• Sonuç bulunamadı

Ballı Camii ve Türbesi

Aylık Ortalama Yağış Miktarı (mm)

Fotoğraf 4: Ballı Camii ve Türbesi

Kaynak: BELDA LTD

HAYDAR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ: Keskin ilçe merkezine 22 km mesafede bulunan Haydar Sultan köyünde yer alan camii ve türbe Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde manastır üzerine inşa edilmiştir. Haydar Sultan Külliyesi, cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyudan oluşmaktadır. Günümüzde yapılmış olan onarımlarla kimliğini kaybetmiş olan külliyede Deliler Kuyusu adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır.

10.1.1.2 Köprüler

ÇEŞNİGİR KÖPRÜSÜ: Selçuklu Dönemi’ne ait olan ve 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Çeşnigir Köprüsü, Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Yapımında kesme taş kullanılan 110 m. uzunluğunda 6 m. genişliğinde olan köprü kayalık bir arazide bulunmaktadır. Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmış olan köprü, Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı üzerinde iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. Stabilize yol ile ulaşımı sağlanan köprü ve çevresinde alanda çevre düzenlemesi, otopark ve herhangi bir altyapı bulunmamaktadır.

Fotoğraf 5: Çeşnigir Köprüsü

Kaynak: BELDA LTD

10.1.1.3 Tarihi Yapılar

Kırıkkale ilinde dini yapılar, höyükler, tümülüsler vb. tarihi yapının yanı sıra tarihi özellik taşıyan binalarda vardır. Bu binaların birçoğu günümüzde de kullanımdadır.

ANA GAR BİNASI: Yahşihan ilçesinde bulunan yapı doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı üç bölüm halinde tasarlanmıştır. Orta aksı iki katlı oda şeklinde tasarlanmış olan taş bina 19.

yüzyıl mimari ve karakteristik özellikleri barındırdığı görülmektedir. Yapı Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk yıllarına ve 1940’lı yıllara kadar devam eden geleneksel gar plan şemasına uygun olarak yapılmıştır. Asfalt yol ile ulaşım sağlanan gara ait otopark alanı bulunmamaktadır. Gar binasının çevre düzenlemesi yapılmış durumdadır. Gar binası yanında bulunan yapı günümüzde engelliler için kullanılan bir kafe olarak tasarlanmıştır.

Fotoğraf 6: Kırıkkale Ana Gar Binası

Kaynak: BELDA LTD

TAŞ MEKTEP: Tek katlı olarak kırmızı Ankara taşından inşa edilen yapı Keskin ilçe merkezinde bulunmaktadır. Kitabesi bulunan yapının iki kısa tarafında üçer pencere, arka yüzde beş pencere bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi’ne ait ilk olarak 1913 yılında Kız Mektebi olarak yapılmış olup günümüzde Hacı Taşan Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır.

KONUT (SİLSÜPÜRLERİN EVİ): Keskin ilçesinde bulunan yapı 19. yüzyıl geleneksel Osmanlı konut mimarisini 20. yüzyıla taşıyan sivil mimarlık örneğinin temsilcisi konumundadır. Zemin üzerine tek katlı olarak inşa edilen yapı kendisine ait bir bahçenin içindedir. Yapının iç kısımlarının iyi durumda olduğu ve korunduğu tespit edilmiştir.

TARİHİ EVLER VE KONAKLAR: 1500’lü yıllardan beri mevcut olan Kırıkkale tarihi Türk evleri ve konakları tescilli kültür varlığı niteliğindedir. İklim ve sosyal yaşam koşullarına göre yapılan evlerde kerpiç ve ağaç gibi malzemeler kullanılmıştır. Evlerin mimarisi, Ankara’nın sivil mimarisine benzemektedir. Günümüze kadar gelebilen örnekler genellikle 2 katlı olup alt kat kagir, üst kat ahşap olarak yapılmıştır. Bu yapılara örnek olarak; Tayyar Bey Konağı, Aslan Bey Konağı, Örneklerin Evi, Başerlerin Evi ve ünlü ressamımız Rahmi Pehlivanlı’nın doğduğu ev olan Zühtü Pehlivanlı Evi gösterilebilir.

10.1.1.4 Müze ve Ören Yerleri

SİLAH MÜZESİ: 15 Temmuz 1990 tarihinde faaliyetine başlayan müze, MKE Silahsan Hafif Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermektedir. 2 Kasım 1993 yılında daha geniş bir alanda tekrar düzenlenerek yeniden ziyarete açılmıştır. Tophane’den, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden ve askeri fabrikalardan temin edilen Müzedeki eserlerin büyük bölümü 15.yüzyıl ile 20.yüzyıl arasına tarihlenen Osmanlı ve Avrupa ülkelerine ait silahlardan oluşmakta olup eserler 14. yüzyıldan günümüze kadar kronolojik sırayla sergilenmektedir.

Silah Fabrikası’nda yer almakta olan müzeye ulaşım asfalt yol ile sağlanmakta ve otopark alanı bulunmaktadır. Müze haftasında halka açık olan ve diğer zaman dilimlerinde müzenin uygun olduğu zamanlarda ziyaret edilen müzeye yılda ortalama 2.000-3.000 kişi arasında yerli ve yabancı turist gelmektedir.

Fotoğraf 7: Kırıkkale Silah Müzesi

Kaynak: BELDA LTD

RAHMİ PEHLİVAN SANAT ATÖLYESİ: Kırıkkale ili Keskin ilçesinde bulunan atölyede çok sayıda ödül kazanan ve çeşitli ülkelerdeki farklı müzelerde ve önemli koleksiyonlarda eserleri sergilenen ressam Rahmi Pehlivanlı’nın eserleri, kişisel eşyaları ve aldığı ödüller sergilenmektedir. Sanat atölyesi olarak kullanılan müze evinde restorasyon ve bina bahçesinde peyzaj düzenlemeleri yapılmıştır. Atölyenin wc binası dışarıda bulunmaktadır ve otopark alanı bulunmamaktadır.

Fotoğraf 8: Rahmi Pehlivan Sanat Atölyesi

Kaynak: BELDA LTD

10.1.1.5 Tarihi Yerleşim Kalıntıları

CERİTKALE KAYA MEZARLARI: Keskin ilçesine yaklaşık 10 km mesafede Ceritkale köyünde yer alan kaya mezarları bölgenin en eski yerleşimleri arasında olup Demir Çağı dönemiyle tarihlenmektedir.

KOZLU ÖREN YERİ: Sulakyurt ilçesine 7 km mesafede yer alan ve toprak yollarla ulaşılan eski kent kalıntısının ayakta hiçbir yapı kalıntısı bulunmamaktadır. Alanda çok sayıda seramiklerin bulunmasından dolayı eski yerleşkenin Roma Dönemi’nde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Kozlu yöre halkının zaman zaman kaçak kazı yaptığı anlaşılan ören yerinin korunması ve kazı yapılması gereken ören yeri olarak saptanmıştır.

ARILIK ÖZ MEVKİİ ÖREN YERİ: Sulakyurt ilçesi, Faraşlı köyünde bulunan alanın kuzey ve güneyi kuru dere yatakları ile sınırlanmıştır. Alan içerisinde bulunan M.Ö. 2000 ile M.S. 600 yıllarına tarihlenebilen seramik parçaları sayesinde, Erken Tunç ve Hitit İmparatorluk Çağı ile Roma ve Bizans Dönemi’nde alanın yerleşim gördüğünü kanıtlamaktadır.

SULU MAĞARA: Kırıkkale ili, Keskin ilçesi, Arzu Bayırı mevkiinde yer alan mağara, yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Antik dönemde maden galerisi olarak kullanılan mağaranın ilgili kurur kararınca Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı ören yeri olarak ziyarete açılmıştır. Çevre düzenlemesi yapılmış olan mağara ve çevresi bakımlı ve temiz durumda olup mağara içinde kazılar devam etmektedir. Alana ulaşım asfalt yol ile sağlanmakta ve en az 30 araçlık otopark alanı bulunmaktadır.