• Sonuç bulunamadı

Bu kısımda kişisel bilgilerle ilgili sorular yer almaktadır. Size uygun seçeneğin olduğu parantezin içine (X) işareti koyunuz.

Cinsiyetiniz : Kız( ) Erkek ( ) Yaşınız : ………….

1)

Yukarıda sera yapılacak olan evin üçgen dik prizma şeklindeki çatısının tüm yüzeylerini tamamen camla kaplamak istiyoruz. Üçgen dik prizmanın açınımından yararlanarak cam kaplanacak bölümün;

a) Açınımı çizip üzerinde uzunlukları belirtiniz; b) yüzey alan bağıntısını oluşturunuz,

c) camla kaplanacak alanı nasıl bulacağınızı şekil kullanarak açıklayınız (şekil üzerindeki uzunlukların isimlerini kendiniz belirleyiniz).

2)Tabanının kenar uzunluğu 2 br. ve yüksekliği 8 br. olan kare dik prizmanın; a) açınımını çiziniz,

b) üzerinde uzunlukları belirtiniz, c) yüzey alan bağıntısını oluşturunuz,

3)Taban ayrıtının uzunluğu 4 br ve yan yüzünün yüksekliği 8 br olan düzgün altıgen dik prizmanın;

a) açınımını çizerek üzerinde uzunlukları belirtiniz, b) yüzey alan bağıntısını oluşturunuz ,

4) Heykeltıraş olsaydınız, oluşturacağınız sergide üçgen dik piramidi yapmak için hangi çokgensel bölgeleri oluştururdunuz? Sergide, yaptığınız bu heykeli kumaşla kaplamak isteseydiniz kullanacağınız kumaşın miktarını bulmak için hangi uzunluklara ihtiyacınız olurdu ve nasıl bulurdunuz, şekil üzerinde göstererek anlatınız ve bağıntısını yazınız.

5)Taban ayrıtının uzunluğu 5 cm ve yan yüz yüksekliği 7 cm olan kare dik piramidin;

a) yüzey alan bağıntısını oluşturunuz ve hesaplayınız, b) nasıl hesapladığınızı sözel olarak anlatınız.

6)Şekildeki düzgün altıgen dik piramitin taban kenarının uzunluğu a=2 cm ve h= 3cm dir. Yan yüz yüksekliği 6 cm olan düzgün altıgen dik piramitin yüzey alanını, bağıntısını oluşturarak hesaplayınız ve nasıl hesapladığınızı sözel olarak anlatınız.

7) Kendiniz için dik dairesel koni şeklinde şapka yapmak isteseniz ne kadar karton kullanacağınızı saptamak için neleri bulmanız gerekir? Şekil çizerek açıklayınız. Şapkanın yüzey alan bağıntısını oluşturunuz.

8) Yarıçapı 3 cm olan bir topu kâğıtla kaplamak isteseydiniz, kaç cm2

kâğıt kullanılırdı? Şekillerle açıklayarak anlatınız; kürenin yüzey alan bağıntısını oluşturunuz ve yüzey alanını nasıl bulduğunuzu anlatınız.

9) Yüzeyinin alanı 160 cm2

olan dik kare prizma şeklindeki bir tahta, şekildeki gibi ortasından kesildiğinde 2 eş küp elde ediliyor. Küplerden birinin yüzey alanı kaç santimetrekaredir?

10) Şekilde dikdörtgenler prizması şeklindeki dev cep telefonları gözükmektedir. Her bir cep telefonu geometrik olarak birbirine eştir. Resimdeki eli kendi eliniz gibi düşünerek, bu cep telefonlardan birinin yüzey alanını tahmin ediniz, nasıl tahmin ettiğinizi şekiller kullanarak sözel olarak açıklayınız.

EK -4. Geometrik Cisimlerin Hacimleri Başarı Testi İsim-Soyisim:

Geometrik Cisimlerin Hacimleri Başarı Testi Sevgili Öğrenciler;

Bu başarı testi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Matematik Eğitimi Anabilim dalında yürütülmekte olan bir yüksek lisans tez projesi ile ilgilidir. Başarı Testi, Geometrik Cisimlerin Hacimleri konusundaki bilgilerinizi ölçmek amacıyla hazırlanmıştır.

Lütfen hiçbir ifadeyi yanıtsız bırakmayınız. İlgi ve yardımlarınız için teşekkür ederiz. Ar. Gör. Emine Gaye ÇONTAY

KİŞİSEL BİLGİLER

Bu kısımda kişisel bilgilerle ilgili sorular yer almaktadır. Size uygun seçeneğin olduğu parantezin içine (X) işareti koyunuz.

Cinsiyetiniz : Kız( ) Erkek ( ) Yaşınız : ………….

1) Bir dik üçgen dik prizmanın;

a) şeklini çiziniz (üzerinde uzunlukları gösteriniz) b) hacmini nasıl hesaplayacağınızı sözel olarak anlatınız , c) hacim bağıntısını yazınız (şekiller kullanabilirsiniz).

2)Yarıçapı 3 cm, hacmi 108 cm3

olan dik dairesel silindirin yüksekliğini bularak açınımını çiziniz ve silindirin bulunan tüm uzunluklarını şekil üzerinde belirtiniz (∏=3 alınız).

3) Üçgen dik piramit şeklindeki bir deponun içi tamamen suyla dolduruluyor. Hacmi bulmak için deponun hangi uzunluklarını bilmemiz gerektiğini sözel olarak anlatınız ve bağıntısını yazınız.

4) Taban yarıçapının uzunluğu 6 cm, yüksekliği 5 cm olan dik dairesel koninin; a) hacmini nasıl bulacağınızı sözel olarak anlatınız,

b) hacim bağıntısını yazınız,

5)Kürenin hacmini nasıl hesaplayacağınızı sözel olarak anlatıp hacim bağıntısını yazınız.

6)Şekildeki iç içe girmiş 2 kare dik prizmanın hacmiyle ilgili problem kurup çözümünü sözel olarak anlatınız.

7) Kuşların su içmesi için yapılmış olan şekildeki sulukların her biri, çapı 2 dm olan çeyrek küre yüzeyinden oluşmuştur. Bu suluklar yağmur suyu ile tamamen dolduğunda toplam kaç dm3

8)Bir ayrıtının uzunluğu 9 cm olan küp şeklindeki bir kabın tamamı su ile doludur. Bu kaptaki su, aşağıda gösterilen silindir şeklindeki 1000 cm3

’ lük boş sürahiye boşaltılıyor. Eş bölmeli bu sürahideki suyun seviyesinin hangi noktalar arasında olacağını yazınız/açıklayınız.

9) Şekilde, kare dik piramit yapmaya çalışan adam görünmektedir. Adamın ayakta dik durur haldeki boyu 180 cm ise, kardan piramidin hacmini (piramidin üstündeki küre olmadan) tahmin ediniz, tahmin ederken neye dayandığınızı ve kullandığınız stratejileri (yöntemleri) açıklayınız.

178

10)Danimarkalı bir grup sanatçı, sel, yangın gibi doğal felaketlerden ‘yürüyerek’ uzaklaşabilen bir ev tasarladı. İkinci şekilde görülen evin içindeki kişinin boyu 180 cm ise, bu evin hangi geometrik cisme benzediğini düşünerek hacmini tahmin ediniz, kullandığınız stratejileri (yöntemleri) açıklayınız.

EK -5. Geometriye Yönelik Öz-yeterlik Ölçeği

Geometriye Yönelik Öz-yeterlik Ölçeği

Degerli Ögrenciler;

Bu ölçek sizin matematik derslerinde geometriye yönelik öz-yeterlik algılarınızı belirlemek için hazırlanmıstır. Bu sorulara vereceginiz yanıtlar, arastırma amacıyla kullanılacak ve gizli tutulacaktır. Sizlerin görüsleriniz bizim için çok önemlidir. Katılımınız için tesekkür ederim.

Ar. Gör. Emine Gaye ÇONTAY Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi

H iç bi r za m an A ra s ır a K ara rs ız ım Çoğu Zam an H er Z am an

1.Geometrideki kavramları rahatlıkla anlayabilirim. 2. Günlük yaşamda gördüğüm nesneleri geometrik şekillere benzetebilirim.

3. Geometride arkadaşlarım kadar iyi olmadığımı düşünüyorum. 4. Bir geometrik şekil gördüğümde onun özelliklerini

hatırlayabilirim.

5. Bir geometri sorusu görünce ne yapılacağını bilmem. 6. Saatlerce çalışsam bile geometride başarılı olamayacağımı düşünüyorum.

7. Geometri ile el becerilerimi arttırabileceğimi düşünüyorum. 8. Geometri bilgimi diğer derslerde kullanabilirim.

9. Geometri konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. 10. Geometri konusunda verilecek olan projelerde başarılı olacağımı düşünüyorum.

11. Geometri sorusu çözdükçe kendime olan güvenimin artacağını düşünüyorum.

12. Geometrik şekiller ile ilgili materyal geliştiremem. 13. Geometrik şekilleri kafamda canlandırabilirim. 14. Geometri ile ilgili problemler yazabilirim. 15. Geometri konusunda kendimi başarılı görüyorum. 16. Bir geometri problemini çözmek için gereken işlem basamaklarını çıkarabilirim.

17. Matematiksel problemleri çözerken geometrik şekillerden yararlanırım.

18. Geometrik şekiller arasındaki ilişkileri söyleyemem. 19. Geometrik şekillerin sahip oldukları çevre uzunluklarını tahmin edebilirim.

20. Yabancı bir yerde yolumu kaybedersem geometri bilgim ile yolumu bulabilirim.

21. Geometri ile ilgili sorun yaşayan arkadaşlarıma yardımcı olabilirim.

22. Bir geometrik şeklin özelliklerini duyduğumda şeklini çizebilirim.

23. Geometrik şekilleri kullanarak yeni bir geometrik şekil oluşturabilirim.

24. Bir geometri sorusunda işlemleri yaparken telaşa kapılacağımı düşünüyorum.

25. İleriki yıllarda geometri bilgisinin kullanıldığı bir meslek seçersem başarılı olacağıma inanıyorum.

Ek-6 Geometriye Yönelik Öz-Yeterlik Ölçeği İzin Belgesi

emine gaye ermec contay <gayeermec@gmail.com>

Benzer Belgeler