• Sonuç bulunamadı

2. BUGÜNKÜ KONYA YEREL BASINI

2.5. Yeni Konya

Yeni Konya Gazetesi 1949 M. Naci Gücüyener tarafından kurulmuştur. Gazete Yeni Meram’la birlikte uzun yıllar Konya’nın en çok satan ve en büyük gazetesi olmak mücadele etmişlerdir. Yeni Konya Gazetesi’nin, matbaa işleri ile uğraşan bir ailenin elinde iken çok büyük başarıla imza attığından söz edilebilir.

Özellikle 1980’li yılların sonuna doğru 10 binin üzerinde fiili satış gerçekleştiren Yeni Konya, 1990’lı yılların ortalarında İslami referansları kullanarak kurulan ve başta gurbetçiler olmak üzere 11 binin üzerinde vatandaştan para toplayan Endüstri Holding tarafından satın alınmıştır.

Yeşil sermaye olarak adlandırılan holdinglere yönelik operasyon sırasında Yeni Konya Gazetesi bir şekilde o dönemin genel yayın yönetmeni olan Hüseyin Oğuz’un üzerine geçmiş, en azından Oğuz ailesi gazetenin kendilerine ait olduğunu ifade etmiştir.

2005 yılının sonbaharında Hüseyin Oğuz’un, eşi ve kardeşleri tarafından işyerinden uzaklaştırıldığı şeklinde haber yayılmıştır. Fakat Hüseyin Oğuz’un kaleme aldığı bir yazı dizisi, eşinin ismiyle yayınlanmaya devam etmiştir. Kısa bir süre sonra ise Hüseyin Oğuz’un eşi Fatma Gönül Oğuz’un da gazeteden ayrıldığı haberleri gelmiştir.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yılbaşının ilk günü gerçekleştirilen ve çalışmaları 6 ayı aşkın süredir devam eden “Altın Vuruş” operasyonu kapsamında Hüseyin Oğuz, Antalya’da yakalanarak gözaltına alınmıştır. Endüstri Holding olaylarında adı geçenlerle, Konya’da suç örgütü kurmakla suçlanan 50’nin üzerinde kişi gözaltına alınmıştır. Resmi olmayan kaynaklara göre, Hüseyin Oğuz’un gazeteden ayrılmasının sebebi; emniyetin düzenleyeceği operasyonu önceden sezerek, gazeteyi güvence altına almak istemesidir.

Yeni Konya Gazetesi’nin geçmişteki yayın politikası ve neleri gündeme getirdiğini anlamamız açısından İbrahim Toruk’un tespitlerine kulak vermek yerinde olacaktır. Toruk, “…hangi iktidar olursa olsun Konya’nın meselelerini gündeme getiriyor, Konyalı parlamenterleri ve yerel idarecileri Konya’nın meselelerine sahip çıkmaları için uyarıyor. Konya’nın sanayileşmesi ve gelişmesi için büyük mücadele verip kamuoyu oluşturuyor… Konya milliyetçisi bir gazete”137

Bir zamanların en büyük ve Konya için önemli gazetelerinden biri olan Yeni Konya Gazetesi’nin şu anki durumu, deyim yerindeyse bir karanlık bir muammadır. Gazete, eski günlerine kavuşmayı beklemektedir.

2.5.1. Yönetim ve Organizasyon Yapısı

Yeni Konya Gazetesi’nin sahibi Konya Bilim Dağıtım Gazetecilik Reklam Yayın Sanayi Ltd. Şti. olarak gözükmektedir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi gazetenin şu anda gerçek sahibi kim bilinmemektedir. Endüstri Holding hâlen Yeni Konya Gazetesi’nin kendilerine ait olduğunu iddia etmektedir.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini Zafer Varol yürütmektedir. Ancak adı geçen operasyonların hemen öncesinde gazetenin künyesinden Zafer Varol’un isminin çıkarılması ilgi çekicidir. Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü görevini ise, Ali Sakal tarafından yürütmektedir.

137 İbrahim Toruk, “Yeni Meram Ve Yeni Konya Gazetelerinin Anlatımı Üzerinden Konya’daki Sosyal, Politik ve

2.5.2. Finansman Yapısı

Gazetenin kuruluşu Gücüyener ailesinin öz sermayesiyle olmuştur. Gücüyener ailesi o dönem Konya’ın en zengin ve güçlü aileleri arasında yer alıyordu. Gazete şu anda ise eczacılık ve bir su markasının temsilciğini yürüten Fatma Gönül Oğuz’un kardeşleri tarafından finans edilmektedir.

Yeni Konya Gazetesi’nin şu anda bir kaos ortamında yer aldığı, yaşadığı ekonomik krizin boyutu ve sonunun ne olacağı bilinmemektedir. Önümüzdeki günlerde gazeteye devlet tarafından el konulma veya gazetenin tamamen kapatılma ihtimali de bulunmaktadır.

2.5.3. Personel Yapısı

Gazetede aktif olarak muhabirlik yapan personel sayısı 2’dir. Yönetimde ise yukarda da belirtildiği gibi Zafer Varol ve Ali Sakal bulunmaktadır. Dizgi servisini 2 kişinin yürüttüğü biliyor. Gazetede üniversite mezunu bulunmazken, çalışanların eğitim düzeyi en yüksek lise derecesinde.

2.5.3.1. İçerik Personeli

Gazetenin içeriğini şu anda 2 muhabir ve 2 yönetici olmak üzere 4 kişi tarafından hazırlanmaktadır. Muhabir azlığı ve yaşanılan kaos, gazetenin atılım yapmasını ve sayfalarında önemli haberlere yer vermesini engellemektedir. Gazetede yer alan haberler daha çok ajanslara ait haberlerdir. Bu nedenle muhabirlerin şu aşamada gazeteye çok fazla katkısı bulunmamaktadır.

2.5.3.2. Teknik Personel

Gazetenin Dizgi servisinde 2 kişi çalışmaktadır. Çalışanlardan birisi Yeni Meram Gazetesi tarafından yetiştirilmiş ve bir yıl kadar önce dizgici sıkıntısı yaşayan Yeni Konya Gazetesi’ne destek olmak amacıyla gönderilmiştir.

Gazetenin film ve kalıp gibi işleri bir kişi tarafından yürütülmektedir. Baskı makinesi ise bir usta kullanmaktadır. Tüm çalışanlar alaylı olarak yetişmiştir.

2.5.4. Ürüne Yönelik Özellikleri

Gazete, Endüstri Holding döneminde mesleki anlamda gazetecilik görevini yerine getirdiğini söylemek imkansızdır. O dönemde gazetenin tamamen yanlı, saldırgan ve kurumun halka karşı avukatlığını üstlenmiş bir yayın anlayışı bulunmaktadır.

Daha sonra ise gazete, halkın sorunlarından uzak, gazetenin asli görevleri arasında yer alan kamuoyu oluşturma ve eleştirme görevleri unutmuş bir anlayışına girdiği görülmektedir. Zaten gazetenin ciddi bir haber yaptığında da etkili olamayacağı bir gerçektir. Çünkü halkın gözünde, Yeni Konya Gazetesi’nin inandırıcılığı ve güveni kalmamıştır.

2.5.4.1. İçerik Özellikleri

Yeni Konya Gazetesi muhabir azlığı nedeniyle birçok haberini ajanslardan almaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin gazeteye uyarlanmamış olmaması, gazete haberi niteliğini ortadan kaldırmaktadır. Gazete sayfalarının büyük bir bölümü bu şekilde ajanslardan doldurulmaktadır. Muhabirlerin birkaç günde bir yaptıkları haberler ise rutin haberden öteye geçememektedir. Bu nedenle Yeni Konya Gazetesi’nin şu anki içerik özelliklerinden bahsedilecek çok fazla bir şey bulunmamaktadır. Gazetenin her gün yayınlanan içeriği güncellikten uzak bir TV sayfası bulunmaktadır.

2.5.4.2. Yeni Konya Gazetesi’nde İşlenen Konular

Yeni Konya, genellikle gün içinde gelişen rutin olayları haber yapmaktadır. Sıradan bir toplantı onlar için manşet niteliği taşımaktadır. Bunun nedeni yukarıda da belirtildiği gibi haber yapacak muhabirin olmayışı ve mevcut personelin verimiyle ilgilidir.

Böylece ajanslar hangi haberleri geçmişse ertesi gün Yeni Konya Gazetesi’nin sayfalarında o haberler yer almaktadır. Kısaca, valilik, belediye, polis adliye, sivil toplum kuruluşları ve sendika haberleri Yeni Konya Gazetesi’nin sayfalarında yer almaktadır. Tek bir ajansa abone olmaları ve ajansın da gün içinde çok fazla haber geçmeyişi Yeni Konya Gazetesi’ni zaman zaman zor durumda bırakmaktadır.

2.5.4.3. Görsel Öğeler

Yeni Konya Gazetesi’nin tüm sayfalarında sadece fotoğraf görsel öğe olarak kullanılmaktadır. Fotoğraflar bazen ajanstan alınan, bazen muhabirin çektiği ve bazen de internetten indirilenlerden oluşmaktadır.

2.5.4.4. Sayfa Tasarımı

Gazetenin hiçbir sayfası mizanpaj kurallarına göre dizilmemektedir. Sayfaların estetikten çok uzak bir görüntüsü bulunmaktadır. Özellikle birinci sayfada haberlerin iç içe geçtiği, fotoğrafların hangi habere ait olduğunun bilinmesinin imkansız olduğu görülmektedir. Gazetenin tasarımı ve estetiği dizgi servisinde çalışan personelin yaratıcılığına kalmıştır. Buradaki personelin bilgi birikimi ve deneyiminin yetersiz oluşu estetikten çok uzak bir sayfa tasarımını karşımıza çıkarmaktadır.

2.5.5. Teknik Özellikler

Bu başlık altında Yeni Konya Gazetesi’nin kurum içinde sahip olduğu teknik özellikler anlatılmıştır.

2.5.5.2. Haber Toplama ve Yazma

Yeni Konya Gazetesi’nde muhabir olarak görev yapan iki muhabirin kendilerine ait fotoğraf makineleri bulunmaktadır. Bir muhabirde kendisine ait Nikon D 100 ve sadece haberi yazmada kullanabileceği dizüstü bilgisayar vardır. Diğer muhabirde ise küçük 4 milyon pikselli bir fotoğraf makinesi bulunmaktadır. Muhabirler, haber yazmak için ise işyerlerinde bulunan küçük sınıf 3 adet PC bilgisayarı kullanmaktadır. Muhabirlerden birinin ise kendisine ait kayıt cihazı bulunmaktadır. Yukarıda az da olsa sıralanan teknik cihazların muhabire ait olması, muhabir gittiği anda gazetenin bu teknik cihazlardan uzak kalacağı görülmektedir. Gazete yönetimi bir muhabiri bilgi ve tecrübesinden dolayı değil elinde bulunan fotoğraf makinesinden dolayı tuttuğu bilinmektedir.

Gazetede yöneticilere ait 2 adet bilgisayar bulunmaktadır. Tüm bilgisayarlar internete bağlıdır. Muhabirler haber merkezinde herkesin ulaşabileceği yere konulan bir telefon cihazı aracılığıyla iletişim sağlamaktadırlar.

2.5.5.2. Dizgi

Dizgi servisinde 2 personel bulunuyor. Personel düşük sınıf 2 adet Mac bilgisayarla çalışmaktadır. Dizgi servisinde telefon makinesi dışında başka teknik cihaz da bulunmamaktadır.

2.6. Baskı

Yeni Konya Gazetesi, 2 renk ve çok eski olan bir makinede basılmaktadır. Makinenin eski ve bakımsız olması gazetenin adeta çamur gibi çıkmasına neden olmaktadır. Film makinesinin piksellerinin yetersiz oluşu fotoğraf kalitelerini ciddi olarak etkilemektedir. Bir de buna günlerce aynı kalıpların grenlenerek yeniden kullanılıyor olması eklenince, çok da net olmayan bir sayfa görüntüsü karşımıza çıkmaktadır.