği çatışmalardır. Filmin sonunda da Alonzo Harris, Rus mafyası tarafından öldürülmüştür.

4. Kategori – Filmin Sonu : Acemi polis memuru Jake Hoyt’un narkotik dedektifi komiser yardımcısı Alonzo Harris’in yanında göreve başladığı ilk günü konu alan Traning Day filmi, iyi polis ile kötü polisin mücadelesi şeklinde gelişmektedir. Filmin sonunda iyi polis Jake Hoyt, kötü polis Alonzo Haris ve ekibinin yaptığı kötü işleri ispatlayabileceği delilleri ele geçirmiş ve kötü polis Alonzo Haris de Rus mafyası tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürülmüştür.

Film 2 : Red Dragon (Kızıl Ejder) Vizyona Giriş Yılı : 2002

Yönetmen : Brett Ratner

Yapımcı : Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis

Başrol oyuncuları : Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watson, Mary-Louise Parker, Philip Seymour Hoffman, Ken Leung

109

Filmin Konusu : FBI ajanı Will Graham, cinayet dosyalarında suç psikoloğu Hannibal Lecter’dan yardım almaktadır. Baktığı son davada ise öldürdüğü insanların etlerini yiyen bir seri katilin peşine düşer ve yaptığı araştırmalar sonucunda aradığı seri katilin yardım aldığı Dr. Hannibal Lecter olduğunu fark eder. Olayın anlaşılması üzerine yaşanılan kavgada ajan Will Graham ve Dr. Hannibal Lecter birbirlerini ağır şekilde yaralarlar. İyileşmelerinin ardından Hannibal Lecter üst düzey güvenlikli bir hapishaneye atılır, ajan Will Graham ise emekli olup ailesi ile sahil kenarındaki bir şehre yerleşir. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra farklı eyaletlerde cinayetler işleyen ve kendisine Kızıl Ejder diyen bir seri katil ortaya çıkar. Bunun üzerine üstleri emekli ajan Will Graham’ı tekrar göreve çağırır. Will Graham tekrar polisliğe dönmeyi kabul etmese de FBI ajanlarına yardımcı olur ve olayı çözmek için Dr. Hannibal Lecter’dan da yardım isteyerek FBI ajanları ile birlikte seri katili bulmaya çalışır. Polislerin seri katili bulmaya ve onu durdurmaya çalışmasını konu alan Red Dragon (Kızıl Ejder) filmi, T. Harris’in romanından uyarlanan 1986 yapımı Manhunter filminin yeniden çekimidir.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Gerilim 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmde FBI ajanlarının, işlerini kanunlar çerçevesinde yerine getiren iyi polisler olduğu görülmektedir.

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmde FBI ajanlarının, eğitimleri ile ilgili herhangi bir vurguya yer verilmemiş ancak FBI ajanlarının mesleğinde oldukça becerikli ve disiplinli olduğu görülmektedir.

Filmde polislerin çaresiz veya yetersiz kaldıkları bir durum olmamıştır. Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler, sivil kıyafetli FBI ajanlarıdır. Yine filmdeki karakterler rütbesi olmayan FBI ajanlarıdır. Ülkemizdeki polis sistemi düşünüldüğünde bu ajanların polis memuru olduğu söylenebilir.

110 Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmde polislerin birlik ve bütünlük içerisinde oldukları görülmektedir. Ajan Will Graham’ın emekli olmasına rağmen seri cinayetler başlaması üzerine resmi olarak olmasa da tekrar göreve dönmesi ve arkadaşlarına katili bulma konusunda yardım etmesi bu birlikteliği vurgulamaktadır.

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde, emniyet teşkilatına mensup olmak istenip istenilmediğine dair net bir vurgu bulunmamaktadır.

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Polisin, adalet ve insan hakları savunucusu olduğuna yönelik herhangi bir vurgulamaya filmde rastlanılmamıştır. Filmdeki polislerin tek amacı seri katili yakalamak ve insanların zarar görmesini engellemektir.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmde, FBI ajanlarının işlerini yaparken herhangi bir siyasi veya bürokratik baskıya ya da müdahaleye maruz kalmadıkları görülmektedir.

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

Filmde, FBI ajanlarının halkla çok fazla diyaloğa girmedikleri görülmektedir. Film, ajanların katil ile ilgili kendi aralarında yaptıkları kritikler, suçlunun yaptığı eylemler ve ajanların suçluyu bulmak üzere yaptıkları faaliyetler şeklinde geçmektedir. Bu nedenle vatandaşın polise bakış açısına dair net bir bilgi Kızıl Ejder filminden elde edilememiştir. Ancak suçluyu bulmak amacıyla polislerin bazı kişilere soru sorduklarında, vatandaşların bildiklerini söyledikleri ve böylece polise yardımcı olmaya çalıştıkları görülmüştür.

Ayrıca emekli ajan Will Graham’in arkadaşlarına yardımcı olmak için gayrı resmi olarak FBI’ya geri dönmesi üzerine eşi bu olaya tepki göstermiş ve daha önce başına gelen olayları hatırlatmıştır. Bu şekilde polis eşlerinin, polisliği zor ve tehlikeli bir meslek olarak gördüklerine filmde yer verilmiştir.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmde, FBI ajanlarının halkla çok fazla diyaloğa girmedikleri ancak insanlar ile iletişim kurdukları belirli sayıdaki sahnede, ciddiyet içerisinde ve saygılı bir şekilde görevlerinin gereğini yaptıkları görülmüştür.

111

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Red Dragon filminde herhangi bir milliyetçi söyleme veya görev uğruna ölme vurgusuna rastlanılmamıştır.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmde FBI ajanı ile seri katilin çatışmaya girdikleri, çatışma esnasında FBI ajanın yaralandığı ve ardından ajanın eşinin silahı yerden alarak seri katile ateş ettiği görülmüştür.

4. Kategori – Filmin Sonu : Emekli FBI ajanı Will Graham’ın yardımlarıyla FBI ajanlarının, Kızıl Ejder ismini kullanan bir seri katili yakalamaya çalışmalarını ve bunun için eski bir seri katilden de yardım almalarını konu alan filmde, Will Graham tarafından katilin kimliği ortaya çıkarılır. Kimliğinin ortaya çıkmasının ardından kendi evini yakan ve bu yangında kendisini de ölmüş olarak gösteren seri katil, gizlice Will Graham’ın evine gider ve Will Graham’ın ailesine saldırır. Bu saldırı esnasında yaşanan çatışma sonucunda seri katil öldürülür ve film bu şekilde sona erer.

Film 3 : The Departed (Köstebek) Vizyona Giriş Yılı : 2006

Yönetmen : Martin Scorsese

Yapımcı : Brad Grey, Graham King, Gianni Nunnari, Brad Pitt

Başrol oyuncuları : Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Vera Farmiga, Alec Baldwin, Martin Sheen, Ray Winstone

Filmin Konusu : Massachusetts Eyalet Polisi, Boston şehrinin en ünlü mafya

lideri Frank Costello’nun (Jack Nicholson) çetesine, yeni polis olan Billy Costigan’ı (Leonardo DiCaprio) yerleştirmiştir. Benzer şekilde mafya lideri Frank Costello’nun adamı olan ve polis okulundan yeni mezun Colin Sullivan (Matt Damon) da eyalet polis teşkilatında göreve başlamıştır. Billy Costigan, mafyadan aldığı bilgileri eyalet polis teşkilatına aktarırken, eyalet polis teşkilatında hızla yükselen ve çavuş olan Colin Sullivan’da polisteki bilgileri mafya lideri Frank Costello’ya bildirmektedir. Bir süre sonra hem eyalet polis teşkilatı hem de mafya, kendi içlerinde bilgi sızdıran biri

112

(köstebek) olduğunu fark ederler. Ardından Billy Costigan ve Colin Sullivan, bilgi sızdırmaktan ziyade karşı tarafın köstebeğinin kim olduğunu bulmaya çalışırlar ve bunu yaparken hayatlarını da tehlikeye atarlar.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Gerilim, Dram 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmde hem iyi polisler hem de kötü polisler bulunmaktadır. Colin Sullivan eyalet polis teşkilatında görev yapan ve mafya için çalışan kötü polistir. Billy Costigan ise mafya içine sızmış ve öldürülme riskine rağmen görevini yerine getiren iyi polistir. Ayrıca bu ana karakterlerin haricinde eyalet polisi olan ancak mafya için çalışan kötü polisleri ve mafyanın içine sızmış hatta bu yüzden ölen iyi polisleri de filmde görmek mümkündür.

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmdeki polislerin becerikli ve disiplinli oldukları görülmektedir. Ayrıca filmin başında polis okulundaki balistik dersinden bir kesit sunulup silahla atış eğitimi yapan öğrenciler gösterilerek polislerin iyi bir eğitimden geçtikleri de vurgulanmaktadır.

Filmde mafyanın içine sızmış genç polis Billy Costigan’ın gördüğü olaylar karşısında çaresiz kaldığı, bunlara dayanamadığı ve bu yüzden üstlerine kendisini bu görevden almalarını ısrarla söylediği görülmüştür. Ancak buradaki çaresizlik kendisinin öldürülme riskiyle birlikte, görevinin gizliliği nedeniyle bu olaylara müdahale edememesinden de kaynaklanmaktadır.

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir) Filmdeki polisler üniforma giymeyen sivil kıyafetli eyalet polisleridir. Yine filmde biri yüzbaşı ikisi çavuş olmak üzere üç rütbeli polis görülürken diğer polisler, polis memurudur.

Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmde polislerin (iyi polislerin), birlik ve bütünlük içerisinde oldukları görülmektedir.

113

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde polislerin emniyet teşkilatının bir parçası olmak istediklerine veya istemediklerine dair net bir vurgu bulunamamıştır.

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmde, polis adalet sağlayıcısı olarak sunulmuştur. Örneğin filmin başında

Massachusetts eyalet valisinin, mezun olan polislere “Massachusetts eyalet polisinin mükemmellik konusunda uzun bir geçmişi var, bugün tanık olduğumuz mezuniyetiniz en iyi yasa uygulayıcı birimlerimizden birine katılımınızı teyit ediyor” şeklinde bir

konuşma yaptığı görülmüş, bu şekilde Massachusetts eyalet polisinin mükemmelliği

ve yasa uygulamadaki başarısı vurgulanmıştır.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmde polislerin siyasi veya bürokratik herhangi bir dış etkiye maruz kaldıkları görülmemiştir.

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

İnsanların polise bakış açısına veya yardımına dair herhangi bir sahne filmde görülmemiştir.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmde polislerin, suçlular hariç diğer vatandaşlar ile çok fazla diyaloğa girmedikleri görülmüştür.

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Filmde herhangi bir milliyetçi söyleme veya görev uğruna ölme vurgusuna rastlanılmamıştır.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmde polisler ile suçlular arasında silahlı çatışma yaşanmaktadır. Ancak bunun yanı sıra iyi polisler ile kötü polislerin de birbirlerine ateş açtıkları ve bu şekilde polislerin kendi aralarında da silahı çatışmaya girdikleri görülmüştür. Bu çatışmalarda şüphelilerden ve polislerden çok sayıda ölen olmuştur.

4. Kategori – Filmin Sonu : Polisin mafya ile mücadelesini anlatan film, polisin kendi içindeki mafya elemanını, mafyanın da kendi içine sızmış polisi bulmaya çalışmasını konu almaktadır. Filmin sonunda mafya lideri Frank Costello, kendisi için çalışan polis Colin Sullivan tarafından öldürülürken, polis Billy Costigan da mafya için çalışan başka bir polis tarafından öldürülür. Tüm bu olayların sonrasında

114

Colin Sullivan’ın, kendi apartman dairesine girdiği esnada eyalet polis teşkilatında görev yapan ancak Colin Sullivan ile yaşadığı problem yüzünden görevinden uzaklaştırılan çavuş Dignam tarafından gizlice öldürülmesiyle film sona erer.

Film 4 : 16 Blocks (16 Blok) Vizyona Giriş Yılı : 2006

Yönetmen : Richard Donner

Yapımcı : Randall Emmett, Avi Lerner, Arnold Rifkin, John Thompson, Jim Van Wyck

Başrol oyuncuları : Bruce Willis, Mos Def, David Morse, Casey Sander, Hechter Ubarry, Conrad Pla, Jenna Stern

Filmin Konusu : New York Polis Departmanı’nda (NYPD) görev yapan, polislikten iyice bıkmış ve alkol bağımlısı haline gelmiş dedektif Jack Mosley (Bruce Willis)’e polis karakolunun nezarethanesinde bekleyen Eddie Bunker’i karakoldan 16 blok ötedeki duruşma binasına götürme görevi verilir. Başlangıçta çok basit bir görev gibi görünse de, Eddie Bunker bazı polislerin işlediği suçların tanığı olarak mahkemeye çıkacaktır ve bu yüzden kendisini öldürmeye çalışan polisler yolda kendisini beklemektedir. Dedektif Jack Mosley, bu görevi yaparken Eddie Bunker’ı bir yandan kendi meslektaşlarından hatta eski ortağından korumaya çalışırken bir yandan da duruşma jürisinin kararından önce mahkeme salonuna varmaya çalışmaktadır.

1. Kategori – Filmin Türü : Suç/Polisiye, Aksiyon, Dram 2. Kategori – Polisin Sunumu :

Alt Kategoriler İyi Polis/Kötü Polis

Filmde iyi polisler ile kötü polisler birlikte yer almaktadır. Hatta filmin ana karakterlerinin çoğu kötü polistir ve yaptıkları kötü işlere tanık olan bir kişiyi öldürmeye çalışmaktadırlar. İyi polis ise geçmişte kötü işlere bulaşmış ve alkol bağımlısı haline gelmiş biri olmasına rağmen bu olaylar esnasında değişerek iyi bir polise dönüşmüştür. Öyle ki tanık olarak mahkemeye götürdüğü kişinin vereceği

115

ifadenin, kendisini de zor duruma sokacağını bildiği halde onu korumaktan vazgeçmemiş ve bunun için hayatını riske atmıştır.

Becerikli/Eğitimli/Disiplinli veya Çaresiz/Yetersiz

Filmdeki polisler mesleğinde yetenekli kişilerdir. Filmin ana karakteri dedektif Jack Mosley, tüm zorluklara rağmen kendisine verilen görevi beceri ve tecrübesi sayesinde yerine getirmiş, sorumluluğuna verilen Eddie Bunker’i kötü polislerden korumuştur. Ancak filmde polislerin eğitimlerine dair net bir vurgu yer almamaktadır.

Filmde polislerin disiplinsiz oldukları da görülmektedir. Örneğin dedektif Jack Mosley, polis karakolunun nezarethanesinden çıkardığı Eddie Bunker’i adliye binasına götürürken şahsı arabada kilitlemiş ve kendisi bara giderek içki almıştır.

Filmde polislerin çaresiz kaldıkları veya yetersiz olduklarını düşündürecek herhangi bir sahne görülmemiştir.

Polisin Kıyafeti (Sivil/Üniformalı) – Rütbesi (Polis Memuru/Amir)

Filmdeki polisler sivil kıyafetli New York Polis Departmanı’nda çalışan dedektiflerdir.

Filmde bir yüzbaşı ve birkaç çavuş rütbesinde olan polisler haricinde diğer polislerin tamamı ülkemizdeki sistemde karşılığı polis memuru olan rütbesiz dedektiflerdir.

Kurum İçinde Birlik ve Bütünlük

Filmde kurum içinde birlik ve bütünlük vurgusu yer almaktadır. Dedektif Jack Mosley’in iki polisi vurup insanları otobüste rehin almasından sonra olay yerine gelen özel tim polislerine, Jack Mosley’in iki polisi vurduğu ve ona göre müdahale yapılması gerektiği söylenmiş, özel timin başında yer alan polisinde mesajı gayet açık aldığını söylediği görülmüştür. Ayrıca dedektif Jack Mosley, Eddie Bunker’i korumak için kötü polislere ateş açmış ve bunun üzerine Eddie Bunker ‘polisler birbirini

vurmazlar, özellikle de benim gibi biri için’ şeklinde bir söz söylemiştir.

Bahse konu söylemler doğrultusunda, 16 Blok filminde polislerin birlik ve bütünlüğüne yönelik bir vurgu yapıldığı söylenebilir.

116

Bir Parçası Olmak İstenen veya İstenmeyen Kurum

Filmde polislerin emniyet teşkilatının bir parçası olmak isteyip istemediklerine dair net bir vurgulama yoktur ancak dedektif Jack Mosley’in polislikten oldukça sıkıldığı ve bunaldığı görülmektedir.

Adalet ve İnsan Hakları Savunucusu Polis

Filmde polisin insan hakları savunucusu olduğuna dair herhangi bir söylem veya eylem görülmemiştir. Ancak dedektif Jack Mosley adaletin sağlanabilmesi için eski ortağı da dahil birçok polis arkadaşıyla mücadele etmiş ve adaletin sağlanabilmesi için yaralanmasına rağmen görgü tanığını korumuştur.

Dış (Siyasi veya Bürokratik) Etkenlerin Polise Müdahalesi

Filmde polislerin siyasi veya bürokratik herhangi bir dış etkiye maruz kaldıkları görülmemiştir.

Vatandaşın Polise Bakış Açısı ve Yardımı

İnsanların polise bakış açısına veya yardımına dair herhangi bir vurguya rastlanılmamıştır.

Polisin Vatandaşlara Karşı Tutum ve Davranışları

Filmde bazı polislerin insanlara kötü davrandıkları, ağızlarına silah sokarak kalp krizinden ölmelerine neden oldukları ve yasadışı başka eylemlerde de bulunduklarına dair bir takım söylemlerin olduğu, bu olaylara tanık olan kişiyi de öldürmeye çalıştıkları görülmüştür. Ancak filmin iyi polisi, insanların değişebileceğine inanmaya başlayarak sorumluluğuna verilen eski suçluyu kendi canı pahasına korumaya çalışmış, otobüste rehin aldığı kişileri de zarar görmemeleri için kendi aleyhine olmasına rağmen serbest bırakmıştır.

Milliyetçi Söylemler/Görev Uğruna Ölmek

Filmde herhangi bir milliyetçi söyleme veya görev uğruna ölme vurgusuna rastlanılmamıştır.

3. Kategori – Çatışma Durumu : Filmde çok sayıda çatışma sahnesi bulunmaktadır. Ancak bunların hiçbirinde polis, suçlular ile çatışmamıştır. Bu çatışmaların tamamı kötü polisler ile iyi polisler arasında yaşanmış, bunlardan bazılarında polisler yaralanmış hatta ölmüştür.

4. Kategori – Filmin Sonu : Kötü polislerin, kendi aleyhlerine tanıklık edecek birini öldürmeye çalışmalarını ve bir polisin de buna engel olmaya

117

çalışmasını anlatan filmin sonunda, iyi polis Jack Mosley kötü polislerin yaptığı bütün kirli işleri savcılıkta kendisi ispatlamış ve böylece kötü polislerin bütün yaptıkları tanığa gerek kalmadan ortaya çıkarılmıştır. Bu şekilde dedektif Jack Mosley görevini layığıyla yaparken, tanık Eddie Bunker’de başka bir şehre taşınarak hayalini kurduğu