• Sonuç bulunamadı

Türk ve Ermeni Tarihçileri Toplantısı

9. TÜRKİYE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNDE 2004 YILI GELİŞMELERİ

9.5. Türk ve Ermeni Tarihçileri Toplantısı

Avusturya Türk Bilim Ofisinden Dr. İnanç Atılgan 9 Mart 2004 tarihinde yaptığı bir açıklamada424 Viyana'da özel bir bilimsel girişim olarak, Viyana Türk-Ermeni Platformu (VAT) kurulduğunu bildirmiştir. Açıklamaya göre bu girişimin amacı Ermeni-Türk sorunu için sadece tarih bilimi malzemesi ve yöntemlerinin kullanılacağı bir diyalog ortamı hazırlamaktır. Platformun kurucuları iki Avusturyalı (Prof. Dr. W. BihI ve K. Tomenendal) bir Ermeni (Dr. A. Ohancanyan) ve bir Türk'tür. (Dr. İnanç Atılgan). Bu konu Türk Tarih Kurumu ve Ermenistan Bilimler Akademisinden ikişer bilim adamı tarafından tartışılacak ve moderatörlüğü Avusturyalı Prof. Wolfdieter BihI üstlenecektir. Toplantılara Türkiye'de Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile Kurumun Ermeni Masası Başkanı Prof Dr. Hikmet Özdemir, Ermenistan'dan ise Erivan Soykırım Müzesi Müdürü Prof. Dr. Lavrenti Barseghian ve Ermeni Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsünden Prof. Dr. Ashot Melkonian katılmışlardır.

Taraflar 2004 yılı içinde, VAT aracılığıyla yüz belge teati edecekler sonra, ek olarak, ayrıca belirlenecek bir sayıda belge vereceklerdir. Tartışmaya malzeme teşkil edecek başka belge sunulamayacaktır. 2005 yılı baharında verilen belgelere ilişkin bir toplantı düzenlenecektir. Toplantıda söylenenler kaydedilecek ve sonuçlar bir kitap halinde yayınlanacaktır.

Bu toplantıların önemi Türk ve Ermeni tarihçilerini ilk kez, bilimsel bir ortamda ve eşit haklara sahip durumda bir araya getirecek olmasıdır. Tarafların arasında büyük görüş ayrılıkları bulunduğundan bu toplantıların sonucunda soykırım iddiaları konusunda mutabakata varmaları beklenemez. Ancak yayınlanması planlanan kitap her

423 Ömer Engin Lütem, “Olaylar ve Yorumlar”, Ermeni Araştırmaları Dergisi, Sayı: 12-13, Kış 2003 –

İlkbahar 2004, s. 26-27.

iki tarafın tezlerini ayrıntılarıyla ortaya koyacağından bu konuyu bilimsel açıdan inceleyecekler için bir referans teşkil edecektir425.

9.6. “Sözde Soykırım” Propagandaları

Sözde Ermeni soykırımı meselesini Ermeni halkının milli birlik ve beraberliğinin, dayanışma, işbirliği ve Ermenistan dış politikasının köşe taşı olarak gören hükümet, iddialarının uluslararası kamu oyu tarafından kabul edilmesi için verdiği destekle Ermenistan Milli Bilimler Akademisi ve Dünya Ermenileri Organizasyonu 'Kanıtlar Paketi' hazırlama çalışmalarına başlamıştır.

Bu amaçla Dünya Ermenileri Organizasyonu, Ermenistan Milli Bilimler Akademisi salonunda 6-7 Mayıs 2004 tarihinde 'Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin Normalleşmesinde Soykırım Faktörü' adlı konferans düzenlemiştir. Dünya Ermenileri Organizasyonu Başkanı Ara Abramyan düzenlediği basın toplantısında konferansa Ermenistan, Almanya, Yunanistan, Fransa, İtalya, ABD, Rusya, Avusturya, Kanada ve İsviçre'den “soykırım” konusunda uzman olan kişilerin katılacağını açıklamıştır.

Konferansın başlıca amacı Ermenilerin iddiasını uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde tanımlamak ve dünya kamuoyuna duyurmaktır. Bu amaçla, konferans sonucunda konunun daha geniş bir şekilde öğrenilmesi için çeşitli ülkelerde bu konuda uzman olan kişilerden oluşan özel bir komisyonun kurulmasına karar verilmiştir. Bu komisyon çalışmaları sonucunda elde edilen belgeler ve hukuki değerlendirmeler Ermenistan'ın sözde soykırımın uluslararası alanda tanıtılması için resmi belge ve kaynak teşkil edecektir. Bu kaynaklara dayanarak yapılan çalışmalar sonucunda uluslararası alanda ciddi baskılarla karşılaşan Türkiye'ye sözde soykırımın kabul ettirilmesi amaçlanmıştır.

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan tarih Profesörü Andranik Migranyan, bu konferansın düzenlenmesinin Ermenistan'a uluslararası alanda destek sağlayacağına inandığını bildirmiştir426.

425 http://www.eraren.org/index.php?Page=DergiIcerik&IcerikNo=35. 02.10.2006.

426 Hatem Cabbarlı, “Ermenistan Sözde Soykırım Konusunda ‘Kanıtlar Paketi’ Hazırlamak

Diğer yandan bu konuyla ilgili olarak Dünyada milyonlarca okuyucusu bulunan bazı dergi ve gazetelerde de ermeni propagandaları yapılmıştır.

National Geographic Dergisi Mart 2004 sayısında The Rebirth of Armenia (Ermenistan'ın yeniden doğuşu) başlığını taşıyan bir makale yayınlamıştır. Makalede Ermenistan hakkında bazı bilgilerin yanında 1915 olayları sırasında Osmanlı İmparatorluğundaki 2 milyon Ermeni’den 600 bin ila 1,5 milyonun öldürüldüğü, bunun 20. asrın ilk soykırım olduğu, yetmişli yıllarda düzinelerle Türk diplomatının Ermeni teröristlerce öldürüldüğünün ileri sürüldüğü gibi bilinen Ermeni propagandası yer almıştır.

Yazıda Ağrı Dağı'na özellikle yer verilmiş ve medeniyetin başından beri Ermenilerin bu dağı seyrettikleri, Ağrı dağının artık düşman Türkiye'ye ait olduğu gibi ifadelerden sonra Dışişleri Bakanı Oskanyan'ın bu konuda “Her sabah Ararat'a bakıyoruz. Sadece 25 mil uzakta ve ona adeta dokunabileceğimizi hissediyoruz. Fakat oraya gidemiyoruz. Ararat bizim gururumuz ve hüsranımız. Bizim tarihimiz. Bize yön veren gerçekleşmemiş rüyamız” dediği bildirilmiştir. Böylelikle Ağrı Dağı ile Ermenistan özleştirildiğine ve “bu dağın esasında Ermenistan'a ait olduğu gibi bir kanı” yaratılmaya çalışıldığı görülmüştür.

Yukarıda kısaca ana hatlarına değindiğimiz bu makale sanki Ermenistan tarafından National Geographic'e verilmiş bir reklamı anımsatmıştır. Makalede o derecede Ermeni yanlısı görüşlerine yer vermiştir ki Ermenistan'ın Washington'daki Büyükelçisi Kirakosyan Dergiye teşekkürlerini bildirmiştir427.

Bu derginin idaresi söz konusu makalenin içerdiği yanlışlar hakkında Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği ve National Geographic'in Türkiye'deki yayıncısı tarafından uyarılmıştı. Gerekli değişiklikler yapılmayınca makale Derginin Türkçe sayısında yayınlanmamıştır428. Ancak Derginin İngilizce nüshası aracılığıyla bu

makale milyonlarca okuyucuya ulaşmıştır.

427http://www.eraren.org/index.php?Page=DergiIcerik&IcerikNo=35. 06.10.2006. 428 Milliyet, 4 Mart 2004.

6 Mart 2004 tarihinde New York Times gazetesinde Belinda Cooper imzasıyla yayınlanan “Turks Breach Wail of Silence on Armenians.” (Türkler Ermeniler Konusundaki Sessizlik Duvarını Yıkıyor) başlıklı bir yazıda, Taner Akçam ve Halil Berktay'ın Ermeni görüşlerini benimseyen çalışmalarından övgü ile bahsedilmesi, genelde Ermeni iddiaları karşısında tarafsız kalan bu tanınmış ve saygın gazetede bir tutum değişikliğine gidilmekte olduğunun işaretini vermişti429.

9.7. Ermenistan Devlet Başkanı ve Başbakanı’nın Türkiye ile İlişkilere