• Sonuç bulunamadı

Karaahmetli Tabiat Parkı Çevresi

Aylık Ortalama Yağış Miktarı (mm)

Fotoğraf 12: Karaahmetli Tabiat Parkı Çevresi

Kaynak: BELDA LTD

30 http://www.kirikkalekulturturizm.gov.tr/

31 http://www.kirikkale.gov.tr/karaahmetli-tabiat-parki

Karaahmetli Tabiat Parkı içerisinde bulunan Kapulukaya Baraj Gölü doğa sporları için oldukça uygun olup özellikle amatör balıkçılar ve kürek yapmayı sevenler tarafından kullanılmaktadır.

Fotoğraf 13: Kapulukaya Baraj Gölü

Kaynak: BELDA LTD

10.1.2 Kültürel ve Folklorik Değerler

10.1.2.1 Kültürel ve Edebi Birikim

İlin edebi birikimin büyük bir kısmını oluşturan ve ilde yetişen önemli halk şairlerinden bazıları; Âşık Hasan Dede, Budala Hüseyin, Cemal Kandemir, Âşık Uzun, Bilal Tombak, Hacı Taşan, Ekrem Çelebi’dir. En önemli halk ozanlarından Hacı Taşan’ın yapmış olduğu derlemelerden yörenin zengin kültürü anlaşılmaktadır.

Kırıkkale Halk Müziği türlerine baktığımızda Uzun Havalar(Bozlaklar), Kırık Havalar ve Oyun Havaları önemli bir yer tutmaktadır. Konularını yiğitlik, kahramanlık ve çeşitli toplumsal olaylardan alan bozlaklar ilin halk müziği yapısında en önemli türdür. Bozlaklar değindiği konulara göre, yiğitleme, güzelleme, yanık, ağıtlama ve kerem bozlağı gibi adlar alırlar.

Bozlak türünde önemli halk ozanları Kırıkkale’de yetişmiş olup en tanınmışları Keskinli Hacı Taşan ve Ekrem Çelebi’dir.

10.1.2.2 Halk Oyunları

Zengin bir yapıya sahip olan Kırıkkale Halk Oyunları genellikle daireler, düz çizgi ve karşılıklı geçişler şeklinde oynanmaktadır. Yöredeki oyunlar halay ve kaşık oyunları sınıfına girmektedir. Halay oyunlarında yörede en dikkat çekenler Mor Koyun, Menekşe, Hüdayda, Bugün Ayın Işığı, Kerpiç Kerpiç Üstüne ve Ağır Bar, kaşık oyunlarında ise Konyalım, Gel Gel, Süpürgesi Goruhtan gibi oyunlar dikkat çekmektedir.

Hasandede, Koçubaba, Büyükafşar, Haydar Sultan ve Hamzalı gibi kasaba ve köylerde ise semah da önemli halk oyunlarıdır.

Yörede halk çalgılarından en çok davul, zurna ve bağlama kullanılmaktadır. Bakır tava, kazan, kaşık, zilli maşa gibi vurmalı çalgıları genellikle kadınlar düğünlerde kullanmaktadırlar.

10.1.2.3 Yöre Mutfağı

Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin ve Kırıkkale’ye göç edenlerin geldikleri bölgelerin yemeklerinin bulunduğu zengin bir mutfağa sahiptir. Bölge tarım, sebzecilik ve hayvancılık ile uğraştığı için yemek çeşitleri de bu yönde gelişmiştir. Kırıkkale yemek kültürünün en önemli yemeklerinden bazıları; yufka, bazlama, gözleme, katmer, alazlama, ekmek aşı, sarığı burma, sütlü-ekşi-un tarhanası, dönderme, haside, tuvalak, keskin tava, omaç, göllemedir.32 10.1.2.4 Festival ve Özel Günler

İl genelinde tespit edilen özel gün ve festivaller aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 62: Kırıkkale İli Özel Gün ve Festivalleri

FESTİVAL/ÖZEL GÜN TARİH YER/DÜZENLEYEN NİTELİK

Nevruz Kutlamaları 21 Mart Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı -

Kültür Merkezi Yerel

Kütüphaneler Haftası Mart Ayının son haftası İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Yerel Turizm Haftası 15 - 22 Nisan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yerel Hıdrellez Kültür-Bahar

Bayramı 06 Mayıs Bahşili İlçesi, Celal Bayar Parkı Yerel

Kırıkkale’nin İl

Oluşunun Kutlamaları 17 Ağustos-5 Yılda bir Cumhuriyet Meydanı Yerel Uluslararası Karareçili

Şenliği Eylül Ayı Karakeçili İlçesi, Spor sahası alanı Uluslararası Ahilik Haftası Ekim ayının ikinci

Pazartesi günü

FESTİVAL/ÖZEL GÜN TARİH YER/DÜZENLEYEN NİTELİK Efendi Oğlunu Anma

ve Sılayi Rahim Kültür

Şöleni 02 Haziran Efendi Köyü Kültür, Yardımlaşma

ve Güzelleştirme Derneği Yerel Şeyh Şamil Sagir

Anma Günü ve Kültür

Şenlikleri 09 - 10 Haziran Sulakyurt İlçesi, Yeşilyazı Köyü Yerel Geleneksel Bahar ve

Kültür Şöleni 23 Haziran Keskinliler Kültür Yardımlaşma

Eğitim ve Çevre Derneği Yerel Geleneksel Üzüm ve

Kültür Şenliği 19 - 20 Ağustos Sulakyurt İlçesi, Danacı Köyü33 Yerel Kaynak: Kırıkkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erişim Tarihi 2018

10.1.2.5 Geleneksel Giyim

Kırıkkale insanının giyim kuşamı, gelenekselliğini yörelere göre kısmen sürdürmektedir.

Yöresel kadın kıyafetlerinde, üç etek çembere ya da renkli şalvarlar, sırtta bürümcük işlik, üstüne şetarı yelek, başta yemeni ve üstünde de fes veya başlık bulunmaktadır. Bele takılan ibrişim ya da şal kuşak giyimi tamamlayan ögelerdir. Ayaklarda tiftikten örülmüş çorap, tongurdaklı kundura ya da altı yumuşak pabuç vardır.

Erkek kıyafetleri ise kinot pantolon, sivri burun ayakkabı, yelek, yakasız işlik denilen gömlek ve ceketten oluşmaktadır.

10.1.2.6 Geleneksel El Sanatları

Kırıkkale ilinde el sanatları çok yaygın olup özellikle Halk Eğitim Merkezleri’nin yörede yaptığı çalışmalarla devamlılığı sağlanmaya çalışılmaktadır. İldeki önemli el sanatları arasında dokumacılık, toprak işleri, semer yapımı, yorgancılık ve örücülük sanatları yer almaktadır.

İlde eskiden çok yaygın olan halı ve kilim dokumacılığı günümüzde sosyal ve ekonomik gelişmeler sonucunda unutulmaya yüz tutmuştur. Pek kullanılmamakla birlikte Karakeçili, Keskin, Balışeyh, Sulakyurt ilçelerinde hala eski dokuma tezgâhları bulunmaktadır. Yörede eski halı ve kilimlerin döşeme, sedir ve divan gibi yerlere serilerek kullanıldığı görülmektedir.

İlin dokumacılığında çuval, heybe, kilim ve yaygı örneklerine rastlanılmakta olup çuvallar buğday, un gibi malzemelerin saklanması için kullanılırken yaygın örneklerinin ise duvarda veya yastık yüzü olarak kullanıldığı görülmektedir. Yorgan yapımı ve örücülük sanatı yöredeki diğer geleneksel el sanatlarıdır.

33 http://kurumsal.kulturturizm.gov.tr

10.2 Kırşehir

Kırşehir ilinde turizm potansiyeli Doğal ve Tarihi Değerler ile Kültürel ve Folklorik Değerler başlıkları altında incelenmiştir.

10.2.1 Doğal ve Tarihi Değerler

10.2.1.1 Dini Yapılar

ÜÇAYAK KİLİSESİ: 10. ve 11. yüzyıllara tarihlenen ve Bizans Dönemi’nde yapılan kilise Kırşehir Merkez ilçenin Taburoğlu köyü yakınlarında bulunmaktadır. Bizans imparatorunun adak yeri olarak kullanmak için yaptırdığı düşünülen kilisenin mimari yapısı Bizans Dönemi başkent mimarisini yansıtmaktadır. Birbirine bitişik iki kiliseden oluşan yapının tamamı tuğladan yapılmıştır. Günümüzde kilise yapısının bir kısmı ayakta kalmış olup çevresi ile birlikte tel örgüyle koruma altına alınmıştır. Yerleşim yerlerine uzak konumda olan yapıya toprak yol ile ulaşım sağlanmakta olup ziyaretçilere yönelik herhangi bir donatı bulunmamaktadır.