• Sonuç bulunamadı

MOTORLU KARA TAŞITLARINI TAŞIYAN GEMİLER İÇİN EK KURALLAR

Belgede Kısım 5 Elektrik Kuralları (sayfa 182-187)

Sayfa A. KAPSAM ... 16-2 B. KORUMA BÖLGELERİ ... 16-2 1. Yolcu Gemileri

2. Kargo Gemileri

C. HAVALANDIRMA ... 16-2 D. YANGIN ALARM SİSTEMİ ... 16-2 E. BORDA KAPILARI İÇİN GÖSTERGE VE İZLEME SİSTEMLERİ ... 16-3 1. Baş Kapılar ve İç Kapılar

2. Borda ve Kıç Taraf Kapıları

F. RO/RO YOLCU GEMİLERİNDE AYDINLATMA İÇİN EK KURALLAR ... 16-4 1. İlave Emercensi Aydınlatmalar

2. Alçak Düzeyden Aydınlatma (LLL-Sistem)

G. KORUMA BÖLGELERİNDEKİ ELEKTRİK TEÇHİZATININ DONATIMI ... 16-4 H. MÜSAADE EDİLEN ELEKTRİK TEÇHİZATI ... 16-4

1. Koruma Bölgesi İçinde (Bölge 1) 2. Koruma Bölgesi Üzerinde (Bölge 2)

16-2 Bölüm 16 – Motorlu Kara Taşıtlarını Taşıyan Gemiler için Ek Kurallar A,B,C,D

A. Kapsam

Bu kurallar kendi imkanlarıyla gemiye girip çıkabilen ve/veya depolarında yakıt bulunan motorlu taşıtları taşıyan yük ve yolcu gemilerinin elektrik teçhizatına uygulanır (Ro/Ro-gemileri).

B. Koruma Bölgeleri

Koruma bölgeleri (bölge 1) içerisinde zaman zaman patlayıcı gaz birikmesi olasılığı olan bölgelerdir (Şekil 16.1'e bakınız).

Bunlar;

1. Yolcu Gemilerinde

1.1 Perde güvertesinin üzerinde bulunan kapalı taşıt güvertelerinin (saatte en az on defa hava değişimi) 450 mm. yüksekliğe kadar olan kısmı.

Yeterli geçirgenliğe sahip ızgaralı taşıt güvertelerinin üzerindeki mahaller koruma bölgesi olarak değerlendirilmeyecektir;

1.2 Perde güvertesinin altındaki motorlu taşıt güvertelerinin tüm yüksekliği kapsayan bölgeler;

1.3 Motorlu taşıt ambarları;

1.4 Ambarlar ve araç güvertelerden çıkan egzost kanalları.

2. Kargo Gemileri

2.1 Havası, saatte en az 10 defa değişebilen ambarlarda güverteden 450 mm. yüksekliğe kadar olan bölge.

Havası, saatte 10 defadan az değişen ambarlarda tüm yüksekliği kapsayan bölge.

Yeterli geçirgenliğe sahip ızgaralı taşıt güvertelerinin üzerindeki mahaller koruma bölgesi olarak değerlendirilmeyecektir;

2.2 Ambarlar ve taşıt güvertelerinden çıkan egzost kanalları.

C. Havalandırma

1. Motorlu taşıtların yükleme ve boşaltma işlemleri ile taşınmaları esnasında, uygun bir hava değişimini sağlamak amacıyla cebri-emici bir havalandırma sistemi bulunmalıdır. Ayrıntılar için, TL Kuralları, Kısım 4-Makina, Bölüm 12, B.11’e bakınız.

2. Yolcu gemilerinde, bir fan arızası (1) durumunda veya taşıt güvertesi ve ambarlar için belirtilen hava değişiminin sağlanamadığı hallerde, köprü üstünde sesli ve ışıklı alarm verilmelidir.

3. Yük gemilerinde, bir fan arızası (1) köprü üstünde sesli ve ışıklı alarm olarak gösterilmelidir.

4. Havalandırma sistemini, havalandırılan taşıt güverteler veya ambarların dışından çalıştırmak ve durdurmak mümkün olmalıdır. Bir yangın esnasında sistemlerin hemen durdurulması ve hava akışının kesilmesini sağlamak için önlemler alınmalıdır.

D. Yangın Alarm Sistemi

1. Yolcu gemilerindeki kapalı taşıt güverteleri seyir esnasında bir yangın söndürme ekibinin kontrolü altında değil ise, bu bölgelerde otomatik bir yangın alarm sistemi bulunmalıdır. Bu sistemin karakteristikleri Bölüm 9, D ve TL Kuralları, Kısım 4-Makina, Bölüm 12, C'ye uygun olmalıdır.

Yukarıda belirtilen bölgelerde yeterli sayıda el kumandalı yangın ihbar butonu bulunmalıdır. Her çıkış noktası yakınında da bir yangın ihbar butonu bulunmalıdır.

2. Yük gemilerinde taşıt güverteler ve depolarında yakıt bulunan taşıtların taşındığı yük ambarları otomatik bir yangın alarm sistemi ile donatılmalıdır. Bu sistemin karakteristikleri Bölüm 9, D ve TL Kuralları, Kısım 4-Makina, Bölüm 12, C.'ye uygun olmalıdır.

E Bölüm 16 –Motorlu Kara Taşıtlarını Taşıyan Gemiler için Ek Kurallar 16-3 E. Borda Kapıları için Gösterge ve İzleme

Sistemleri

Köprü üstünde, aşağıda belirtilen ilave izleme sistemleri ve göstergeler bulunmalıdır (TL Kuralları, Kısım 1-Tekne, Bölüm 6, H. ve J’ye bakınız).

1. Baş Kapılar ve İç Kapılar

1.1 Araç güvertesine giriş sağlayan baş kapılar ve iç kapıların aşağıda belirtilen fonksiyonlarının, fribord güvertesi üzerindeki bir yerden uzaktan kumanda edilebileceği düzenler sağlanacaktır:

- Kapıların kapanması ve açılması, ve

- Her kapının ilgili kilitleme ve güvenlik donanımlarının çalıştırılması.

Her güvenlik ve kilitleme donanımının açık/kapalı durum göstergesi, uzaktan kumanda istasyonunda yer alacaktır.

Kapıların çalıştırılması ile ilgili kumanda panellerine yetkili olmayanların girişi önlenecektir. Tüm güvenlik donanımlarının, limandan ayrılmadan önce, kapalı ve kilitli olması hususundaki ikaz levhası her bir kumanda paneline yerleştirilecek ve bu yerlerde uyarı lambaları bulunacaktır.

1.2 Köprü üstünde ve kumanda paneli üzerinde, baş kapının ve iç kapının kapalı olduğunu ve bunlara ait güvenlik ve kilitleme donanımlarının uygun konumda bulunduğunu göstermek üzere ayrı gösterge lambaları sağlanacaktır. Doğru kapanma konumundan sapmalar varsa, bunlar sesli ve ışıklı alarmlar ile ikaz edilecektir.

Gösterge panelinde aşağıdaki hususlar sağlanacaktır;

- Bir güç arızası alarmı,

- Bir toprak arızası alarmı,

- Bir lamba testi,

- “Kapı kapalı”, “Kapı kilitli”, Kapı kapalı değil” ve

“Kapı Kilitli değil” durumları için ayrı gösterge.

(1) Motor-fan açma/kapama cihazlarının durumunun izlenmesi yeterlidir.

Gösterge ışıklarının kapatılma olanağı bulunmayacaktır.

1.3 Gösterge sistemi, kendinden-izleme prensibine göre dizayn edilecek ve kapının tam olarak kapanmadığı ve kilitlenmediği veya güvenlik donanımının açık konuma veya kilitleme donanımının güvensiz konuma geldiği hallerde görsel ve sesli düzenlerle alarm verecektir.

Gösterge sisteminin güç beslemesi, kapıların çalıştırma ve kapama güç beslemesinden bağımsız olacaktır. Gösterge sisteminin hissedicileri (sensor); sudan, buz birikiminden ve mekanik hasarlardan korunacaktır. Koruma sınıfı, en az IP 56 olacaktır.

1.4 Köprü üstündeki gösterge panelinde,

“Liman/deniz seyri” seçici şalteri bulunacak ve şalter, geminin baş kapı veya iç kapı kapanmadan ve herhangi bir güvenlik donanımı doğru konumda olmadan limandan ayrılması durumunda alarm verecek şekilde düzenlenecektir.

1.5 Köprü üstünde ve makina kontrol odasında iç kapıdan su sızması ile ilgili bir gösterim sağlayan, sesli alarmlı bir su sızıntı algılama sistemi ve televizyon gözetim sistemi düzenlenecektir.

1.6 Baş kapı ile iç kapı arasına, köprü üstünde ve makina kontrol odasında birer monitörleri bulunan televizyon gözetim sistemi konulacaktır. Sistem, kapıların konumlarını ve bunların güvenlik donanımlarının yeterli sayıda olduğunu izlemelidir. Gözlemlenen cisimlerin aydınlatılması ve farklı renklerde olması hususuna özel önem verilecektir.

1.7 Baş kapı ile rampa arasındaki alanda ve rampa ile varsa iç kapı arasındaki alanda bir dreyn sistemi düzenlenecektir. Sistem, bu alanlarda, su düzeyinin araba güvertesinden itibaren 0,5 m. yi aşması halinde, köprü üstünde sesli bir alarm verilecek şekilde teçhiz edilecektir.

2. Borda ve Kıç Taraf Kapıları

2.1 Bu maddedeki istekler, çatışma perdesinin gerisinde yer alan borda kapılarına ve kapalı mahallere giriş sağlayan kıç taraf kapılarına uygulanır.

2.2 SOLAS 1974, Kısım II-2, Kural 3'de belirtildiği üzere, doğrudan özel kategori mahallere veya Ro/Ro mahallerine açılan ve bu mahallere su dolmasına neden

16-4 Bölüm 16 – Motorlu Kara Taşıtlarını Taşıyan Gemiler için Ek Kurallar E,F,G,H olabilecek kapılara, 1.2, 1.3 ve 1.4'deki istekler, benzeşim

yoluyla uygulanır.

Bu kurallar yük gemilerinde de 6m2'nin üzerinde açıklığa sahip veya açıklık 6m2'nin altında olmasına rağmen eşiği yükleme hattının altında olan borda kapılarına uygulanır.

2.3 Yolcu gemilerinde, köprü üstünde ve makina kontrol odasında kapılardan su sızması ile ilgili bir gösterim sağlayan, sesli alarmlı bir su sızıntı algılama sistemi ve televizyon gözetim sistemi düzenlenecektir.

Yük gemilerinde, köprü üstünde bir gösterim sağlayan sesli alarmlı bir su sızıntı algılama sistemi düzenlenecektir.

3. Yolcu Gemileri için Aşağıdaki İlave Önlemlerin Alınması Gereklidir

3.1 Araç güvertelerine açılan tüm kapalı yangın kapıları için köprü üstünde göstergeler bulunmalıdır.

3.2 Özel kategori mahaller ve Ro/Ro kargo mahalleri; gemi seyirde iken, ağır havalarda araçların hareket etmesinin veya yolcuların izinsiz olarak girmesi durumlarının izlenmesi bakımından, ya yangın devriye sistemine dahil edilmeli veya televizyon gözetimi gibi etkin bir yolla izlenmelidir.

F. Ro/Ro Yolcu Gemilerinde Aydınlatma için Ek Kurallar

1. İlave Emercensi Aydınlatma

1.1 Emercensi aydınlatmaya ek olarak yolcuların kullandığı bütün koridor ve mahallerde (kamaralar hariç) kendi akümülatörlerinden beslenen lambalarla ikinci bir emercensi aydınlatma sağlanmalıdır.

Tüm diğer güç kaynaklarında bir arıza olması halinde kaçış yollarına ulaşılabilecek yön, ışıklı olarak açıkça belirtilmelidir.

Mümkünse, kendi akümülatörlerinden beslenen bu lambaların devreleri emercensi tablodan yapılmalıdır.

1.2 Tüm diğer güç kaynaklarında arıza olması durumunda, bu ikinci emercensi aydınlatma, durumları ne

olursa olsun, en az 3 saat görev yapmalıdırlar. Bu aydınlatmanın güç kaynağı, her bir armatüre yerleştirilmiş devamlı olarak şarj edilen bir akümülatör olmalıdır.

Bu akümülatörlerin servis ömürleri, ilgili çalışma koşulları göz önüne alınarak, üretici tarafından belirtilmelidir.

Bir armatürün arızalanması derhal farkedilebilmelidir.

1.3 Madde 1.1'de belirtilen emercensi aydınlatma sistemi mevcut değilse, mürettebat mahallindeki bütün koridorlar ve kamaralar ile normalde personel bulunan atölyelerde taşınabilir ve yeniden şarj edilebilir kendi akümülatöründen beslenen lambalar olmalıdır.

2. Alçak Düzeyden Aydınlatma (LLL Sistemi)

2.1 Alçak düzeyden aydınlatma sağlanmalıdır (Bölüm 14,E'ye bakınız).

2.2 Birinci maddede belirtilen ilave armatürler tamamen veya kısmen bu sistemin parçası ise 1.

maddedeki koşullar sağlanmalıdır.

G. Koruma Bölgelerindeki Elektrik Teçhizatının Yerleştirilmesi

1. Yerleştirilen elektrik teçhizatının kapsamı yeterli çalışma için gerekli minimum teçhizat ile sınırlı kalmalıdır.

2. Bütün elektrik teçhizatı sabit olarak tesis edilmiş olmalıdır.

3. Fleksibl kabloyla beslenen portatif teçhizat ancak özel onayla veya gemide araç bulunmadığı zaman kullanılabilir.

4. Kablolar mekanik darbelere karşı korunmuş olmalıdır. Kapalı bir taşıt güverte üzerinde 45 cm.

yüksekliğe kadar olan koruma bölgesi içinde yatay kablo döşenmesine müsaade edilmez.

H. Müsaade Edilen Elektrik Teçhizatı

1. Koruma bölgesi içinde (Bölge 1’e eşdeğer)

1.1 Elektrik teçhizatı, patlama grubu IIA ve sıcaklık

H Bölüm 16 –Motorlu Kara Taşıtlarını Taşıyan Gemiler için Ek Kurallar 16-5 sınıfı T3 olan, güvenlik sertifikalı tipte olmalıdır.

1.2 Bölüm 1, K.3.3.2'ye uygun güvenlik sertifikalı tipteki teçhizatın kullanımına izin verilir.

2. Koruma bölgesi üzerinde (Bölge 2’ye eşdeğer)

2.1 Bölüm 1, K.3.4.2'ye uygun teçhizatın kullanımına

izin verilir, yüzey sıcaklığı 200°C’ı geçmemelidir.

2.2 Açık güvertede, doğal havalandırmanın 1 m.

çevresindeki havalandırma açıklıkları veya cebri havalandırmanın 3 m. çevresindeki oda havalandırma açıklıkları Bölge 2’ ye dahil olacaktır. Şekil 16.1’ e bakınız.

Şekil 16.1 Kendi kendine gemiye girip çıkabilen ve/veya depolarında yakıt bulunan motorlu taşıtların taşındığı ambarlardaki ve taşıt güvertedeki koruma bölgeleri örnekleri

Bölüm 17 –Tehlikeli Madde Taşıyan Gemiler için Ek Kurallar 17-1

BÖLÜM 17

Belgede Kısım 5 Elektrik Kuralları (sayfa 182-187)