• Sonuç bulunamadı

2. BUGÜNKÜ KONYA YEREL BASINI

2.4. Konya Postası

Konya Postası 1979 yılında Alagöz ailesi tarafından kurulmuştur. Gazete 1990’lı yılların sonunda Erdal Kara ve ailesine satılmıştır. 27 yıllık bir geçmişe sahip olan gazete orta halli bir basın kuruluşudur.

2.4.1. Yönetim ve Organizasyon Yapısı

Konya Postası Gazetesi’nin sahibi yukarıda da belirtildiği gibi Erdal Kara’dır. Gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü’nü Hüseyin Kara yürütmektedir.

2.4.2. Finansman Yapısı

Konya Postası’nın kuruluşundaki finansman yapısı bilgilerine şu anda ulaşmak çok fazla mümkün değildir. Eski sahipleri gazetenin niçin kurulduğu ve niçin satıldığı ile ilgili bir bilgi vermemesi bu noktanın karanlıkta kalmasına neden olmaktadır.

Fakat 3’üncü şahıslardan alınan bilgilere göre, Alagöz ailesi orta halli bir esnaf iken aynı zamanda siyasetle uğraşmışlar, çevrenin telkinleriyle de gazeteyi kurmuşlar. Fakat gazetenin beklenin aksine çok fazla kâr getiren bir kuruluş olmaması üzerine gazete Kara ailesine satılmıştır.

Kara ailesi ise Konya’da büfe işletmeciliği yapan ve bu şekilde adını duyuran bir ailedir. Kara ailesi o dönemde zor günler geçiren Konya Postası Gazetesi’ni alarak basın dünyasına ve yeni bir sektöre adım atmak istemiştir. Gazetenin sahibi olan ailenin gazeteden çok fazla bir gelir elde ettiğini söylemek mümkün değildir.

Gazete, mevcut olan matbaada basılan diğer işlerle ve büfe kazancıyla ayakta durmaktadır.

2.4.3. Personel Yapısı

Bu başlık altında Konya Postası Gazetesi’nin çalışanları hakkında bilgi verilecektir. Bu gazete Konya’da en az elaman istihdam eden kurumların başında gelmektedir.

2.4.3.1. İçerik Personeli

Gazetenin künyesinde yazıişlerine bağlı bir kişi bulunmaktadır. Bu isim de zorunlu olarak konulması gereken Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hüseyin Kara’dır. Kara aynı zamanda gazetenin sahiplerinden biridir. Hüseyin Kara’nın dışında haber merkezinde 2 muhabir bulunmakta, içerde ise sayfa ve haber redaktesiyle ilgilenen 2 personel bulunmaktadır. Gazetede üniversite mezunu çalışan bulunmamaktadır. Spor sayfalarını ise 2 kişi hazırlamaktadır. Bir muhabir üniversitede eğitim görmektedir.

2.4.3.2. Teknik Personel

Gazetenin dizgi servisinde 2 kişi çalışmaktadır. Film ve kalıp işleri 1 kişi, baskı işleri ise 2 kişi tarafından yürütülmektedir. Çalışanlar usta-çırak ilişkisiyle yetişmişlerdir.

2.4.4. Ürüne Yönelik Özellikler

Bu başlık altında Konya Postası Gazetesi’nin sayfalarında yer alan haberlere, konularına ve haber anlayış biçimlerine yer verilmiştir.

2.4.4.1. İçerik Özellikleri

Konya Postası, her ne kadar haber anlayışı bakımından halk değimiyle “ne etliye ne de sütlüye karışmayan” bir görünüme sahipse de, şirketin başka alanlarda gösterdiği faaliyetler nedeniyle taraflı, destekleyici veya eleştirici haberler de yapabilmektedir. Yine de Konya Postası’nın bu güne kadar ciddi anlamda bir kurumla, yanlışlıkla veya olumsuzlukla ilgili bir konuyu gündeme getirdiğinden söz edilemez. Konya Postası’nın haberlerinde belediye ile ilişkilerini iyi tutmayı amaçladığı da açıkça görülmektedir.

Gazete derleme niteliğinde (internet veya ulusal gazeteler) bir ekonomi sayfası hazırlamakta geri kalan iç sayfaları ise reklam arttıkça artmakta ve haberler reklamların arasın sıkıştırılmaktadır.

2.4.4.2. Konya Postası Gazetesi’nde İşlenen Konular

Konya Postası, manşetinde asayiş haberlerini vermeyi seven bir gazete olarak göze çarpmaktadır. Olayın büyüklüğü ve niteliğinden ziyade asayiş içeriğine sahip olması manşet olması için yeterlidir. Fakat son zamanlarda gazetenin bazı güncel konuları ve yaşam haberlerini manşet yapmaya başladığını görülmektedir.

Bunların dışında gazete özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin haberlerine geniş yer verme, valilik haberlerini ihmal etmemektedir.

Yeni Meram Gazetesi tarafından Konya’da ilk kez uygulamaya konulan asayiş sayfası anlayışına, son zamanlarda Konya Postası Gazetesi uymaya çalışmaktadır.

Öte yandan yine tüm gazetelerde olduğu gibi yerel siyaset, yerel ekonomi ve ilçe haberleri de Konya Postası’nın sayfalarında yer bulmaktadır. Fakat bunlar bir haber veya sayfa hiyerarşisine göre gerçekleşmemektedir.

2.4.4.3. Görsel Öğeler

Konya Postası’nın haber sayfalarının görsel öğelerinin tamamının fotoğraflardan oluştuğunu söylemek yanlış olmaz. Konya Postası, Konya’da birinci sayfada karikatür yayınlayan tek gazetedir. Gazeteyi diğerlerinden ayıran en önemli fark da bu denilebilir. Mehmetçe rumuzuyla yayınlanan karikatürlerde yerelden ziyade ülke gündemine ilişkin konular ele alınmaktadır.

2.4.4.4. Sayfa Tasarımı

Konya Postası son birkaç hafta öncesine kadar mizanpaj kurallarından ve anlayışından uzak hareket etmekteydi. 2006 yılının başından itibaren gazete logo değişikliğine gitmiş, sayfa mizanpajı açısından ise Bugün Gazetesi’ne benzer bir sayfa tasarımı oluşturmaya çalışmaktadır.

2.4.5. Teknik Özellikler

Bu başlık altında Konya Postası’nın sahip olduğu teknik imkanlar anlatılmıştır.

2.4.5.1. Haber Toplama ve Yazma

Konya Postası Konya’daki tüm gazetelerde olduğu gibi haberlerini muhabirlerden ve ajanslardan almaktadır. Dışarı haber için çıkan 2 muhabirde bulanan fotoğraf makinelerinden biri muhabire diğeri kuruma aittir. Muhabirler ve yazı işleri kadrosunun haber yazmak ve fotoğraf alabilmek için kullandığı 6 adet PC bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar internete bağlıdır. Bilgisayarlar aynı zamanda ajans haberleri için de kullanılmaktadır.

2.4.5.2. Dizgi

Konya Postası’nın dizgi servisinde görevli personel için 2 adet Mac, bir adet PC bulunmaktadır. Orta sınıf özelliklere sahip olan bu bilgisayarlar internete de bağlanabilmektedir.

2.4.5.3. Baskı

Konya Postası, sayfaların filme dökülmesini sağlayan eski bir film makinesi ile kalıp pozlama makinesine sahiptir. Kalıbın yıkanma ve temizlenme işlemleri Yeni Meram Gazetesi hariç tüm gazetelerde olduğu gibi Konya Postası’nda da elle yapılmaktadır.

Baskı için kullanılan ofset makine ise 2005 yılında 2’nci el olarak alınmış ve 10 yaşlarında bir makinedir.