• Sonuç bulunamadı

2. BUGÜNKÜ KONYA YEREL BASINI

2.2. Merhaba

Merhaba Gazetesi, 20 Ağustos 1969 yılında Merhaba İletişim Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanıyla yayın hayatına başlamıştır. Gazetenin kurucusuyla ilgili künyede her hangi bir açıklama yapılmamıştır. Gazete yöneticilerinden de konuyla ilgili bir bilgi alınamamıştır. Merhaba Gazetesi ile ilgili aktarılan bilgiler ikinci ve üçüncü kaynaklar ile gözleme ve incelemeye dayalı bilgilerdir.

Gazete günümüze kadar gazete yöneticilerinin de kabul ettiği gibi siyasi bir partinin yayın kolu olarak kurulmuş ve halen ciddi olarak “o siyasi partinin çıkarları için yayıncılık” anlayışına sahip bir gazete olarak yayın hayatını sürdürmektedir. Gazete için ideolojik bir tanımlama yapmak her ne kadar doğru olmasa da gazetenin yayın politikasında aşırı sağ ideoloji ve dini argümanlar ağırlık kazanmaktadır. Merhaba Gazetesi şu anda satış ve abone rakamlarına göre Konya’nın ikinci büyük gazetesi konumundadır. Gazetenin abonelerinin büyük çoğunluğuna gazete ücretsiz olarak verilmektedir.

Gazete günlük ortalama 16 sayfa ve 4 sayfası renkli olarak yayınlanmaktadır.

2.2.1. Yönetim ve Organizasyon Yapısı

Merhaba Gazetesi’nin Sahibi Mustafa Arslan’dır. Genel Müdürlüğü’nü Rıza Güneri yapmaktadır. Müesse Müdürü ise Rifat Tankut’tur. Haberden Sorumlu Yazıişleri Müdürü Çetin Oranlı, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Ahmet Turan, Spor Müdürü ise Recep Çınardır. Gazetenin Karaman’da Hasan Hüseyin Gür’ün yürüttüğü bir temsilciliği bulunmaktadır.

2.2.2. Finansman Yapısı

Merhaba Gazetesi’nin sermayesi bir siyasi partinin mensupları tarafından verilmiştir. Uzun yıllar bu partinin desteğini alan Merhaba Gazetesi bu şekilde ayakta kalmış ve basın dünyasında tutunmayı başarmıştır. Siyasi partinin iktidarlığı döneminde bu gazetenin ciddi kaynaklar elde ettiği bilinmektedir. Siyasi partinin gazeteye olan desteği artarak sürmektedir.

Öte yandan her gazetede olduğu gibi bu gazetenin de gelirlerinin bir kısmını Basın İlan Kurumu, ilan, reklam ve insert gelirleri oluşturmaktadır. Merhaba Gazetesi’nin şu aşamada finans sorunu yaşadığını veya yaşayabileceğini söylemek zordur. Çünkü arkasında bulunan siyasi destek bu gazetenin kapanmasına izin vermeyecektir.

2.2.3. Personel Yapısı

Bu ölümde Konya’nın ikinci büyük gazetesi olarak adlandırılan Merhaba Gazetesi’nin İçerik Personeli ve Teknik Personeli hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

2.2.3.1. İçerik Personeli

Merhaba Gazetesi’nin mutfağında çalışan muhabir sayısı 6’dır. Bu muhabirlerden bir tanesi asayiş muhabirliği görevini üstlenmiştir. Gazetenin Karaman temsilcisi aynı zamanda Karaman’da meydana gelen olayları da gazeteye göndermektedir.

Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Arslan, gazetenin yayın politikasından ve işlenecek haberlerden sorumludur. 4 yıllık üniversite eğitimi almıştır. Haberden sorumlu Yazıişleri müdürlüğü görevini yürüten Çetin Oranlı, genellikle gazete için özel röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirmektedir.Oranlı iletişim fakültesi mezunudur. Sorumlu Yazıişleri Müdürü Ahmet Turan ise, gazetenin dışarıda temsilini sağlamaktadır. Turan, alaylı olarak yetişmiş ve lise mezunudur.

Spor Müdürü Recep Çınar yönetimindeki spor servisinde ise 2 muhabir görev yapmaktadır. Spor sayfası bu üç kişilik kadro tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu serviste çalışanlar lise eğitimi almışlardır. Gazetede köşe yazarlarının tam olarak belirli bir günü olmasa da 1 veya 2 köşe yazısı günlük olarak yayınlanmaktadır.

2.2.3.2. Teknik Personel

Merhaba Gazetesi’nin dizgi servisinde 5 dizgici görev yapmaktadır. Dizgiciler hem ilan hem de haber sayfalarının diziminden sorumludurlar. Gazete aydınger çıktı kullandığı için filmci istihdamı bulunmamaktadır. Kalıpta görevli tek kişilik personel buradaki tüm süreci gerçekleştirmektedir. Baskı makinesinde ise 1 kişi istihdam edilmiştir. Teknik personelin tümü çıraklıktan gelmektedir.

2.2.4. Merhaba Gazetesi’nin Ürüne Yönelik Özellikleri

Merhaba Gazetesi ürünü oluşturan haberlerin içerikleri, işlediği konular, kullandığı görsel öğeler ve sayfa tasarımları bu başlık altında incelenecektir.

2.2.4.1. İçerik Özellikleri

Merhaba Gazetesi’nin haber anlayışını ideolojik görüşü ve arkasındaki siyasi irade belirlemektedir. Bu nedenle gazete, siyasi olaylarda kendi partisine karşı açık destek verdiği haberlerinde görülmektedir. Bunun dışında muhalefet olarak gördüğü kesimlere karşı da Merhaba Gazetesi’nin ciddi bir duruş sergilediği kabul edilmektedir.

Tüm bu eleştirilen yönlerine rağmen gazetenin halk sorunlarının çözümüne yönelik kabul edilebilir bir yayın anlayışı da bulunmaktadır. Gazete dini argümanları çok sık kullanmayı kendisine deyim yerindeyse ilke edinmiştir. Gazetede reklam firmalarının haber önceliğinin olduğu görülmektedir. Zaten bu nedenle gazetede bir muhabir sadece reklam firmalarıyla temas halinde bulunması için istihdam edilmiştir. Gazete belli bir konu üzerine sayfa ayırmamaktadır. Ulusal ve dünya gündemine ilişkin haberler gazetede verilmemektedir. Haber sayfa sayıları gelen reklama göre değişiklik gösterebilmektedir.

2.2.4.2. Merhaba Gazetesi’nde İşlenen Konular

Merhaba Gazetesi’nin sisteme karşı hep tavır koyan anlayışı ve düzeni eleştiren söylemleri haberlerde işlenen konuların sınırlarını belirlemektedir. Rakip partinin elinde bulunan Büyükşehir Belediyesi’de meydana gelen bir olumsuzluk gazetenin her zaman birinci gündem maddesi olmaktadır. Gazete esnaf ve halk haberlerine ise ayrı bir önem vermektedir. Ülke gündemine dair konular gazetede hiç yer almamaktadır. İlçe haberlerini

ajanslar üzerinden alan Merhaba Gazetesi’nin bölge için adı konmuş özel bir sayfa ayırmamışsa da bölge haberlerini girmektedir.

Sonuç olarak gazete, belediye, valilik, üniversite, sendika, asayiş, vatandaşın gündemi ve siyaset ağırlıklı konuları işlemeyi tercih etmektedir.

2.2.4.3. Görsel Öğeler

Merhaba Gazetesi’nin de diğer tüm Konya basında olduğu gibi gazete sayfalarında görsel öğe fotoğraflardan oluşmaktadır. İllüstrasyon hiç görülmemekte grafik ise nadir olarak verilmektedir. Gazetede karikatür bulunmamaktadır.

2.2.4.4. Sayfa Tasarımı

Merhaba Gazetesi’nin sayfa tasarımı modüler sayfa düzenine benzese de, sayfaların mizanpaj kurallarından uzak oluşu sayfa estetiğini bozmaktadır. Her şeyden önemlisi tüm sayfalarda kullanılan tırnaksız harf karakteri okumayı zorlaştırmakta ve geleneksel anlayışın dışında olması nedeniyle benimsenememektedir.

Hangi haberin tam olarak nereye ve nasıl gireceği dizgicinin inisiyatifine bırakılmış olması da tartışılmaya değerdir. Birinci ve üçüncü sayfa renkli diğer sayfalar ise siyah- beyaz olarak dizilmektedir.

2.2.5. Teknik Özellikler

Merhaba Gazetesi’nin ürün olarak doğuşuna kadar geçen sürede kullanılan ekipmanların ve makinelerin teknik özellikleri bu başlık altında işlenmeye çalışılacaktır.

2.2.5.1. Haber Toplama ve Yazma

Gazetenin muhabir kadrosunda bulunan sporla birlikte toplam 8 muhabirin kullandığı 8 adet fotoğraf makinesi bulunmaktadır. Fotoğraf makineleri muhabirlerin kendilerine aittir. Gazetenin ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere 2 adet ses kayıt cihazı bulunmaktadır. Gazete personeli kadar olmasa da ihtiyacı karşılayacak kadar üst model bilgisayarlar,

çalışanlar tarafından kullanılmaktadır. Bilgisayarlar ağ aracılığıyla birbirine ve internete bağlıdır. Haber merkezinde 4 adet telefon cihazı bulunmaktadır.

2.2.5.2. Dizgi

Gazetenin dizgi servisinde çalışan 5 personel için 5 adet Mac bilgisayar bulunmaktadır. Bilgisayarlar orta sınıf özelliklere sahiptir. Yine bu serviste kullanılmak üzere 1 adet PC bulunmaktadır. Bu bilgisayarda aynı zamanda gazetenin internet sayfası da hazırlanmaktadır. Bu servisin kullandığı aydınger makinesi de burada bulunmaktadır. 1 adet scaner ise ihtiyaç duyulduğunda hazır bekletilmektedir. Bu servisteki bilgisayarlar internete bağlıdır.

2.2.5.3. Baskı

Merhaba Gazetesi’nin bir adet ofset baskı makinesi bulunmaktadır. Yeni olmayan bu makine ihtiyacı görecek düzeydedir. Bu makine diğer zamanlarda eğer iş bulabiliyorsa, insert ve benzeri küçük ebat işleri basmaktadır.