• Sonuç bulunamadı

Savunma AraĢtırma Ve Teknoloji Plânlama Ve Programlama

2.4. TÜRK SAVUNMA SANAYĠ

2.4.10. Ar-Ge Projelerinin Plânlanması, Programlanması Ve Yürütülmesi

2.4.10.1. Savunma AraĢtırma Ve Teknoloji Plânlama Ve Programlama

1) Türk Silâhlı Kuvvetleri Harekât Ġhtiyaçları Plânı ile ortaya konulan ihtiyaçların mümkün olan azamî yerli katkı ile ve ekonomik bir Ģekilde yurt içi savunma sanayii tarafından üretilmesine yönelik olarak Millî Savunma Plânlama faaliyetleri kapsamında onaylanan millî olması zorunlu ve kritik teknolojiler listesi esas alınarak belirlenen TSK ihtiyaçlarından millî olması zorunlu sistem ihtiyaçlarının tamamının, kritik sistem ihtiyaçlarının ise ekonomik ve teknik olarak yapılabilir olanlarının Ar-Ge'ye dayalı olarak yurt içinden karĢılanmasına yön verecek politika, hedef ve öncelikleri belirleyen on yıllık Savunma AraĢtırma ve Teknoloji Plânı (SAGTEP) hazırlanır. Bu Plânda, nihaî hedef ve bu hedefe ulaĢılmasını sağlayacak ara hedefler tanımlanır. Bu hedefe ulaĢılmasını sağlayacak ara hedefler tanımlanır. Daire BaĢkanlığımızca yürütülen SAGTEPR projelerinin yanı sıra, 10'uncu Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunun aldığı karar doğrultusunda hükümetin TÜBĠTAK'a 2005 yılından itibaren kaynak tahsis etmesiyle birlikte, TÜBĠTAK Destekli 1007 projeleri yürütülmeye baĢlanmıĢtır. "TÜBĠTAK Destekli Savunma ve Uzay ARGE projelerinin Yönetim Esasları" 08 Temmuz 2005 tarihinde Sayın Milli Savunma Bakanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiĢtir.

2) Onaylanan SAGTEP'de yer verilen sistem geliĢtirme, teknolojik alt yapı oluĢturma ve temel araĢtırma projelerinden kaynak tahsis edilen projelerin yer aldığı on yıllık Savunma AraĢtırma ve Teknoloji Programı (SAGTEPR) hazırlanır.

3) SAGTEP, Stratejik Hedef Plânı (SHP)'na ve SAGTEPR ise On Yıllık Tedarik Programı (OYTEP)'na paralel olarak, Savunma Plânlama Faaliyetleri çerçevesinde hazırlanır ve iki yılda bir, müteakip on yıllık dönemi kapsayacak Ģekilde revize edilir. SAGTEP, SHP'nin ve SAGTEPR ise, OYTEP'in içinde bir bölüm olarak yer alır. ARGE yoluyla tedarik edilecek sistemlerin kaynağı, bu amaçla OYTEP'te ayrılan kaynağın aktarılması ile karĢılanır.

4) SAGTEP'de yer almayan hiç bir araĢtırma geliĢtirme ve teknoloji projesi yürütülmez. Ancak; Komuta Katı onayı ile plân dıĢı faaliyet yürütülebilir. Bu faaliyetler ilk revize döneminde SAGTEP ve SAGTEPR'ye dâhil edilir.

5) SAGTEP ve SAGTEPR'nin hazırlanmasında koordinatör makam MSB.ARGE ve Tekno.D.BĢk.lığı, TSK koordinatörü ise Gnkur. BĠLKARDEM BĢk.lığıdır.

6) Taslak SHP/SAGTEP hazırlanmasında aĢağıdaki direktif, doküman ve kaynaklar esas alınır:

 TÜMAS.

 Uzun Vadeli Stratejik Değerlendirme Dokümanı.

 Millî ve NATO Konsept Dokümanı.

 Diğer ülkelerin teknoloji plânları ve/veya dokümanı.

 Ġlgili veri tabanları.

 TSK Savunma Bilim ve Teknoloji Vizyonu.

 Millî Olması Zorunlu ve Kritik Teknolojiler Listesi.

 Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Kararları.

 TSK Uzun Dönemli Teknoloji Vizyonu.

 Ġlgili diğer doküman.

7) SAGTEP'in hazırlanmasında kullanılacak "Millî Olması Zorunlu ve Kritik Teknolojiler Listesi", savunma teknolojileri bilgi sistemi kapsamındaki veri tabanları kullanılarak; ihtiyaç makamları, üniversiteler, araĢtırma kuruluĢları ve savunma sanayii kuruluĢları ile koordineli olarak MSB Ar-Ge ve Tekno.D.BĢk.lığınca hazırlanır.

8) Savunma araĢtırma, geliĢtirme ve teknoloji faaliyetleri kapsamındaki araĢtırma faaliyetleri, aĢağıda belirtilen öncelikler çerçevesinde yürütülür :

a. Birinci öncelik, TSK'nin "Millî Olması Zorunlu" sistem ihtiyaçlarının Ar-Ge'ye dayalı olarak yurt içinden karĢılanması.

b. Ġkinci öncelik, TSK'nin "Millî Olması Zorunlu" sistem ihtiyaçlarının Ar- Ge'ye dayalı olarak yurt içinden karĢılanması için gerekli olan "millî olması zorunlu" teknolojilerin yurt içinde geliĢtirilmesi.

c. Üçüncü öncelik, TSK'nin "Millî Olması Zorunlu" teknolojilerin yurt içinde geliĢtirilmesi için gerekli temel araĢtırma faaliyetlerinin yürütülmesi.

d. Dördüncü öncelik, TSK'nin "Kritik" sistem ihtiyaçlarının Ar-Ge'ye dayalı olarak yurt içinden karĢılanması, bunun mümkün olmaması hâlinde ikili veya çok taraflı uluslar arası ortak ARGE yolu ile karĢılanması.

e. BeĢinci öncelik, TSK'nin "Kritik" sistem ihtiyaçlarının Ar-Ge'ye dayalı olarak yurt içinden karĢılanması için gerekli olan "Kritik" teknolojilerin yurt içinde veya ikili veya çok taraflı uluslar arası ortak Ar-Ge yolu ile geliĢtirilmesi.

f. Altıncı öncelik, "Kritik" teknolojilerin yurt içinde geliĢtirilmesi.

Diğer sistemler/teknolojiler, çok kaynaktan tedarik politikasına uygun olarak, en ekonomik ömür devri maliyetini sağlayan kaynaktan tedarik edilir.

9) Millî Olması Zorunlu ve Kritik Teknolojiler Listesi esas alınarak MüĢterek ve Kuvvet Harekât Ġhtiyaçları Plânları (HĠP)'nda yer verilen ihtiyaçlardan "millî olması zorunlu" ve "kritik" sistem ihtiyaçları belirlenir.

10) Milli Savunma Plânlama sürecinde Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ateĢ gücü ve harekât kabiliyetinin artırılması suretiyle barıĢ zamanında bölgesel caydırıcı bir güç olması ve muharebe üstünlüğünün sağlanması ana hedefleri doğrultusunda, politik, tehdit, teknolojik, askerî durum ve politik askerî durum değerlendirmesi sonucunda belirlenen, Türk Silâhlı Kuvvetleri MüĢterek Harekât Konsepti doğrultusunda hazırlanan, Türk Silâhlı Kuvvetleri Harekât Ġhtiyaçları Plânı ile ortaya konulan harp silâh, araç, gereç ve mühimmat ihtiyaçları, "TSK Savunma Bilim ve Teknoloji Vizyonu Dokümanı", teknoloji alt yapısı, ulusal savunma sanayii ve üniversite alt yapısı, teknoloji kazanımları, risk ve süre kriterleri ıĢığında incelenir. "Ar-Ge'ye Dayalı Tedarik Modeli"ne uygun olarak gerçekleĢtirilebileceği değerlendirilen ihtiyaçlar veya projeler Ulusal Savunma Sanayii, Teknoloji ve Ar-Ge Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu (USTAK)'a sunulur.

11) USTAK tarafından "Ar-Ge'ye Dayalı Tedarik Modeli" ile gerçekleĢtirilmesi uygun görülen ihtiyaçlar veya projeler Komuta Katına sunulur ve Komuta Katı onayını müteakip Ar-Ge Ġhtiyaçları Plânı (AĠP) oluĢturulur.

12) Söz konusu AĠP kapsamındaki ihtiyaçlar veya projeler, SHP'nin oluĢturulması öncesinde ilgili SHP Ġnceleme Kurulu Alt ÇalıĢma Grubu çalıĢmalarına paralel olarak "Teknoloji Panelleri"nde teknoloji, ekonomiklik, zaman ve ömür devri maliyeti gibi hususlar ıĢığında incelenerek ön yapılabilirlik etütleri hazırlanır.

13) Ön yapılabilirlik etütleri doğrultusunda "Ar-Ge'ye Dayalı Tedarik Modeli"ne uygun olarak gerçekleĢtirilebileceği kararı USTAK tarafından verilen

ihtiyaç veya projeler hakkında hazırlanan karar taslağının Komuta Katınca onaylanmasını müteakip, bu ihtiyaçlar veya projeler SHP/SAGTEP'i oluĢturur.

14) SAGTEP'e giren projeler; "TSK Programlama Direktifi" ıĢığında, "Teknoloji Panelleri"nde, kaynak, süre, öncelik ve proje yönetimi açılarından incelenir. Hazırlanan rapor doğrultusunda SHP/SAGTEP projeleri USTAK toplantısında değerlendirilerek projeler önceliklendirilir. SAGTEPR'ye alınmasına karar verilen ve kaynak tahsis edilen projeler ile ilgili olarak hazırlanan karar taslağı, Komuta Katı onayını müteakip, OYTEP/SAGTEPR oluĢturulur (http://www.msb.gov.tr/birimler/arge/html/05A_argeprojelerininplanlanmasi.htm, 5 Haziran, 2012).