• Sonuç bulunamadı

Elektrik Güç Besleme Sistemleri

Belgede Kısım 5 Elektrik Kuralları (sayfa 167-170)

YOLCU GEMİLERİ İÇİN EK KURALLAR

C. Elektrik Güç Besleme Sistemleri

1. Emercensi Elektrik Güç Beslemesi

1.1 Bağımsız bir emercensi elektrik güç kaynağı bulunmalıdır.

Emercensi ve / veya geçici emercensi yükler bir elektronik dönüştürücü veya inverter vasıtasıyla akümülatörden beslendiğinde, izin verilen maksimum DC gerilim değişimleri converter veya inverterin yük tarafında gibi alınacaktır.

DC nin AC ye dönüştürüldüğü durumlarda maksimum

C Bölüm 14 – Yolcu Gemileri için Ek Kurallar 14-3 değişmeler Tablo 1.5 – 1.7 de verilen değerleri

aşmayacaktır.

1.2 Geminin emercensi güç kaynağı, çalışmaları elektriğe bağlı olduğu takdirde aşağıdaki hizmetlerin belirtilen sürelerde yerine getirilmesini sağlamalıdır. Bu hizmetleri sağlayacak gücün hesabı yapılırken start akımları ve hizmetlerin aynı anda birlikte yapılacağı göz önüne alınmalıdır.

1.2.1 36 saat süreyle emercensi aydınlatma:

a) Tüm can kurtarma donanımlarının indirme istasyonlarının güverte ve bordalarında;

b) Yaşam ve hizmet mahallerindeki geçiş yollarında, merdivenlerde, çıkışlarda, insan asansörü kabinlerinde;

c) Makina mahallerinde, jeneratör daireleri ile kumanda odalarında;

d) Tüm kumanda istasyonlarında, köprü üstünde, makina kumanda odalarında, ana ve emercensi tablolarda;

e) Yangınla mücadele teçhizatının konduğu tüm mahallerde;

f) Dümen dairesi ile CO2 odasında;

g) Madde 1.2.4'de belirtilen yangın pompalarında, sprinkler pompasında, emercensi sintine pompasında ve bunların motorlarına start verilen mahallerde.

1.2.2 36 Saat süreyle;

a) Seyir fenerleri ile "Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü"nde belirlenen diğer ışıklar;

b) SOLAS IV’e göre gerekli olan “VHF telsiz istasyonu”nda, gerekli ise “MF telsiz istasyonu”nda,

“gemi kara istasyonu”nda ve “MF/HF telsiz istasyonu”nda.

1.2.3 36 Saat süreyle;

a) Emercensi bir durumda gerekli olan tüm dahili

alarm sistemleri ve haberleşme teçhizatı;

b) SOLAS IV/12'de istenilen, geminin tüm seyir cihazları;

c) Yangın algılama ve yangın alarm sistemi, yangın kapıları çalıştırma ve izleme sistemi;

d) Gün ışığı sinyal lambasının aralıklı çalışması, gemi sireni, el kumandalı yangın ihbarları ve bir emercensi durumda gerekli olan tüm dahili sinyaller (örneğin; genel alarm, CO2 alarmı).

Eğer yukarıda belirtilen teçhizat kendilerini 36 saat süreyle besleyebilecek, emercensi kullanım için uygun şekilde yerleştirilmiş bir akümülatör grubundan beslenmiyorsa.

1.2.4 36 Saat süreyle;

a) Öngörülen emercensi yangın pompaları;

b) Otomatik sprinkler pompası;

c) Emercensi sintine pompası ve elektrikle çalışan uzaktan kumandalı dreyn valfleri için gerekli tüm teçhizat;

d) Emercensi dizelin tüm yardımcıları.

1.2.5 Emercensi besleme gerektiriyor ise, dümen makinası ile dümen açısı göstergesi, Bölüm 7, A.4'de belirtildiği sürece.

1.2.6 Üç saat süreyle Ro-Ro yolcu gemilerinde, kendi akümülatörleriyle beslenen ilave emercensi aydınlatma (Bölüm 16'e bakınız).

1.2.7 Bir saat süreyle elektrikle çalışan alçak düzeyden aydınlatma sistemi (LLL sistemi).

1.2.8 Yarım saat süreyle;

a) TL Kuralları, Kısım 4-Makina, Bölüm 7, D'ye uygun, elektrikle çalışan su geçirmez kapılar ile bunlara ait göstergeler ve alarm sinyallari ve kumandalar (1.4.2 b’ye de bakınız);

b) İnsan asansörlerinin kabinlerini en yakın çıkış

14-4 Bölüm 14 – Yolcu Gemileri için Ek Kurallar C noktasına getirebilecek emercensi düzenekler.

Birden fazla asansör kabini bulunduğu takdirde firar istasyonuna birbiri arkasından gelebilirler.

1.3 Devamlı olarak kısa süreli sefer yapan gemiler için ulusal makamlar, yeterli bir güvenlik standardı sağlandığına ikna olurlar ise, 1.2.1 ile 1.2.4 arasında belirtilen tüketiciler için 36 saatten daha az bir süreyi kabul edebilirler (12 saatten az olmamak şartı ile).

Emercensi güç kaynağının kullanılabilirliğinin azaltılmış sürede dağıtımına aşağıdaki gemilerde izin verilebilir:

- "Kıyı hizmet" klas notasyonlu gemiler

- 20 deniz milinden daha fazla mesafede seyir yapmayan gemiler.

1.4 Yolcu gemilerinin emercensi güç kaynağı, bir geçiş kaynağına sahip olan emercensi jeneratör seti veya bir akümülatör grubu olabilir.

1.4.1 Emercensi güç kaynağı bir jeneratör seti ise, bu setin TL Kuralları, Kısım 4-Makina, Bölüm 16, G'de belirtildiği şekilde bağımsız bir yakıt beslemesi ile bağımsız bir soğutma sistemi olmalıdır. Jeneratör seti, ana güç kaynağı kesildiği zaman otomatik olarak devreye girmelidir.

Madde 1.2'de belirtilen tüketicilerin beslemesi otomatik olarak emercensi beslemeye geçmelidir. Emercensi güç kaynağı, ana güç kaynağı kesildiğinde en geç 45 saniye içinde nominal yükünü alabilecek şekilde dizayn edilmelidir.

1.4.2 Geçici emercensi elektrik güç kaynağı, ana ve emercensi güç kaynağının kesilmesi halinde, derhal aşağıda belirtilen tüketicileri 1.4.1'de belirtilen jeneratör seti çalışıp devreye girene kadar besleyen bir akümülatör grubudur. Aşağıda belirtilen zaman süresince şarj yapılmaksızın tüketicileri besleyebilecek kapasitede olmalıdır. Bu zaman süresince akümülatör grubunun gerilimi nominal gerilimden ± %12 den fazla sapmamalıdır.

Elektrik ile çalışıyor iseler aşağıdaki hizmetler sağlanmalıdır:

a) Yarım saat süreyle 1.2.1 ve 1.2.2 a)’da belirtilen aydınlatmalar ile 1.2.3 a), 1.2.3 c) ve 1.2.3 d)'de belirtilen hizmetlerin tümü (eğer bu hizmetlerle ilgili cihazların kendilerine ait emercensi akümülatörleri yok ise);

b) Su geçirmez kapıların kapanması için yeterli enerji ile (tüm kapıların aynı anda kapanması kural değildir) 1.2.8 a) maddesinde belirtildiği gibi bu kapılara ait göstergeler ve alarm sinyalleri.

1.4.3 Emercensi güç kaynağı bir akümülatör grubu ise, ana güç kaynağının kesilmesi durumunda otomatik olarak ve derhal 1.2'de belirtilen tüketicileri, belirtilen zaman süresince herhangi bir şarj işlemine gerek olmaksızın besleyebilmelidir. Bu süre zarfında akümülatör gerilimi, nominal gerilimden ± %12 den fazla sapmamalıdır.

1.4.4 Akümülatör deşarjında oluşan istenmeyen bir durum (geçici ve emercensi elektrik güç kaynağı) ana tabloda veya makina kontrol odasında görülebilmelidir.

2. Güç Sistemleri

2.1 Dümen makinası

Tüm yolcu gemilerinde, bir güç ünitesi devre dışı kalsa bile, dümen makinasının tam gücü sağlanmalıdır.

2.2 Basınçlı su püskürtme sistemleri (Sprinkler)

Elektrikle çalışan otomatik bir yangın alarm ve söndürme sistemi var ise, pompa ve kompresör tahrik motorları ana ve emercensi tablolardan doğrudan birer kablo ile beslenmelidir. Ana tablo beslemesi kesildiği takdirde, sprinkler sistemi konsolu yakınına monte edilmiş bir otomatik enversör şalter beslemeyi ana tablodan emercensi tabloya çevirmelidir.

2.3 Yangın pompaları

GRT ≥ 1000 olan yolcu gemilerinde, eğer yangın devre basıncı düşerse, yangın pompalarından biri otomatik olarak çalışmalıdır.

2.4 Fanlar

2.4.1 Yolcu gemilerinde, makina mahalleri ile yük mahalleri dışında kalan mahallerin havalandırmalarının kumandaları, fanların hepsi birbirinden mümkün olduğu kadar uzak olan iki ayrı noktanın her birinden durdurulabilecek şekilde gruplandırılmalıdır.

Makina mahallerinin havalandırma kumandaları, biri

C,D Bölüm 14 – Yolcu Gemileri için Ek Kurallar 14-5

Belgede Kısım 5 Elektrik Kuralları (sayfa 167-170)