• Sonuç bulunamadı

Döviz kredisi kullanılarak yurt dışından sabit kıymet ithal edilmesi sırasında veya sonradan bu kıymetlere ilişkin borç taksitlerinin

MUKTEZALAR IŞIĞINDA SERBEST MESLEK ERBABI HANGİ FAİZLERİ GİDER YAZABİLİR?

II- SERBEST MESLEK ERBABI HANGİ FAİZLERİ GİDER YAZABİLİR?

2- Döviz kredisi kullanılarak yurt dışından sabit kıymet ithal edilmesi sırasında veya sonradan bu kıymetlere ilişkin borç taksitlerinin

değer-lemesi dolayısıyla ortaya çıkan kur farklarından, sabit kıymetin iktisap edildiği dönem sonuna kadar olanların, kıymetin maliyetine eklenmesi zorunlu bulunmakta; aynı kıymetlerle ilgili söz konusu dönemden sonra ortaya çıkan kur farklarının ise, ait oldukları yıllarda doğrudan gider ya-zılması ya da maliyete intikal ettirilerek amortisman konusu yapılması,”

Anlaşılacağı üzere kredi faizlerinin kuruluş dönemiyle ilgili olan kısmı-nın maliyete ilave edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak 163 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan “kuruluş dönemi” ve “iş-letme dönemi” ifadeleri tam olarak açıklanmamış olmakla birlikte Vergi İdaresi, iktisadi kıymetin iktisap tarihinden hesap dönemi sonuna kadar geçen süreyi kuruluş dönemi, aktifleştirmenin yapıldığı hesap döneminden sonraki dönemleri ise işletme dönemi olduğunu kabul etmiştir.

Nitekim 187 Seri No.lu GVK Genel Tebliği’nde de bu hususa yer ve-rilmiş ve iktisadi kıymetin aktife alındığı yılın (dönemin) sonuna kadar ta-hakkuk eden kredi faizleri ve kur farklarının maliyete intikal ettirilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir

Yukarıda yer alan açıklamalar ışığında Vergi İdaresi tarafından verilen muktezalarda serbest meslek erbabı tarafından envantere dahil edilen ve mesleki faaliyette kullanılan taşıtın satın alınması için bankalardan alınan kredi için ödenen faizler ile ilgili olarak; taşıtın iktisap tarihinden ilgili he-sap döneminin sonuna kadar isabet eden faizin maliyete eklenmesinin zo-runlu olduğu, bu tarihten sonra tahakkuk eden kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak hâsılattan indirilmesinin mümkün bulunduğu belirtilmiştir. Ayrıca söz konusu taşıt için Vergi Usul Kanun’un hükümlerine göre ayrılan amor-tismanların, kazancın tespitinde hâsılattan indirilebileceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan verilen muktezalarda mükellefin, taşıtın iktisap edildiği tarihi takip eden yıldan itibaren, tahakkuk eden kredi faizlerini maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutmak veya doğrudan gider olarak hâsılattan indirmek tercihini başlangıçta yapması gerektiği aksi tak-dirde yapılan tercihlerin sonradan değiştirilmesi mümkün olmayacağı be-lirtilmiştir.

Konu ile ilgili verilmiş olunan muktezalarının bazılarının ilgili kısım-ları şöyledir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 06.06.2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/

GVK-68/12703 sayılı muktezasında “İlgide kayıtlı dilekçenizde, işletme-ye kayıtlı binek otomobilinin banka kredisi kullanılarak iktisabı halinde banka kredi faizlerinin maliyete mi ilave edileceği yoksa doğrudan gider mi yazılacağı hususunda görüşümüz sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 68.maddesinin 4. bendinde

“Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil

taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortisman-lar (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328. maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil)” gider ya-zılacağı, 5 numaralı bendinde ise kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin serbest meslek kazancının tespi-tinde indirim konusu yapılacağı belirtilmiştir. 213 sayılı Vergi Usul Ka-nununun 262. maddesinde, “Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifa eder.” denilmiş ve 269. maddesinde de; “iktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller ile tesisat, makineler, gemiler ve diğer taşıtların maliyet bedeli ile değer-leneceği belirtilmiştir.

 Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisabında kullanılan kredi-ler nedeniyle ödenen faizkredi-lerin iktisadi kıymetin maliyet bedeline ekle-necek kısmı ile doğrudan gider yazılacak kısmının tespitinde değerleme hükümlerinin uygulanması ile ilgili olarak 163 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yatırımların finansmanında kullanılan kredi-lerle ilgili faizlerden kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetle bir-likte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere yatırım maliyetine eklenmesi gerekmekte; işletme dönemine ait olanların ise ilgili bulundukları yıl-larda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiy-le amortismana tabi tutulması mümkün bulunmaktadır. Anılan Tebliğe göre mükelleflerin yatırım döneminde ödedikleri faizleri ilgili iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklemelerinin zorunlu olduğu, işletme döne-minde ödedikleri faizleri ise maliyet bedeline eklemek veya doğrudan gider yazmak hususunda serbest oldukları bildirilmiştir. Maliyet bede-line eklenmesi zorunlu olan kısmın tespitinde, iktisadi kıymetin iktisap tarihinden hesap dönemi sonuna kadar geçen sürenin dikkate alınması gerekir.

  Bu itibarla envantere dahil edilen taşıtın satın alınması için ban-kalardan alınan taşıt kredisi için ödenen faizlerin, bu iktisadi kıymetle-rin iktisap tarihinden ilgili hesap döneminin sonuna kadarlık kısmının maliyete eklenmesi zorunludur. Bu tarihten sonra tahakkuk eden kre-di faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak da muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

 Buna göre, envantere dahil olup mesleki faaliyette kullanılan taşıt için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar, ser-best meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirilebilecektir. Öte yan-dan, söz konusu mükelleflerin otomobillerle ilgili iktisaptan sonraki yıl-larda ortaya çıkan kredi faizlerini, ilgili bulundukları yılda doğrudan gider yazma veya amortisman yoluyla itfa etme şeklindeki tercihlerini başlangıçta yapmaları gerekmektedir. Başlangıçta doğrudan gider yaz-ma yolunun seçilmesi halinde, daha sonraki yıllarda bu tür giderlerin sabit kıymetin maliyetine eklenerek amortisman yoluyla itfa edilmesi veya daha önce amortisman yoluyla itfa edilmekte iken sonradan doğ-rudan gider yazma yoluna gidilmesine kanunen imkân bulunmamakta-dır.” şeklindedir.

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığının 18.11.2005 tarih ve B.07.1.GİB.

4.07.16.01/GVK.ÖZ.05.98 sayılı muktezasında “İlgide kayıtlı dilekçeniz-den; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün……. vergi kimlik numarasında mimarlık faaliyetinden kayıtlı mükellef olduğunuzu, mimarlık faaliyeti-nizde kullanmak üzere kiralamış olduğunuz aracın kira, bakım-onarım ve giderlerine ait katma değer vergisini indirim konusu yapıp yapamaya-cağınız, ayrıca banka kredisiyle almış olduğunuz binek aracın alımında ödediğiniz kredi faizinin gider yazılıp yazılamayacağı konularında özel-ge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

…Buna göre, mimarlık faaliyetinizde kullanmak üzere kiraladığınız binek otomobilin kira, bakım, onarım, akaryakıt giderleri için yüklenilen katma değer vergisini, Kanunun 29/1 inci maddesine istinaden indirim konusu yapabileceğiniz, ayrıca banka kredisi ile satın almış olduğunuz binek aracın faiz giderlerini maliyete dahil edebileceğiniz gibi, söz konu-su ödemeleri doğrudan gider olarak da kaydedebilmeniz mümkün bu-lunmaktadır.” şeklindedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 20.07.2011 tarih ve B.07.1.GİB.

4.34.16.01-GVK 68-1020 sayılı muktezasında “İlgide kayıtlı özelge ta-lep formunuzda, serbest meslek faaliyetinizden dolayı ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C. kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, aktifinizde kayıtlı mesleki faaliyetlerinizde kullandığınız taşıt için önce ticari kredi kullandığınız ve ilerleyen zamanda daha hesaplı hale gelmesinden ötürü söz konusu ticari krediyi bireysel tüketici kredisi ile kapattığınız belir-tilerek, kredinin türünde yaptığınız bu değişiklik nedeniyle aktifinizde

kayıtlı taşıt için ödemekte olduğunuz bireysel tüketici kredisine ait faizle-rin gider yazılmasının mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşleri sorulmaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalar uyarınca, kredilere ilişkin faiz giderleri-nin maliyet bedeline dahil edilmesi veya gider olarak dikkate alınması konusunda 163 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan düzenlemede kredi türüne ilişkin herhangi bir sınırlama mevcut olma-yıp, aktifinizde kayıtlı binek aracının iktisabı için aldığınız ticari krediyi ödemek üzere yeniden aldığınız tüketici kredisinin tamamını, ticari kredi borcunuzu ödemek için kullandığınızı belgelerle kanıtlamanız halinde, söz konusu tüketici kredisinin faizlerinin aracın iktisap tarihinden hesap dönemi sonuna kadar geçen süreye isabet eden kısmı hariç olmak üzere gider yazılabileceği tabiidir.” şeklindedir.

b) Serbest Meslek Erbabının Mesleki Faaliyetinde Kullanmak Üzere Kredi İle Aldığı Gayrimenkule İlişkin Faizler

Vergi İdaresi vermiş olduğu muktezalarda serbest meslek erbabı tara-fından envantere dahil edilen ve mesleki faaliyette kullanılan gayrimenku-lün satın alınması için alınan kredi için ödenen faizlerin, gayrimenkugayrimenku-lün iktisap tarihinden ilgili hesap döneminin sonuna kadarlık kısmının maliye-te eklenmesinin zorunlu olduğu, gayrimenkulün iktisap edildiği tarihi takip eden yıldan itibaren, tahakkuk eden kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak hâsılattan indirilmesinin mükellefin kendi tercihinde olduğu belirtilmiştir.

Diğer taraftan verilen muktezalarda mükellefin, gayrimenkulün iktisap edildiği tarihi takip eden yıldan itibaren, tahakkuk eden kredi faizlerini ma-liyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutmak veya doğrudan gider olarak hâsılattan indirmek tercihini başlangıçta yapması gerektiği aksi takdirde yapılan tercihlerin sonradan değiştirilmesi mümkün olmaya-cağı belirtilmiştir.

Konu ile ilgili verilmiş olunan muktezalarının bazılarının ilgili kısım-ları şöyledir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 14.04.2005 tarih ve B.07.4.DEF.0.

34.20/VUK-1/11357 sayılı muktezasında” ..Bu itibarla; kredi kullanı-larak satın alınan gayrimenkullerin iktisap edilmesi veyahut değerinin

artırılması münasebetiyle yapılan ödemeler ve bunlara ilişkin her türlü giderlerin maliyet bedelini oluşturacağı tabiidir.

163 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yatırımların finansmanında kullanılan kredilerle ilgili kuruluş dönemine ait faizle-rin sabit kıymetlerle birlikte yatırımın maliyetine eklenmesinin zorunlu olduğu, işletme dönemine ait olan faizlerin ise ilgili bulundukları yıl-larda doğrudan gider yazılmasının ya da maliyete intikal ettirilmek su-retiyle amortismana tabi tutulmasının mümkün olduğu, Kuruluş döne-mi, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin aktife alındığı tarihten hesap dönemi sonuna kadar geçen süredir. Bu durumda gayrimenkulün yasal defterlere kayıt edildiği tarihten hesap dönemi sonuna kadar gerçekleşen faiz giderlerinin gayrimenkulün maliyetine ilave edilmesi gerekmektedir.

İşletme dönemi ise kuruluş döneminden sonraki yılları ifade etmek için kullanılmıştır. Bu dönemler için oluşan faiz giderlerinin gider yazılması veya maliyete ilave edilmesi konusunda mükellefler serbesttir. Açıklama-sına yer verilmiştir.

Buna göre; ilgi dilekçenizin eki Tapu Senedinden 1/2 hissesine sahip olduğunuz anlaşılan gayrimenkulü hem işyeri hem de mesken olarak kullanıyor olmanız nedeniyle, gayrimenkule ait amortismanın hisseni-ze isabet eden kısmının yarısını gider olarak indirim konusu yapmanız mümkündür. Söz konusu gayrimenkulün işletmenizin aktifinde kayıtlı olması durumunda; gayrimenkulün aktifleştirildiği hesap döneminin so-nuna kadar ki finansman giderlerinin gayrimenkulün maliyetine ilave edilmesi zorunlu olup, sonraki yıllarda oluşan finansman giderlerinin ise maliyete eklenmesi veya gider olarak dikkate alınması konusunda seçme hakkına sahip bulunmaktasınız.

Ancak, gayrimenkul ile ilgili kredi faizlerini ilgili bulundukları yıl-da doğruyıl-dan gider mi yazacağınız yoksa amortismana mı tabi tutacağı-nız hususundaki tercihinizi başlangıçta yapmatutacağı-nız gerekmektedir. Gider yazma yolunu seçmeniz halinde daha sonraki yıllarda bu tür giderlerin gayrimenkulün maliyetine eklenerek amortisman yolu ile itfa edilmesi veya önce amortisman ayırmaya başlayıp sonra gider yazma yoluna gi-dilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” şeklindedir.

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığının 31.01.2012 tarih B.07.1.GİB.

4.48.15.01-KDV29-10 sayılı muktezasında “İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik

numara-sında Avukatlık faaliyetinden kayıtlı olduğunuz ve daire şeklinde satın alınan ve işyeri olarak kullanılacak olan gayrimenkulün satın alınması sırasında kullanılan konut kredi faizlerinin gider olarak düşülüp düşü-lemeyeceği, yine konut bedeli olarak kesilen faturadaki KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve bu işyeri için yapılan tadilat, tamirat ve mefruşat giderlerinin nasıl değerlendirileceği ve faturadaki KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hakkında, Başkanlığımızdan bil-gi verilmesi istenilmektedir.

Konu ile ilgili olarak Başkanlığımız … Vergi Dairesi Müdürlüğünün

… tarih ve … sayılı yazısı ekinde alınan … tarihli yoklama fişinin tetkiki sonucunda; söz konusu gayrimenkulün tamamının işyeri olarak kulla-nıldığı tespit edilmiştir.

Bu itibarla, konut olarak edinmekle beraber serbest meslek faaliyeti-nizde işyeri olarak kullandığınız gayrimenkulün iktisabı için kullanılan banka kredisi nedeniyle ödenen faizlerin, gayrimenkulün aktife alındığı hesap dönemi sonuna kadar olan kısmının maliyete intikal ettirilmesi zorunlu olup, sonraki dönemlerde ödenen kredi faizlerinin maliyet be-deline intikal veya doğrudan gider olarak indirilmesi mümkün bulun-maktadır. Normal tamir, bakım ve temizlik giderleri dışında gayrimen-kulü genişletmek veya değerini artırmak amacıyla yapacağınız giderler, gayrimenkulün maliyetine eklenerek amortisman ayrılmak suretiyle ha-sılattan indirilebilir. Normal tamir, bakım ve temizlik giderleri ise gayri-menkulün genişletilmesine veya değerinin arttırılmasına yönelik harca-malar olmadığından bu tip giderler doğrudan hasılattan indirilecektir.”

şeklindedir.

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 02.01.2013 tarih ve 38418978-120[68-12/4]-3 sayılı muktezasında “İlgide kayıtlı özelge talep formun-da, bankadan kredi kullanarak satın aldığınız konutunuzda home office olarak serbest meslek faaliyetinizi yürüttüğünüz belirtilerek,  kullanılan kredi için ödediğiniz faizlerin gider kaydı ve adres değişikliği halinde gi-der kaydı yapılıp yapılamayacağı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.       

Konuyla ilgili olarak 163 ve 334 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisabında kullanılan krediler nedeniyle ödenen faizlerin iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklenecek kısmı ile doğrudan gider yazılacak kısmının

tespi-tinde uygulanacak esaslar açıklanırken, iktisadi kıymetin aktifleştirme işleminin gerçekleştiği dönemin sonuna kadar oluşan kısmının maliyetle ilişkilendirilmesi, aktifleştirildikten sonraki döneme ilişkin olanların ise maliyet bedeline eklenilmesi veya doğrudan gider yazılması hususunda mükelleflerin serbest oldukları belirtilmiştir.

Bu itibarla, serbest meslek faaliyetinizde kullandığınız gayrimenku-lün iktisabı için kullandığınız banka kredisi dolayısıyla ödenen faizlerin, gayrimenkulün aktife alındığı hesap dönemi sonuna kadar olan kısmı-nın maliyete intikal ettirilmesi zorunlu olup, sonraki dönemlerde ödenen kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi veya doğrudan gider ola-rak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; “Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve ay-dınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yaza-bilirler.)”  hükmüne yer verilmiştir.

 Buna göre,  banka kredisi kullanarak iktisap ettiğiniz konutunuzu home office olarak kullanmanız nedeniyle, söz konusu konutunuz için hesaplanacak  amortismanların ve ödenecek faizlerin yarısının  serbest meslek kazancından indirilmesi mümkün olup,  kredi ile satın aldığınız konutunuzun işyeri olarak kullanılmaması halinde ise söz konusu  ko-nuta ilişkin olarak hesaplanacak amortismanların ve ödenen faizlerin gider olarak indirilemeyeceği tabiidir.” şeklindedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 22.04.2010 tarih ve B.07.1.GİB.

4.06.16.01-2010-GVK-65-7-302 sayılı muktezasında “…Bu itibarla, ser-best meslek faaliyetinde kullandığınız gayrimenkulün iktisabı için kul-lanılan banka kredisi dolayısıyla ödenen faizlerin, gayrimenkulün ak-tife alındığı hesap dönemi sonuna kadar olan kısmının maliyete intikal ettirilmesi zorunlu olup, sonraki dönemlerde ödenen kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi veya doğrudan gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, söz konusu gayrimenkul için hesaplanacak amortismanların, serbest meslek faaliyetinden elde edilen gelirden indirilebileceği açıktır.” şeklindedir.

c) Serbest Meslek Erbabının Finans İhtiyacı Nedeniyle Aldığı Ve Mesleki Faaliyetinde Kullandığı Krediye İlişkin Faizler

Serbest meslek erbabı zaman zaman nakit sıkıntısı içine düşmesi sonu-cu faaliyetlerini devam ettirip, ödemelerini gerçekleştirebilmek için banka-lardan kredi kullanmak zorunda kalmaktadır. Kullanılmak zorunda kalan bu kredi, bazen elektrik, su, telefon, işçi ücreti gibi acil ödenmesi gereken giderler için olabileceği gibi bazen de işletmeye yeni bir bilgisayar, yazıcı gibi düşük bedelli iktisadi kıymetler alınması için olabilmektedir.

Vergi İdaresi vermiş olduğu muktezalarda serbest meslek erbabının mesleki faaliyetinde kullanmak üzere aldığı krediye ilişkin faizleri Gelir Vergisi Kanun’un 68’inci maddesi kapsamında mesleki kazancın elde edil-mesi ve idame ettiriledil-mesi için ödenen genel giderler kapsamında değerlen-dirilmiş ve bu faizlerin gider olarak yazılmasına müsaade etmiştir.

Konu ile ilgili verilmiş olunan muktezalarının bazılarının ilgili kısım-ları şöyledir.

Konya Vergi Dairesi Başkanlığının 12.07.2011 tarih ve B.07.1.GİB.

4.42.16.01-GVK-2/1661-45 sayılı muktezasında “İlgide kayıtlı dilekçe-nizde; mali müşavir olarak çalışmakta olduğunuzu belirterek, işyerinizin genel giderlerini ve çalıştırdığınız personelin ücretlerini ödemek üzere kullandığınız krediye ilişkin ödemiş olduğunuz faizin gider olarak indi-rilip indirilemeyeceği hususunda bilgi istemektesiniz.

…Diğer taraftan, serbest meslek kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler ile kazancın elde edilmesi ve ida-mesi arasında bir illiyet bağının bulunması, giderlerin kazancın elde edilmesine yönelik olması ve söz konusu giderlerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belgelendirilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, çalıştırdığınız işçilerin ücretleri ve işyerinizin genel gi-derlerini karşılamak üzere kullandığınız banka kredisine ilişkin olarak ödemiş olduğunuz faizin, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame etti-rilmesi için ödenen genel giderler kapsamında değerlendirilerek mesleki kazancınızın tespitinde hasılattan indirilmesi mümkündür.

Ancak, söz konusu kredinin şahsi harcamalarınız için de kullanıl-ması durumunda, buna ilişkin faizin gider olarak indirilemeyeceği tabi-idir.” şeklindedir.

III-SONUÇ

Vergi İdaresi vermiş olduğu muktezalarda serbest meslek erbabı tarafın-dan envantere dahil edilen ve mesleki faaliyette kullanılan gayrimenkulün/

taşıtın satın alınması için alınan kredi için ödenen faizlerin, gayrimenku-lün/taşıtın iktisap tarihinden ilgili hesap döneminin sonuna kadarlık kısmı-nın maliyete eklenmesinin zorunlu olduğu, gayrimenkulün/taşıtın iktisap edildiği tarihi takip eden yıldan itibaren, tahakkuk eden kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak hâsılattan indirilmesinin mükellefin kendi tercihin-de olduğu belirtilmiştir.

Diğer taraftan Vergi İdaresi vermiş olduğu muktezalarda serbest meslek erbabının mesleki faaliyetinde kullanmak üzere aldığı krediye ilişkin faiz-leri Gelir Vergisi Kanun’un 68’inci maddesi kapsamında mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler kapsamında değerlendirilmiş ve bu faizlerin gider olarak yazılmasına müsaade etmiştir.

KAYNAKÇA

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (02.01.2013) 38418978-120[68-12/4]-3 Sayılı Muktezası. Ankara: Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı (18.11.2005) B.07.1.GİB.4.07.16.01/

GVK.ÖZ.05.98 Sayılı Muktezası. Ankara: Antalya Vergi Dairesi Baş-kanlığı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (06.06.2006) B.07.1.GİB.4.34.16.01/

GVK-68/12703 Sayılı Muktezası. İstanbul: İstanbul Vergi Dairesi Baş-kanlığı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (14.04.2005) B.07.4.DEF.0.34.20/VUK-1/11357 Sayılı Muktezası. İstanbul: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (20.07.2011) B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 68-1020 Sayılı Muktezası. İstanbul: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (22.04.2010) B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-65-7-302 Sayılı Muktezası. İstanbul: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı (12.07.2011) B.07.1.GİB.4.42.16.01-GVK-2/1661-45 Sayılı Muktezası. Konya: Konya Vergi Dairesi Başkanlığı

Maliye Bakanlığı (03.08.1995) 187 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği. Ankara: Resmi Gazete (22363 Sayılı)

Maliye Bakanlığı (27.01.1985) 163 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği. Ankara: Resmi Gazete (18648 Sayılı).

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı (31.01.2012) B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV29-10 Sayılı Muktezası. Muğla: Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı

T.C. Yasalar (04.01.1961) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu. Ankara:

Resmi Gazete (10705 sayılı).

T.C. Yasalar (06.01.1961) 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu. Ankara:

Resmi Gazete (10700 sayılı).

VERGİ USUL KANUNU’NA EKLENEN 153/A MADDESİ İLE

Benzer Belgeler