• Sonuç bulunamadı

DÖKME YÜK GEMİLERİ VE DÖKME YÜK GEMİLERİ DIŞINDAKİ TEK AMBARLI KARGO GEMİLERİ İÇİN İLAVE KURALLAR

Belgede Kısım 5 Elektrik Kuralları (sayfa 195-200)

Sayfa

A. GENEL ... 18-2 1. Kapsam

2. Diğer TL Kurallarına Referans

B. SU SEVİYE DEDEKTÖRLERİ ... 18-2 1. Genel

2. Donatım

3. Dedektör Sistemi ile İlgili İstekler 4. Alarm Sistemi ile İlgili İstekler 5. Testler

BÖLÜM 18

Bölüm 18 – Dökme Yük Gemileri ve Dökme Yük Gemileri Dışındaki

18-2 Tek Ambarlı Kargo Gemileri için İlave Kurallar A,B A. Genel

1. Kapsam

Bu kurallar, aşağıdaki gemilerdeki elektrik tesislerine, ilave olarak uygulanır.

- Dökme yük taşıyıcılar, veya

- 1 Ocak 2007’ den önce inşa edilen dökme yük gemileri dışındaki tek ambarlı kargo gemileri, en geç 31 Aralık 2009’ a göre şartlara uygun olmalıdır, veya

- 80 m veya eğer 1 Haziran 1998’ den önce inşa edilmiş ise 100 m. den az uzunluğa (L) sahip kargo gemileri ve fribord güverte altındaki tek bir kargo ambarı veya bu güverteye kadar en az bir su geçirmez bölme ile ayrılmamış olan fribord güvertenin altındaki kargo ambarları (Kural XII/12’ ye uyumlu olan gemiler hariç), veya her iki tarafındaki su geçirmez yan bölmeleri en azından iç altından fribord güverteye dikey olarak uzanan kargo ambarına sahip gemilerde.

2. Diğer TL Kurallarına Referans

Kısım 1- Tekne Yapım Kuralları Bölüm 27.

SOLAS kuralı II-1/25 ve XII/12’ ye refere edilen IACS UI SC180’ e de bakınız.

B. Su Seviye Dedektörleri

1. Genel

1.1 Tanım

1.1.1 Su seviye dedektörleri; SOLAS Kural XII/12.1’de istenildiği şekilde, dökme yük gemilerine kargo ambarlarında ve diğer mahallerdeki su girişini algılayan ve ikaz eden, sensörlerden ve göstergelerden oluşan bir sistem anlamındadır.

1.1.2 Buradaki kurallar, SOLAS, Kısım XII, Kural 12’ye uygunluk bakımından dökme yük gemilerine konulan su girişini algılama ve alarm düzenlerine

uygulanacaktır.

1.2 Su girişini algılayıcı düzenler

1.2.1 Su girişini algılama yöntemi; doğrudan veya dolaylı yollarla olabilir.

Doğrudan algılama düzenleri, suyun algılama cihazı ile doğrudan fiziksel teması yoluyla mevcudiyetini belirler.

Dolaylı algılama düzenleri, su ile fiziksel teması olmayan cihazları içerir.

1.2.2 Dedektörlerin montaj yeri, mümkün olduğunca merkez hattına yakın olmalı veya hem iskele ve hem de sancak tarafta olmalıdır.

Dökme yük gemilerinde dedektörler; her kargo ambarının kıç tarafına veya bu kuralların uygulama kapsamına giren, kargo ambarları dışındaki mahallerin en alt kısmına konulacaktır.

Dökme yük gemileri dışındaki tek ambarlı kargo gemilerinde, dedektörler ambarın kıç kısmına veya tasarlanmış su hattına paralel olmayan bir iç tabanı olan gemilerin en düşük noktasının yukarısına yerleştirilecektir. Derin postaların ve kısmi su geçirmez perdelerin iç tabanın yukarısına donatıldığı yerlerde, İdareler ilave dedektörlerin konulmasını talep edebilir.

1.2.3 Su seviyesini algılama sistemi; gemi seyir halinde iken sürekli olarak çalışabilmelidir.

1.2.4 Kargo ambarları, su seviyesi ön alarmı ve ana alarmı şeklinde izlenecektir. Kargo ambarları dışındaki bölmeler, su mevcudiyeti bakımından izlenecektir.

Ön alarm seviyesi; kargo ambarındaki sensörünçalışacağı en alt seviyedir.

Ana alarm seviyesi; kargo ambarındaki sensörünçalışacağı daha üst seviye veya kargo ambarı dışındaki mahallerdeki çalışacağı seviyedir.

1.2.5 Sunulacak dokümanlar

- Donanımın konumlarını gösteren algılama ve

Bölüm 18 – Dökme Yük Gemileri ve Dökme Yük Gemileri Dışındaki

B Tek Ambarlı Kargo Gemileri için İlave Kurallar 18-3 alarm sistemi hat diyagramları,

- dedektörün performansının gösterildiği ve sertifikalandırıldığı kargoların listesi. Varsa, güvenlik sertifikalı tip elektrik donanımının sertifikalandırma bilgileri ve/veya kanıtları,

- Donanım ve sistem ile ilgili bakım istekleri,

- Uygulama, ayarlama, güvenliğe alma, koruma ve testlerle ilgili talimatlar,

- Donanımın doğru çalışmaması halinde izlenecek prosedürler,

- Donanımın her elemanının, gemi işletiminin her aşaması sırasında, mümkün olduğunca kontrolü için prosedür listesi dahil olmak üzere, algılama ve alarm düzenlerinin tanımı,

- 5.2’ye göre gemideki testlerle ilgili bir test prosedürü,

- Sistemin tip testi sertifikası/sertifikaları.

El kitapları gemide bulundurulacaktır.

2. Donatım

2.1 Kargo ambarlarına konulacak dedektörler, elektrik kabloları ve ilgili diğer donanım, kargonun veya dökme yük işlemlerine bağlı mekanik elleçleme teçhizatının oluşturacağı hasarlardan korunacaktır.

2.2 Geminin yapısındaki, elektrik sistemlerindeki veya boru sistemlerindeki tüm değişimler, işe başlanılmadan önce TL tarafından onaylanacaktır.

2.3 Dedektörler ve teçhizat; sörvey bakım ve onarım için ulaşılabilecek şekilde yerleştirilecektir.

3. Dedektör Sistemi ile İlgili İstekler

3.1 Genel

3.1.1 Algılama sistemi, suyun önceden ayarlanan seviyeye ulaştığını güvenilir şekilde gösterilmesini sağlayacak ve tip testli olacaktır.

3.1.2 Kargo ambarlarındaki algılayıcı düzenleri, su seviyesini iki aşamada algılayabilecektir; ön alarm ve ana alarm seviyeleri. Kargo ambarları dışındaki bölmelerde, bir algılama seviyesi yeterlidir.

3.1.3 Dedektörler; her kargo için ince malzemeleri tutarak, demir cevheri tozu, kömür tozu hububat ve kum gibi belirli kargolar için kargo/su karışımında çalışabilecektir.

3.1.4 Dedektör, ön-ayar seviyesinin ±100 mm.

değeri içinde ilgili alarmı çalıştıracaktır. Su yoğunluğu 1000 ile 1025 kg/m3 arasında alınacaktır.

3.1.5 Dedektörlerin montajı; kargo ambarlarındaki veya diğer mahallerdeki herhangi bir iskandil borusu veya diğer su seviye ölçme düzenlerinin kullanımını engellemeyecektir.

3.1.6 Dedektörler, ambar boş iken, doğrudan veya dolaylı yollar kullanılarak monte edilmiş durumda işlevsel olarak test edilebilecektir.

3.1.7 Dedektörler; çalışmasını engelleyici öngörülebilir bir arızayı bir alarmla gösterebilecek şekilde arıza - güvenlikli tip olacaktır. 4.1.4’ e de bakınız.

3.2 Konuma bağlı istekler

3.2.1 Kargo ambarlarına, balast tanklarına ve kuru mahallere monte edilen elektrik donanımı muhafazalarının koruması, IEC 60529’a göre IP68 isteklerini karşılayacaktır.

Baş taraftaki kuru alanlara yerleştirilen su tahliye sistemlerine ait elektrik teçhizatının muhafazalarının korunması, elektrikli teçhizatın en az 24 saatlik bir süre boyunca monte edildiği alanın yüksekliğine eşit bir su irtifası için IEC 60529 standardında belirtildiği gibi IPX8 isteklerini karşılayacaktır.

3.2.2 Balast ve kargo mahallerinin üzerine monte edilen elektrik donanımı muhafazalarının korunması, IEC 60529’a göre IP56 isteklerini karşılayacaktır.

3.2.3 Algılayıcı donanımı, kargo ambarlarında ve kuru/balast mahallerinde görülebilecek tüm ortamların

Bölüm 18 – Dökme Yük Gemileri ve Dökme Yük Gemileri Dışındaki

18-4 Tek Ambarlı Kargo Gemileri için İlave Kurallar B

korozyon etkilerine karşı dayanımlı olacaktır. Üretici, algılayıcı donanımının kullanılabileceği ortamların listesini bildirecektir.

3.2.4 Elektrik donanımının neden olduğu tutuşturmaya karşı koruma gerektiren kargoların yer aldığı ambarlara monte edilecek dedektörler ve elektrik kabloları güvenlik sertifikalı tipte olacaktır (Ex ia).

3.2.5 Dedektörler; dökme yüklerle ilgili tozlu ortam dahil, taşınacak kargoya uygun olacaktır.

4. Alarm Sistemi ile İlgili İstekler

4.1 Genel

Görsel ve sesli alarmlar, IMO-Resolution A.1021 (26)

“Code on Alerts and Indicators, 2009” ile uyumlu olarak geminin güvenliğinin korunması için bir birincil alarm olarak uygulanabilir.

Alarm ve izleme sistemleri ile ilgili TL Kuralları, Kısım 4-1, Otomasyon’daki istekler dikkate alınacaktır.

4.1.1 Alarmlar, köprü üstünde bulunacaktır.

Sinyalizasyon bu ortama uygun olacaktır ve geminin güvenli şekilde çalışması için gerekli diğer faaliyetleri ciddi bir şekilde engellemeyecektir.

4.1.2 Alarm sistemleri tip testli olacaktır.

4.1.3 Alarm panelinde, görsel ve sesli alarmların testi için bir anahtar bulunacaktır ve anahtar çalışmadığı durumlarda kapalı konumda olacaktır.

4.1.4 Dedektörler dahil komple sistem kendinden izlemeli tip olacak ve algılayıcılardaki veya bağlantı kablolarındaki herhangi bir arıza sistem tarafından tanınacak ve alarmla bildirilecektir.

4.1.5 Herhangi bir mahaldeki suyun ayarlanan düzeyinin algılanması, etkilenen mahalli ve algılanmış su seviyesini gösteren bir alarmı harekete geçirecektir.

4.1.6 Ön ve ana alarm seviyeleri için sesli alarm sinyalleri birbirinden farklı olacaktır.

4.1.7 Gemi hareketlerinden kaynaklanan çalkantı etkisiyle gerçek dışı alarmları önlemek için, alarm sistemine zaman röleleri konulabilir.

4.1.8 Kargo ambarlarında sistem aşağıdaki gibi olmalıdır:

4.1.8.1 Hem görsel hem sesli bir alarm, izlenmekte olan bölümdeki suyun seviyesi algılayıcıdaki ön alarm seviyesine ulaştığında devreye girer. İkaz, bölümü tanımlayacaktır.

Dökme yük gemilerinde ön alarm yükseklik seviyesi iç tabandan 0,5 m. yukarıdadır.

Dökme yük gemileri dışındaki tek ambarlı kargo gemilerinde ön alarm seviyesi en az iç tabanın 0,3 m.

yukarısında olacaktır.

4.1.8.2 Hem görsel hem sesli bir alarm, algılayıcıdaki su seviyesi bir kargo ambarında artan su seviyesini gösteren ana alarm seviyesine ulaştığında devreye girer. Gösterge alanı belirler ve sesli alarm ön alarm ile aynı olmayacaktır.

Dökme yük gemilerinde alarm seviyesi yüksekliği, kargo ambarının derinliğinin %15 inden daha az olmayacak ancak 2 m. den daha fazla olmayacaktır.

Dökme yük gemileri dışındaki tek ambarlı kargo gemilerinde su seviye algılayıcıları, su seviyesi kargo ambarı iç tabanın 0,3 m. den az olmayan bir yüksekliğe ulaştığında veya su seviyesi kargo ambarının derinliğinin %15 inden daha fazla olmayan yüksekliğe ulaştığında köprü üstünde sesli ve görsel bir alarm verecektir.

4.1.9 Kargo ambarlarının dışında kalan bölmeler aşağıdaki sisteme sahip olmalıdır:

4.1.9.1 Kargo ambarının dışında kalan başka bir bölmedeki suyun varlığını gösteren hem görsel hem de sesli bir alarm bulunacaktır ve izlenmekte olan su seviyesi sensöre ulaştığı zaman alarm göstergesinin sesli ve görsel karakteristikleri, bir ambardaki ana alarm seviyesiyle aynı olacaktır.

Dökme yük gemisi için SOLAS Yönetmelik II-1/11

Bölüm 18 – Dökme Yük Gemileri ve Dökme Yük Gemileri Dışındaki

B Tek Ambarlı Kargo Gemileri için İlave Kurallar 18-5

gereği, çarpışma bölmesi ilerisindeki herhangi bir balast tankındaki su seviyesi dedektörleri, tank içindeki sıvı seviyesi tank kapasitesinin %10’ una ulaştığında sesli ve görsel alarm verir. Tank kullanımdayken alarmları önleyecek bir cihaz kurulabilir. Ayrıca dökme yük gemisi için, bir zincir dolabı dışındaki herhangi bir kuru ya da boş alandaki veya en öndeki kargo ambarının ilerisine uzanan herhangi bir bölümdeki su seviyesi dedektörleri, güverte üzerindeki 0,1 m su seviyesinde bir sesli ve görsel alarm verir. Böyle alarmların, geminin maksimum deplasman hacminin 0,1%’ ini geçmeyen hacimdeki kapalı alanlarda sağlanması zorunlu değildir.

4.2 Kapatma

4.2.1 Sistemde; yalnızca balast taşımak için dizayn edilen tanklarda ve ambarlarda yer alan algılama sistemi gösterge ve alarmlarını kapatabilme olanağı bulunabilir.

4.2.2 Bu kapatma olanağının bulunduğu hallerde, ambarın veya tankın, en düşük alarm göstergesi seviyesine balastının boşaltılmasından sonra, kapatma durumunun iptali ve alarmın yeniden çalışır hale gelmesi olanağı bulunacaktır.

4.3 Güç beslemesi

4.3.1 Alarm sistemi iki ayrı kaynaktan beslenecektir. Biri ana elektrik güç kaynağı diğeri ise emercensi elektrik güç kaynağı olacaktır.

4.3.2 Birincil elektrik güç kaynağının arızası bir alarm ile gösterilecektir

.

4.3.3 İkincil güç beslemesi sürekli şarj edilen, düzenleme, lokasyon ve dayanıklılık açısından emercensi kaynağa eşdeğer özel bir akümülatör olabilir, Bölüm 20,D’ ye bakınız. Akümülatör, dahili tip olabilir.

4.3.4 Akümülatörün ikincil güç beslemesi olarak kullanıldığı durumda, her iki besleme arızası özel alarmlarla gösterilmelidir

.

5. Testler

5.1 Tip testi

5.1.1 Dedektörler ve alarmsistemleri zorunlu tip

testine tabidir. Bu konuda “Elektrik/Elektronik Donanım ve Sistemleri için Test Gereksinimleri”ne bakınız.

5.1.2 Filtre ile birlikte komple algılayıcı sisteminin tip testinde, ağırlıkça %50 konsantrasyonda, deniz suyundaki ince taneli malzeme örneklerinin karışımı kullanılacaktır.

Filtreli algılayıcı sisteminin işlevi, temizleme yapılmaksızın kargo/su karışımı ile 10 kez tekrarlanarak doğrulanacaktır.

5.1.3 Muhafazanın su basıncı testi, uygulamaya bağlı olarak, belirli bir süre basınca maruz bırakarak yapılacaktır:

Balast tankları veya ambarlarına konulan dedektörler için; uygulanacak basınç yüksekliği, ambar veya tank derinliğidir ve tutma süresi 20 gündür.

Kuru mahallere konulan algılayıcılar için uygulanacak basınç yüksekliği, mahallin derinliği bir ve tutma süresi 24 saattir.

5.1.4 Teçhizatın üreticisi; algılayıcı ünitelere konulan filtrelerin etkinliğini ve temizlenmesini kanıtlamalıdır.

5.2 Gemideki testler

Montajdan sonra, her bir su girişi algılama sistemi için bir işlev testi yapılacaktır.

5.2.1 Testlerde, izlenen her seviye için, algılayıcıdaki su mevcudiyeti gösterilmelidir. Doğrudan su kullanımının elverişsiz olduğu hallerde, simülasyon yöntemleri kullanılabilir.

5.2.2 Her dedektörler alarmı; konuldukları her mahalde ön ve ana alarm seviyelerinde doğru çalıştığının ve doğru seviye gösterdiğinin doğrulanması yönünde test edilmelidir.

5.2.3 Hata izleme sistemleri, mümkün olduğu ölçüde test edilmelidir.

5.2.4 Sistemin test kayıtları gemide muhafaza edilmelidir.

Bölüm 19 – Buz Klaslı Gemiler için İlave Kurallar 19-1

BÖLÜM 19

Belgede Kısım 5 Elektrik Kuralları (sayfa 195-200)