• Sonuç bulunamadı

2. BUGÜNKÜ KONYA YEREL BASINI

2.3. Hakimiyet

Hakimiyet Gazetesi, Yeni Gazete İletişim Yayıncılık San. Tic. Ltd. Şti. ünvan adıyla Yusuf Gürbüz tarafından 2 Ağustos 1997 tarihinde kurulmuştur. Gazetenin şu anda Genel Müdürlüğü’nü yapan Celalettin Boyalı’nın da gazetenin ortakları arasında bulunduğu bilinmektedir. Hakimiyet Gazetesi Konya’nın en genç gazetelerinden biridir. Gazete yayın hayatına dini argümanları kullanarak girmiş ve yayın çizgisi bu yönde belirlemiştir. 9 yıllık bir geçmişe sahip olan Hakimiyet Gazetesi’nin rakiplerine göre öne çıkmasını sağlayan önemli bir niteliği veya özelliği bulunmamaktadır.

2.3.1. Yönetim ve Organizasyon Yapısı

Hakimiyet Gazetesi’nin halen mevcut sahibi olarak kurucu Yusuf Gürbüz gözükmektedir. Gazetenin Genel Müdürü Celalettin Boyalı ise, yukarıda bahsedildiği gibi gazetenin ortakları arasındadır.

Bu iki ismin dışında yazıişleri kadrosunda bulanan Mehmet Ali Köseoğlu (Sorumlu), Ahmet Aka ve İrfan Şeker gazete yönetiminde yer almaktadır.

2.3.2. Finansman Yapısı

Hakimiyet Gazetesi, Yusuf Gürbüz ve Celalettin Boyalı’nın ortaya koydukları para ve dışardan alınan destekle kuruldu. Gazete uzun süre baskılarının büyük bir bölümünü ücretsiz olarak dağıttı ve Basın İlan’dan yararlanıncaya kadar zor günler geçirdi. Her yerel gazetede olduğu gibi Hakimiyet Gazetesi’nin de Basın İlan Kurumu’na bel bağlayarak ayakta kaldığından söz edebiliriz. Hakimiyet Gazetesi, Basın İlan Kurumu’ndan kazandıklarının dışında geri kalan gelirini reklam ve ilandan kazanıyor. Gazetenin tabloit boyda ve haftada bir gün yayınlanan insan kaynaklarına benzer bir eki bulunmaktadır. Fakat bu ek İnsan Kaynakları (İK) görünümünden çok uzaktır. Bu ekten de bir miktar para kazandığı söylenebilir.

Gazete, 2004 yılında Tercüman’ın Ankara matbaasında kullandığı ve 1970’lerde eskidiği için bir kenara bıraktığı Web Ofset makineyi almıştır. Fakat bu makinenin masraflarının gazete gelirlerinden çok yüksek olduğu bilinmektedir. Gazete yönetimi şimdilerde gazeteden çok web ofset makinelerine resmi kurumlardan ve özel sektörden iş alabilme girişimlerinde bulunmaktadır.

2.3.3. Personel Yapısı

Hakimiyet Gazetesi’nin toplam çalışan sayısı 25 civarındadır. Bu bölümde gazetenin içerik personeli ve teknik personeli hakkında bilgi verilmiştir.

2.3.3.1. İçerik Personeli

Hakimiyet Gazetesi’nde 3 yazıişleri müdürü ve 3 muhabir bulunmaktadır. Bu tez yazılırken spor sayfasını tek kişinin çıkarttığı öğrenilmiştir. Gazetede hafta içleri 3 ila 4 arasında değişen köşe yazarı yazı yazmaktadır. Bu personelden sadece 1 kişi üniversite mezunudur. Gazete’nin Karapınar’da Musa Ceylan tarafından yürütülen bir temsilciliği bulunmaktadır. Bir kişi hariç çalışanlar, meslekte alaylı olarak yetişmiştir.

2.3.3.2. Teknik Personel

Hakimiyet Gazetesi’nde 3 kişilik dizgi personeli bulunmaktadır. Film ve sonraki aşamaları 1 kişi yürütürken, Web Ofset makinesini 1 usta ve 1 yardımcı kullanmaktadır. çalışanlar usta-çırak yoluyla yetişmiştir.

2.3.4. Hakimiyet Gazetesi’nin Ürüne Yönelik Özellikleri

Bu başlık altında Hakimiyet Gazetesi’nin yayın politikası ile gazetede yer alan görsel öğelere ve özelliklerine yer verilecektir.

2.3.4.1. Hakimiyet Gazetesi’nin İçerik Özellikleri

Hakimiyet Gazetesi günümüzde, iktidar partisinin gazetesi veya sözcüsü olarak bilinmektedir. Gazetenin sahibi de şu anda iktidar partisinden meclis üyesi olmuştur. Gazetenin haftalık olarak yayınlanan ve insan kaynakları olarak niteledikleri ekin dışında, gazete sayfalarında asayiş ve bölgeye yönelik haberler vermektedir. Gazete, bir sayfaya yakın ihale rehberi yayınlamaktadır.

İktidarın sesi yakıştırması yapılan Hakimiyet Gazetesi, gün, durum, önem veya olayın niteliği fark etmeksizin manşetini iktidarın açıklamalarına ve çalışmalarına açıvermektedir. Gazete aynı zamanda iktidarı eleştirenleri yıpratmak veya onlarla ilgili olumsuz haber yapmaya da gayret göstermektedir. Gazetenin belediyelere yönelik olumsuz haberi yayınlama gibi bir özgürlüğü yoktur.

2.3.4.2. Hakimiyet Gazetesi’nde İşlenen Konular

Hakimiyet Gazetesi’nin sayfaları incelendiğinde büyük bir bölümün iktidar partisini destekleyici veya çalışmalarını anlatan haberlere yer ayrıldığı görülmektedir. Bu tür haberlerin hemen arkasından ise belediyelerin çalışmalarına ikinci sırada geniş bir alanın ayrıldığı görülmektedir.

Gazetenin çok fazla asayiş haberlerini takip etmese de ajanslar aracılığıyla bu haberleri girmeye çalıştığı bilinmektedir. Yaşam haberlerine de yer ayırmaya çalışan Hakimiyet Gazetesi, esnaf kesimine yönelik haberler de yayınlamaktadır.

Kısaca Hakimiyet Gazetesi’nin haber konularını; iktidar partisi, siyasi parti haberleri, belediye, valilik, siyaset, halk ve esnaf ile az da olsa ekonomi ve üniversite oluşturmaktadır.

2.3.4.3. Görsel Öğeler

Hakimiyet Gazetesi’nin sayfalarında da görsel öğelerin başında fotoğraf gelmektedir. Çok ender de olsa grafik ve tablo gibi görsel öğeler ile karikatür kullanmaktadırlar. birinci sayfa hariç iş sayfaların tamamındaki görseller siyah beyaz olarak basılmaktadır.

2.3.4.4. Sayfa Tasarımı

Hakimiyet Gazetesi’nin birinci sayfa için mizanpaj kağıdında prototip çizdiği belirtilmektedir. İç sayfaların mizanpajı ise tamamıyla dizgicilere bırakılmış, hatta iç sayfalarda yer alan haber ve görsellerin dizgiciler tarafından bulunması istendiği bilinmektedir. Gazete birinci sayfayı negatif ve pozitif alan ayrımı yapılmaksızın tırnaksız harflerle dizmektedir. Gazetenin modüler sayfa düzeni anlayışına sahip olduğu fakat başarılı olamadığı söylenebilir.

2.3.5. Teknik Özellikler

Bu başlık altında Hakimiyet Gazetesi’nin sahip olduğu teknik olanaklarına değinilmiştir.

2.3.5.1. Haber Toplama ve Yazma

Hakimiyet Gazetesi’nde kullanılan fotoğraf makineleri orta sınıf ve kuruma aittir. Muhabirler tarafından kullanılmak üzere 3 adet basit PC ve müdürler tarafından kullanılmak üzere orta sınıf 3 adet PC bilgisayar bulunmaktadır. Gazetede bir adet kayıt cihazı bir adet ise çalışana ait dizüstü bilgisayar bulunmaktadır. Haber merkezinin ihtiyacını karşılayacak kadar telefon cihazı bulunmaktadır.

2.3.5.2. Dizgi Servisi

Dizgi servisinde 4 adet orta sınıf Mac ve 1 adet PC bulunmaktadır. Film çıkış makinesine sahip olunmadığı için filmler, dışarıda başka bir firmaya yaptırılmaktadır. Bir adet eski scanner da ihtiyaç halinde kullanılmaktadır.

2.3.5.3. Baskı

Hakimiyet Gazetesi ömrü yaklaşık 30 yıl olan web ofset makinede basılmaktadır. Bu durum makinenin çok sık arızalanmasını beraberinde getirmekte, çoğu zaman makineyi tamir edecek usta Konya’da bulunmadığından dışardan usta gelinceye kadar hatalı baskılar yapılabilmektedir.

Web Ofset sisteminin bobin kağıt kullanımını gerektirmesi yüzünden gerçek tirajı 500’ler civarında olan gazetenin, istemeden de olsa 3 binden fazla prova baskısı yapmasına neden olmaktadır. Bu durum gazeteyi mali yönden ciddi sıkıntılara soktuğu bilinmektedir. Gazete yönetimi web ofset sisteminden geri adım atmayı; Basın İlan Kurumu’ndan gelecek yaklaşık 1.5 bin YTL değerindeki mali destekleme ve kurum prestiji yüzünden düşünememektedir.

Gazete web makinesini getirdikten sonra Konya’da makineyi kullanacak operatör bulamadığı için Adana’dan usta getirme yoluna gitmiş, normalde bir baskı ustasına ödenen paranın yaklaşık 4 katı maaş ödemek zorunda kalmıştır.