• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

4.5. ORTAK KANI OLUŞTURMA

Crabtree’nin National Endowment for the Humanities’e yaptığı başvurunun temelinde geniş çapta bir ortak kanı oluşturma yatmaktaydı. ‘National History Standards Project’in zamanlamasından bahsederek, ortak bir kanı oluşturmanın gerekliliğini vurguladı. ‘National Assessment of Education Progress’in (NAEP) yönettiği ve amacı ortak kanı oluşturmak olan, US History Framework for the 1994 National Assessment of

Edu-cational Progress için bir taslak oluşturacak bu projenin 1992 yılı Mayıs ayında

tamam-lanabileceğini umarak, Crabtree şunları yazmıştır:

“Eğer uzlaşma Kasım 1993’te sağlanamamış olursa, kışın geri kalanında ve 1994 baharında da herkes uzlaşma sağlamak için uğraşacaktı. Oydaşmanın ilgili grupların ortak bir çalışması olarak ortaya çıktığından emin olmak için, biz bu işlemde farklı gruplardan farklı uzmanların bir araya getirilmesini öneriyoruz. Bu kişiler dünya ve Amerikan tarihi uzmanları, üniversite öncesi eğiti-min her sınıfından deneyimli öğretmenler, tarih eğitimiyle ilgili kuruluşlar, okul danışmanları ve okul aile birlikleri üyeleri, eyalet eğitim komisyonları, ulusal öğretmen-veli birlikleri ve diğer ilgili gruplardan kişileri içermektedir.” (1991: 13-14).

Aslında, Crabtree National Endowment for the Humanities’e yaptığı başvuruda ‘National History Standards Project’ten hep “ortak kanı oluşturma işlemi” (2-7, 10, 13-14, 19-21, 26) olarak bahsetmiş ve coğrafik, etnik, cinsel, yerleşim yeri ve daha pek çok alanda farklılık gösteren pek çok kişinin aynı amaç altında toplanmış olmasına da dikkati çekmiştir. (19) Ortak kanı oluşturma aynı zamanda ‘National Center for History in Schools’un başka bir projesinin de amacıydı: Lessons From History: Essential

Understanding and Historical Perspectives Students Should Acquire (1992). Bu kitabın

önsözünde editörler Crabtree ve Nash, kitabın içeriği hakkında şunları söylüyorlar: “Bu kitabın temel soruları şunlardır: Đlk olarak, bu çalışmanın altında yatan mantıksal sebepler nelerdir?; daha sonra, öğretmenlerin uyması gereken sınıf zamanındaki ve uygulamalardaki kısıtlamalar nelerdir? Son olarak da, öğrencilerin liseden mezun olduklarında Amerikan ve dünya tarihi hakkında ne bildikleri hakkında ortak kanı nedir?” (1992: iii).

Đlerleyen sayfalarda, Crabtree ve Nash raporun doğasını anlatıyor. “Bu pek çok farklı gruptan insanların ortak bir çalışmasıdır,” diye yazıyorlar ( 1992: iv). Ortak kanı sağlamanın önemi şimdiye kadar ulusal standartları oluşturmakla ilgili yazılmış-çizilmiş herşeyde vurgulanmıştır. Sun Myung Moon’un kurduğu ‘Unification Church’ adlı dini tarikatın yayın organı olup sosyal ve siyasal konularda muhafazakâr görüşlere sahip The

Washington Times gazetesi yazarlarından Carol Innerst, Charlotte A. Crabtree’nin National

Endowment for the Humanities’ten bursu kabul ettiği seremoni hakkında “Crabtree, öğrencilerin neyi bilmesi gerektiği hakkında geniş çapta bir ortak kanı oluşturma işini üstlenmiş bulunmaktadır,” (1991: A7) demiştir.

Aynı meseleden bahseden Başkan H. W. Bush’un Eğitim Bakanı Andrew Lamar Alexander, eş-başkanlıklarını eyalet valileri Romer ve Campbell’ın yaptıkları ‘The National Council on Education Standards and Testing’ (NCEST) konseyinin ortak kanı oluşturma işleminden şöyle bahsediyor: “Eyalet valileri Campbell ve Romer’i tebrik etmek istiyorum; çünkü onlar matematik, coğrafya, fen bilimleri, tarih ve ingilizce derslerinde standartları belirlemede bu büyük ülkede bir ortak kanı yakalamaya çalışan seçilmiş insanların liderliğini yapmaktalar.” (Federal News Service: 24) Alexander, ortak kanı oluşturma işleminden ayrıca ‘Center for History in Schools’dan çıkması beklenen projeye verilen bağışın töreninde de bahsetmiştir. Bu bağışın: “Amerikan tarihi ve dünyanın diğer uygarlıkları hakkında Amerikan çocuklarının ne bilmesi gerektiğine yönelik Crabtree’nin ve diğerlerinin yaptığı çalışmaları geliştirmek amaçlı olduğunu, ”söylemiştir. (1991: 24)

“A Historian’s Viewpoint” adlı yazısında Gary B. Nash ortak kanı oluşturma konusunda şunları yazmıştır:

“The National Council for History Standards birbirinden yetenekli pek çok tarihçiden oluşuyor ve bu tarihçiler, tarihin en iyi nasıl öğretilebileceği, ne kadarının öğretilmesi gerektiği, öğretmen-lerin son elli yılda üretilen sonsuz tarihsel kaynağa yaklaşımı ne olmalı ve öğrencilerin en çok neyi anlaması gerektiği gibi karmaşık ve politik olarak tartışmalı sorulara inanılmaz zaman ve emek harcadılar. Amerika’nın iki büyük tarih kuruluşunun— ‘The Organization of American Historians’ ve ‘American Historical Association’—tarih alanında standartların oluşturulması projesinde yer alması cesaret verici. Aynı şekilde, ‘National Council for History Education’ (NCHE) ve diğer tarih gruplarının ve diğer ilgili alanların gruplarının projede yer alıyor olması da bir o kadar iyi. Dünya ve Amerikan tarihi

hakkında standartlar belirlenirken, Council of His-tory Standards, tüm bu grupları ülke çapında bir ortak kanı oluşturma konusunda yönlendiriyor olacak.” ( 1992: 3-5)

‘National Council for History Education’in yöneticisi Elaine Reed, ortak kanı sağlama konusuna bir de dünya tarihi grubunun dünya tarihini dönemlere bölme çabalarından bahsederken değindi: “Tartışmadan sonra bunun uygun dönemlere bölme işlemi olduğuna ortak olarak karar verildi” (1993: 1). Reed ayrıca tarih standartları projesinin amacının mümkün olduğunca geniş ve büyük bir ortak kanı ve itici güç toplayabilmek olduğunu söylemişti (1993: 5).

Paul Gagnon, standart oluşturabilmenin kriterlerini belirlerken, ortak kanı oluşturmayı ilk kritere koymuştur: “Her projenin amacı ülke çapında bir ortak kanı yaratabilmektir: öğrenci kendisine verilen K-12 derslerinin her biri hakkında ne biliyor olmalı?” (1993: 11)

Ortak bir kanı yaratma sadece tarih alanı için değil, diğer alanlarda da standart belirlemek için önemli bir kriterdi. Finn ulusal eğitim standartlarından bahsederken, “benim kastettiğim öğrencinin yetişkin hayata neyi biliyor ve neyi yapabiliyor olarak girmesi üzerine ulus çapında kabul edilmiş standartlar belirlemekten söz ediyorum,” demişti. (1989: 4-5)

‘The National Council for Education Standards,’ Amerikan standartlarını yükseltmek için ortak kanı sağlamanın zorunlu olduğunu belirtiyor raporunda: “The National Education Goals Panel, Amerika’yı öğrenen bir millet olmaya davet ediyor. Ortak bir kanıyla oluşturulmuş ulusal standartlar ve değerlendirme sistemi, Amerikan eğitimini yeniden canlandırmak için kritik bir adım.

Francie Alexander, tüm Standard yaratma projeleri için ortak kanı oluşturma hakkında şunları diyor:

“ABD Eğitim Bakanlığı, fen bilimleri, tarih, coğrafya, ingilizce, sanat, vatandaşlık alanlarında ulusal standartları oluşturma projelerini destekliyor. Standartlarımız, öğrencilerimizin ne bilmesi, ne yapabiliyor olması ve nasıl olmaları konusunda ortak bir kanı yaratacak şekilde geliştirilmeye çalışılıyor.” (1993: 10)

Ortak kanı yaratma meselesiyle ilk ‘National Council of Teachers of Mathe-matics’ (NCTM) karşılaşmıştı; çünkü matematik standart belirlenen ilk alandı. The University of

Georgia matematik profesörü Jeremy Kilpatrick, ‘National Council on Education Standards and Testing’e yolladığı bir yazıda:

“Matematik camiasında standartların doğru yönde ilerlediği hakkında, standartlar ne kadar eksik-liklere sahip olursa olsun, inanılmaz bir ortak kanı var. Standartları geliştirenler, matematik ca-miasından pek çok kişiyle görüşüp onların fikirlerini aldıkları ve kullandıkları için tebriğe layık-lar. (1991: 1)