• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II: MEVCUT DURUM ANALİZİ ANALİZİ

Harita 2: Ülke Bölge İçindeki Yeri

2.1 Karayolu Ulaşımı

Kırıkkale ilinde karayolu ulaşımı diğer ulaşım ağlarına oranla daha fazla gelişmiştir. Önemli ulaşım akslarının odak noktası olan Kırıkkale ili konum itibariyle Ankara’yı Çorum-Samsun ve Kayseri-Kırşehir illerine bağlayan bir kavşak konumundadır.

Kırıkkale ilinde en önemli aks doğu-batı yönünde Ankara-Delice hattını sağlayan D-200 devlet karayoludur. Diğer önemli akslar ilin Konya bağlantısını sağlayan D-753 devlet karayolu ile Kırşehir bağlantısını sağlayan D-765 devlet karayoludur ve D-200 ile birleşmektedir.

Şekil 1: Kırıkkale İli Karayolu Ağı

Kaynak: T.C Karayolları Genel Müdürlüğü, Erişim Tarihi 2018

Kırşehir ili, İç Anadolu Bölgesi’nin ortasında yer almakta olup doğu-batı, kuzey-güney doğrultusundaki karayolu ulaşım ağının üzerindedir. Bu durum, Kırşehir’i ülkede en kolay ulaşılabilen iller arasına sokmaktadır.

Kırşehir ilinin içinden geçen, doğu-batı bağlantısını sağlayan Ankara-Kayseri karayolu (D-260) en önemli arterlerden biri olup Kapadokya Bölgesi’nin girişini oluşturmaktadır. İlin diğer önemli aksı D-260 devlet yolundan Ankara-Sivas karayoluna kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda bağlanan Yozgat iline ulaşım sağlayan D-785 devlet yoludur. İl içerisindeki diğer yollar ilçelere ulaşım sağlayan il yollarıdır.

Kırşehir il sınırları içerisinde Mucur ilçesinden geçecek ve yapım aşamasındaki Ankara-Niğde otoyoluna bağlanacak bir otoyol çalışması mevcuttur.

Şekil 2: Kırşehir İli Karayolu Ağı

Kaynak: T.C Karayolları Genel Müdürlüğü, Erişim Tarihi 2018

Nevşehir ili önemli ulaşım akslarının odak noktası olup ülke ulaşım ağına doğu-batı yönündeki Ankara-Kayseri devlet yolu ve D-300 ile bağlanmaktadır.

İl merkezinden geçen Ankara-Niğde bağlantısı olan (D-765) devlet yolu, Konya-Kayseri bağlantısı (D-300) devlet yolu ve D-302 devlet yolu en önemli bağlantılardır. Bu yollar dışında il içinde çok sayıda ilçeleri birbirine bağlayan ikincil yollar yer almaktadır.

Şekil 3: Nevşehir İli Karayolu Ağı

Kaynak: T.C Karayolları Genel Müdürlüğü, Erişim Tarihi 2018

Yozgat, kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusundaki iki önemli kavşak noktasında E-88 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Özellikle Çorum-Hattuşaş’ın yakın olması ve Hattuşaş ile Kapadokya’yı birbirine bağlayan Atatürk Yolu’nun il merkezinden geçmesi nedeniyle avantajlı bir konuma sahiptir.

Yozgat ilinde en önemli bağlantılar doğu-batı doğrultusundaki Ankara-Sivas devlet karayolu ile kuzey-güney doğrultusundaki Çorum-Kayseri ve Tokat Kayseri bağlantısını sağlayan devlet karayoludur. İl içinde diğer yollar ise ilçelere ulaşım sağlayan il yolları ile toplayıcı niteliğindeki yollardır.

Şekil 4: Yozgat İli Karayolu Ağı

Kaynak: T.C Karayolları Genel Müdürlüğü, Erişim Tarihi 2018

2.2 Demiryolu

Bölgede bulunan en önemli demiryolu ulaşımı Ankara-Kayseri demiryolu hattı ile sağlanmaktadır. Ankara ile Kayseri arasındaki hattın toplam uzunluğu 323 km’dir.

Planlama Bölgesi’nde, demiryolu ulaşımının direkt olarak il merkezinden sağlanabildiği tek il Kırıkkale olup il sınırları içinde 97 km’lik demiryolu ulaşım ağı bulunmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye demiryolu ulaşım ağı Planlama Bölgesinde, Yozgat ve Nevşehir il sınırlarından geçmektedir. Yozgat il merkezine en yakın istasyon 41 km. mesafedeki Yerköy ilçesinde bulunmaktadır. Ayrıca Şefaatli ilçesinde de istasyon mevcuttur.

Nevşehir İli Kozaklı ilçesinin Kanlıca ve Karasenir kasabalarından demiryolu geçmektedir.

Kayseri-Şefaatli Demiryolu ilin idari sınırlarından da geçmektedir. 107.613 km uzunluğundaki demiryolu hattının; yaklaşık 16 km’lik kısmı Nevşehir sınırları içerisinde olup yakın beldeler dışında talep bulunmamaktadır. Bölgede demiryolu hattı geçmeyen tek il Kırşehir olup en yakın demiryolu 70 km mesafedeki Yerköy-Yozgat hattıdır.

Bölgeden geçen başlıca sefer hatları, Doğu Ekspresi, Güney Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi olup Kırıkkale Irmak’tan başlamaktadır. Doğu Ekspresi Irmak-Kars-Irmak arasında her gün, Güney Ekspresi Irmak-Kurtalan-Irmak arasında haftada 5 gün, Van Gölü Ekspresi ise Irmak-Tatvan arasında haftada 2 gün yapılmaktadır.

Şekil 5: Türkiye Demiryolu Ulaşım Ağı (Ankara-Sivas Hızlı Demiryolu Hattı)

Kaynak: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Erişim Tarihi 2018

Alan içinde kullanılan mevcut demiryolu ulaşımının yanı sıra hızlı tren projeleri bulunmaktadır. Bunlardan biri 2015 yılında başlanan ve 2019 yılında bitmesi planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’dir.

Küçük Asya ile İpek yolu güzergâhındaki Asya ülkelerini birleştiren demiryolu koridorunun önemli akslarından biri olan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının yapımı devam etmekte olup hattın Sivas-Erzincan, Erzincan-Erzurum-Kars hızlı tren hatlarıyla Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesine entegre edilmesi planlanmaktadır.

Mevcut Ankara-Sivas demiryolu 603 km olup, seyahat süresi 12 saattir. İki kent arasındaki seyahat süresini kısaltacak projeyle maksimum 250 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli, sinyalli yeni yüksek hızlı demiryolu yapımı hedeflenmektedir. Proje tamamlandığında seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecektir.

Planlama Bölgesi sınırları içerisinde olan 251 km uzunluğundaki Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi Kırıkkale ilinden geçmektedir. Ankara-Sivas arasını 405 kilometreye düşürecek YHT projesinde; projenin 143 km’lik bölümünde altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. Kayaş-Kırıkkale arasındaki 62 km altyapı yapım çalışmaları devam etmektedir. Bununla birlikte Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında söz konusu demiryolu koridoru Kırıkkale Delice ilçesinden geçmekte olup Kırıkkale Samsun arasındaki hızlı tren hat boyu 289 km olması planlanmaktadır. 3

3 http://www.udhb.gov.tr/iller/Kirikkale/index.html#p=33

Şekil 6: Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi

Kaynak: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Erişim Tarihi 2018

Kayaş-Yerköy kesiminde üst yapı ve EST için ihale süreçleri ile Yerköy-Sivas kesiminde üst yapı ve EST yapım çalışmaları devam etmektedir. Tamamı öz kaynaklarla yapılan projenin 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanmaktadır.

Bölge içinde yer alan diğer hızlı tren projesi Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’dir. Ankara-Sivas YHT hattına Yerköy’den bağlantısı sağlanacak olan proje, Kayseri-Yerköy arasında 250 km/saate uygun 142 km’lik çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattı olarak yapılması planlanmaktadır. Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Demiryolu Hattının proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir.

Şekil 7: Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı

Kaynak: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Erişim Tarihi 2018

Planlama Bölgesi içindeki bir başka hızlı tren projesi ise Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı Projesi’dir. Planlama Bölgesi içerisinde yer alan Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu hattı sayesinde; Kırşehir-Yerköy, Kırıkkale-Samsun (Yerköy-Sungurlu Bağlantısı) veya Konya-Mersin (Ulukışla bağlantısı) ile demiryolu bağlantıları ile kuzeyde Samsun Limanı’na, Güneyde ise Mersin Limanı’na demiryolu ile bağlantısı sağlanacaktır. Ayrıca, Kırşehir, Aksaray, Niğde illerinden Ankara’ya demiryolu ulaşımının sağlanmış olacağı bağlantı demiryolu hatları ile Türkiye’nin doğu-batı ve kuzey-güney koridorundaki ulaşımını güçlendirilecektir. İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz Bölgesi’ne bağlayacak ve Türkiye’nin en

önemli kuzey-güney aksı olacak yaklaşık 315 km güzergah uzunluğuna sahip Kırıkkale (Delice)-Kırşehir-Aksaray-Niğde (Ulukışla) hızlı tren projesi 200 km/sa hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak planlanmıştır

Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesi; Kırşehir ilinde Merkez ilçe, Aksaray ilinde Merkez ilçe ve Ortaköy ilçesi, Konya ilinde Emirgazi ve Ereğli ilçeleri ve Niğde ilinde Bor ve Ulukışla ilçelerinden geçecektir. Etüt, proje, mühendislik hizmetleri devam eden demiryolu projesi ile Antalya, Konya, Nevşehir ve Kayseri illerine bağlantı direkt olarak gerçekleşecektir.

Proje aşaması devam etmekte olan Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Demiryolu gidiş-geliş olmak üzere 2 ayrı hat halinde ve hızlı tren standartlarında projelendirilmiştir. 2014 yılında ÇED Raporu onaylanan projenin inşaat süreci uygulama projelerinin tamamlanmasından sonra 5 yıl içinde tamamlanması ve hattın Antalya ilinin Döşemealtı, Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, Akseki ve İbradi ilçelerinden, Konya ilinin Seydişehir, Meram ve Karatay ilçelerinden, Aksaray ilinin, Merkez ilçe, Gülağaç ve Eskil ilçelerinden Nevşehir ilinin, Merkez ilçe, Acıgöl, Avanos ilçesi ve Ürgüp ilçelerinden ve Kayseri ilinin İncesu ilçesinden geçmesi planlanmaktadır.

2.3 Havayolu

Planlama Bölgesi sınırları içerisinde tek havalimanı olan Kapadokya Havalimanı, Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy Kasabası’nda bulunmakta olup merkeze 27 km uzaklıktadır.

Planlama Bölgesinde Nevşehir ve Kırşehir illerinin havayolu ulaşımı bu havalimanından sağlanmaktadır. Kırıkkale ilin havayolu ihtiyacı 115 km mesafedeki Ankara'nın Esenboğa Havalimanı’ndan karşılanmaktadır. Yozgat iline en yakın havalimanı 179 km uzaklığında bulunan Kayseri Havalimanı olup hava ulaşımı Kapadokya Havalimanı’ndan da sağlanmaktadır.

Önemli tarihi ve turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya yöresinin yüksek turizm potansiyeline cevap vermek üzere 1998 yılında hizmete girmiş olan Nevşehir Kapadokya Havalimanı sivil statüde bir tesistir. Havalimanında toplam 3.500 m²'lik ortak kullanımlı ve 700.000 yolcu/yıl kapasiteli iç ve dış hatlar terminali bulunmaktadır.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılı kesin olmayan istatistiklerine göre Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nda 186.044 iç hat, 967’si dış hat olmak üzere toplam 187.011 uçuş gerçeklemiştir.

Bölgeye yakın bir il olan Kayseri’de de bir havaalanı bulunmaktadır. Bu havaalanı Nevşehir ilinde yer alan havaalanından daha aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Yozgat ile Sorgun ilçesi arasında Yozgat ve yöresinin hava ulaşım ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak bir havalimanı yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda etüt proje çalışmaları devam etmektedir. Kırşehir-Kayseri karayolu üzerinde, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinin faydalanabileceği bölgesel bir havaalanı yapılması planlanmaktadır.

Mevcutta bir havalimanı bulunmayan Yozgat ili için Havalimanı inşaatına Haziran 2018 yılında başlanılmış olup Havalimanı Altyapı inşaatı devam etmektedir. 2018 yılı sonunda üstyapı tesisleri yapım ihalesine çıkılacaktır.