• Sonuç bulunamadı

2. BUGÜNKÜ KONYA YEREL BASINI

2.6. Memleket

Memleket Gazetesi, 2004 yılında Adem Alemdar ve 10’un üzerinde resmi olmayan ortağıyla birlikte kurulmuştur. Gazete dini çevrelere yönelik çıkarıldığı izlenimi verse de piyasada tutunmayı başarmıştır. Gazete şu anda belediyelerle ve çıkar çevreleriyle iyi ilişkiler kurmaya yönelik yayın politikası izlemektedir. Gazete kendine ulusal Zaman Gazetesi’ni örnek almaktadır.

2.6.1. Yönetim Ve Organizasyon Yapısı

Memleket Gazetesi’nin sahibi aynı zamanda kurucusu da olan Adem Alemdar’dır. Gazetenin Genel Yayın Müdürlüğü’nü Hakkı Biçer, Genel Müdürlüğü’nü Uğur Özteke yürütmektedir. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Mustafa Balkan, Spor Müdürü ise H. Avni Uğur’dur. Reklam Müdürlüğü görevinde İsmail Alemdar bulunmaktadır.

2.6.2. Finansman Yapısı

Memleket Gazetesi’nin tek sahibi Adem Alemdar gibi gözükse de aslında çok ortaklı bir gazetedir. Gazetenin kimler tarafından ortaya konulan para ile kurulduğu

bilinmemektedir. Fakat bazı esnafların gazeteye para verdikleri yönünde ciddi söylentiler bulunmaktadır.

Gazetenin yayınlandığı günden bu yana özellikle Basın İlan Kurumu’ndan ilan geliri almadan ve diğer ilanları çok yetersiz iken ayakta kalma başarısını nasıl gösterdiği merak konusudur. Çünkü Adem Alemdar’ın öz sermayesinin bir gazete çıkartacak veya gazeteyi ayakta tutacak güçte olmadığı yerel basın çevrelerince sıklıkla yinelenmektedir.

2.6.3. Personel Yapısı

Bu bölümde Konya’nın en genç gazetesi olan Memleket Gazetesi’nin personeli hakkında bilgi verilmiştir.

2.6.3.1. İçerik Personeli

Gazetenin Kurucusu Adem Alemdar ile Genel Müdür Uğur Özteke dışında Üniversite mezunu çalışan bulunmamaktadır. Çalışanların büyük çoğunluğu lise öğrenimini tamamlamış, mesleğe ise alaylı olarak başlamışlardır. Genel Müdür Uğur Özteke’nin İstanbul ve Ankara deneyiminin olması gazete için önemli bir avantaj gibi gözükmektedir.

Gazetede 2 deneyimli muhabir çalışmaktadır. Gazetenin 9 ilçede temsilcisi bulunuyor ve bu temsilcilere reklam ve fiili satış üzerinden pay verilmektedir. Temsilciler aynı zamanda gazeteye bölgeden haber desteği de sağlamaktadır.

Gazetede günde en az 5 köşe yazarının yazıları yayınlanmaktadır.

2.6.3.2. Teknik Personel

Gazetenin dizgi servisinde alaylı 3 kişi çalışmaktadır. Çalışanların biri Yeni Meram Gazetesi tarafından yetiştirilmiştir. Film ve kalıp işleri için iki ayrı personel baskı için bir personel istihdam edilmiştir. Bu personel de usta-çırak ilişkisiyle yetişmişlerdir.

2.6.4. Ürüne Yönelik Özellikleri

Memleket Gazetesi’nin dini çevrelere yakın olması ve Zaman Gazetesi’ni her ne kadar kabul etmeseler de kendilerine örnek almaları gazetenin içeriğini de etkilemektedir. Gazete

gün içinde gerçekleşen olayların haber metinlerinin büyük bir bölümünü ilk sayfadan vermekte devama ise metnin çok az bir kısmını dönmektedir. Bu anlayış aynı zamanda iç sayfalara konulacak haber konu sayısını sınırlamakta ve bu nedenle bazı sayfalarda ulusal gazetelerin köşe yazarlarının yazılarına veya basın dünyasında olup bitenlere ayrılmak zorunda bırakmaktadır. Yine bu sayfalarda ulusal gazetelerin birinci sayfa resimlerinin yayınlanması sayfa doldurmaya yönelik olmaktan öteye geçmemektedir.

Haberlerde dini argümanlar dikkate alınarak yazılmakta, hedef kitlenin beklentisine ve gazetenin yayınlanma amacına göre haberler tercih edilmektedir.

2.6.4.1. İçerik Özellikleri

Memleket Gazetesi’nin haber seçimleri halkın gündeminden çok uzak haberlerdir. Her gün rakiplerine göre farklı ve değişik konuları haber yapmak ayrıcalık gibi gözükse de bir çok kez toplumun gündeminde yer almayan konu ve olaylar birinci sayfadan, hatta manşet haber olarak verilmektedir.

Gazete başta belediyeler olmak üzere ilçe haberlerine ağırlık vermektedir. Bu nedenle Ereğli için özel bir sayfa hazırlanmakta ve bu sayfada Ereğli’de gün içinde gerçekleşen her türlü haber bu sayfayı doldurmak adına verilmektedir.

Gazete aynı zamanda kişisel ilişkiler ve kurum çıkarlarına bağlı olarak haber politikası izlemeyi de tercih etmektedir. Reklam firmaları ile ilgili konu ve haberler, içeriğine ve haber olabilirliliğine bakılmaksızın haber yapılabilmektedir.

2.6.4.2. Memleket Gazetesi’nde İşlenen Konular

Memleket Gazetesi, yerel olayların yanı sıra, valilik, belediye, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ile reklam firmaları ve kurum ilişkilerinin bulunduğu kişi ya da kurumlarla ilgili haberlere ağırlık vermektedir. Gazetede asayiş haberleri çok nadir yer almaktadır.

2.6.4.3. Görsel Öğeler

Memleket Gazetesi’nde görsel öğe olarak fotoğraf kullanımı tercih edilmektedir. Sadece köşe yazarlarının toplandığı sayfanın ortasına internet indirildiği anlaşılan siyah-beyaz ve konuşma yazıları bulunmayan bir karikatür konmaktadır.

2.6.4.4. Sayfa Tasarımı

Memleket Gazetesi yukarıda da belirtildiği gibi haber anlayışı ve mizanpaj açısından kendine Zaman Gazetesi’ni örnek almaktadır. Sayfa estetiği ve görünüşü bakımından sadece ve hoş gözükmesine rağmen, Konya oyucusunun çok da fazla tercih edeceği bir sayfa tasarımı yoktur. Tüm tespitler göstermiştir ki, Konyalı okuyucu daha az yazı, daha çok resim, kalın ve etli başlıkları tercih etmektedir. Oysa Memleket Gazetesi’nde renk ve resim kullanımı sınırlıdır. Birinci sayfada genellikle fotoğraflar renkli olarak basılırken, iç sayfalar ise siyah-beyaz olarak basılmaktadır. Bu nedenle atılan başlıklar diğer gazetelere göre çok cılız kalmakta, aynı zamanda dikkat çekmekten uzaktır. Başlıkların bir cümle olarak verilmesi yani çok kelime içermesinin de bunda etkisi bulunmaktadır.

2.6.5. Teknik Özellikler

Bu başlık altında Memleket Gazetesi personelinin kullandığı teknik cihazlar hakkında bilgi aktarılmıştır.

2.6.5.1. Haber Toplama Ve Yazma

Memleket Gazetesi, iki yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen rakipleriyle yarışabilecek hatta bazılarından çok daha iyi teknik imkanlara sahip gazetedir. Gazetede çalışan iki muhabiri için orta ölçekte 2 adet fotoğraf makinesi bulunmaktadır. Yöneticilerin de zaman zaman kendilerine ait fotoğraf makineleriyle çekim yapmakta hatta bazı özel toplantılarda kendilerine ait dizüstü bilgisayarlarla haber fotoğraf gönderebilmektedirler.

Gazetenin haber merkezinde kullanılan bilgisayarlar üst model olmasa da yeni olmaları en azından muhabirin karşılaşabileceği teknik sıkıntıları ortadan kaldırmaktadır. Gazetenin Anadolu Ajansı’nı takip etmek üzere uyduya bağlı bir bilgisayarı bulunmaktadır.

Muhabirlere ait 3, yönetime ait 4 bilgisayar ile şahıslara ait dizüstü bilgisayarlar personelin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir.

2.6.5.2. Dizgi

Bu serviste, dizgi personeli tarafından kullanılan 3 adet Mac 2 adet ise PC bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar tamamında hem reklam-ilan, hem de haber sayfaları hazırlanmaktadır. PC’lerden bir tanesi muhabirlerin yazdığı haberlerin depo edildiği ve buradan Mac’lere geçişin sağlandığı bilgisayardır. Diğeri ise ilan ve reklam alma ile İnternet sayfasının düzenlenmesi için kullanılmaktadır.

2.6.5.2. Baskı

Gazetenin kendine ait hepsi ikinci el film, kalıp, ve ofset baskı makineleri bulunmaktadır. Gazete renk kullanımın çok sınırlı olması nedeniyle bu makineler fazlasıyla işi görmektedir. Fakat birinci sayfa için kullanılan resimlerde, film makinesinin düşük piksele sahip olması netliği etkilemektedir. Bu durum iç sayfalarda siyah-beyaz kullanımından dolayı ortaya çıkmamaktadır.

Baskı makinesi 2 renk baskı yapabilme kapasitesine sahip olmasından dolayı zaman zaman birinci sayfa için kayma ve aşırı su verilemesinden dolayı sünme olayları görülebilmektedir.